Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De ce nu fac nimic autorităţile din Piteşti pentru salvarea cinematografului “Sebastian Papaiani”-ultimul cinematograf cu istorie din oraş?

Avatar

Publicat

in

Decizia de închidere a cinematografului Sebastian Papaiani în plină campanie electorală, decizie însoţită de reacţiile negative ale unor piteşteni care vor să se păstreze măcar memoria marului actor, a determinat autorităţile locale să reacţioneze . Nu în modul în care ne-am fi aşteptat cu toţii şi anume să încerce să soluţioneze această problemă ci mai degrabă pasând întreaga responsabilitatea exclusiv  în curtea RADEF, aşa cum a făcut Primăria Piteşti sau să dea asigurări că nu ar fi vorba decât despre o acţiune temporară pentru ca din primăvară cinematograful să intre într-un amplu proces de modernizare, aşa cum a declarat prefectul Cristian Soare. Se pare însă că soarta cinematografului e pecetluită, declaraţiile neavând decât rolul de calmare a spiritelor .

Primarul Piteştiului, Cornel Ionică a ţinut să precizeze că primăria şi-ar fi dorit foarte mult să preia în administrare cinematograful Sebastian Papani dar  legea nu îi dă voie. Ar fi existat a tentativă de modificare a legislaţiei în aşa fel încât cinematograful să poată fi preluat dar ulterior s-a revenit asupra ei. Aşa spune primarul Piteştiului, Cornel Ionică.

Publicitate

maria-bikfalvi

Maria Bikfalvi, liderul de sindicat din cadrul RADEF îl contrazice pe primarul Ionică în legătură cu această lege . Ea ne-a declarat următoarele “ Da, e adevărat însă după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra ordonanţei care ar fi interzis preluarea de către primării a sălilor de cinema, legea a rămas valabilă şi prin urmare cinematografele pot fi preluate. Conform ordonanţei dată pe 29 noiembrie, muncipalitatea poate prealua cinematograful în 10 zile”

Ceea ce spune liderul de sindicat de la RADEF, Maria Bikfalvi, ştia şi administratorul Constantin Curelea care a declarat că de fapt conducerea RADEF s-a grăbit să închidă cât mai repede şi cinematograful din Piteşti ca nu cumva să fie preluat de primărie. Conducerea primăriei demonstrează însă că din punct de vedere legislativ nu este la curent cu ceea ce se întâmplă sau nu doreşte să se implice căci declaraţiile liderului sindical Bikfalvi şi ale administratorului Constantin Curelea sunt confirmate de informaţiile oficiale de pe site-ul Guvernului României potrivit cărora “Guvernul a aprobat în ședința de astăzi( n.r 29 nov) o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcționarea și dinamizarea producției cinematografice, precum și accesul publicului la producții românești și europene. În acest sens, a fost completată și modificată legislația în vigoare în domeniul cinematografiei.

Ordonanța de urgență prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale, în condițiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum și prelungirea termenului-limită în care autoritățile locale au obligația de a revitaliza și moderniza sălile preluate, cu obligații suplimentare privind difuzarea constantă de film în spațiile preluate.” Aşadar, primarul Cornel Ionică nu numai că poate prelua cinematograful dar are şi obligaţia de a-l revitaliza. Despre această lege se pare că nu ştie sau nu vrea să ştie  nici prefectul de Argeş care, după o discuţie telefonică cu Adrian Mironescu, directorul RADEF, dădea ca sigură redeschiderea cinematografului în primăvara lui 2017 şi modernizarea lui chiar de către Regie.

cinema-sebastian-papaiani-mort

Ultimul raport al Curţii de Conturi scoate însă  în evidenţă o realitate năucitoare. La RADEF fiecare face ce vrea cu banii regiei, adică bani publici.  Terenurile aflate în administrarea RADEF nu au fost nici inventariate şi nici înregistrate în evidenţa contabilă, clădirile au avut cam aceiaşi soartă . Nici lucrările de modernizare la unele cinematografe aflate în administrarea RADEF nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi aici ar fi vorba de aproape 3 milioane de lei pe care inspectorii Curţii de Conturi nu i-au putut descoperi în evidenţa contabilă a RADEF.

Lista neregulilor descoperite de Curtea de Conturi la RADEF este foarte lungă şi extrem de diversă printre nereguli numărându-se şi creante de aproape 1 milion de lei prescrise de conducerea RADEF dar şi neplata către bugetul de stat a contribuţiilor angajatorului şi a angajaţilor în valoare totală de peste 2,2 milioane de lei . Bugetul de stat a mai fost prejudiciat de RADEF cu peste 3,3 milioane de lei nevirând cota parte ce revenea statului din banii proveniţi din închirierea bunurilor. Şi lista neregulilor continuă. Întrebarea e  de ce nicio autoritate din Piteşti nu a făcut nimic pentru salvarea ultimului cinematograf cu istorie din Piteşti şi a unei clădiri care nu merită să ajungp club de noapte, aşa cum se vehiculează că se va întâmpla.  Cum de iau autorităţile locale în serios promisiunile unui om care conduce o instituţie atât de încriminată de Curtea de Conturi?

actori-cinema-pitesti

De pe pereţii cinematografului ne zâmbesc parcă trişti actorii care au trecut pragul acestui cinematograf sau care au jucat în filme care au rulat aici. Unii din ei au ajuns în eternitate iar noi nu suntem capabili nici măcar să le purtăm recunoştinţă pentru ceea ce ne-au lăasat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Traian Băsescu: ‘Pentru noi obiectivul major nu este negocierea’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, ar urma să aibă o întâlnire cu liderul liberalilor, premierul Ludovic Orban, pentru a discuta despre posibilele alianţe, având în vedere atât rezultatele de la recentele alegeri locale, cât şi viitoarele alegeri parlamentare.

„Pentru noi obiectivul major nu este negocierea. În mod categoric îi vom întreba pe liberali – din câte ştiu, Eugen Tomac a şi fixat o întâlnire pentru mâine – cum văd ei o eventuală politică de alianţe. Dacă va fi o variantă acceptabilă, bine, dacă nu, PMP îşi va valorifica procentele pe care le-a obţinut, în orice condiţii. I-am rugat (pe liderii PMP – n.r.) să ţină cont de faptul că prima opţiune sunt liberalii şi să aştepte până când va fi o discuţie între Tomac şi Ludovic Orban. Care va fi rezultatul discuţiei vom vedea”, a declarat marţi seara, într-o intervenţie la TVR 1, europarlamentarul Traian Băsescu.

El a subliniat că, în momentul de faţă, la PMP mesajul de la centru este – prima opţiune sunt liberalii.

„Dacă vom consfinţi într-un document politic, foarte bine, dacă nu, bună ziua şi ne vedem fiecare de drumul lui”, a precizat Băsescu, notează agerpres.ro

Publicitate

Citește și:

Bursa zvonurilor: Cât a costat un vot la aceste alegeri (SURSE)

Lovitură devastatoare pentru DIICOT! Un celebru om de afaceri a fost pus în libertate

SURSE Nicușor Dan începe execuțiile! Primele persoane care vor zbura din funcție

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

E oficial! Schimbare radicală la Legea pensiilor, publicată în Monitorul Oficial! Ce beneficii apar

Avatar

Publicat

in

De

Dacă pentru unii români exista problema lipsei unui număr mic de ani necesari pentru a ieși la pensie, această situație se poate reglementa prin cumpărarea de vechime, conform Ordonanței de Urgență publicate ieri în Monitorul Oficial și care schimbă, practic, Legea pensiilor.

Potrivit OUG 163/2020, care se aplică de luni, prevede, în esență, că orice persoană nepensionată poate să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani.

Se poate cumpăra vechime ce cumulează șase ani pentru orice perioade anterioare în care persoana în cauză n-a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de pensii de la noi ori din străinătate (perioade nemuncite, perioade în care nu s-au urmat studii superioare etc.). Contractul pentru cei maximum șase ani poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Publicitate

Prin derogare (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, scrie în actul normativ.

Încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii, pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, este posibilă până la data de 31 august 2021.

Vechimea astfel cumpărată va putea fi fructificată pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Banii pentru contribuția de pensii pot fi achitați fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare (în numerar sau cu cardul bancar), până la 31 august 2021.

Asta pentru că viitorul cadru legal al pensiilor, adică Legea 127/2019, prevede deja posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie la articolul 6. Însă facilitatea din acea lege va deveni accesibilă numai odată cu intrarea în vigoare a actului normativ – la 1 septembrie 2021. Practic, această ordonanță acoperă perioada rămasă până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat de două ori în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată.

Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Actuala Lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019, notează avocat.net

Citește și:

Bursa zvonurilor: Cât a costat un vot la aceste alegeri (SURSE)

Lovitură devastatoare pentru DIICOT! Un celebru om de afaceri a fost pus în libertate

SURSE Nicușor Dan începe execuțiile! Primele persoane care vor zbura din funcție

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend