Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Decizie a avocatului Curții de Justiție a UE așteptată de multe state, inclusiv România, privind diminuarea alocațiilor pentru copiii imigranților din Austria

Publicat

in

Măsura în vigoare în Austria de la 1 ianuarie 2019 privind diminuarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului îi discriminează pe imigranți, a transmis joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. România este una dintre țările afectate de această decizie adoptată de Austria în timp ce extrema-dreaptă era la guvernare alături de conservatori.

  • „Cetăţenii din alte state membre trebuie să poată beneficia de aceleaşi alocaţii şi avantaje fiscale ca austriecii (…), deoarece ei contribuie la finanţarea sistemului social şi fiscal austriac la fel ca aceştia”, potrivit avocatului genaral Richard de la Tour, citat de AFP.

Concluziile sale, extrem de aşteptate în ţările de origine ale imigranţilor vizaţi, nu sunt obligatorii pentru CJUE, dar în majoritatea cazurile sunt urmate de această instanţă cu sediul la Luxemburg.

  • „Stabilirea cuantumului prestaţiilor în funcţie de reşedinţa membrilor de familie reprezintă o încălcare a dreptului la liberă circulaţie conferit cetăţenilor Uniunii”, a adăugat avocatul general.

Legea intrată în vigoare la începutul lui 2019 constituie printre altele „o discriminare indirectă bazată pe naţionalitate” fără nicio justificare, deoarece aceste familii nu primesc decât 6% din prestaţiile familiale şi, prin urmare, „nu pun în pericol echilibrul financiar” al sistemului, subliniază el.

Efectele deciziei de micșorare a alocațiilor pentru copiii imigranților

Această reformă, votată în momentul în care conservatorii guvernau în Austria în coaliţie cu extrema-dreaptă, a fost denunţată de mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, între care și România. Comisia Europeană a depus o plângere pentru încălcarea dreptului UE în mai 2020.

De la adoptarea reformei, plata alocaţiilor familiale este indexată cu nivelul de trai din ţara unde îşi au reşedinţa copiii imigranţilor.

Acest lucru a însemnat scăderea semnificativă a alocaţiilor pentru 125.000 de tineri, în special din Europa Centrală şi de Est.

Menită a face o economie de 114 milioane de euro pe an potrivit fostului cancelar conservator Sebastian Kurz, această reformă controversată a adus de fapt la buget 62 de milioane de euro în 2019.

Justiţia austriacă a respins deja alte reduceri de ajutoare pentru imigranţii care nu stăpânesc bine limba germană sau care au în grijă o familie numeroasă, adoptate în perioada când extrema-dreaptă s-a aflat la putere.

De atunci, iniţiatorii reformelor, Kurz şi vicecancelarul de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, au părăsit viaţa politică în urma unor scandaluri de corupţie, scrie Agerpres. Conservatorii sunt în continuare la putere, însă în coaliţie cu ecologiştii, care s-au opus acestor măsuri.

Românii, printre cei afectați

La momentul adopării acestei măsuri de către Austria, în ianuarie 2019, Ministerul român de Externe a criticat decizia, considerând că aceasta contravine legislaţiei UE, pentru că discriminează cetățenii altor state membre, inclusiv pe români, care plătesc contribuții în Austria.

MAE mai spunea că „apartenența la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni” și amintea că Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede „dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili și lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca cetățenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie”.

Conform datelor prezentate în 2019 de către autoritățile austriece, România se afla pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primeau beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiau în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii au fost practic înjumătățite atunci în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ludovic Orban pune cruce PNL-ului: ‘Oricine ar mai vrea să voteze cu PNL, de fapt, votează cu PSD’

Publicat

in

De

Obiectivul Partidului Forţa Dreptei este câştigarea alegerilor, a declarat, luni, preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban, susţinând că acest proiect este realizabil, deoarece nu mai există o altă forţă „autentică” de dreapta.

„Nu am intrat în acest proiect nici eu, nici colegii mei, nici dumneavoastră ca să ne mulţumim cu rezultate modeste sau ca să gâfâim să trecem pragul electoral. Obiectivul nostru este să dezvoltăm o forţă politică de dreapta, puternică, competitivă care să aibă capacitatea să câştige alegerile. O să ziceţi că este un obiectiv ambiţios. Nu este ambiţios, este un obiectiv realizabil. Toate analizele pe care făcut ne arată că, dacă noi facem ceea ce trebuie, putem să devenim extrem de competitivi şi putem să construim o forţă care să aibă capacitatea să coaguleze în timp dreapta românească, pentru că nu mai există nicio forţă autentică de dreapta. (…) PNL a murit. Oricine ar mai vrea să voteze cu PNL, de fapt, votează cu PSD şi oamenii încep să-şi dea seama şi îşi dau seama că este nevoie de o forţă credibilă”, a afirmat Orban, în deschiderea primei reuniuni a Consiliului Naţional al partidului, potrivit AGERPRES.

Potrivit acestuia, până la 1 martie 2024, obiectivul este ca în partid să se înscrie 1% din populaţia cu drept de vot.

„Un partid care să fie competitiv are nevoie de membri. Obiectivul pe care îl avem este ca, până cu cel mai târziu trei luni de zile înainte de alegerile europarlamentare, care sunt primele alegeri, să atingem pragul sociologic determinant pentru o formaţiune politică relevantă şi anume 1% din populaţia cu drept de vot. (…) Şi, atenţie, nu orice fel de membru. Trebuie să fie membrii serioşi, activi reali, care să contribuie, care să creadă în ideile noastre şi care să se implice în activitatea partidului”, a explicat Ludovic Orban.

Până la 1 iulie, el îşi propune ca partidul să aibă constituite filiale în toate judeţele, în diaspora şi sectoarele din Bucureşti.

„Obiectivul pe care ni l-am propus este ca, până la sfârşitul anului, să avem organizaţii constituite în minimum 50% dintre localităţile României”, a adăugat Orban.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ex-Minister Udrea making last attempt to escape sentece, refusing to be heard by Romanian judges

Publicat

in

De

Elena Udrea on Monday sent a message, through her lawyers, that she does not want to be heard by Romanian judges, by videoconference from Bulgaria, during the process in which she is trying, through an extraordinary appeal, to get rid of the 6-year prison sentence received in the „Gala Bute” case.

The High Court of Cassation and Justice should have debated on Monday the appeal in cassation introduced by Elena Udrea, the last extraordinary appeal the former Minister of Tourism can use in order to obtain the retrial of the case.

Three lawyers employed by Udrea explained to the court that the former minister had given a statement in Bulgaria and no longer wanted to be heard by videoconference.

However, the president of the panel decided that Udrea should be summoned in Bulgaria, so that the trial was postponed until May 23.

At the same time, the former president of the Romanian Boxing Federation, Rudel Obreja, who is currently serving a five-year sentence in the same case, has requested a suspension of his sentence and to be released pending trial on appeal in cassation. The magistrates are yet to rule on this request.

In early April, Elena Udrea fled Romania before the Supreme Court upheld the 6-year prison sentence she received in the Gala Bute case. She was caught in Bulgaria with extradition proceedings under way.

AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend