Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! Contractele de furnizare a gazelor trebuiesc reînnoite până la 30 iunie – Piața gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie

Avatar

Publicat

in

Consumatorii casnici de gaze trebuie să reîncheie contractele cu furnizorii până la 30 iunie 2020, în condițiile în care, începând cu 1 iulie 2020, piața gazelor, în privința furnizării către consumatorii casnici, se va liberaliza, adică prețurile nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acestea vor fi stabilite în funcție de mecanismele pieței (în funcție de cerere și ofertă). Consumatorii care nu reîncheie contractele (fie cu același furnizor de gaze, fie cu altul)  vor beneficia, în esență, de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor, la fel ca până acum (cu excepția tarifelor, care vor fi stabilite în funcție de oferta furnizorului). 

Aspectele menționate mai sus au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020) și au fost reamintite de Autoritatea cu atribuții în domeniul energiei recent, printr-un comunicat adresat consumatorilor. În comunicat este explicat ce pași trebuie să urmeze consumatorii pentru a reîncheia contractele de furnizare a gazelor. 

Cum spuneam și mai sus, ANRE reamintește că, de la 1 iulie, piața gazelor, în privința furnizării energiei către consumatorii casnici, se va liberaliza. Așadar, consumatorii sunt încurajați să verifice piața și ofertele disponibile ale furnizorilor, pentru a încheia sau reîncheia contracte de furnizare a gazelor, cu tarifele stabilite în funcție de cerere și ofertă și nu de către ANRE. 

Atenție! Consumatorii interesați pot consulta ofertele existente pe piață prin accesarea acestei aplicații puse la dispoziție de ANRE. În plus, există, pentru telefoane și tablete, aplicația „ANRE” (disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play), care oferă aceleași informații. De asemenea, consumatorii trebuie să primească (în luna mai sau iunie), de la furnizorul actual, o ofertă cu noile prețuri practicate de acesta, începând cu 1 iulie.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum), în una din modalitățile următoare: 

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic. 

Ce se întâmplă, însă, în cazul în care consumatorul este pasiv și nu încheie noul contract cu furnizorul de gaze? În aceste condiții, gazul îi va fi furnizat, în continuare, de actualul furnizor, conform contractului reglementat de ANRE, în prezent. Însă acest lucru nu înseamnă și practicarea aceluiași preț. Tariful va fi cel din oferta comunicată clientului de către furnizorul actual, la care am făcut referire mai sus.

Măsurile despre care am vorbit aici fac parte dintr-o tranziție către o o piață a energiei complet liberalizată, lucru care trebuie să se întâmple până în  2021. Dacă tarifele reglementate pentru furnizarea energiei în sectorul gazelor vor mai fi aplicate până la 1 iulie 2020, piața energiei electrice, în privința prețurilor de consum, va fi liberalizată abia de la 1 ianuarie 2021

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Sorin Grindeanu continuă atacul la adresa PNL: Guvernul PNL a eșuat.Să le luăm pe rând

Avatar

Publicat

in

De

„Prima obligație a oricărui guvern este de a-și proteja cetățenii. Această sarcină pe care trebuie să o aibă orice Guvern include patru mari direcții, din punctul meu de vedere: sănătatea cetățenilor, economia națiunii, locurile de muncă, care se translatează inclusiv spre familie, pentru că un loc de muncă înseamnă siguranță și nu în ultimul rând protejarea securității naționale.

Sunt cele patru domenii de care trebuie să țină seama orice Guvern.

Din punctul nostru de vedere, Guvernul PNL a eșuat în acest demers. Să le luăm pe rând. Pandemie – eșuat, Educație – eșuat, protecția locurilor de muncă – eșuată, apărarea puterii de cumpărare a românilor – eșuată.

În centrul programului nostru de guvernare, ca să fiu scurt, se află un lucru simplu: siguranța locului de muncă. Pentru că în această perioadă pe care o traversăm, noi cu toții, a avea un loc de muncă înseamnă de fapt cheia oricărui program de guvernare.

Ce am văzut noi în aceste luni? Am văzut bani aruncați în economie, atâți câți au fost, din punctul nostru de vedere puțini comparativ cu programe foarte bine țintite din state vest-europene, care s-au dus ca apa în nisip.

De fapt, ce au făcut concret? Au trimis românii în șomaj tehnic, urmând ca lunile viitoare, să treacă în șomaj efectiv, fără a stimula economia națională.

Cred că modul în care am gândit, și anume că siguranța locului de muncă reprezintă cheia în perioada următoare, este cheia programului nostru de guvernare”, a declarat Sorin Grindeanu, potrivit antena3

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Gabriela Firea: Sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea afirmă din nou că alegerile din Bucureşti au fost fraudate masiv, ba mai mult, PNL ar pregăti și fraudarea alegerilor parlamentare.

„Teama mea este că dacă nu se iau măsuri ferme şi în special am înţeles că va exista şi o iniţiativă parlamentară în sensul unei discuţii oficiale cu instituţiile care organizează alegerile, sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Cum alfel cum vă explicaţi faptul că deşi în acest moment familia social-democrată are un procent mare de încredere în rândul populaţiei din România, totuşi ei exclud votul românilor şi se gândesc deja la o posibilă guvernare doar cu entităţile politice din zona de dreapta.

Dacă aţi observat, în aceste zile îşi dispută premierul, care este mai deştept, care este mai frumos, dar premier care să provină ori de la PNL, ori de la USR. Dacă va câştiga PSD alegerile, cum să dea PNL-ul sau USR-ul premierul. Unde e democraţia”, a declarat, duminică seara, la România TV, Gabriela Firea.

Citește și: Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend