Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

DE MAXIM INTERES ! Câţi bani dai la NOTAR in 2017 la cumpărarea unei locuinte 

Avatar

Publicat

in

Achiziţionarea unei locuinţe atrage după sine cheltuieli care cresc preţul cu câteva mii de euro. Cu cât locuinţa este mai scumpă, cu atât sumele pe care trebuie să le daţi vor fi mai mari. Cele mai multe dintre aceste sume sunt achitate la notariat, însă de acolo sunt direcţionate mai departe către alte instituţii de stat. Taxele notariale cuprind patru tipuri de plăţi: impozitul aplicat preţului cunoscut ca impozit pe venit, tariful de carte funciară, onorariul notarial şi taxa pe valoarea adăugată (TVA). Una dintre acestea reprezintă onorariul notarului, în vreme ce restul sunt taxe datorate bugetului local, bugetului de stat sau Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Imediat ce a încasat toate sumele, notarul este obligat să le redistribuie către beneficiari.
TARIFUL DE CARTE FUNCIARĂ
Intabularea în cartea funciară a dreptului de proprietate al cumpărătorului este o condiţie impusă de lege care nu se poate face decât în baza dovezii de achitare a tarifului de carte funciară. Dovada este reprezentată de bon fiscal, ordin de plată sau chitanţă eliberată de notar. Conform Ordinului Minsterului Internelor şi Reformei Administrative tariful de carte funciară se calculează în funcţie de tipul cumpărătorului, care poate fi persoană fizică sau juridică. Astfel, la semnarea unui contract de vânzare-cumpărare, o persoană fizică va plăti 0,15% din preţ, în timp ce pentru o persoană juridică se percepe un tarif de 0,5% din preţ. Tariful de carte funciară este plătit notarului, de unde este direcţionat către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
IMPOZITUL PE VENIT, REDUS DE LA 1 FEBRUARIE
Pentru orice fel de înstrăinare a unui imobil se percepe impozit pe venit, indifrent că este vorba de vânzare, schimb, contract de întreţinere, rentă viageră, dare în plată sau aport în natură la capitalul social al unei societăţi. Aceeaşi regulă se aplică şi donaţiilor între persoane care nu sunt rude până la gradul trei. Suma datorată este plătită către notar şi virată ulterior în contul bugetului de stat.
De la 1 februarie 2017, persoanele care vând case și terenuri vor fi impozitate într-un mod diferit pentru tranzacțiile de acest fel, stabilește un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. Mai precis, tranzacțiile vor fi scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%.
Pana in prezent si pana la 1 februarie cand se va aplica noile scutiri, conform prevederilor Codului Fiscal, modalitatea de calcul a impozitului pe tranzacțiile cu case și terenuri este complet diferită, principala deosebire fiind că nu există niciun plafon de scutire. Concret, contribuabilii datorează un impozit calculat după cum urmează:
pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice     fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la trei ani:
– 3% până la valoarea de 200.000 de lei;
– peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2%, calculat la valoarea ce depășește 200.000 de lei;
pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de trei ani:
– 2% până la valoarea de 200.000 de lei;
Asadar, de la 1 februarie tranzacțiile vor fi scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%.
ONORARIUL NOTARIAL
Din totalul taxelor notariale care trebuie achitate la cumpărarea unei locuinţe singura care nu trebuie dată mai departe instituţiilor de stat este cunoscută ca „onorariu notarial”. Acesta este datorat în baza Ordinului Ministerului Justiţiei şi se calculează procentual, în funcţie de preţul imobilului aşa cum apare în contractul de vânzare-cumpărare. Pentru a fi considerat corect preţul trebuie să corespundă cu valoarea locuinţei rezultată din expertizele privind valorile de circulaţie ale imobilelor. În caz contrar, onorariul se calculează în funcţie de valoarea imobilului conform expertizei. Codul Fiscal impune întocmirea expertizelor care pot fi făcute numai de o societate autorizată. Pe site-ul www.unnpr.ro poate fi găsită lista tuturor societătilor de expertiză autorizate din România.
Conform informaţiilor oferite de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în baza preţului stabilit de expertiză se calculează onorariul notarial astfel:
– pentru preţ/valoare imobil până la 54.891 lei (cca. 12.800 EUR) ­ onorariul notarial este de 1.029 lei
– pentru preţ/valoare imobil între 54.891 lei (cca. 12.800 EUR) şi 274.562 lei (cca. 64.000 EUR) ­ onorariul notarial este de 1.029 lei + 1% din ce depăşeşte 54.891 lei
– pentru preţ/valoare imobil între 274.562 lei (cca. 64.000 EUR) şi 549.231 lei (cca. 128.000 EUR) ­ onorariul notarial este de 3.226 lei + 0,75 % din ce depăşeşte 274.562 lei
– pentru preţ/valoare imobil ce depăşeşte 549.231 lei (cca. 128.000 EUR) ­ onorariul notarial este de 5.286 lei + 0,5% din ce depăşeşte 549.231 lei.
Din banii încasaţi notarul achită 5,5% pentru contribuţiile de sănătate şi alţi 16% reprezintă impozitul pe venit, în timp ce din restul sumei este susţinută activitatea biroului. La onorariu se mai adaugă şi TVA pe care notarul o virează în contul bugetului de stat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Rafila: ‘Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză. Va fi disponibil probabil la un preț apropiat de prețul de producție’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a afirmat că: ”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin”.

Vecinii noştri din Ungaria au cerut şi ei 5 milioane de doze, pentru a se asigura că vor înfrunta un al doilea val pandemic pregătiţi. Astfel de convenţii au încheiat şi alte state, prin acelaşi mecanism comun.

Nu te gândi însă că vom primi dintr-o dată toate dozele. Acestea vor veni în tranşe, pentru că necesită condiţii speciale de transport, explică Profesorul Alexandru Rafila.

Publicitate

Când va fi gata vaccinul? Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, îţi spune că un vaccin ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare.

Profesorul Rafila îţi mai spune şi că prioritate la vaccinare vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical dar şi cei care au şi alte boli asociate.

”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Citește și:

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Tăriceanu: ‘Mămăliga stă să explodeze. Situația economică va deveni mult mai grea tocmai că nu măresc pensiile și alocațiile’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că: ”Ce nu înțeleg liberalii ăștia vopsiți este că economia nu mai funcționează prin ordine și decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere și ofertă.”

„Guvernul Iohannis-Orban testează prin media aservită varianta măririi pensiilor doar cu 14% și nu cu 40% așa cum prevede legea. Probabil vor să vadă dacă mămăliga stă să explodeze…Ce nu știu ei, sau nu vor să spună, este că situația economică va deveni mult mai grea tocmai că nu măresc pensiile și alocațiile conform legii. În fiecare zi se pierd sute de locuri de muncă.

Știți de ce? Pentru că produsele nu se mai cumpără și nimeni nu e nebun să producă pe stoc, chiar dacă guvernul ar băga bani în susținerea întreprinderilor. Ce nu înțeleg liberalii ăștia vopsiți este că economia nu mai funcționează prin ordine și decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere și ofertă. Oferta să zicem că încă mai există, dar cererea se stinge puțin câte puțin în fiecare zi. Pentru că au indus panica de parcă vine sfârșitul lumii, pentru că refuză să stimuleze cererea, pentru că se împrumută în draci pentru orice, mai puțin pentru ceea ce este cu adevărat nevoie”, a scris, luni, Tăriceanu, pe Facebook.

Publicitate

El susține că mărirea pensiilor cu un procentaj care abia acoperă creșterile de prețuri nu sacrifică doar cinci milioane de pensionari, dar sacrifică și câteva sute de mii de locuri de muncă.

„De fapt, ce fac ei, în final, va duce la aproape aceeași sumă cheltuită, doar că ea nu va fi cheltuită pe mărirea pensiilor, ci pe ajutoare de șomaj! Deci, care este câștigul economiei? Da, trăim un paradox pe care Iohannis și Orban par să nu-l înțeleagă: ca să salvăm locurile de muncă trebuie să mărim veniturile!

Pentru că acești bani pe care pensionarii ar trebuie să-i primească de la 1 septembrie nu le sunt necesari doar lor, ci ei vor reprezenta combustibilul care va menține în mișcare zeci de mii de mici întreprinderi cu sute de mii de locuri de muncă. În condițiile în care economiile lumii sunt și ele gripate și comerțul internațional este la terapie intensivă, stimularea cererii interne este singura cale de a ține în viață companiile mici și mijlocii”, mai spune Tăriceanu.

În consecință, spune președintele ALDE, guvernul Orban trebuie să plece și cei care vor veni trebuie să mărească veniturile populației ca o măsură de susținere economică, în primul rând, „să impoziteze componenta necontributorie a pensiilor și să redea încrederea românilor în economie”.

„Spaima și statul în casă poate va amâna infectarea cu virus, dar atunci când vom ieși la lumină vom găsi o țară pârjolită de ciuma galbenă”, conform sursei citate.

Citește și:

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend