Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Decizie CCR: Legea manualului școlar este neconstituțională

Avatar

Publicat

in

Autoritatile doreau ca manualele școlare să fie reglementate printr-o lege dedicată, care să acopere toate aspectele legate de acestea, inclusiv elaborarea lor și termenul de tipărire a manualelor, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, dar care a fost declarat recent neconstituțional de către Curtea Constituțională a României (CCR).

Proiectul Legii manualului școlar a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Educației Naționale (MEN) în cursul anului trecut, a fost adoptat de către Guvern și Parlament, iar recent judecătorii CCR l-au găsit neconstituțional. Judecătorii au decis că Legea manualului școlar este neconstituțională, deoarece a fost votată folosindu-se procedura de adoptare a unei legi organice, în timp ce această lege face parte din categoria legilor ordinare.

Proiectul are ca obiectiv declarat reglementarea regimului manualului şcolar în învăţământul preuniversitar. Legea manualului școlar prevede că acesta este “un bun de interes public” și “principalul instrument de lucru al elevului”, iar el “reflectă programa școlară aferentă disciplinelor/modulelor de pregătire din curriculumul național, în viziunea autorului/coautorilor, potrivit diverselor contexte de învățare și grupuri-țintă”.

Potrivit acestui proiect de act normativ, manualele școlare sunt elaborate de autori sau coautori, iar conceptul (conţinutul) manualului este achiziționat de către MEN.Manualele se vor prezenta în patru formate: în cel tipărit, în format digital, în variantă digitală interactivă și în format Braille.

Elaborarea manualelor școlare se va face atunci când curriculumul național a fost modificat și au fost introduse discipline sau module de pregătire noi, când au fost elaborate programe școlare noi pentru anumite discipline, când există discipline care nu au manuale aprobate sau când programele școlare pentru anumite discipline au fost modificate mai mult de 25%.

Acest act normativ ar urma să centralizeze toate reglementăile legate de elaborarea manualelor școlare, deoarece, în prezent, regimul manualelor școlare din învățământul preșcolar este reglementat prin nu mai puțin de patru acte normative, și anume: Legea educației naționale nr. 1/2011Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.559/2013 privind regimul manualelor școlare în învățământul preuniversitarOrdinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.411/2017 privind elaborarea manualelor școlare pentru clasa a V-a în anul școlar 2017-2018 și Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.

Atenție! Proiectul Legii manualului școlar nu se va putea aplica decât dacă se va relua procesul legislativ, de această dată votul decisiv urmând să fie dat de Camera Deputaților, nu de Senat, așa cum s-a întâmplat acum.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Marea Britanie vrea să introducă de la 1 ianuarie noi reguli pentru a interzice accesul cetăţenilor UE cu cazier

Avatar

Publicat

in

Marea Britanie va introduce de la 1 ianuarie noi reguli prin care va interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din Uniunea Europeană care au cazier, ceea ce va însemna un tratament egal pentru aceştia cu regimul aplicat cetăţenilor cu situaţii similare din restul ţărilor lumii, transmite Reuters.

‘Prea mult timp, regulile UE ne-au obligat să acceptăm infractori străini periculoşi, care abuzează de valorile noastre şi ne pun în pericol modul de viaţă, pe străzile noastre’, a afirmat ministrul de interne Priti Patel.

‘Marea Britanie va fi mai sigură datorită controalelor de frontieră mai ferme şi mai corecte atunci când infractorii străini, indiferent de naţionalitate, vor fi supuşi aceloraşi reguli’, a spus Patel.

Modificările vor fi prezentate joi în parlament.

Ele prevăd că infractorilor străini condamnaţi la cel puţin un an de închisoare li se va interzice intrarea în Regatul Unit, iar pentru cei cu sentinţe mai scurte decizia va fi luată în funcţie de fiecare caz individual.

Şi cei care nu au executat condamnări ar putea fi respinşi la graniţă dacă sunt recidivişti sau au primit o condamnare de orice fel în precedentele 12 luni şi nu au mai intrat anterior în Marea Britanie.

Potrivit guvernului, aceste reguli, care nu li se vor aplica cetăţenilor UE acoperiţi de măsuri din acordul de Brexit, se înscriu în eforturile menite să consolideze frontierele ţării.

Controlul imigraţiei a fost unul din factorii-cheie în votul pe care l-au dat britanicii în 2016 în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Responsabili din poliţie şi securitate au avertizat însă că Marea Britanie va fi mai puţin sigură dacă nu va fi convenit un acord asupra relaţiilor viitoare cu UE înaintea datei de 31 decembrie, când ia sfârşit perioada de tranziţie.

Anunţul guvernului intervine, totodată, după ce Curtea de Apel din Londra a decis miercuri că deportarea forţată a migranţilor cu doar 72 de ore de la înştiinţarea lor este ilegală. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Gabriela Firea: Voi depune un proiect pentru amendarea Legii Termoficării

Avatar

Publicat

in

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea susţine că printre primele iniţiative legislative pe care le va avea în calitate de senator de Bucureşti va fi cea privitoare la modificarea intervalului de timp legal de la care se poate furniza agentul termic.

“Voi depune imediat după depunerea jurământului un proiect de lege de amendare a Legii termoficării, astfel încât toamna să se poată furniza căldură mai devreme în apartamente şi instituţiile racordate, faţă de cât prevede acum cadrul legislativ. Un prim pas în această direcţie l-am făcut ca primar general, în 2018, când, la solicitarea noastră, a fost modificată Hotărârea de Guvern 117/1994. Am solicitat atunci modificarea intervalului de timp calculat ca referinţă: media pe 3 zile între orele 20,00 şi 6,00, pentru care se aşteptau 10 grade prin lege. (…) La cererea cetăţenilor care îmi scriu şi acum că le este frig în case din cauza acestor restricţii legale, propun micşorarea şi mai mult a acestui interval, cu încă 3 ore, adică de la 22,00 la 5 dimineaţa. Astfel încât în momentul în care se resimte deja rece în apartamente şi birourile racordate la sistemul centralizat să se poată furniza agentul termic”, a scris Firea, joi, pe Facebook.

Ea spune că acest lucru se poate realiza prin lege votată în Parlament sau printr-o hotărâre a Guvernului.

“Propun, de asemenea, ca persoanele şi familiile care cer amânarea livrării agentului termic, din cauza problemelor financiare, să fie sprijinite, astfel încât să nu se îmbolnăvească stând în frig, în propria casa”, mai susţine Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend