Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce îmbătrânim urâțel

Publicat

in

Lipsită de semnul întrebării (mai exact, meritând pierdut semnul), asta nu-i nici afirmație furișată, nici promisiunea unei evaluări programatice sau demonstrații tendențioase, nici vreun răspuns, pledoarie sau scuză de anvergură. Oricum, ca întrebare (defectivă) n-ar fi nici măcar una așazis retorică. Ar fi una serioasă, totuși de pus în gând tăcut, de iscat ori finalizat în 0 conversații. Cum se și-ntâmplă, în cel mai curent și generalizat mod social cu putință. Căci de-ar fi serioasă întrebarea ar fi una dramatică, nemeritând aventurarea înspre o analiză tacticoasă ori în formularea vreunui răspuns hotărât, în caz contrar operațiunea însemnând afundare în tot mai mult tragism. Un tragic deloc eroic, unul fără soluție foarte demnă și onorabilă, unul sfârșind, cinstit, doar în lacrimă, durere, tăcere, mormânt propriuzis. Iar mai corect și folositor: în resemnare.

Marin Marian-BălașaFoto: Arhiva personala

Totuși, totuși… Hai să ne punem întrebarea, problema, măcar un picuț, doar în gând.

( … )

Paranteza conține nespusul pe care de regulă îl refulăm, îl ascundem, peste care sărim, pe care ne prefacem că-l avem și știm, dar taman acum n-avem absolut niciun chef (nici altădată nu va veni) să-l verbalizăm, fie și-n șagă. De ce-aș așterne chiar eu un minispectacol față de care, precis, absolut fiecare va fi avut o cu totul altă părere? Ei bine, iată că las paranteza nu goală, ci deschisă absolut orișicui s-ar putea hotărî (dacă, vreodată) să-și verse în față, cinstit, povestea propriei deveniri înspre neființă. Din parte-mi, textul e deja finit. Ce mai urmează e doar un epilog sau codă, față de care, desigur, aproape fiecare va reacționa cu antipatie și superioritate, mai ales fără să se gândească deloc, doar resimțind și fiind sigur că stăpânește chestiunea mult mai bine. Așadar: iată-mi clausula!

Tot ce-avem, tot ce ne-ncearcă – fie bun, fie rău – tot nu ne-ajunge, tot mai vrem. Demonul poftei (românii îl generalizează sub teremenul dor și-s tare mândri că „n-are sațiu”!) ne freacă atât de tare printre orice emoții, afecte, pasiuni, încât devine patimă, încrâncenare oarbă, cancer. Și ce-i și mai îngrozitor e că din boala asta rea pe care-o numim eronat „aspirație” (snob o cităm drept hybris) mulți facem fudulie. O dramă cosmică și estetică, o pildă vrednică de venerație și onoare, un Sens al Vieții. Totuși, e rar să reușești „a merge până la capăt” într-ale binelui. În cele rele sau demne de jale pare-a fi ceva mai ușor, iată de ce mult mai frecvent asta se și întâmplă.

Multe prostii s-au spus și scris despre bătrânețe. Multe frumuseți. Numai că cele din urmă aparțin mai mult hârtiei, când fircălite cu „har divin” de către scriitori „inspirați” (nu puțini de tabac și alcool), când perorate din costume cu papion așezate aristocratic pe după scrinul comod ori podiumul enciclopedic. Și mai ales aparținând vorbei citate de alții, poeziilor de citit/debitat de tinerei și maturi. Adică de lumea-n vervă, energică și sănătoasă, care absolut deloc nu știe ce-i senectutea, n-are cum pricepe ce se-ntâmplă de-adevăratelea când chiar ești bătrân, când chiar conviețuiești cu boli rele, cu terminalul în sine, când chiar îți contempli excluderea, extincția. Boala, degradarea, rejectul, moartea REALE! Nu cele jucate teatral, nu literare, nu imaginare, nu fantazate calofil, nu de butaforii stilistice, cum produc toți esteții sofiști, eseizând livresco-fictiv despre sinucidere, bătrânețe, moarte.

La 40-50 de ani, după o viață-ntreagă de egoism, individualism și pripă în construirea și consacrarea propriului eu (cariere, familii, avere, etc.), toți încep să se intereseze de viața părinților. Numai că-i cam târziu. Și tot ce-i prea târziu e destul de futil. Abandonații părinți sunt, în cea mai mare măsură, cel puțin psihologic, sleiți și siluiți, cvasidecedați. Deja au făcut tot ce-au putut (inclusiv răul, scuzat de scop, travestindu-l drept bine). Și-au uzat sfaturile cicălindu-ne excesiv. Și-au pierdut orice prestanță (de autoritate nici nu mai vorbim). Mintea și discursul li s-au fleșcăit, distorsiunile memoriei și senilizarea făcându-i demni doar de milă, poveri uneori repulsive. Postmortem, nepoțeii cei răsfățați de bunici îi mai pomenesc o vreme pe-aceștia. Desigur, tot din punctul de vedere al unor copilași cu simpatia cumpărată prin bomboane, cadouri, bani lichizi. La 60-70 de ani, înstrăinați de copii, mulți bătrâni din orașe se-apucă de genealogie și istoriografie, descoperind (chiar și prin etimologii trase de păr sau coincidențe sociogeografice relative) că vor fi avut cineștie ce strămoși de peste două secole. Operație oricum inutilă din orice punct de vedere pragmatic, însă furnizând furaj nou pentru alte fantasme, povești și laude, de mai turnat puținilor inși de prin preajmă, cei demult sătui de vechile povestiri, răstălmăciri, născociri, autoflatări egofile. Ideea e că, în urma tuturor altor priorități justificabile existențial, lumea începe iar să alerge după niscai agoniseli, să mai scormonească în trecutul pe care-l considerau cândva cam gunoi, după ceva-orice de adăugat în cârca CV-ului, a faimei, a prestigiului, a importanței-de-sine, a fuduliei. Să nu mai vorbim despre intelectualii care încep să saliveze după intrări/primiri sau invitări „de elită”, altminteri scrâșnind de invidie când își văd cunoștințele, prieteni sau dușmani de generație primind recunoștințe, onoruri, mendalii sau felicitări publice, militare, civile, formale, interviu la TV, portret în reviste literare ori doar de dame. Cu cât ne-apropiem de nimic, dorim tot mai mult. Și să nu mai vrem s-auzim de adevăruri, de detalii dure, de analize corecte ori critici, ci doar de limbi. Majoritatea covârșitoare a muribunzilor încă lucizi își terorizează apropiații, vecinii, ba chiar și străinii de pe banca vecină a parcului, vorbind exclusiv despre sine, despre istoria personală sau impunătoarele lor păreri obtuze, nonstop justificându-se, explicându-se și mai ales lăudându-se singuri.Citeste continuarea pe Contributors.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Blinken ia peste picior armata rusă: „A doua cea mai puternică din Ucraina”, nu din lume

Publicat

in

Secretarul de stat american Antony Blinken a ironizat armata Rusiei spunând despre ea ca este „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale, potrivit Sky News.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”.

Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

„Astăzi, mulți consideră că armata Rusiei este a doua cea mai puternică din Ucraina – echipamentul, tehnologia, conducerea, trupele, strategia, tacticile și moralul său”, a punctat diplomatul american.

Blinken a declarat că armata Moscovei este un „studiu de caz în materie de eșec”, după ce a înregistrat 100.000 de morți „numai în ultimele șase luni”.

Invazia Rusiei, un „eșec strategic”

„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma”, a spus el într-un discurs rostit la sediul noului membru NATO.

Înaltul diplomat american a declarat anterior că nu poate exista o încetare a focului în conflict decât dacă acesta face parte dintr-un acord de pace „just și durabil” care include retragerea forțelor Moscovei din Ucraina.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a slăbit capacitatea noastră de a răspunde la o potențială amenințare din partea Chinei sau din altă parte – a întărit-o”, a subliniat el.

Blinken a declarat că Statele Unite lucrează cu Ucraina și alți aliați pentru a ajunge la un consens în jurul elementelor de bază ale unei „păci juste și durabile” pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

SUA vor ajuta la realizarea unei „armate ucrainene a viitorului”

Blinken a afirmat și că Statele Unite vor ajuta la construirea unei „armate ucrainene a viitorului”.

Acest lucru înseamnă „o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate avansate, o capacitate națională de a produce muniție, precum și instruire și sprijin pentru a menține forțele și echipamentele pregătite pentru luptă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cerere neobișnuită! Alexei Navalnîi a cerut să i se aducă în celulă un cangur

Publicat

in

Disidentul rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare din 2021, a cerut administrației penitenciarelor să-i aducă în celulă un cangur, o balalaică și o sticlă de alcool. Cerereile au fost refuzate, a dezvăluit Navalnîi prin intermediul rețelelor de socializare, anunță Mediafax.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend