Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE SEZON! Cum cureti si dezgheti RAPID MASINA de zăpadă fără să zgârii vopseaua

Avatar

Publicat

in

Iarna a venit în cele din urmă şi în România, cu tot cu problemele pe care le aduce anotimpul friguros.

Majoritatea celor care aleg să își deszăpezească maşinile folosesc pentru îndepărtarea stratului de nea un făraş de plastic sau o perie. Sau ambele accesorii în același timp. Pentru cei mai leneși sau mai grijulii șoferi, există o alternativă. Astfel, dotat cu îndemânare și o suflantă de frunze, orice șofer doritor poate da jos zăpada de pe mașină în doar câteva minute.

Curăţă zăpada cu un făraş de plastic

Majoritatea celor care au ieşit deja să-şi deszăpezească maşinile folosesc pentru îndepărtarea zăpezii un făraş de plastic. Însă dacă nu eşti atent, s-ar putea să zgârii vopseaua sau chiar să deteriorezi caroseria. Este recomandat să foloseşti făraşul doar când stratul de zăpadă este mare.

Foloseşte o perie moale

Ai îndepărtat zăpada până când aceasta a ajuns ­într-un strat foarte subţire. Ţi-e teamă să mai foloseşti făraşul pentru că ai putea lovi cu el, din greşeală, maşina.

Acum este cazul să te foloseşti de o măturică sau de o perie cu peri moi. Curăţă plăcuţa de înmatriculare, farurile, oglinzile, curăţă parbrizul, geamurile şi luneta.

Spray antiîngheţ pentru chedere

Zăpada este curăţată, dar acum eşti pus în faţa unei noi provocări. Stratul de gheaţă acoperă maşina aproape în întregime!

Dacă portierele nu se deschid, înseamnă că au îngheţat chederele aşa că nu te apuca să tragi de ele. Dacă stratul de gheaţă este gros, foloseşte un spray pentru dezgheţ. Aplică din abundenţă pe toate componentele din cauciuc sau plastic ale maşinii.

Scoate gheaţa cu sare sau spirt

Dacă stratul de gheaţă depus pe parbriz, geamuri şi lunetă este foarte gros nu încerca să foloseşti racleta. Aruncă o mână de sare grunjoasă, iar stratul de gheaţă se va topi în câteva minute.

O variantă mai rapidă este lichidul de parbriz amestecat cu spirt. Toarnă lichidul pe parbriz şi îndepărtează pojghiţa cu ajutorul racletei. Evită să foloseşti lichide fierbinţi sau calde. Geamurile se pot sparge din cauza şocului termic.

Reţetă pentru parbriz şi oglinzi

Aceasta este o soluţie excelentă pentru a-ţi păstra geamurile, parbrizul şi oglinzile curate în vreme de iarnă.

Amestecă trei ceşti de oţet cu o ceaşcă de apă într-un vas. Înmuiaţi o cârpă în soluţie şi stoarce-o uşor.

Şterge toate suprafeţele din sticlă inclusiv parbrizul, geamurile laterale şi oglinzile.

Reaplică soluţia de mai multe ori pe parcursul lunilor friguroase.

Dacă soarele străluceşte, lasă maşina afară astfel încât soarele să bată direct pe parbriz pentru a-l încălzi.

Asigură-te că geamurile şi oglinzile sunt curate înainte de a aplica soluţia.

Nu aplica soluţia afară când temperatură este sub 0°C deoarece este posibil ca geamul să se crape.

Nu folosiţi apă caldă.

Soluţii din casă pentru îndepărtarea poleiului

Nisipul antiderapant – se împrăştie după curăţarea în prealabil a zăpezii; acesta trebuie să fie curat, aspru, fără impurităţi din argilă;

Sarea – se vor folosi atât particule fine, cât şi grunjoase de până la 7 mm; efectul acesteia este resimţit până la temperatura minimă de – 9˚C;

Mălaiul – nu topeşte gheaţa, dar asigură aderenţă îan timpul mersului;

Alcoolul – acesta topeşte zăpada şi face mai uşoară desprinderea gheţii;

Oţetul alb – acidul din oţet împiedică formarea gheţii;

Ţurţurii se pot topi cu ajutorul unei lămpi cu benzină de mici dimensiuni;

Magnet mic pe care să-l aşezi pe orificiul încuietorii înainte ca gheaţa să se formeze;

Vaselina este utilă atunci când yalele au îngheţat;

Sprayuri speciale pentru dezgheţ – acestea conţin o substanţă care facilitează ungerea încuietorii. Atenţie însă, sprayurile pentru dezgheţat nu trebuie folosite în apropierea focului.

«Zăpada îngheţată deformează plafonul»

Din cauza greutăţii zăpezii în­gheţate, în cazul în care aceasta s-a depus într-un strat extrem de gros, s-ar pu­tea să se deformeze plafonul maşinii. Dacă stratul de zăpadă nu este îngheţat, nu există nici un pericol. Explicaţia este simplă.

Caroseria se poate deforma doar în cazul în care într-un anumit loc apasă o greutate mai mare decât în alte zone. Cu alte cuvinte, zăpada trebuie să fie îngheţată pentru a cântări mai mult şi dispusă neuniform.

Stratul de gheaţă depus pe maşină afectează lacul pentru vopsea. În timp, acesta se va crăpa şi se va exfolia. Astfel, va fi afectată şi vopseaua care va deveni mată.

Spray-urile antiîngheţ sunt eficiente doar pentru stratul subţire de gheaţă. Acestea sunt recomandate doar în cazul în care parbrizul, luneta şi geamurile sunt acoperite de o pojghiţă foarte fină de gheaţă, de până la 2 milimetri. Dacă stratul este mai gros, aceste soluţii sunt ineficiente.

Maşinile care sunt parcate la stradă sunt cele mai afectate de zăpadă şi gheaţă sunt şi cele mai avariate. Utilajele folosite de drumari pentru deszăpezire aruncă gheaţă, zăpadă amestecată cu pietricele, bucăţi mici de asfalt, nisip şi alte impurităţi peste maşinile parcate. Este recomandat să îţi iei cât mai repede maşina de lângă drum!

 

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Vlad Voiculescu, mesaj ferm pentru românii care nu respectă restricțiile: ‘Aș prefera sancțiuni mai dure’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că ar prefera sancțiuni mai dure și ca locurile unde nu se respectă regulile să fie închise temporar, înainte de a fi închise școlile.

Întrebat dacă se impun noi restricţii, având în vedere că numărul de cazuri de COVID-19 creşte, Voiculescu a spus: „Cred că trebuie să fim precauţi şi am avut astăzi o discuţie din nou cu domnul ministru Bode – personal, mergând prin oraş, atunci când pot să fac lucrul ăsta, am observat că sunt destule locuri aici, în Capitală, unde nu sunt respectate regulile”.

„Aş prefera să închidem temporar câteva locuri în care nu se respectă regulile, înainte să închidem şcolile. Aş prefera să fie respectate regulile. Aş prefera sancţiuni mai dure, aceasta este preferinţa mea ca ministru al Sănătăţii şi preferinţa mea ca cetăţean”, a afirmat Voiculescu la Parlament.

El a explicat că este vorba în special despre locurile unde se ţin petreceri. „La petreceri ar trebuie să fie respectate regulile”, a adăugat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu poate exclude un al treilea val al pandemiei.

„Pe de o parte, noi nu suntem Ministerul COVID-19, ci Ministerul Sănătăţii, aşa încât ne pregătim în acest moment să revizuim fluxurile din mai multe spitale care tratează pacienţi COVID, tocmai că există şi alţi pacienţi cu alte patologii care au nevoie de asistenţă medicală. Revizuim acum, împreună cu toate DSP-urile din ţară şi cu toate spitalele, aceste fluxuri în aşa fel încât spitalele să poate să ajute atât pacienţi cu COVID-19, cât şi pacienţi cu alte suferinţe. Dar, până una alta, nu putem exclude un alt treilea val. Asta înseamnă că păstrăm capacităţi care acum sunt libere în spitale tocmai pentru a avea posibilitatea să îngrijim pacienţi dacă va fi nevoie, sperăm să nu fie nevoie, dar nu putem exclude”, a adăugat Voiculescu, conform agerpers.ro.

Citește și:

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alexandru Rafila îl pune la punct pe Vlad Voiculescu în scandalul mărțișoarelor: ‘Sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori’

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a precizat că oferirea de mărțișoare de către elevi la școală nu reprezintă niciun pericol.

„Nu e niciun pericol, important este ca lucrul ăsta să fie făcut fără îmbrățișări, fără înghesuială. Eu sunt convins că și la școală se poate organiza lucrul ăsta fără niciun fel de problemă”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Rafila s-a referit și la „o serie de comentarii”, cum a fost cel al ministrului Sănătății, care a spus că elevii ar putea oferi mărțișoare în școli „dacă poartă mănuși”.

„N-am înțeles care este utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor, dar probabil că sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori și din cauza asta fac astfel de recomandări, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai declarat că este vizibil un trend ascendent al îmbolnăvirilor în ultimele zile, care nu este surprinzător.

„Sigur, o creștere modestă, dar este clar că ne aflăm un trend ascendent, lucru care nu putem să spunem că este surprinzător, având în vedere două elemente: în primul rând, a apărut o nouă tulpină care are o transmisibilitate mai mare (…). Pe de altă parte, știți bine că există ceea numim noi oboseala pandemică, adică oamenii au obosit, de multe ori, să respecte regulile”, a spus Rafila.

În opinia sa, scenariul cel mai optimist ar fi ca spre sfârșitul lunii septembrie să se poate reveni la normal.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărțișoare în școli „dacă poartă mănuși” și a caracterizat situația cu un citat din Biblie, „Toate îmi sunt permise, nu toate îmi sunt de folos”.

Întrebat dacă le recomandă elevilor să dea mărțișoare, ministrul Sănătății a răspuns: „Nu știu, poate dacă poartă mănuși, cred că ar putea să facă gestul acesta”.

„Dar, în principiu, sfătuiesc pe toată lumea să se vaccineze, să poarte mască şi sfătuiesc pe toată lumea să fie precaută. Sunt cele trei lucruri importante în perioada următoare, altfel sunt alegeri pe care le face fiecare, dar cred că anumite riscuri pot fi asumate doar dacă ne luăm măsurile de precauție”, a mai spus el, conform G4Media.ro.

Citește și:

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend