Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decesele provocate de dezastrele meteorologice, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani în SUA

Publicat

in

Aproape 700 de persoane au murit din cauza catastrofelor meteorologice produse în 2021 în statele americane, cu excepţia statelor Alaska şi Hawaii, reprezentând un nivel care nu a mai fost atins din 2011, potrivit unui raport întocmit de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din această ţară.

Anul 2021 „a fost marcat de extreme în ansamblul Statelor Unite, mai ales de o căldură excepţională” şi de „fenomene meteorologice devastatoare”, au declarat reprezentanţii acestei agenţii federale americane, conform AFP, Reuters și Agerpres.

Bilanţul dezastrelor meteorologice în cele 48 de state continentale şi în capitala Washington a fost de 688 de morţi, de peste două ori şi jumătate mai mare decât bilanţul din anul precedent (262 de victime).

Uragane, tornade, inundaţii, incendii de pădure, valuri de căldură şi de ger au lovit SUA în 2021

Activităţile umane se află la originea unei periculoase încălziri climatice, un proces care se traduce prin evenimente meteorologice mai violente în lumea întreagă.

20 de fenomene de acest tip au provocat anul trecut pagube materiale care au costat Statele Unite cel puţin 1 miliard de dolari, 2021 ocupând din acest punct de vedere locul al doilea în clasamentul anilor cu cele mai multe evenimente producătoare de pagube, după 2020, care a avut 22 de astfel de fenomene, potrivit NOAA.

Printre dezastrele din 2021 s-au aflat patru uragane, trei tornade, precum şi inundaţii, incendii de pădure, valuri de căldură şi de ger.

Astfel de statistici reprezintă „un semnal de alarmă”, a comentat Rachel Cleetus, economistă a grupului Union of Concerned Scientists.

„Bilanţul devastator şi traumatismele cauzate de aceste catastrofe climatice şi meteorologice extreme au lovit şi continuă să lovească mai dur persoanele de culoare, cele cu venituri mici şi populaţiile care au suferit deja din cauza mai multor dezastre”, a explicat ea.

Un ger glacial a lăsat milioane de americani fără electricitate în februarie, când o furtună de iarnă s-a abătut asupra unor regiuni mari din Statele Unite şi a ajuns până în Mexic.

Unele dintre regiunile afectate de ger erau puţin pregătite pentru astfel de condiţii, companiile locale au fost copleşite, lăsându-i pe localnici exasperaţi şi obligaţi să se acopere cu paltoane şi pături groase. Peste 20 de decese au fost înregistrate.

În august, uraganul Ida a lovit coasta americană a Golfului Mexic, provocând inundaţii şi întreruperi ale alimentării cu electricitate şi condamnând la întuneric porţiuni întinse din acea regiune.

Rămăşiţele furtunii au ucis apoi cel puţin 47 de persoane în nord-estul ţării, transformând străzile în veritabile râuri şi inundând subsolurile clădirilor.

De asemenea, 2021 ocupă locul al patrulea în clasamentul celor mai călduroşi ani înregistraţi în 127 de ani de măsurători meteorologice, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius la nivelul întregului bloc continental american.

Luna decembrie a fost cea mai călduroasă înregistrată de meteorologi în Statele Unite, cu temperaturi care au depăşit cu 3,7 grade Celsius valorile medii.

Temperatura medie din 2021 a fost mai mare cu 1,3 grade Celsius decât media multianuală din secolul al XX-lea.

Cei mai călduroşi şase ani din istoria modernă americană au fost înregistraţi după 2012, potrivit National Centers for Environmental Information (NCEI), o divizie din cadrul NOAA, citată de Reuters.

Temperaturile au fost deosebit de ridicate în două state din nord-estul american, Maine şi New Hampshire. Statele din nord-estul, centrul şi vestul ţării au înregistrat şi ele temperaturi mult peste valorile medii, iar condiţiile meteorologice din sudul american au fost apropiate de cele obişnuite.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

În plină grevă, un profesor român plecat în Israel are un mesaj dur despre ‘vedetele’ de la catedră

Publicat

in

În plină grevă, un profesor român plecat în Israel are un mesaj dur despre ‘vedetele’ de la catedră.

Un profesor român plecat în Israel explică de ce, după cinci ani de predat în România, chiar în școala pe care o absolvise, a ales să plece în străinătate. Acum este cercetător în cadrul Departamentului de Inginerie Aerospațială în cadrul Technion – Institutul de Tehnologie din Israel.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ovidiu Burcă și apelul către jucătorii lui Dinamo, înaintea partidei retur a barajului pentru promovare

Publicat

in

Dinamo București este aproape de promovarea în SuperLigă, după ce a câștigat prima manșă a barajului cu FC Argeș, scor 6-1, dar antrenorul Ovidiu Burcă nu s-a arătat euforic după partidă.

Ovidiu BurcaFoto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Ovidiu Burcă solicită echilibru și intensitate maximă la partida retur

Chiar dacă FC Argeș ar avea nevoie de o minune – o victorie la cinci goluri diferență pentru a trimite meciul în prelungiri la retur – antrenorul dinamoviștilor nu consideră că echipa sa este deja calificată.

Mai mult, tehnicianul le cere jucătorilor săi să rămână cu picioarele pe pământ și speră să gestioneze corespunzător succesul de luni.

„Nu aș fi crezut. Scorul e unul la care nu m-am gândit înainte de meci. Azi, toate au mers bine, am avut și puțin noroc. E o seară frumoasă, dar a trecut doar prima parte, mai avem returul. Trebuie să rămânem echilibrați, cu picioarele pe pământ.

Din exterior, lucrurile par simple. Cred că voi avea o săptămână destul de dificilă. În fotbal, succesul e cel mai greu de gestionat. Fac un apel către băieți să rămânem echilibrați, cu picioarele pe pământ, pentru că încă nu am realizat nimic.

A fost o seară frumoasă. Mă bucură că oamenii au venit alături de noi, toată lumea a plecat fericită. E lucrul cel mai important. Mai avem un retur care nu va fi deloc ușor. Au și ei orgoliu, sunt niște jucători care au CV-uri importante. La nivelul Ligii 1, sunt multe echipe care și i-ar dori. Trebuie să fim atenți.

Mă bucură faptul că oamenii vin alături de noi. Există o stare de spirit extraordinară în jurul echipei, pe care am obținut-o cu foarte multă trudă. Trebuie să rămânem ponderați, mai avem încă un pas.

A fost un început extrem de dificil, dar nu aș vrea să tragem o concluzie acum, trebuie să mai aștept o săptămână. Una peste alta, am format o stare de spirit fără de care o echipă nu poate funcționa. M-a bucurat atitudinea lor, faptul că joacă din ce în ce mai dezinvolți, cu din ce în ce mai mult curaj. Sunt lucruri pe care nu le-am văzut atunci când am venit.

Echipa a progresat de la săptămână la săptămână, chiar dacă uneori nu am ieșit de pe teren cu rezultatul dorit. Am suferit după înfrângeri, am făcut analize și nu am cedat niciodată. Suntem aproape de prima ligă după acest scor. Aș vrea să le pot băga în cap jucătorilor că meciul începe de la 0-0. Trebuie să începem la intensitate maximă, mai avem un pas.

Știu ce vorbesc, e o săptămână complicată, trebuie să gestionez o stare de euforie incredibilă, dar cred că toți sunt cu picioarele pe pământ” – a declarat Ovidiu Burcă, pentru DigiSport.

Partida retur a barajului pentru menținere/promovare în SuperLigă, dintre FC Argeș și Dinamo, va avea loc sâmbătă 3 iunie, pe stadionul din Pitești.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend