Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De la Instituţia Agiei la Poliţia Română

Avatar

Publicat

in

Poliţia Română îşi are certificatul de naştere eliberat cândva în timpul domniei lui Neagoe Basarab, adică instituţia care ne anunţă astăzi că este simbolul singuranţei şi încrederii are peste 500 de ani vechime . Dacă în timpul domniei lui Mihai Viteazu instituţia de numea Agie denumirea de Poliţia i-a fost atribuită mult mai târziu, în anul 1806, când toţi angajaţii de la pază şi ordine din Bucureşti au fost reuniţi sub denumirea generică pe care o cunoaştem şi astăzi şi anume Poliţie. După 1946  instituţia îşi schimbă din nou denumirea şi este botezată Miliţie, revenind la vechea denumire de Poliţia în 1989. Acestea a fost o foarte scurta istorie a Poliţiei Române care  sărbătoreşte în aceste zile , 194 de ani de la atestarea documentară a Poliţiei moderne şi care a ales anul acesta să arate publicului o mică parte din istoria sa prin intermediul unei expoziţii care cuprinde evolutia uniformei sau diferite tipuri de arme albe utilizate de infractori de-a lungul timpului.

arme albe

Tot în cadrul expoziţiei se poate vedea povestea unui seif spart cu ajutorul unui instrument denumit sugestiv „ gură de lup” dar şi armele utilizate de-a lungul timpului de către poliţişti sau bani falşi din diferite epoci.

bani falsi

Şi tot în cadrul expoziţiei puteţi vedea chipruile unor foşti hoţi prinşi sau urmăriţi de poliţişti în anii 1937.

pungasii de buzunare

Expoziţia de la Muzeul Judeţean Argeş est deschisă marelui public până în data de 27 martie, intrarea este gratuită pentru toţi cei care vor să vadă evoluţia Poliţiei Române în timp. Miercuri, 23 martie, Inspectoratul Judeşean Argeş îşi deschide porţile pentru a fi vizitat de elevi şi preşcolari iar manifestările se vor încheia vineri, 25 martie, când începând cu ora 12 poliţiştii argeşeni vor defila pe traseul Piaţa Primăriei-Piaţa Milea din Piteşti cu tehnica IPJ Argeş. În Piaţa Vasile Milea vor fi amenajate şi standuri expoziţionale cu tehnică folosită de politişti.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

UN ARGEȘEAN A VÂNDUT UN PORSCHE CARE NU-I APARȚINEA – A fost reținut pentru camătă, abuz de încredere, înşelăciune şi uz de fals

Avatar

Publicat

in

De

În ziua de 18 ianuarie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti au continuat cercetările într-un dosar penal privind sâvârşirea infracţiunilor de camătă, abuz de încredere, înşelăciune şi uz de fals, şi au reţinut un bărbat de 38 de ani, din Piteşti.
Din cercetări s-a stabilit că în perioada ianuarie – februarie 2020, bărbatul ar fi intrat în posesia unui autoturism, aparţinând unei persoane din Merișani, iar ulterior, pretinzând că este proprietarul din acte, ar fi înstrăinat autovehiculul unei alte persoane din București.
Pentru sâvârşirea faptei, bărbatul ar fi indus în eroare cumpărătorul cu privire la faptul că el este proprietarul autoturismului, folosind în scopul comercializării un contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport întocmit în fals, respectiv având ștampila și semnătura organului fiscal de la locul de domiciliu al proprietarului, falsificate.
În cursul lunii noiembrie 2020, autoturismul a fost identificat în municipiul București și ridicat, aflându-se în custodia poliției.
Pentru administrarea probatoriului, în ziua de 18 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic Argeș, au efectuat o percheziție domiciliară în municipiul Pitești, la locuința celui în cauză, ocazie cu care au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, dar și un autoturism, în vederea instituirii măsurii sechestrului asigurator.
După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DOAR 30 DE CAZURI NOI DE COVID-19 IN ARGEȘ, ASTAZI

Roxana BURCEA

Publicat

in

Prefectura Argeș ne informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, astăzi la nivelul județului Arges s-au inregistrat 30 de cazuri noi de covid-19

-persoane aflate în carantină instituționalizată: 0;
-persoane ieșite din carantină instituționalizată: 1.500;
-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1.523, dintre care 650 în carantină la domiciliu și 873 în izolare;
-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 38.687;
-persoane internate în spital: 217 (ieri 239);
-persoane internate la ATI: 31 (ieri 26);
-persoane vindecate: 18.339 (ieri 18.213);
-persoane diagnosticate pozitiv: 19.804 (ieri 19.774);
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 30 (ieri 18);
-număr teste RT-PCR efectuate în spitalele publice: 81.121 (354 în ultimele 24 de ore)
-număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19: 5220 (891 în ultimele 24 de ore);
-persoane decedate de la începutul pandemiei: 592 (ieri 592).

Datele despre incidența pe localități, prezentate sub forma unei hărți interactive, sau prin grafice, precum și multe alte informații utile, despre situația epidemiologică și despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, sunt disponibile accesând site-ul: https://www.covidarges.ro/

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend