Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE MAXIM INTERES ! În clădirile cu cel puțin trei apartamente vor trebui înființate asociații de proprietari

Publicat

in

Din septembrie, o nouă lege va reglementa relațiile dintre proprietarii de apartamente (sau chiriași, după caz) și regimul juridic al spațiilor comune dintr-un bloc sau alt imobil cu spații comune. În acest context, apare întrebarea: în ce cazuri ar trebui constituită o asociație de proprietari?

Astfel, legea prevede că „în scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul condominiilor, se constituie asociații de proprietari (…)”. Reiese, de aici, că, atunci când există spații comune într-un imobil (de exemplu, un bloc de locuințe), va trebui constituită o asociație de proprietari, aceasta nefiind doar o opțiune a proprietarilor imobilelor individuale (apartamentelor).

Totuși, simpla existență a spațiilor comune nu va fi suficientă pentru a atrage necesitatea constituirii unei asociații de proprietari. Întrucât obligația vizează proprietarii care dețin imobile într-un condominiu (care, prin definiția Legii nr. 196/2018, implică existența „a cel puțin trei proprietăți individuale reprezentate de locuințe (…)”, obligația de a se constitui asociație de proprietari va fi efectivă când:

  • există cel puțin trei proprietăți individuale (apartamente de locuit sau birouri, de exemplu), într-un imobil;
  • există spații comune în acel imobil.

De asemenea, necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari (atunci când sunt îndeplinite regulile pentru constituirea acesteia) reiese, indirect, și din obligația dezvoltatorilor imobiliari de ansambluri rezidențiale (blocuri de locuit, de exemplu) sau a vânzătorilor de apartamente din ansambluri rezidențiale de a informa cumpărătorii despre „necesitatea” (obligația) celor din urmă de a constitui asociații de proprietari.

Astfel, limbajul folosit în cadrul articolului care prevede acest fapt („necesitatea”) demonstrează că este obligatorie constituirea asociațiilor de proprietari.

În schimb, actuala reglementare – Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și normele de aplicare – prevede caracterul facultativ al constituirii asociațiilor de proprietari. Prevederea relevantă este formulată în acest sens: „(…) proprietarii apartamentelor și ai spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință se pot constitui în asociații de proprietari”.

Pe de altă parte, este prevăzută și în prezent necesitatea existenței a cel puțin trei proprietăți individuale, în scopul constituirii asociației de proprietari.

Este interesant de menționat, referitor la contextul noii legi din septembrie, că nu va exista nicio sancțiune contravențională pentru neconstituirea asociației de proprietari. Totuși, chiar și în acest caz, vor exista anumite sancțiuni care ar putea fi aplicate, indirect, pentru lipsa constituirii asociației de proprietari.

De exemplu, conform Legii nr. 196/2018, sunt sancționate contravențional fapte precum utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari în alt mod decât prevede Legea nr. 196/2018. Acest exemplu presupune că gestionarea veniturilor se va face de către asociația de proprietari, ceea ce confirmă, din nou, că este obligatorie constituirea asociației de proprietari.

Atenție! Conform noii legi a asociațiilor de proprietari, „în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi (adică până pe 28 septembrie 2019 – n.red.), asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Un TIR plin cu marfă s-a răsturnat

Publicat

in

De

La putin timp după miezul nopții, pompierii argeseni au fost solicitați să intervină la un accident rutier în care un cap tractor cu remorcă s-a răsturnat în comuna Cotmeana, satul Lintești.
La fata locului au acționat pompierii pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere ale incendiilor, întrucât existau scurgeri de motorină din rezervor, precum și pentru acordărea primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin în vârstă de 30 de ani, care s-a rănit la membrul superior stâng, însă nu a avut nevoie de transport la spital.

Citeste mai mult

ACTUAL

PNL cu gargara electorală, PSD cu lupta pentru salvarea turismului argeșean – Vicele CJ Argeș merge mâine la Ministerul Mediului pentru a bloca un proiectul controversat al ariei protejate Vidraru

Publicat

in

De

În timp ce PNL Argeș pozează electoral în salvatorul turismului argeșean, PSD conduce o delegatie de investitori la Ministerul Mediului pentru a bloca proiectul ariei strict protejate Vidraru

Un ordin recent publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a stârnit controverse în județul Argeș. Ordinul prevede instituirea de zone stricte protejate, inclusiv în zona Vidraru, o zonă renumită pentru frumusețea sa naturală și potențialul turistic. Potrivit proiectului, activitatile economice in aceste zone vor fi strict interzise. Conform documentului, în viitoarea arie strict protejată se va afla și zona Molivișu dar și zonele de interes turistic maxim ce mărginesc barajul Vidraru. Potrivit surselor noastre, crearea acestei zone cu restrictii drastice care poate bloca turismul pe Transfagarasan a avut la bază interesele si intervențiile fundatiei Conservation Carpathia.

Miercuri, 17 aprilie 2024, o delegație formată la inițiativa PSD Argeș va merge la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor unde va avea o întîlnire cu ministrul liberal al mediului Mircea Fechet. Inițiativa de a incerca oprirea controversatului proiect al ariei strict protejate Vidraru aparține veicepreședintelui CJ Argeș, pesedistul Marius Nicolaescu. Alături de el vor fi oameni de afaceri si primari don zona de nord a judetului. Este vorba de primarul PNL de la Cicănești, primarul de la Brăduleț și cel de la Nucșoara și oamenii de afaceri Dumitru Grecu și Gheorghe Badea. Faptul ca PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș arată incapacitatea liberalilor argeșeni de a rezolva situații concrete care afectează mediul de afaceri local.

PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș

În timp ce pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL ) se află în dezbatere publică Ordinul privind instituirea de zone stricte protejate, inclusiv zona Vidraru, PNL Argeș se poziționează electoral ca salvator al turismului argeșean. Partidul a organizat o întâlnire cu investitori locali intr-un restaurant, promițând soluții pentru a relansa turismul în zonă, afectat, potrivit PNL, de implementarea regimului de protecție strictă. Cu toate acestea, demersul PNL pare a ignora complet dezbaterea publică în curs, menită să evalueze impactul real al instituirii zonelor protejate asupra turismului și a găsi soluții echilibrate care să protejeze mediul natural, dar să permită și dezvoltarea economică durabilă a regiunii. Mai mult, PNL invită la dialog reprezentanții Fundației Conservation Carpathia, o organizație non-guvernamentală cunoscută pentru implicarea sa activă în conservarea biodiversității și promovarea turismului durabil.

Gestul este criticat de unii activiști de mediu, care consideră că PNL încearcă să manipuleze opinia publică și să discrediteze organizațiile care pledează pentru protejarea mediului.

Este important de reținut că instituirea zonelor protejate nu este sinonimă cu interzicerea totală a activităților umane. Există numeroase modele de succes de gestionare a zonelor protejate care permit coexistența armonioasă a omului cu natura, stimulând totodată dezvoltarea economică locală prin turism durabil și alte activități compatibile cu conservarea mediului.

Dezbaterea publică privind Ordinul de instituire a zonelor protejate este o oportunitate importantă pentru a găsi soluții echilibrate care să satisfacă nevoile de protecție a mediului și cele de dezvoltare economică a regiunii Argeș. Este esențial ca toate părțile implicate să participe activ la acest proces și să își exprime opiniile într-un mod constructiv, bazat pe dovezi și argumente solide.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend