Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decizie istorică a Sfântului Sinod: Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului

Avatar

Publicat

in

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 25 februarie, s-au luat mai multe decizii, printre care începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, se spune în comunicatul Sfântului Sinod remis presei.

Potrivit sursei citate, Sfântul Sinod a luat decizia începerii demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

În cadrul ședinței de luni s-au mai luat următoarele decizii:

Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Liderii USR-PLUS ies în ‘haită’ să-l atace pe Cîţu – O senatoare îl acuză pe premier că ia decizii fără coerenţă şi s-a înconjurat de lichele

Avatar

Publicat

in

De

Criticile lui Florin Cîţu la adresa lui Vlad Voiculescu stârnesc în continuare reacţii de revoltă din partea USR-PLUS. După Ionuţ Moşteanu şi Liviu Iolu, este rândul senatoarei Simona Spătaru, fost candidat USR-PLUS (susţinută şi de PNL) la Primăria Sectorului 4, să lanseze acuzaţii la adresa premierului. Aceasta îl acuză pe Cîţu că nu taxează adevărata incorenţă decizională şi nu înlătură oamenii lipsiţi de profesionalism din jurul lui.

“D-le premier Florin Cîţu,

Nu a trecut deloc mult timp de când, în Parlamentul României, votând guvernul pe care-l conduceți, am crezut cu inima și rațiunea că principiile enumerate de dvs azi pe FB, transparență, profesionalism și coerență sunt acele valori care vă ghidează cu adevărat activitatea.

Priviți atent în jurul dvs și observați unde sunt cei care NU acționează transparent, unde sunt cei care NU au fost schimbați cu oameni profesioniști și de asemenea unde NU există coerență în decizii.

Probabil (sigur) nu e ușor să fii prim-ministru.

Dar sigur e și mai greu să fii ACEL prim-ministru care își asumă ( cu toate riscurile) adevăratele reforme în statul român, îndepărtarea lichelelor și păstrarea oamenilor buni care au oprit robinetul mafiei din sistemul de sănătate.

Cu considerație și încă cu multă speranță,

Senator, Simona Spătaru

Ps: daca aveți puțin timp urmăriți măcar emisiunea de azi, ROMANIA, TE IUBESC! cu un episod special despre cei care, anul trecut, în plină pandemie, își umflau geamantanele cu bani de pe urma achizitiilor din spitale”, scrie Simona Spătaru pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu a revenit, duminică seara, cu un nou mesaj despre Spitalul Foișor, precizând că fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătății: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România.

„Este un lucru pe care l-am cerut de la toţi miniştrii: transparenţă, coerenţă, profesionalism. Aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii. Referitor la situația de la Spitalul Foișor: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, este mesajul postat pe Facebook de Florin Cîțu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Deputatul PNL Florin Roman a făcut inventarul gafelor lui Vlad Voiculescu (USR-PLUS): ‘PNL se desparte total de ce face Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății’

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul Florin Roman (PNL) a declarat, duminică seară, pe B1 TV, că PNL „se desparte total” de acțiunile lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății.

„PNL se desparte total de ce face Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății într-un mandat plin de bâlbe”, a declarat Florin Roman, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

„Mai întâi, aș dori să fac o precizare foarte clară. Partidul Național Liberal se desparte total de ceea ce face domnul ministru Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății într-un mandat plin de bâlbe – și spunem asta nu de ieri, de astăzi, câțiva oameni din Partidul Național Liberal, ci de foarte multă vreme.

Dacă e să luăm doar câteva momente, haideți să luăm descentralizarea centrelor de vaccinare și acea harță cu aleșii locali, pentru că le-a dat domnul ministru sarcină să facă centre de vaccinare, dar nu le-a descentralizat și resursele financiare.

Haideți să ne amintim de permanentul scandal cu colonelul Gheorghiță, pe campania de vaccinare.

Haideți să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, așa cum spuneați dumneavoastră, la Matei Balș și din păcate, foarte recent acum, acest ultim episod de la Foișor”, a afirmat Florin Roman la B1TV.

„Punctual, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, eu cred că singurul adevăr care s-a spus de către cei care gestionează această situație – și aici mă refer la doctorul Arafat și la ministrul Sănătății – a fost că într-adevăr, fiind o acută lipsă de paturi, e nevoie să găsești alte paturi pe ATI, pentru că din păcate sunt foarte multe forme grave”, a adăugat Florin Roman.

Întrebat dacă Raed Arafat și Vlad Voiculescu „au aflat vineri noapte” despre nevoia de paturi ATI, Florin Roman a explicat: „Aici intervine o discuție serioasă. Eu îmi amintesc, dincolo de ceea ce ați spus dumneavoastră, au fost două sau trei declarații publice ale Președintelui României, care făcea apel la cei care se ocupă de gestionarea pandemiei cu Covid, la ministrul Sănătății, la Raed Arafat, domne, măriți numărul de paturi pe ATI întrucât, față de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, acum sunt forme mult mai grave, iar oamenii vin ceva mai târziu la spital și din cauza aceasta apar și aceste forme grave.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat acolo este dezolant pentru orice om sănătos la cap, adică nu poți să faci o evacuare a unor pacienți bolnavi, aflați sub tratament, scoși din operație, noaptea ca hoții, ca să o spunem foarte clar și direct.

Dacă știi că ai o problemă de evacuat, îți pregătești din timp, sau dacă nu ești în stare să o faci în timpul zilei, aștepți până a doua zi, pregătești oamenii, vorbești cu ei, pentru că e foarte important să le explici de ce trebuie să facem acest lucru, dar nu faci ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce s-a întâmplat este exemplul clasic de `așa nu se face`”, a mai spus deputatul PNL Florin Roman.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend