Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dată afară din Guvern, Ecaterina Andronescu își proclamă VICTORIA: schimbarea care a pus țara pe jar intră în vigoare

Publicat

in

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, în contextul adoptării Ordinului potrivit căruia liceele în care nu a existat promovabilitate la examenul de Bacalaureat nu mai pot înființa clase de liceu de a IX-a anul viitor, că acestea se vor transforma în clase profesionale. Modificarea a stârnit ample nemulțumiri în spațiul public.

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, într-o intervenție telefonică directă la Digi 24, că în urma adoptării măsurii ce presupune ca liceele în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul anul acesta să nu se mai poată înființa clase de a IX-a anul viitor, că, de fapt, această clasă a IX-a se va „transforma” în clasă de profesională, conform Mediafax.

Citește și: Victor Ponta a EXPLODAT la adresa PSD, după ce impozitarea pensiilor speciale a trecut de Senat: Trădătorii voștri sunt Dăncilă, Teodorovici și Fifor

„Asta înseamnă că în loc să aibă clasa a IX-a de liceu, o să aibă clasa a IX-a de profesională. Deci se transformă. De aceea nu sunt afectați profesorii”, a spus fostul ministru.

Ea a precizat în cadrul aceleiași intervenții și faptul că luarea acestei măsuri nu îi aparține, însă că o consideră „potrivită”.

„Cred că este potrivită (măsura, n.r) pentru că și profesorii din aceste licee nu au depus strădaniile necesare ca elevii pe care îi pregătesc și pe care i-au pregătit pe toată durata liceului să poată promova examenul de Bacalaureat. Este ca și cum îi primim la liceu, deși au decalaje majore, fie nu se străduiesc nici pe perioada liceului și noi îi amăgim că sunt absolvenți de liceu și pregătirea lor nu e satisfăcătoare”, a declarat Andonrescu.

Andronescu a menționat și faptul că în opinia sa, măsura este una buna, întrucât nu toți elevii au aceleași abilități.

„Să pornim de la următoarele premise: nu toți (copiii, n.r) au tot felul de abilități. Poate copiii aceștia care nu promovează examenul de Bacalaureat nu au abilitățile de a învăța, mai ales componenta teoretică. Poate au mai multe competențe și abilități practice. De ce să nu-i îndemnăm spre o meserie, să fii un meseriaș foarte bun nu este o rușine. Dimpotrivă. Eu cred că merită un meseriaș bun respectul întregii societăți”, spune fostul ministru.

„Uitați care este problema: majoritatea acestor copii provin dintre elevii care au luat sub nota 5 la examenul de Evaluare Națională. Deci aceea este o dovadă că nu pot să facă față”, completează Andronescu.

Fostul ministru al Educației a declarat și faptul că, în opinia sa, sistemul stă mult mai bine în ceea ce privește școlile profesionale, comparativ cu situația anilor trecuți, un argument în acest sens fiind interesul companiilor pentru acest tip de învățământ.

„După părerea mea, anul aceste care a trecut și anul acesta care a început, stăm mult mai bine la școlile profesionale. Să vă și argumentez de ce. Pe de o parte, companiile sunt mult mai interesate de școlile profesionale și sunt dispuse să intre în parteneriat cu inspectoratul și cu școala respective și să formeze clase de învățământ dual. Învățământul dual devine mai atractiv și pentru elevi și pentru familiile lor. De ce? Statul vine și plătește o bursă și vine și agentul economic și plătește o bursă. Astfel, un elev de la o școală duală primește lunar 400 de lei, plus alte avantaje și o siguranță a unui loc de muncă la sfârșitul clasei profesionale”, spune Andonrescu.

Întrebată sunt consecințele directe ale desființării claselor de liceu dintr-o unitate de învățământ și ce se întâmplă cu profesorii și elevii vizați de implementarea acestei măsuri, fostul ministru a declarat că aceștia nu vor fi afectați.

„Nu se întâmplă nimic cu profesorii pentru că predau la școlile profesionale. De ce să fac o clasă de învățământ tehnologic slabă de liceu când pot să fac o clasă de profesională foarte bună. Mi se pare că aceasta este direcția în care trebuie să mergem”, spune Ecaterina Andonrescu.

„Mai este ceva. Dacă ne uităm la evaluările care se dau după clasa a II-a, a IV-a și a VI-a și părinții și profesorii de învățământ primar sau profesorii de învățământ gimnazial, ar trebui să fie cei care urmăresc cu atenție elevul. Atunci când decalajul între elevul respectiv și clasă a devenit semnificativ, atunci profesorul, dirigintele, învățătorul trebuie să înceapă să discute cu părinții și să atragă atenția asupra direcției în care merge elevul”, completează fostul ministru.

Ea a declarat că dacă elevii în cauză nu pot recupera până la clasa a VIII-a, „atunci sigur abilitățile practice îl vor ajuta mai mult decât cele teoretice”.

Începând cu acest an, liceele la care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară nu vor putea trimite la Ministerul Educației propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, potrivit Ordinului de Ministru 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Art. 9, alin. 1, din Ordinul de Ministru 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial, „propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Donald Trump zice că a terminat tratamentul preventiv cu hidroxiclorochină, medicament INTERZIS de OMS și alte țări

Publicat

in

De

Preşedintele american, Donald Trump, care a provocat un scandal după ce a anuţat că ia hidroxiclorochină preventiv împotriva covid-19, a anunţat că şi-a ”terminat” acest tratament, relatează BFMTV.

Hidroxiclorochina, un remediu controversat promovat de unii cercetători ca profesorul francez Didier Raoult în vederea vindecării de covid-19, a suferit o lovitură în Franţa, unde utilizarea sa a fost oprită de către autorităţi, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a suspendat ”ca măsură deprecauţie” testele clinice cu acest medicament împotriva covid-19, în urma unui studiu publicat în revista The Lancet.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Locatarul Casei Albe este unul dintre susţinătorii înfocaţi ai acestui medicament împotriva unor boli autoimune şi poliartritei reumatoide, scrie news.ro.

Donald Trump a anunţat duminică, într-un interviu, că şi-a ”terminat” acest tratament cu hidroxiclorochină.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

”Şi de altfel sunt în continuare aici”, a subliniat el, în replică unor studii ştiinţifice care pun la îndoială eficienţa medicamentului în lupta împotriva covid-19.

”Sincer, am auzit rapoarte enorme. Mulţi oameni cred că le-a salvat viaţa. Medicii scot rapoarte. Aveţi un studiu în Franţa, aveţi un studiu în Italia care erau studii incredibile”, a declarat el.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Însă Trump nu a evocat studiul publicat în revista The Lancet, potrivit căruia clorochina sau derivatele sale, precum hidroxiclorochina, sunt ineficiente şi chiar nefaste împotriva covid-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marca înregistrată Produs Sătmărean, obținută de 10 producători, pentru a promova produsele locale

Publicat

in

De

Zece producători locali județul din Satu Mare au dobândit marca înregistrată Produs Sătmărean și o vor putea folosi în piețe, scopul fiind consolidarea patriotismului local, încurajarea cumpărării produselor locale și reîntoarcerea la relația directă dintre producător și consumator.

Președintele Asociației Pentru dezvoltarea Rurală Sătmăreană, Kovacs Szabolcs, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că în cadrul ședinței de evaluare producătorii locali care au primit marca o vor putea semnaliza pe ambalaje și vor primi sprijin și în crearea etichetelor, relatează Mediafax.ro.

Citește și: Executivul va finaliza în scurt timp Planul de măsuri de relansare economică. Anunțul lui Ludovic Orban

În urma cumpărării unui produs local, clienții contribuie la dezvoltarea mediului rural iar profitul, care pleca în străinătate atunci când erau cumpărate produse la un supermagazine aparținând unor multinaționale, rămâne în județul Satu Mare.

„Primii zece producători locali de miere, vin, paste făinoase, produse din carne, ouă, legume și produse artizanale au dobândit, marți, marca înregistrată Produs Sătmărean și o vor putea folosi în piețele sătmărene. Scopul promovării produselor locale este consolidarea patriotismului local, sătmărenii fiind încurajați să cumpere produse locale, și reîntoarcerea la relația directă dintre producător și consumator”, a spus Kovacs.

Acesta a explicat că, în plus, legumele și fructele cultivate local sunt mai proaspete și mai gustoase și nu își pierd calitatea în timpul transportului sau depozitării deoarece produsele ajung la consumator într-un timp scurt.

„Mâncarea locală conține mai puține reziduuri chimice în condițiile în care, pentru a tolera transportul lung, fructele necoapte sunt tratate cu substanțe chimice, metode care nu sunt necesare în cazul unui produs local”, a mai spus președintele asociației.

Boda Laszlo este un apicultor mediu din Satu Mare, care are aproximativ 160 de familii de albine, producerea mierii fiind o afacere de familie derulată de peste 100 de ani, fiind începută de străbunicul său.

„Acest certificat de Produs Sătmărean ne va ajuta în marketing, în promovarea produselor noastre apicole, deoarece înseamnă încredere. Clienții vor avea garanția unor produse de calitate, vor știi că nu este vorba despre falsuri. Ne va ajuta și la creșterea vânzărilor și la desfacerea produselor noastre în alte județe din Ardeal”, a spus Boda pentru MEDIAFAX.

Inițiativa care sprijină producătorii locali din Satu Mare aparține deputatului Magyar Lorant iar lista pentru obținerea mărcii rămâne deschisă și altor agricultori din județ.

Marca Produs Sătmărean este înregistrată la OSIM iar certificatul acordat garantează cumpărarea de produse locale și controlate de calitate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend