Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce este puțin probabil ca Occidentul să oprească războiul lui Putin / Dar îl poate încetini?!

Publicat

in

La optzeci de ani după ce dictatori precum Adolf Hitler în Germania sau Iosif Stalin în Uniunea Sovietică au răspândit teroarea în interiorul și în afara țărilor lor, Putin creează un nou spectacol îngrozitor pentru secolul 21 – cel al unui dictator care nu poate fi descurajat, scrie CNN.

Vladimir PutinFoto: Profimedia

Este puțin probabil ca Occidentul să oprească campania de atrocități a lui Putin pe termen scurt — mai ales că liderul rus s-a dovedit imun la indignarea morală generală.

Un tip special de impunitate

Disponibilitatea lui Putin de a absorbi pedepsele impuse deja Rusiei din cauza invaziei i-a oferit un tip special de impunitate. Sancțiunile asupra economiei și oligarhilor rusești pot avea un impact greu pe termen lung, dar au eșuat în mod clar ca instrument de descurajare.

Liderul rus a părut, de asemenea, dispus să tolereze pierderi grele în rândul trupelor sale în fața rezistenței eroice din partea forțelor ucrainene. Recalibrarea strategiei ruse de a încerca să consolideze controlul regiunilor estice poate, totuși, să arate că chiar și Putin poate fi mișcat de evenimente de-a lungul timpului.

Pentru Putin, cel mai important trecut este cel ce l-a entuziasmat pe disidentul și laureatul Nobel Alexander Soljenițîn: perioada în care popoarele slave au fost unite în cadrul regatului creștin ortodox al Rusiei Kievene. Kievul a fost în inima acestuia, transformând Ucraina în centrul viziunii panslaviste a lui Putin, scrie Kapital.

Dar pentru Putin, războiul din Ucraina este pentru conservarea Rusiei, nu doar pentru extinderea ei. După cum a spus recent ministrul rus de externe Serghei Lavrov, liderii ruși consideră că țara lor este într-o „bătălie pe viață și pe moarte pentru existența hărții geopolitice mondiale”.

Această viziune asupra lumii reflectă obsesia de ani întregi a lui Putin și față de lucrările altor filozofi imigranți ruși, precum Ivan Ilin și Nikolai Berdiaev – ei descriu lupta sufletului eurasiatic (rus) împotriva atlantiştilor (Vestul) care îl pot distruge.

Cu toate acestea, Putin și neo-eurasiaștii săi par să creadă că cheia către victorie este crearea unui regim pe care acești filozofi anti-bolșevici l-au urât cel mai mult: condus de forțele de securitate. Un stat polițienesc ar îndeplini viziunea altui erou a lui Putin – șeful KGB, Iuri Andropov, care a devenit secretar general al Uniunii Sovietice.

Ronald Reagan și Iuri Andropov (Time)

Cum poate fi Putin încetinit, dacă nu stopat? / Mai multe sancțiuni

Din exterior, războiul este un dezastru militar, diplomatic și economic pentru Rusia, după eșecul acesteia de a atinge obiectivele cheie. Dar poate fi totuși un succes pervers pentru Putin dacă scopul său este pur și simplu să distrugă cât mai mult din Ucraina și să creeze o paradă a victoriei pentru presa de stat rusă.

Deci, în multe privințe, el joacă un joc asimetric cu Occidentul, ale cărui sancțiuni și măsuri punitive se bazează pe o viziune mai logică a intereselor Rusiei și a propriilor sale limitări.

Totuși, Casa Albă a reacționat la oroarea apărută din Ucraina, promițând că va accelera ritmul ajutorului militar, umanitar și economic pentru Kiev.

„Imaginile de la Bucha se întăresc atât de puternic, acum nu este momentul pentru mulțumire”, a declarat luni consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Un ucrainean acopera 4 civili ucisi de rusi pe o autostrada la 20 de kilometri de Kiev

Foto: Mykhaylo Palinchak/SOPA/Shutterstock Editorial/Profimedia Images

Un astfel de ajutor ar putea scurta războiul și ar putea atenua atacurile asupra civililor în săptămânile și lunile următoare. Dar Putin a asediat și bombardat orașele ucrainene de săptămâni întregi. Milioane de oameni au fost deja alungați din țară în Europa de Vest ca refugiați.

O nouă lovitură potențial semnificativă împotriva Rusiei ar putea veni din Europa, pe măsură ce Uniunea Europeană elaborează noi sancțiuni. Președintele francez Emmanuel Macron a susținut interzicerea exporturilor rusești de cărbune și petrol către UE încă de săptămâna aceasta.

Marea Britanie a înghețat 350 de miliarde de dolaridin „cufărul de război al lui Putin”

Statele Unite au împiedicat luni Moscova să plătească peste 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane către deținătorii de obligațiuni suverane ruse, o măsură menită să crească presiunea asupra Kremlinului și să-i secătuiască rezervele de dolari americani, transmite Reuters.

Dar este îndoielnic dacă alte mari puteri, inclusiv Germania, ar merge atât de departe, având în vedere penuria de energie și creșterea inflației deja ridicate care ar rezulta.

O astfel de mișcare ar face, fără îndoială, pași esențiali în reducerea finanțării pentru războiul din Ucraina.

Dar, pe termen mai scurt, ar ridica și două întrebări: Putin mai este vulnerabil la presiune? Și câți civili ucraineni vor mai muri până va fi el vulnerabil?

A i se permite lui Putin se păstreze fie și o palmă de pământ ucrainean după ce a bombardat civili ar trebui să fie ceva de neimaginat.

A-i ceda invadatorului porțiuni vaste din estul Ucrainei în schimbul unui armistițiu înseamnă doar a i se oferi timp lui Putin pentru a se întări și reînarma pentru următoarea ocazie – și întotdeauna va exista o următoare ocazie.

Nici un fel de acord de pace nu ar trebui să slăbească sancțiunile ferme care în sfârșit au fost adoptate, cu opt ani întârziere, scrie Washington Post.

Vladimir Putin și Xi Jinping (Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images)

Indiferent cum a început, războiul se va sfârși probabil într-unul din cele patru moduri

1. Rusia poate prelua controlul asupra unei părți sau a întregii Ucraine, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp. Lupta armatei ruse pentru a obține controlul asupra orașelor ucrainene și de a păstra controlul asupra singurului oraș mare pe care l-au capturat sugerează puternic că Rusia nu poate rezista unei ocupații pe termen lung. Îmi vine în minte războiul sovietic catastrofal din Afganistan, care a grăbit prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie Kapital.

2. În cel de-al doilea scenariu, Ucraina este de acord să recunoască Crimeea, Donețk și Lugansk ca teritorii rusești, ceea ce permite mașinii de propagandă a Kremlinului să inventeze povești despre ucraineni „eliberați”. Dar chiar când regimul Putin va anunța victoria, Rusia va rămâne o paria la nivel global, cu o economie marcată constant de sancțiuni, abandonată de sute de companii internaționale și din ce în ce mai lipsită de tineri.

3. În al treilea scenariu, Putin, din ce în ce mai dezamăgit, desfășoară arme nucleare tactice în Ucraina. După cum a avertizat recent Dmitri Medvedev, fost președinte și vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Rusia este gata să lovească un inamic care a folosit doar arme convenționale.

Propaganda de la Kremlin va prezenta cu siguranță aceasta ca o pe victorie, cel mai probabil citând bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din 1945 ale Americii ca precedent pentru utilizarea armelor nucleare pentru a pune capăt războiului – și dovada că orice critică occidentală este ipocrizie.

4. Ultimul scenariu: Putin e înlăturat de la putere. Având în vedere că Rusia nu are tradiție în lovituri de stat militare, acest lucru este foarte puțin probabil. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, sistemul construit de Putin va rămâne la locurile sale, susținut de o cohortă formată din foști săi colegi de la KGB și de alți fraudatori de securitate („structuri de forță”) pe care el le-a menținut două decenii. Rușii vor rămâne izolați și asupriți.

La urma urmei, poate că FSB nu a crezut că se va ajunge la un război, dar este dornic să folosească „operațiunea militară specială” a lui Putin ca o oportunitate de a impune măsuri restrictive și de a stabili un control deplin asupra societății.

Deznodământul războiului din Ucraina va defini o nouă ordine mondială, fie ea bună ori rea. Taiwanul și China privesc cu atenție. Alianța naturală a lui Xi Jinping cu celălalt dictator pare mai puțin atractivă acum, după ce lumea liberă i-a oferit Ucrainei o susținere copleșitoare. SUA își pot restabili rolul de conducător al lumii libere – sau pot „conduce din urmă” în vreme ce democrația continuă să piardă teren.

Occidentul a adormit odată cu încheierea războiului rece. Ucrainenii sacrifică totul pentru a-i trezi din somn pe președintele Biden, Casa Albă și întreaga lume.

surse: CNN, Kapital,Washington Post

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Dezastru pe litoral – ANPC a propus închiderea a cinci cunoscute supermarketuri: Ce neruguli au descoperit inspectorii

Publicat

in

De

Echipele de comisari ANPC din cadrul Comandamentului Litoral 2022 au verificat modul în care este respectată legislaţia în domeniu în marile magazine de tip supermarket din sudul litoralului Mării Negre. S-au aplicat amenzi de 235.000 de lei, anunță news.ro.

ANPC anunţă, sâmbătă seară, că au fost verificate, în această perioadă, în Mangalia, magazinele Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, precum şi magazinul Lidl din Eforie Nord.

”Interesant este că, până la finalizarea acţiunilor de control, parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo. Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii. Din nou vitrine murdare, din nou legume şi fructe cu deprecieri. Va trebui să trecem la măsuri mult mai dure şi săptămâna aceasta o vom dedica discuţiilor cu structurile centrale ale marilor lanţuri de magazine”, a declarat Horia Constantrinescu, preşedintele ANPC.

Comisarii au aplicat 4 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 235.000 lei.

De asemenea, comisarii au oprit temporar de la comercializare produse alimentare în valoare de peste 4.600 lei şi au dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei.

S-a mai dispus:

oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor a tuturor magazinelor controlate

a fost propusă închiderea temporară a magazinelor pe o perioadă de până la 6 luni a tuturor magazinelor controlate

a fost propusă încetarea practicilor conerciale incorecte pentru 3 dintre magazine.

Cele mai importante nereguli constatate de către comisarii ANPC:

comercializarea de legume şi fructe depreciate sau cu calibre diferite, având o categorie de calitate inferioară faţă de cea declarată

depozitarea neconformă a produselor alimentare

comercializarea unor produse reprezentând un mix cu acid acetic

comercializarea unor produse congelate cu gheaţă în exces pe produs

comercializarea de produse cu etichete Nutrisore, pe care era menţionată o anumită categorie fără a fi justificată

diverse erori de informare pe eticheta de produs

nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse tip ”7+1” fără a avea produsul de referinţă la vânzare, nespecificarea perioadei de desfăşurare a promoţiilor, produse aflate în promoţie deşi perioada era depăşită)

lipsa condiţiilor de igienă corespunzătoare în spaţiul de comercializare, de depozitare şi de producţie a pâinii

folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulare masivă de gheaţă, cu rafturile neigenizate, cu urme de lichide alimentare, praf, rugină, mucegai şi insecte

folosirea unor spaţii de depozitare neigenizate

comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat

practici comerciale incorecte – nerespectarea denumirii corecte a produsului în conformitate cu ingredientele conţinute

neconcordanţă între preţului produsului la raft şi cel perceput la casa de marcat

semnalizare incorectă a produselor aflate în ultimele zile de valabilitate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

SuperLiga: FCSB – Chindia Târgovişte. În căutarea primului succes

Publicat

in

De

FCSB şi Chindia Târgovişte se întâlnesc, duminică, 14 august, pe Arena Naţională, de la ora 21:30, într-un meci contând pentru etapa a 5-a din SuperLiga, transmis în direct de Digi Sport 1, Prima Sport 1 şi Orange Sport 1.

Pontul zileiFoto: Profimedia

FCSB face furori în Europa, acolo unde tocmai s-a calificat în play-off-ul din Conference League, după o dublă victorie cu 1-0 în faţa celor de la Dunajska Streda (Slovacia), dar în SuperLiga ocupă un ruşinos loc 13, cu doar 3 puncte obţinute în 4 etape, toate ca urmare a unor rezultate de egalitate!

Gigi Becali a reacţionat rapid după ce l-a vândut pe Florin Tănase la Al Jazira Dubai (EAU), aducând cinci jucători cu banii încasaţi: Marco Dulca, Eduard Radaslavescu, David Miculescu, Radu Boboc şi Bogdan Rusu.

FCSB încă nu a câștigat în SuperLigă, dar Nicolae Dică speră să spargă gheață în duelul Chindia Târgoviște, penultima în clasament, cu doar două puncte acumulate după patru etape şi echipa cu a doua cea mai slabă apărare din campionat.

Chindia Târgovişte s-a salvat dramatic de la retrogradare în stagiunea trecută, după ce a trecut la loviturile de departajare de Concordia Chiajna, la baraj, dar pare a avea o misiune imposibilă în acest sezon, mai ales că în vară au plecat trei titulari exponenţiali, Paul Iacob, Daniel Florea şi Andrei Piţian, plus antrenorul Emil Săndoi, înlocuit cu Adrian Mihalcea, iar săptămâna trecută Marco Dulca a ajuns tocmai la adversara de astăzi, FCSB!

Dâmboviţenii au remizat acasă cu Hermannstadt şi în deplasare cu FC Farul Constanţa, la care se adaugă înfrângerile cu FC Botoşani (d) şi CFR Cluj (a), astfel că scaunul lui Adrian Mihalcea se clatină tot mai serios!

În ultimele 10 meciuri directe, FCSB (inclusiv perioada în care se numea Steaua) s-a impus de 9 ori, iar o partidă s-a încheiat la egalitate.

În sezonul trecut, FCSB a câştigat ambele întâlniri cu Chindia Târgovişte, 1-0 (d) şi 3-2 (a).

În actualul campionat, cele două echipe încă nu au câștigat vreun meci, dar presiunea mai mare este pe cei de la FCSB, care speră să oprească seria de titluri a lui CFR Cluj.

Superbet oferă cota 2,25 pentru ca FCSB să înscrie în fiecare din cele două reprize ale meciului cu Chindia Târgovişte.

SuperLiga: FCSB vs Chindia Târgovişte Cotă
FCSB înscrie în fiecare din cele două reprize 2.25

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend