Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decizie istorică în Suedia, care se pregătește să construiască noi centrale nucleare după mai bine de 4 decenii

Publicat

in

Suedia pregătește un proiect legislativ care să permită construirea mai multor centrale nucleare pentru a crește producția de energie electrică a țării nordice și consolida securitatea sa energetică, a anunțat miercuri premierul Ulf Kristersson, citat de Reuters.

Centrala nucleara de la Oskarshamn, SuediaFoto: Adam Ihse / Associated Press / Profimedia Images

Kristersson a făcut din extinderea capacităților energetice nucleare ale Suediei un punct cheie al guvernului său, primul executiv de dreapta de la Stockholm după 8 ani, dorind să inverseze procesul din ultimele decenii de închidere treptată a mai multor reactoare care a făcut țara să se bazeze tot mai mult pe sursele de energie regenerabilă mai puțin predictibile.

Mixul energetic al Suediei este alcătuit în cea mai mare parte din energie nucleară, cea generată de hidrocentrale și cea din surse regenerabile, prețurile energetice crescând și în țara nordică după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, deși într-o măsură mult mai mică decât în alte state.

Noua legislație propusă de guvernul lui Kristersson, care încă are nevoie de votul parlamentului, ar permite construirea de noi reactoare nucleare în mai multe locuri din Suedia începând cu anul viitor.

„Avem o nevoie evidentă de a produce mai multă electricitate în Suedia”, a declarat Kristersson în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri.

„Ceea ce facem astăzi este schimbarea legislației pentru a permite construirea mai multor reactoare nucleare în mai multe locuri”, a anunțat el, adăugând că proiectul de lege va elimina regulile existente care limitează la 10 numărul total de reactoare din țară și interzice construirea unora noi în alte locuri decât cele în care există deja centrale.

Suedia a renunțat la construirea de noi centrale nucleare în anii ’80

Suedia a decis să renunțe la energia nucleară în urma unui referendum ce a avut loc în 1980 și care a propus de asemenea închiderea tuturor centralelor atomice până în 2010.

Decizia de închidere a fost abandonată însă în 1997 și în prezent aproximativ jumătate din electricitatea generată în Suedia provine de la centrale atomice.

Cele două partide care formau guvernul anterior al fostului premier Stefan Löfven, Social Democrații și Verzii, sunt împotriva deschiderii de noi centrale atomice, afirmând că Suedia are nevoie de surse de energie mai eficiente și mai rapide.

Löfven afirma el însuși că relansarea energiei nucleare ar fi prea costisitoare și ar dura prea mult timp.

Însă proiectul propus de executivul lui Kristersson deschide ușa construirii unor reactoare nucleare mai mici, pe care mulți le văd drept varianta optimă în ceea ce privește raportul beneficii/costuri.

Te-ar putea interesa și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

A fost lansată o Petiție publică pentru introducerea testării legumelor în piețe

Publicat

in

Apelul a fost lansat de senatorul Vlad Pufu. El a început o adevărată campanie publică pentru testarea legumelor în piețe după descoperirea unor adevărate bombe pentru sănătatea publică:

Felicitări consilierilor locali care au susținut astăzi, în ședința CLM Buzău, necesitatea introducerii testării legumelor în piețele agroalimentare din oraș!

Dar cel mai mult contează părerea buzoienilor. Ei sunt cei care trebuie să spună dacă vor sau nu ca legumele din piețe să fie testate împotriva pesticidelor.

Vom declanșa, în perioada următoare, și o campanie publică de strângere de semnături la nivelul municipiului Buzău, în vederea susținerii acestui demers.

Așadar, în curând vă veți întâlni cu reprezentanții noștri, care vă vor cere părerea și acordul cu privire la testarea în piețe a tuturor legumelor.

Avem dreptul să mâncăm sănătos, avem dreptul la sănătate!”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

”Oamenii trebuie să știe ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în piețele din Buzău, pentru depistarea substanțelor neconforme din legume și fructe!

În ultimii ani, românii au înțeles că legumele și fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendințele de pe piață arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creștere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase?

Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliția a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiție din județul Buzău, că foloseau substanțe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor.

Sunt prea puține probe prelevate în piețe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depășiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim și să testăm mai mult?

Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din piețe! Este o măsură esențială pentru protejarea sănătății buzoienilor, care elimină, în același timp, și suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor onești, care nu folosesc substanțe periculoase pentru creșterea producțiilor. În același timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanțe să o mai facă.

Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depășirea nivelului maxim admis de substanțe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunțită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenței unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea.

Semnează aici dacă vrei ca Primăria Buzău să introducă testele rapide pentru legume și fructe în piețe! Așa vom ști cu toții că produsele pe care le cumpărăm din piață sunt sigure și sănătoase!

Vlad Mircea Pufu, senator PNL – Semnați petiția aici/

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski explică de ce Odesa este un punct cheie pentru Ucraina

Publicat

in

Preşedintele Volodimir Zelenski, despre care se speculează că şi-ar putea face apariţia, joi, la Chişinău, pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene, s-a adresat miercuri seara compatrioţilor de la Odesa, anunţând că a făcut aici o vizită de lucru şi că a vorbit despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei, scrie news.ro.

„La Odesa, am avut o întâlnire specială şi îndelungată cu privire la situaţia socială şi de securitate din regiune. Cu conducerea regiunii, armata şi forţele de ordine. Regiunea este o prioritate din toate punctele de vedere. Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară”, a declarat Zelenski.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend