Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE NTERES ! Amenzile rutiere s-au majorat drastic la 1 ianuarie

Avatar

Publicat

in

Plafonarea punctului-amendă pentru contravenții rutiere, la valoarea de 145 de lei, a expirat la sfârșitul zilei de 31 decembrie 2019. Din moment ce legea care va introduce plafonarea și pentru anul 2020 încă n-a apărut în Monitorul Oficial, fiind blocată la Curtea Constituțională a României (CCR), rezultă că punctul-amendă a sărit, de la 1 ianuarie 2020, la 223 de lei. Procentual, asta înseamnă că amenzile rutiere au crescut brusc cu aproape 54%, însă aceasta este o situație temporară care ar trebui să fie rezolvată în scurt timp.

Concret, legislația în vigoare stabilește, în prezent, că plafonarea punctului-amendă la 145 de lei este valabilă numai până la 31 decembrie 2019. Asta înseamnă că, în lipsa unei modificări oficiale la Codul rutier, plafonarea a expirat la 1 ianuarie 2020.

Publicitate

Din moment ce la 1 ianuarie 2020 salariul minim brut pe țară a fost majorat la 2.230 de lei, rezultă că punctul-amendă, ce reprezintă 10% din acea sumă, a sărit, din prima zi a noului an, de la 145 la 223 de lei. Asta înseamnă că, temporar, până se oficializează plafonarea pentru 2020, amenzile rutiere au următoarele valori:

 • clasa I de amenzi – 446 sau 669 de lei (două sau trei puncte-amendă);
 • clasa a II-a – 892 sau 1.115 lei (patru sau cinci puncte-amendă);
 • clasa a III-a – de la 1.338 la 1.784 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
 • clasa a IV-a – de la 2.007 la 4.460 de lei (de la nouă la 20 puncte-amendă);
 • clasa a V-a (numai pentru firme) – de la 4.683 la 22.300 de lei (de la 21 la 100 puncte-amendă).

Până la 31 decembrie 2019, amenzile au avut următoarele cuantumuri:

 • clasa I: 290 sau 435 de lei;
 • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
 • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
 • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
 • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Legea care urmează să plafoneze punctul-amendă la 145 de lei și în anul 2020 a fost trimisă la promulgare, însă șeful statului n-o poate semna înainte ca CCR să se pronunțe asupra sesizării de neconstituționalitate.

Totuși, rămâne de văzut cum vor acționa polițiștii rutieri în zilele în care, cel puțin pe hârtie, punctul-amendă este de 223 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

POLIȚIA, CONTROALE la FIRMELE DE DEZMEMBRĂRI AUTO DIN CURTEA DE ARGEȘ și CÂMPLUNG – AMENZI URIAȘE

Avatar

Publicat

in

De

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș, precum și comisari ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Argeș și inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, au verificat 12 agenți economici ce desfășoară activitate în domeniul demontării (dezasamblării) maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, precum şi al comerţului cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule, pe raza municipiilor Curtea de Argeș, Câmpulung și orașului Topoloveni.

În urma verificărilor, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 45.000 lei, după cum urmează:

Publicitate

– 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.000 de lei, a fost aplicată conform O.G. 82/2000 privind activitățile de reparații, reglare, modificări constructive, reconstrucție și dezmembrare a vehiculelor scoase din uz;

– o sancțiune contravențională, în valoare de 10.000 de lei, a fost aplicată conform OUG 28/1999 privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale;

– o sancțiune contravențională, în valoare de 20.000 de lei, au fost aplicate conform Legii 12/1990 privind protejarea populației împotriva activităților de comerț ilicit.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

MERITĂ ??? Angajații din Prefectura Argeș și DSP ar urma să primească un spor pentru starea de alertă – PREFECTUL VA DECIDE CINE SI CAT VA LUA

Avatar

Publicat

in

De

Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență prin care – dacă ar fi adoptată și ar intra în vigoare – se dorește acordarea unor sporuri salariale bugetarilor care lucrează în direcții de sănătate publică (DSP) sau în prefecturi. Proiectul se află, acum, la Consiliul Economic și Social (CES), pentru avizare.

În ceea ce îi privește pe angajații DSP-urilor, aceștia vor beneficia de sporul precizat mai sus pe perioada stării de alertă, dar doar ulterior intrării în vigoare a propunerii. Un angajat al unei DSP va beneficia de spor dacă „execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții epidemiologice deosebite”.  

Publicitate

Proiectul nu definește ce înseamnă „condiții epidemiologice deosebite”, însă atât preambulul propunerii, cât și nota de fundamentare (conținută în același loc cu proiectul) fac referire, în mai multe locuri, la situația excepțională ce caracterizează pandemia de coronavirus. Prin urmare, s-ar putea considera că menținerea stării de alertă este necesară din cauza situației excepționale, ce ar putea fi – prin interpretare – echivalată cu condiții epidemiologice deosebite.

Mai mult, s-a făcut referire inclusiv la munca suplimentară prestată de cadre medicale, ceea ce ar fi un alt indiciu că e vorba de condiții epidemiologice deosebite, ele generând necesitatea muncii peste program.

În concret, sporul adăugat la salariul de bază va fi de:

 • 40%, pentru directorul executiv și pentru directorii executivi adjuncți;
 • 30%, pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.

O altă categorie de bugetari ce va beneficia de un spor la salariul de bază este cea a personalului instituțiilor prefectului, care este implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei. Sporul va fi de 30% din salariul de bază, iar celelalte condiții se aplică la fel ca în cazul de mai sus.

În ceea ce privește acești bugetari, concretizarea acordării sporului se va face prin ordin al prefectului, acolo fiind arătați și cei care vor beneficia de spor.

Atât angajații DSP, cât și personalul instituțiilor prefectului, vor beneficia de spor fără ca acesta să fie luat în considerare la limita stabilită de Legea nr. 153/2017, care le interzice instituțiilor publice să acorde sporuri ce ar depăși 30% din suma salariilor de bază.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend