Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce autoritățile ruse nu vor să plătească despăgubirea cuvenită familiei unui marinar mort pe crucișătorul scufundat Moskva

Publicat

in

Autoritățile ruse au informat membrii familiei unui marinar mort de pe crucișătorul Moskva că statul nu le va oferi nicio compensație deoarece nava de război s-a scufundat din greșeală, nu în cadrul unei acțiuni militare, iar locul unde se află fiul lor este necunoscut, potrivit unor informații citate vineri de Kyiv Independent.

Crucisatorul MoskvaFoto: Twitter

Într-o scrisoare a biroului procurorului general al Flotei ruse din Marea Neagră (BSF), trimisă lui Dmitriy Shkrebets, tatăl lui Egor Shkrebets, membru al echipajului Moskva, și făcută publică pe 6 mai, se spune că scufundarea crucișătorului din 14 aprilie a avut loc în apele internaționale, din greșeală.

Nava de război se afla în apele internaționale și nu participase la operațiuni de luptă împotriva Ucrainei, iar locul unde se află tânărul Shkrebets nu este cunoscut, se susține în scrisoarea marinei ruse.

Decizia oficială descalifică familia Shkrebets de la beneficiile familiei supraviețuitoare, inclusiv cele 12 milioane de ruble (135.000 USD la cursul de schimb actual) promise de președintele rus Vladimir Putin într-un discurs național din 3 mai rudelor apropiate ale soldaților și marinarilor ruși uciși în luptele legate de Ucraina.

Agențiile de presă ucrainene și internaționale și analiștii militari sunt de acord că Moskva a fost nava amiral și centrul de comandă și control pentru operațiunile navale ale Rusiei în Marea Neagră de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Crucișătorul a servit, de asemenea, ca principală platformă de apărare aeriană pentru navele de război rusești pe o rază de sute de kilometri. Potrivit acestor analiști și declarațiilor Forțelor Armate Ucrainene, o pereche de rachete ucrainene anti-navă lansate de la baterii terestre din regiunea ucraineană Odesa au lovit Moskva la 13 aprilie, provocând incendii mortale și forțând echipajul să abandoneze nava.

Scufundarea ei a fost observată de navele civile de marfă aflate în apropiere. Autoritățile ruse au susținut că doar câteva zeci de marinari au fost uciși în ceea ce continuă să descrie drept un „incident”.

Potrivit practic tuturor celorlalte surse, inclusiv analiștilor de la Pentagon și de la Ministerul britanic al Apărării, între 100 și 400 de membri ai echipajului navei Moskva, inclusiv căpitanul acesteia, au murit în urma atacurilor cu rachete.

În aprilie, presa ucraineană de investigație a descoperit postări pe rețelele de socializare ale tatălui Dmitriy Shkrebets, care cerea eliminarea Ucrainei ca stat și ca forțele armate ale Rusiei să ucidă cât mai mulți ucraineni.

Cu toate acestea, seniorul Shkrebets a revenit asupra opiniilor sale publice pro-Rusia după ce a așteptat două săptămâni pentru a primi vești de la fiul său, nu a auzit nimic de la autoritățile militare și, ulterior, a depus o plângere oficială la biroul procurorului general al Flotei ruse.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

România anunță că e pregătită tehnic să livreze gaze Moldovei

Publicat

in

De

România este pregătită din punct de vedere tehnic să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

Potrivit autorităţilor de la Bucureşti, compania care asigură transportul de gaze a finalizat lucrările de interconectare dintre cele două state, transmite Tvr Moldova.

„Chiar dacă va fi o iarnă grea, nu cred că va depăși ceea ce avem în depozite și ceea ce producem. Suntem și în discuții cu parteneri externi pentru import de gaze, import de gaze pe care o să îl facem nu doar pentru România, ci și pentru a-i ajuta pe vecinii noștri, Republica Moldova sau Ucraina, sau alți parteneri din UE.

Ajunge gazul și pentru moldoveni și o companie de stat care se ocupă de transportul de gaze a reușit să termine lucrările de interconectare între noi și Republica Moldova. Dacă gazul curge într o direcție, acum poate pleca gazul și de la noi la ei. Dacă ei au nevoie, noi le putem oferi”, a declarat Gheorghe Agafitei, consilier în cadrul Cancelariei premierului Românei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Volodimir Zelenski înfurie Moscova. Occidentul, somat să impună rușilor interdicții de călătorie pentru o perioadă de un an

Publicat

in

De

Preşedintele Ucrainei a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova, care a continuat cu o ofensivă militară dură în estul Ucrainei, comentează Reuters, scrie news.ro.

Ideea preşedintelui Volodymir Zelenski părea de natură să divizeze Uniunea Europeană, unde diferenţele cu privire la modul de a trata Moscova persistă de mult timp între unii membri din est şi vest.

Zelenski a făcut propunerea într-un interviu acordat Washington Post.

Volodimir Zelenski doreşte o interdicţie de un an de călătorie şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi „în propria lume până când îşi schimbă filosofia”.

El a reclamat că sancţiunile impuse până acum Rusiei pentru a o pedepsi pentru invadarea ţării sale pe 24 februarie sunt prea slabe.

„Orice fel de ruşi… faceti-i să plece în Rusia”, a spus Zelenski, „Vor înţelege atunci. Vor spune: „Acest (război) nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa? Poate”, a argumentat el.

Zelenski a mai  spus că interdicţia ar trebui să se extindă şi asupra ruşilor care au fugit de la începutul războiului deoarece nu sunt de acord cu preşedintele Vladimir Putin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend