Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De joi, medicamentele vor putea fi cumpărate de la orice farmacie din țară, fără să mai conteze unde a fost emisă rețeta

Publicat

in

Cei ce urmează un tratament vor putea, începând din 1 aprilie, să-și cumpere medicamentele necesare din orice farmacie din țară, fără să se mai țină cont de locul în care a fost emisă rețeta, ca în prezent, potrivit unei hotărâri oficializate cu puțin timp în urmă. Totodată, prin același act normativ a fost prelungită, până la sfârșitul lunii iunie, valabilitatea pachetelor medicale actuale, care ar fi trebuit să expire la sfârșitul acestei luni.

Concret, HG 351/2021, ce a fost publicată azi în Monitorul Oficial nr. 313, stabilește, printre altele, că medicamentele vor putea fi cumpărate de către asigurați, din 1 aprilie 2021, adică de joi, de la orice farmacie din țară, indiferent de județul în care se află medicul care a emis rețeta.

Legislația actuală prevede obligația farmaciilor de a elibera medicamente prescrise doar pentru rețete eliberate de un medic care are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate, adică din aceeași regiune.

Măsura ar fi trebuit să se aplice de la 1 iulie 2018, dar autoritățile au tot amânat implementarea ei.

Totuși, vor fi și medicamente pentru care nu se va aplica nouă regulă. Mai exact, excepție vor face, de la 1 aprilie, medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripția medicală.

Mai multe informații despre contractele cost-volum-rezultat, inclusiv lista medicamentelor ce se încadrează în această categorie, pot fi găsite aici.

În același timp, HG 351/2021 stabilește că valabilitatea pachetelor medicale actuale este extinsă până la 30 iunie. E vorba despre pachetele de servicii medicale la stat cuprinse în contractul-cadru pentru anii 2018-2019, prelungirea valabilității lor dând autorităților, cel puțin teoretic, timp suficient pentru a adopta contractul-cadru pentru 2021-2022, care se află acum în faza de proiect.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Lucian Bode începe curățenia în ‘ogradă’ după tragedia de la Bolintin Vale: ‘A scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani’

Publicat

in

De

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, referitor la situaţia de Bolintin Vale, că „această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani”, vorbind despre „resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”. El a susţinut că a început o reformă a MAI şi că va continua să facă totul pentru „profesionalizarea, pentru responsabilizarea şi pentru modernizarea tuturor structurilor MAI”. „Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curăţenie în propria noastră ogradă”, a arătat Bode.

Bode a vorbit, luni, în conferinţa de presă despre „tragedia de la Bolintin Vale”.

„Această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani: resurse umane insuficiente, câteodată s-a dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”, a declarat ministrul de Interne.

El a afirmat că în România sunt sute de comunităţi precum cea din oraşul Bolintin Vale, unde sunt aproape 15.000 de locuitori, iar la ultimul recensământ a reieşit că aproximativ 15 la sută din populaţie este activă.

„Ceilalţi nu sunt nici şomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Şi ne punem întrebarea, evident, din ce trăiesc şi avem şi răspunsul, de unde aceste cifre alarmante pe zona infracţionalităţii, a furturilor ş.a.m.d”, a adăugat Bode.

El a susţinut că a dispus „măsuri rapide”, care au dus la finalizarea fără incidente a protestului de la Bolintin Vale, „încă din seara zilei de miercuri”.

„Am încredere în noua echipă de conducere de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Giurgiu, căreia i-am cerut să-şi facă propria evaluare şi să propună un plan de acţiune, evident venind cu prioritizarea acţiunilor pe care ei le vor propune”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că echipele Poliţiei şi Jandarmeriei continuă „inventarierea” tuturor problemelor oraşului Bolintin Vale, iar la final sunt obligate să propună un plan de măsuri.

„Am demarat în 2021 un amplu proces de reformă la nivelul MAI, la nivelul structurilor MAI. Voi continua să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru profesionalizarea, pentru responsabilizarea şi pentru modernizarea tuturor structurilor MAI. Am dispus şefului Poliţiei Române să realizeze de urgenţă o evaluare managerială la nivelul fiecărui inspectorat judeţean de Poliţie, care să vizeze identificare tuturor problemelor care pot conduce la situaţii similare celei de la Giurgiu. În final, vă spun foarte clar: voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curăţenie în propria noastră ogradă. Aşa cum ştiţi, pădure fără uscături nu există, dar indiferent despre cine ar fi vorba, de funcţie, ce grad are, aceste măsuri  pe componenta de integritate, de profesionalism vor fi luate şi în anul 2022”, a subliniat Bode.

El a declarat că situaţia de la Bolintin Vale şi accidentul din Sectorul 1 în urma căruia a murit o fetiţă au fost „permanent în atenţia” sa.

„Faptul că am ales să nu ies public şi să comunic pe aceste subiecte reprezintă încercarea de a responsabiliza mai mult actul de comandă, cei care gestionează direct structurile MAI fiind cei care trebuie să îşi asume acest rol. În România trebuie să învăţămâm să ne asumăm responsabilităţi la toate eşaloanele puterii”, a încheiat el.

Autorităţile anunţau, vineri, că au instituit în oraşul Bolintin Vale „o zonă specială de siguranţă publică”, în urma protestelor localnicilor care reclamă lipsa de implicare a autorităţilor în situaţia în care o familie îi terorizează, iar un membru al acestei familii a ucis, lovind cu o piatră în cap, un bărbat, şofer de profesie, tatăl a doi copii.

Anunţul a venit în contextul în care vineri, pentru a treia seară la rând, oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta, conform news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Fostul procuror militar Dan Voinea: ‘În România, în general, la accidente mortale din culpă de regulă se dau pedepse cu suspendare și nu se arestează decât dacă avem elemente care ridică pericolul social al faptei’

Publicat

in

De

O mulțime de controverse sunt în continuare în jurul accidentului mortal provocat de polițist. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, fostul procuror Dan Voinea a apreciat că agentul ar fi avut o viteză de aproximativ 90 km/h. În plus, faptul că trecerea de pietoni nu era vizibilă ar trebui să fie luată în calcul în anchetă. 

„Investigatia procurorilor urmareste si cauta elementele de culpa ale autorului accidentului. Acestea ar fi faptul ca a circulat cu viteza, ca nu a respectat indicatorul trecere de pietoni. Tot procurorul trebuie sa caute care a fost motivul pentru care nu a fost atent – poate vorbea la telefon. Trebuie data o explicatie a acestei neatentii”, a declarat, fostul procuror Dan Voinea.

Solicitat sa comenteze faptul ca trecerea de pietoni pe care s-a produs tragedia nu este vizibila, fostul procuror a explicat:

„Aici s-ar pune problema unei raspunderi civile. E responsabil aici cel care are in administrare drumurile, respectiv serviciul de drumuri al primariei, care e obligat sa mentina in buna stare indicatoarele, zebrele.”

In ceea ce priveste viteza cu care circula agentul de politie in momentul impactului, Dan Voinea a apreciat ca ar fi fost de peste 90 km/h.

„Se fac calcule. O expertiza privind dinamica producerii accidentului va stabili viteza cu care circula. Va fi greu de stabilit pentru ca nu avem urme de franare”, a spus fostul procuror.

Intrebat de ce politistul este cercetat in stare de libertate, Dan Voinea a explicat:

„In Romania, in general, la accidente mortale din culpa de regula se dau pedepse cu suspendare si nu se aresteaza decat daca avem elemente care ridica pericolul social al faptei – a condus in stare de ebrietate sau ar fi fugit de la locul accidentului.”

Totodata, fostul procuror a explicat de ce oamenii au pus, la locul tragediei, flori, lumanari si jucarii. 

„E un simbol trist a ceea ce s-a intamplat, e o chemare la dreptate tot acest altar”, a spus Dan Voinea, conform realitatea.net

Citește și:

Prima reacție a lui Lucian Bode, în cazul fetiței accidentate mortal de un polițist: Chiar dacă era într-o misiune urgentă, nu scăpa de răspunderea penală

Înregistrarea care confirmă informația publicată, în exclusivitate, de Bugetul.ro! Polițistul a înclinat fetița pe o parte, după ce a sunat la 112

SURSE Fragment din discuția pe care polițistul a purtat-o cu operatorul 112: ‘Ce să-i fac? Ce să-i fac? – Să nu stea pe spate!’

EXCLUSIV Răsturnare de situație! În urma apelului la 112, polițistul ar fi sprijinit copila pe picior și nu ar fi verificat cu piciorul dacă mai trăiește

Imaginile care confirmă spusele Poliției Capitalei! Polițistul care a accidentat mortal o copilă pe trecerea de pietoni s-a aplecat asupra victimei și imediat a accesat telefonul mobil (Atenție! Imaginile vă pot afecta emoțional)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend