Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De la ruși vine ‘SALVAREA’ în lupta cu Covid-19 – Protocolul de tratament românesc a fost MODIFICAT și introdus un antiviral RUSESC în locul paracetamolului

Publicat

in

Ministerul Sănătății a modificat vineri protocolul de tratament pentru pacienții confirmați cu infecție cu coronavirus în România. Principalele modificări sunt dispariția paracetamolului din schema de tratament pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19 și introducerea antiviralului rusesc umifenovir (cunoscut și sub denumirea comercială Arbidol) în cazurile ușoare și medii ale bolii. De asemenea, în protocol a fost introdus tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19, potrivit 360medical.ro.

Noul protocol a fost introdus prin ordinul ministrului Sănătății nr. 860/2020, care înlocuiește anexa cu protocolul de tratament introdusă prin ordinul nr. 487/2020. Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.

Astfel, noul protocol prevede următoarele tratamente, în funcție de forma de boală:

 • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
 • ușoară (IACRS): hidroxiclorochină,  asociat cu lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.
 • medie (pneumonie fără criterii de severitate):  hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir sau azitromicină; umifenovir.
 • Severă/critică: hidroxiclorochină + remdesivir sau lopinavir/ritonavir (dacă remdesivir nu este disponibil, până este obținut) + terapie imunomodulatoare: tocilizumab (la pacienții cu sindrom de “furtună de citokine”); corticoizi, plasmă de convalescent, alte imunosupresoare.

Ordinul include și un protocol separat pentru managementul tulburărilor de coagulare la pacienții cu Covid-19 din România.

Spre deosebire, vechiul protocol prevedea următoarele tratamente:

 • asimptomatici – niciun tratament recomandat.
 • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – primele 3 zile de la debutul clinic) sau cei cu factori de risc – lopinavir/ritonavir sau hidroxiclorochină.
 • ușoară (fără pneumonie, stadiu precoce – peste 3 zile de la debutul clinic) – paracetamol și alte simptomatice.
 • medie (pacient cu pneumonie fără semne de severitate, copilul cu pneumonie non-severă cu tuse sau dificultăți de respirație + tahipnee) – hidroxiclorochină + lopinavir/ritonavir (se asociază dacă diagnosticul este stabilit în faza precoce).
 • Severă/critică (detresă respiratorie acută, confuzie/comă, sepsis, MSOF) – hidroxiclorochină, remdesivir (sau lopinavir/ritonavir, dacă nu este disponibil) sau tocilizumab (la pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncție sau disfuncții de organ).

CE ESTE UMIFENOVIR

Arbidol (cun este cunoscut în Rusia) – substanța activă umifenovir – este un medicament antiviral pentru gripă dezvoltat în fosta Uniune Sovietică. În prezent, medicamentul este folosit mai ales în Rusia și în China.

Medicamentul nu este aprobat în UE și nici în America de Nord. Unele studii realizate în Rusia sugerează că umifenovir are o eficiență similară cu cea a Tamiflu, însă nu existe rapoarte independente care să confirme eficiența și siguranța.

În februarie, 360medical.ro a relatat că o echipă de cercetători chinezi, condusă de profesorul Li Lanjuan de la Universitatea Zhejiang, a susținut că a descoperit un tratament eficient pentru noul coronavirus folosind două medicamente – antiviralul rusesc umifenovir și medicamentul pentru HIV darunavir.

Informația a fost publicată de Changjiang Daily, un ziar care apare în Wuhan și care citează echipa de cercetare. Astfel, potrivit unor teste preliminare, combinația de umifenovir și darunavir ar inhiba eficient noul coronavirus in testele realizate pe celule in vitro.

Ulterior, compania Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, care are în portofoliu medicamentul darunavir, a precizat pentru 360medical.ro că nu deţine date in vitro sau clinice care să susţină utilizarea darunavir ca tratament împotriva Covid-19, medicamentul fiind în prezent în curs de evaluare in vitro pentru a putea determina dacă are orice fel de efect împotriva noului coronavirus.

CUM MOTIVEAZĂ MINISTERUL SĂNĂTĂȚII INTRODUCEREA UMIFENOVIR

Potrivit noului ordin al ministrului Sănătății, acțiunea antivirală a umifenovir “se bazează pe blocarea pătrunderii virusului în celule (inhibitor de fuziune) și pe efectul imunomodulator”.

Un avantaj al medicamentului ar fi efectele adverse reduse, potrivit ministerului. De asemenea, medicamentul poate fi utilizat la copii cu vârsta de peste 12 ani în cazul infecției cu SARS-CoV-2, iar pentru alte infecții virale se poate folosi începând cu vârsta de 2 ani.

“Având în vedere rezultatele favorabile comunicate și rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul reprezintă o soluție pentru utilizarea în asociere cu alt antiviral mai dificil de tolerat (lopinavir/ritonavir, remdesivir sau hidroxiclorochină”, se arată în noul ordin.

FAVIPIRAVIR, PE “LISTA DE REZERVĂ”

Un alt medicament utilizat, în prima parte a epidemiei de coronavirus, în tratamentul pacienților cu Covid-19 este favipiravir.

Medicamentul ar putea ajunge în România prin intermediul companiei Terapia Cluj. Totuși, medicamentul nu a fost inclus în protocolul de tratament de către Ministerul Sănătății, care îl consideră un medicament care poate fi, totuși, folosit în cazul în care nu sunt disponibile alte medicamente.

“Având în vedere criteriile selective de includere, necesitatea informării pacienților, necesitatea efectuării unui test suplimentar și a administrării de contraceptive care pot avea interacțiuni medicamentoase semnificative, favipiravirul rămâne o alternativă terapeutică, în cazul în care alte antivirale nu sunt disponibile și în care toate condițiile menționate pentru administrarea în siguranță sunt îndeplinite – de exemplu, la pacientele aflate la menopauză”, motivează Ministerul Sănătății.

În luna martie, un oficial guvernamental chinez a anunțat că medicamentul favipiravir (denumire comercială Avigan), dezvoltat de o companie din grupul japonez Fujifilm și aprobat pentru gripă, este eficient împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Medicamentul favipiravir/Avigan a fost dezvoltat de compania Fujifilm Toyama în 2014 și este aprobat în Japonia pentru tratamentul gripei.

Medicamentul a fost folosit începând din februarie în Japonia pentru tratamentul pacienților cu Covid-19, în condițiile în care nu există niciun tratament aprobat până acum pentru infecția cu noul coronavirus, iar medicii din întreaga lume au folosit medicamente deja existente sau experimentale.

Medicii din China au testat și ei tratamentul cu favipiravir la pacienții cu Covid-19, iar autoritățile chineze au realizat și un studiu clinic cu 200 de pacienți cu coronavirus înrolați în spitale din Wuhan și Shenzhen.

Rezultatele prezentate în martie de autoritățile chineze arată că pacienții care au primit favipiravir au fost testați negativ pentru coronavirus după o perioadă scurtă de timp (durată mediană de 4 zile), iar simptomele pneumoniei s-au redus sensibil.

Spre comparație, în grupul de control din  studiul clinic, pacienții au fost testați negativ, fiind considerați vindecați, după o perioadă mediană de 11 zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

În plin secol digital, un tânăr român din trei se angajează în agricultură. Al doilea sector preferat e comerțul. Expert: Nu contează ce calificări ai, dacă nu poți ocupa un job care să solicite acele calificări

Publicat

in

De

Unul din trei tineri români de sub 25 de ani preferă să lucreze în agricultură. Următoarea profesie pentru care au optat e comerțul și pe locul al treilea, industria prelucrătoare, arată datele pe 2019 ale Institutului Național de Statistică, consultate de HotNews. Asta este vestea proastă. Cea și mai proastă este că, potrivit proiecțiilor Comisiei Europene, aceste activități ar putea fi cele care vor angaja cel mai mult și în următorii 10 ani. Vezi în text care sunt domeniile care vor genera noi locuri de muncă și ce spun experții pe piața muncii despre această anomalie.

”Acestea sunt domeniile care creează locuri de muncă. Nu are importanță ce calificare a obținut tânărul sau ce studii a absolvit, dacă nu poate ocupa un loc de muncă care să solicite acele abilități sau acea calificare pe care o are. Se produce o neconcordanță între cererea și oferta de muncă. Iar cifrele confirmă această neconcordanță. Există o discrepanță între logica cererii și cea a ofertei. Logica ofertei este aceea că omul încearcă să obțină cât mai multă educație. Fiecare încearcă să facă o facultate, deși s-ar putea ca să nu poată utiliza acele aptitudini în activitatea lui. Logica cererii este că structura economiei este orientată spre unele sectoare cum sunt serviciile care nu au niște cerințe extraordinare. Din păcate, structura noastră arată o creștere a cererii pentru cei necalificați”, spune Cătălin Ghinăraru, expert român pe piața muncii.

”În comerț cu siguranță va fi nevoie de angajări, pentru că acest domeniu are nevoie de foarte multă forță de muncă. E drept, agricultura sau comerțul sunt sectoare cu nivel de calificare nu printre cele mai ridicate. Asta deși agricultura nu ar trebui să fie un sector cu calificare foarte scăzută. Poate fi un mecanic pe o combină sau pe un utilaj destul de complex. Dar în comerț e vorba de acei lucrători comerciali care desfășoară o activitate care nu reclamă cunoștințe foarte stufoase, mai spune Ghinăraru.

Să știți că modificările de la un an la altul nu sunt foarte mari. Structura economiei va fi aceeași: majoritatea locurilor de muncă se vor crea în zona acestor servicii care includ și comerțul. E vorba de transport, distribuție, hotelărie, comerț…sunt activități care necesită locuri de muncă. Sunt puține locurile de muncă nou creată care pretind pregătire ridicată.

Mai jos, estimările Comisiei Europene cu privire la noile joburi care vor apărea în România următorilor 10 ani:

Ce mai spune Cătălin Ghinăraru:

 • Există o discrepanță între logica cererii și cea a ofertei. Logica ofertei este aceea că omul încearcă să obțină cât mai multă educație. Fiecare încearcă să facă o facultate, deși s-ar putea ca să nu poată utiliza acele aptitudini în activitatea lui. Logica cererii este că structura economiei este orientată spre unele sectoare cum sunt serviciile care nu au niște cerințe extraordinare. Din păcate, structura noastră arată o creștere a cererii pentru cei necalificați.
 • Ar trebui schimbată structura economiei, dar asta cere timp și alte condiționalități care trebuie îndeplinite. Nimeni nu are o baghetă magică cu care să o schimbe într-un timp scurt.
 • Mai e ceva: sectoarele care pretind calificări medii – care reprezentau osatura principală a forței de muncă- sunt acum foarte automatizate și nu mai reclamă necesar de personal uman.
 • Slaba compensare a surplusului cu deficitul de forță de muncă poate fi cauzată atât de diferențele de dezvoltare dintre regiuni, cât și de migrația internă. Astfel, regiunile dezvoltate tind să aibă locuri de munca vacante mai multe în sectoarele mai prost plătite, in timp ce regiunile mai sărace înregistrează surplusuri de forță de muncă în majoritatea segmentelor pieței muncii. E drept, regiunile mai putin dezvoltate au si o migratie ridicata a fortei de munca, ceea ce duce la o rata mai ridicata a numarului de locuri de munca vacante.
 • E o problemă legată de ocupațiile de nivel scăzut, care au ajuns să fie deficitare pentru că oamenii migrează. Pleacă în Occident, acolo unde respectivele ocupații nu mai sunt practicate de către nativi. Nativii, din cauza acumulării de avuție care s-a produs nu mai sunt interesați de asemenea munci, explica recent pentru HotNews.ro Cătălin Ghinăraru, ”Cererea de acolo e satisfacută foarte ușor de cetățeni care vin din Est. Pleacă de la noi și noi rămânem fără ei si trebuie să ni-i aducem din alta parte”, explica Ghinararu.
 • In turism ne zbatem cu una din cele mai mari nevoi de personal. Nu mai sunt femei de serviciu suficiente, se plângea un antreprenor. Solutia? Am putea aduce femei de serviciu din Ucraina. Si nu spun intamplator Ucraina, pentru amicii nostri polonezi asa si-au rezolvat aceasta problema. Si de la ei au plecat muncitori in Italia, Irlanda, tarile nordice, dar deficitele lor de pe piata muncii au fost suplimentate cu ucraineni. E drept ca exista o afinitate lingvistica uriasa. Ucrainenii pot lucra foarte usor acolo, mai ales in meserii care nu necesita foarte multa calificare. Noi putem folosi lucratori din Republica Moldova, care are insa un rezervor de forta de munca cu mult mai mic decat este Ucraina. Asta ca sa nu mai spun ca noi am dat cetatenie unor cetateni din Moldova, care au utilizat pasapoartele pentru a pleca in Vest. Ceea ce nu s-a intamplat in Polonia, unde ucrainenii au primit drept de munca in Polonia, fara a li se da si cetatenie, cu toate ca foarte multi ucraineni au radacini polone.
 • Problema principală nu e sistemul de educație ci structura economiei românești. Numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare nu prea crește. Problema esentiala la noi, crede Catalin Ghinararu, este ca numarul de locuri de munca generate de economie, mai ales cele bine platite si cu perspective de cariera sunt reduse. La noi, numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu creste atat de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic intre ceea ce ofera economia reala si ceea ce vin sa ofere generatiile care intra pe

De ce e important domeniul în care lucrează tinerii de azi? Pentru că de salariile pe care aceștia le obțin (mai exact din contribuțiile pe care le plătesc din salariul respectiv) vor fi plătite mâine pensiile. Pensia noastra nu o va plăti Statul, ci cei care vor munci atunci cand ne vom pensiona noi!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Medicul Adina Alberts trage un SEMNAL DE ALARMĂ: Pepenii sunt TOXICI

Publicat

in

De

Medicul Adina Alberts a postat, pe Facebook, un videoclip, în care se vede cum un pepene roșu, cumpărat din piață, este toxic. Specialistul atrage atenția asupra produselor pe care le găsim la fiecare colț de stradă.

„SEMNAL DE ALARMĂ!

Este strigător la cer!

Priviți, vă rog, cât de toxic este acest pepene roșu!!! Nivelul de nitrați este de 10 ori mai mare decât limita maximă admisă!

Oameni buni, nu mai trebuie să tolerăm așa ceva. Ne otrăvim copiii cu mâna noastră pentru că nu știm ce le dăm să mănânce! Și pentru că societatea nu ne permite să aflăm și să ne măsurăm toxinele din hrana zilnică.

Citește și: Alexandru Rafila a reacționat după decizia CCR: Cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm

Este nevoie, mai mult decât oricând, ca în piețele noastre să existe puncte de lucru ale unui laborator performant, astfel ca orice cetățean care este preocupat de propria-i sănătate, să aibă posibilitatea să își testeze legumele și fructele pe care le cumpără. Iar la nivel de Primărie, să existe preocuparea ca periodic mărfurile din piețele agroalimentare să fie supuse testelor de toxicitate!

EU AȘA AȘ FACE DACĂ AȘ FI PRIMAR!”, a spus Adina Alberts.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend