Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Decesele provocate de dezastrele meteorologice, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani în SUA

Publicat

in

Aproape 700 de persoane au murit din cauza catastrofelor meteorologice produse în 2021 în statele americane, cu excepţia statelor Alaska şi Hawaii, reprezentând un nivel care nu a mai fost atins din 2011, potrivit unui raport întocmit de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din această ţară.

Anul 2021 „a fost marcat de extreme în ansamblul Statelor Unite, mai ales de o căldură excepţională” şi de „fenomene meteorologice devastatoare”, au declarat reprezentanţii acestei agenţii federale americane, conform AFP, Reuters și Agerpres.

Bilanţul dezastrelor meteorologice în cele 48 de state continentale şi în capitala Washington a fost de 688 de morţi, de peste două ori şi jumătate mai mare decât bilanţul din anul precedent (262 de victime).

Uragane, tornade, inundaţii, incendii de pădure, valuri de căldură şi de ger au lovit SUA în 2021

Activităţile umane se află la originea unei periculoase încălziri climatice, un proces care se traduce prin evenimente meteorologice mai violente în lumea întreagă.

20 de fenomene de acest tip au provocat anul trecut pagube materiale care au costat Statele Unite cel puţin 1 miliard de dolari, 2021 ocupând din acest punct de vedere locul al doilea în clasamentul anilor cu cele mai multe evenimente producătoare de pagube, după 2020, care a avut 22 de astfel de fenomene, potrivit NOAA.

Printre dezastrele din 2021 s-au aflat patru uragane, trei tornade, precum şi inundaţii, incendii de pădure, valuri de căldură şi de ger.

Astfel de statistici reprezintă „un semnal de alarmă”, a comentat Rachel Cleetus, economistă a grupului Union of Concerned Scientists.

„Bilanţul devastator şi traumatismele cauzate de aceste catastrofe climatice şi meteorologice extreme au lovit şi continuă să lovească mai dur persoanele de culoare, cele cu venituri mici şi populaţiile care au suferit deja din cauza mai multor dezastre”, a explicat ea.

Un ger glacial a lăsat milioane de americani fără electricitate în februarie, când o furtună de iarnă s-a abătut asupra unor regiuni mari din Statele Unite şi a ajuns până în Mexic.

Unele dintre regiunile afectate de ger erau puţin pregătite pentru astfel de condiţii, companiile locale au fost copleşite, lăsându-i pe localnici exasperaţi şi obligaţi să se acopere cu paltoane şi pături groase. Peste 20 de decese au fost înregistrate.

În august, uraganul Ida a lovit coasta americană a Golfului Mexic, provocând inundaţii şi întreruperi ale alimentării cu electricitate şi condamnând la întuneric porţiuni întinse din acea regiune.

Rămăşiţele furtunii au ucis apoi cel puţin 47 de persoane în nord-estul ţării, transformând străzile în veritabile râuri şi inundând subsolurile clădirilor.

De asemenea, 2021 ocupă locul al patrulea în clasamentul celor mai călduroşi ani înregistraţi în 127 de ani de măsurători meteorologice, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius la nivelul întregului bloc continental american.

Luna decembrie a fost cea mai călduroasă înregistrată de meteorologi în Statele Unite, cu temperaturi care au depăşit cu 3,7 grade Celsius valorile medii.

Temperatura medie din 2021 a fost mai mare cu 1,3 grade Celsius decât media multianuală din secolul al XX-lea.

Cei mai călduroşi şase ani din istoria modernă americană au fost înregistraţi după 2012, potrivit National Centers for Environmental Information (NCEI), o divizie din cadrul NOAA, citată de Reuters.

Temperaturile au fost deosebit de ridicate în două state din nord-estul american, Maine şi New Hampshire. Statele din nord-estul, centrul şi vestul ţării au înregistrat şi ele temperaturi mult peste valorile medii, iar condiţiile meteorologice din sudul american au fost apropiate de cele obişnuite.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cum se trăiește în orașul pakistanez în care au fost +51 de grade

Publicat

in

De

​Unul dintre cele mai calde orașe din lume se găsește în regiunea aridă Sindh din Pakistan, se numește Jacobabad și în ultimele trei săptămâni au fost 11 zile cu maxime de 48 C sau mai mari. Viața a devenit greu de suportat pentru toată lumea, într-o regiune în care electricitatea și apa reprezintă un lux pentru cei mai mulți.

Peisaj rural din provincia pakistaneza SindhFoto: T H Sulemani, Dreamstime.com

Jacobabad este un oraș în provincia Sindh din Pakistan, iar valul de căldură ce a cuprins de la final de aprilie India și Pakistanul. Pe 30 aprilie au fost +49 C, pe 13 mai au fost 50 de grade, pe 14 mai au fost +51 C, iar ziua următoare: +50 C, toate fiind valori înregistrate la umbră.

Foarte grav a fost că orașul nu a avut deloc răgaz să se răcească pe timp de noapte, minimele fiind de 28 grade. Și pentru cei un milion de locuitori răcorirea a fost imposibilă chiar și spre dimineață.

Zona este una foarte săracă și în cel mai bun caz există electricitate 12 ore pe zi în oraș și 6 ore în satele din jur. Și cu apa a fost mare problemă, iar în zona rurală oamenii au preferat să dea cea mai mare parte din apa disponibilă animalelor, fiindcă oamenii își câștigă existența datorită acestor animale.

Cum electricitatea este un lux, aer condiționat își permit foarte puțini. Pompele de apă funcționează prea rar, iar posibilitatea oamenilor de a se răcori este foarte redusă. Nici sistemele de irigații nu mai funcționează aproape deloc, iar în deșertul Cholistan, unde au fost peste +60 de grade la soare, au murit o mulțime de oi. Tot mai mulți avertizează că va veni o criză alimentară în zonă.

Canicula dură a făcut ca într-un oraș din regiunea pakistaneză Balochistan să apară focare de holeră, fiindcă râurile și puțurile au secat și oamenii au băut apă dintr-o conductă plină de rugină, cu apă contaminată.

Insolația a făcut multe victime, și au fost cazuri în care oamenii au murit în stradă, mai ales că cei mai mulți lucrează în aer liber, iar la soare temperatura resimțită a trecut de 65 de grade C.

Cei mai afectați sunt oamenii care lucrează în construcții, dar mai ales cei care fac cărămizi, pentru că, în afară de căldura ambientală, ei stau lângă cuptoare unde temperaturile ating sute de grade.

Aproape toți cei care lucrează în aer liber resimt căldura și au stări prelungite de rău, chiar și într-o țară în care oamenii sunt obișnuiți cu canicula. Din 2015, valurile de căldură au fost tot mai lungi și mai dure în India și Pakistan.

În unele locuințe de mici dimensiuni stau și mai mult de 10 oameni și, dată fiind sărăcia extremă, în zilele cele mai fierbinți oamenii trebuie să aleagă între a da puținii bani pe apă sau pe mâncare, neputându-le avea de ambele.

Cele mai mari temperaturi înregistrate în acestă lună au fost +51 C la Jacobabad, +50,5 la Nawabshah și +50 la Mohenjo Daro.

Cele mai mari temperaturi măsurate vreodată în Pakistan au fost: +53,5 C la Mohenjo Daro și Turbat. La Jacobabad, maxima absolută a fost +52,8 C.

Surse: AFP, Al Jazeera, Business Standard

Surse: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste 3.000 de civili din Mariupol ar fi fost torturați și duși de ruși într-un „centru de filtrare” – oficial ucrainean

Publicat

in

De

Peste 3.000 de civili din Mariupol ar fi fost torturați și duși de ruși într-un „centru de filtrare” – o fostă colonie corecționară din regiunea Donețk, acuză Avocatul Poporului din Ucraina, Ludmila Denisova, citată de The Kyiv Independent.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

Potrivit sursei citate, rușii i-ar ține pe civilii din Mariupol în „centrul de filtrare” din satul Olenivka din regiunea Donețk. Printre ei s-ar afla și aproximativ 30 de voluntari care au încercat să ducă ajutoare umanitar în Mariupol , a spus Denisova.

Înainte de a fi duși în colon ie, civilii ar fi fost interogați ore în șir și torturați cu șocuri electrice de către forțele ruse, conform oficialului citat.

Evacuarea din oțelăria Azovstal a sute de militari ucraineni, mulți răniți, în orașele controlate de forțele ruse a marcat probabil sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din războiul din Ucraina. Mariupol este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni, scrie Reuters.

—————–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend