Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! Contractele de furnizare a gazelor trebuiesc reînnoite până la 30 iunie – Piața gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie

Publicat

in

Consumatorii casnici de gaze trebuie să reîncheie contractele cu furnizorii până la 30 iunie 2020, în condițiile în care, începând cu 1 iulie 2020, piața gazelor, în privința furnizării către consumatorii casnici, se va liberaliza, adică prețurile nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acestea vor fi stabilite în funcție de mecanismele pieței (în funcție de cerere și ofertă). Consumatorii care nu reîncheie contractele (fie cu același furnizor de gaze, fie cu altul)  vor beneficia, în esență, de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor, la fel ca până acum (cu excepția tarifelor, care vor fi stabilite în funcție de oferta furnizorului). 

Aspectele menționate mai sus au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020) și au fost reamintite de Autoritatea cu atribuții în domeniul energiei recent, printr-un comunicat adresat consumatorilor. În comunicat este explicat ce pași trebuie să urmeze consumatorii pentru a reîncheia contractele de furnizare a gazelor. 

Cum spuneam și mai sus, ANRE reamintește că, de la 1 iulie, piața gazelor, în privința furnizării energiei către consumatorii casnici, se va liberaliza. Așadar, consumatorii sunt încurajați să verifice piața și ofertele disponibile ale furnizorilor, pentru a încheia sau reîncheia contracte de furnizare a gazelor, cu tarifele stabilite în funcție de cerere și ofertă și nu de către ANRE. 

Atenție! Consumatorii interesați pot consulta ofertele existente pe piață prin accesarea acestei aplicații puse la dispoziție de ANRE. În plus, există, pentru telefoane și tablete, aplicația „ANRE” (disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play), care oferă aceleași informații. De asemenea, consumatorii trebuie să primească (în luna mai sau iunie), de la furnizorul actual, o ofertă cu noile prețuri practicate de acesta, începând cu 1 iulie.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum), în una din modalitățile următoare: 

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic. 

Ce se întâmplă, însă, în cazul în care consumatorul este pasiv și nu încheie noul contract cu furnizorul de gaze? În aceste condiții, gazul îi va fi furnizat, în continuare, de actualul furnizor, conform contractului reglementat de ANRE, în prezent. Însă acest lucru nu înseamnă și practicarea aceluiași preț. Tariful va fi cel din oferta comunicată clientului de către furnizorul actual, la care am făcut referire mai sus.

Măsurile despre care am vorbit aici fac parte dintr-o tranziție către o o piață a energiei complet liberalizată, lucru care trebuie să se întâmple până în  2021. Dacă tarifele reglementate pentru furnizarea energiei în sectorul gazelor vor mai fi aplicate până la 1 iulie 2020, piața energiei electrice, în privința prețurilor de consum, va fi liberalizată abia de la 1 ianuarie 2021

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Reacția halucinantă a lui Ludovic Orban după apariția pozei cu cheful de la Palatul Victoria

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu știe despre poza postată pe Facebook în care este imortalizat fumând și consumând alcool în biroul de la Guvern: ‘Dacă e o poză, e o poză. Asta e’.

„Nu ştiu despre ce e vorba, când o să umblu o să mă uit. Acuma m-am dat jos din avion, am fost plecat la Mureş şi la Maramureş, habar n-am. Ştiu eu în ce poză apar? Şi ce să fac? Asta e. Dacă e o poză, e o poză. Asta e „, a declarat premierul Ludovic Orban, informează Mediafax.

În poză apar premierul Ludovic Orban care fumează, Raluca Turcan, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul de externe Bogdan Aurescu și ministrul transporturilor Lucian Bode.

Virgil Popescu ține în mână un pahar care pare să conțină alcool, în timp ce Bogdan Aurescu are un trabuc.

Citește și:

Lovitură de proporții încasată de DNA! Mutare neașteptată făcută de CCR

Mega-veste! Mii de angajați vor primi un stimulent din partea statului

EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Epidemiologul Molnar Geza: ‘Probabil va fi mai devreme tratament pentru COVID-19 decât vaccin’

Publicat

in

De

Epidemiologul Molnar Geza a precizat că va exista mai devreme un medicament sau un protocol terapeutic pentru COVID-19 decât un vaccin care să se administreze în masă.

Întrebat la Digi 24 când se așteaptă să apară vaccinul pentru coronavirus, Molnar a spus că entuziasmul este destul de mare și îi dă de multe ori senzația că are „iz comercial”.

„Vaccin eficient cu posibilitatea administrării în masă și producție în cantitate suficientă pentru imunizare în masă nu poate fi așteptat mai repede de un an, un an și jumătate. Din acest motiv, repet, să nu așteptăm întotdeauna vaccinul, probabil cu mult mai rapid o să apară un medicament pentru terapie eficientă sau protocol terapeutic eficient”, a răspuns epidemiologul.

În cel privește al doilea „val de relaxare”, Molnar a afirmat că virusul nu dispare de la o zi la alta și este posibil să mai apară focare izolate, mai mici. Depinde foarte mult de vigilență și de modul de abordare, a adăugat Molnar, indiferent dacă focarul apare într-un cămin de vârstnici, o familie sau o comunitate.

Molnar a spus că riscul după relaxare depinde de comportamentul individual preventiv.

Spălatul pe mâini să fie păstrat la frecvența de acum, la fel și modul în care se spală mâinile, recomandă Molnar. Mai este importantă păstrarea distanțării fizice, a testării, a vigilenței epidemiologice și a purtării măștii în spațiile închise.

Totodată, reglementările trebuie să fie clare și fezabile.

Citește și:

Lovitură de proporții încasată de DNA! Mutare neașteptată făcută de CCR

Mega-veste! Mii de angajați vor primi un stimulent din partea statului

EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend