Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De la 1 iulie, creste salariul minim. Ce cheltuieli suplimentare vor avea angajatorii odata cu majorarea?

Avatar

Publicat

in

Salariul minim pe economie va creste cu 75 de lei, pentru a doua oara in acest an, urmand sa ajunga la valoarea de 1.050 de lei, incepand cu luna iulie. Pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei, ora de munca se va plati cu o suma care depaseste pragul de 6 lei. Majorarea atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plati salariatilor o remuneratie neta mai mare, dar si mai multi bani pentru taxele si contributiile obligatorii aferente salariului.  Atentie! Angajatorii care acorda un salariu mai mic decat cel minim risca o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei.

Cat ii va costa pe angajatori majorarea salariului minim?

Creste salariu 1 iulieCresterea salariului minim brut inseamna pentru salariati bani in plus pe care ii vor incasa la sfarsit de luna, insa pentru angajatori acest lucru se traduce prin cheltuieli suplimentare.
Concret, din 1 iulie 2015 cheltuiala totala a angajatorului cu un salariu minim se va mari cu 93 de lei, comparativ cu valoarea actuala. Practic, pentru acorda un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei, fata de 1.199 de lei cat il costa pana acum plata unui salariu minim de 975 de lei. Aceasta suma majorata include atat banii care se adauga la remuneratia bruta care trebuie platita angajatului (care va fi de 777 de lei, comparativ cu 724 de lei cat este acum), cat si taxele si contributiile ce trebuie platite suplimentar la stat pentru salariul majorat (242 de lei, fata de 224 de lei, valoarea taxelor in momentul de fata).
La costurile mentionate anterior se adauga si cele privind transmiterea in Registrul de Evidenta a Salariatior (Revisal) a modificarilor salariale, in situatia in care firmele au externalizat acest serviciu catre un prestator.
Mai exact, majorarea salariului minim brut trebuie raportata obligatoriu in Revisal de toti angajatorii care au angajati platiti cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei. Acest serviciu poate fi realizat de catre un angajat al firmei sau poate fi externalizat catre un prestator.
Prima varianta nu implica costuri suplimentare pentru angajator, pentru ca salariatul respectiv este remunerat prin contractul de munca pentru atributia pe care o indeplineste.
In schimb, cea de a doua varianta presupune ca angajatorul sa plateasca prestatorului de fiecare data cand apare o modificare de transmis in Revisal. Actualizarea registrului cu noile valori salariale si depunerea lui va insemna si cheltuieli aditionale pentru plata acestui serviciu.
Pretul aproximativ pentru transmiterea in Revisal variaza intre 10 si 25 de lei pentru fiecare angajat caruia trebuie sa ii fie modificat salariul. Spre deosebire de cheltuielile cu salariul si contributiile, care vor fi lunare, costul pentru serviciile de Revisal sunt percepute o singura data, la momentul actualizarii registrului.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Emil Boc atrage atenția: ‘Nu e o guvernare pentru patru ani, este o guvernare pentru 80 de miliarde de euro’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a decarat miercuri că miza alegerilor reprezintă dezvoltarea României și cele 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

„Nu e o guvernare pentru patru ani, este o guvernare pentru 80 de miliarde de euro. Gândiți-vă că această șansă n-o s-o mai avem în istorie pentru foarte multă vreme și nici nu se întrevedea acum un an că România o să aibă o asemenea oportunitate.

Din tot răul ăsta al pandemiei a ieșit și ceva bun: faptul că s-a renunțat temporar la marja de deficit de 3%, faptul că, pentru prima dată, UE se împrumută în numele țărilor membre pentru a da șansa la dezvoltare și modernizare. Iar românii să plece ca turiști, dar să rămână acasă, să trăiască din salarii decente, cu o educație și o calitate a vieții la fel ca în Europa. Despre asta e vorba în următorii patru ani și, de fapt, în următorii șapte ani, cât țin acești bani de la UE – 80 de miliarde de euro”.

Boc i-a îndemnat apoi pe români să nu lase acești bani pe mâna PSD, deoarece social-democrații au demonstrat de ce sunt în stare:

„Nu-i dați pe mâna PSD-ului, pentru că au arătat ce pot face cu banii. Nu lăsați PSD-ul să vină la putere, pentru că atunci vom pierde acești bani europeni. Uitați-vă ce se întâmplă în Ungaria și în Polonia. Aceste țări nu se califică pentru banii europeni dacă nu susțin statul de drept. În România avem oaia neagră, ea este PSD-ul!  A demonstrat-o cât a fost la guvernare”.

Emil Boc și-a manifestat apoi speranța că românii vor vota în așa manieră încât, după alegeri, va rezulta o majoritate parlamentară de Dreapta, formată în jurul PNL:

„De aceea, cred că românii vor da un vot spre acele partide, în speță PNL… Eu sunt conștient că nu va avea 50%, dar va fi în jurul PNL un set de partide de Dreapta care va da majoritatea aceasta necesară să poată duce România spre modernizare și să folosim în folosul românilor acești bani, care ne stau pentru prima dată la dispoziție. Rețineți: 80 de miliarde de euro pentru șapte ani! Am avut 75 de miliarde de euro în 14 ani, acum doar pentru șapte ani vom avea 80 de miliarde”.

„Dați această șansă a României de modernizare partidelor care au demnstrat că, prin politicile pe care le aplică, au grijă și de locurile de muncă și de pensii, în egală măsură. Că nu te poți împrumuta la nesfârșit să plătești pensii, la un moment dat se închide robinetul. Iar dacă nu vei avea investiții, nu vei avea nici pensii, iar dacă nu vei avea salarii mari, nu vei avea nici o viață decentă. Din această perspectivă, opțiunea pentru PNL, cu tot e înseamnă arcul de Centru-Drepata, reprezintă prima și cea mai importantă opțiune, după părerea mea”, a mai declarat Emil Boc, pentru B1 TV, informează b1.ro

Citește și:

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

Cine a fost comandantul ceremoniei organizate azi, la Arcul de Triumf – El este omul care l-a întâmpinat pe Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

OMS, noi recomandări: Masca de protecție ar trebui purtată și în locuințe

Avatar

Publicat

in

De

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă generalizarea purtării măștii de protecție împotriva COVID-19 în instituțiile de îngrijire a sănătății și în locurile închise care nu dispun de o aerisire adecvată.

Aceasta este cea de a patra actualizare a recomandărilor OMS cu privire la purtarea măştii de protecţie de la începutul pandemiei covid-19.

De această dată, ”principalele schimbări (…) sunt o mai largă folosire a măştilor în instituţiile de îngrijire a sănătăţii şi precizări cu privire la folosirea măştilor nemedicale de către marele public”, a anunţat miercuri OMS.

Noile recomandări se aplică în zone în care există un cluster sau o transmitere comunitară a virusului SARS-CoV-2, care cauzează covid-19.

În aceste circumstanţe, ”OMS sfătuieşte marele public să poarte o mască nemedicală în interior (de exemplu în magazine, locuri de muncă împărtăşite, şcoli) sau afară, atunci când o distanţare fizică de cel puţin un metru nu poate fi respectată”.

OMS precizează că, ”în interior, dacă aerisirea nu este considerată adecvată, sfătuieşte marele public să poarte o mască nemedicală, indiferent dacă poate fi respectată sau nu o distanţă fizică de cel puţin un metru”.

De asemnea, agenţia ONU recomandă să nu se folosească măşti cu valve care – la fel ca vizierele transparente – protejează mult mai puţin decât măştile clasice şi să nu se poarte mască în timpul unei activităţi fizice intense.

Experţi din cadrul Organizaţiei îndeamnă totodată la cea mai largă utilizare a măştii de protecţie în instituţiile de îngrijirie de sănătate, mai ales în regiunile în care există clustere sau în care există o transmitere comunitară.

În aceste cazuri, OMS recomandă ”purtarea măştii de către toţi (membrii personalului, pacienţi, vizitatori, prestatori de servicii şi ceilalţi) în cadrul instituţiei de sănătate (inclusiv la nivelul îngrijirilor primare, secundare şi terţiare, îngrijirilor în ambulatoriu şi în instituţiile de îngrijiri de sănătate de lungă durată)”.

Purtatea măştii este recomandată, de asemenea, pacienţilor spitalizaţi, atunci când nu poate fi respectată o distanţă fizică de cel puţin un metru, sau atunci când pacienţii se află în afara zonei de îngrijire, conform news.ro.

Citește și:

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

Cine a fost comandantul ceremoniei organizate azi, la Arcul de Triumf – El este omul care l-a întâmpinat pe Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend