Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Daruri din partea Sfântului Sinod pentru Patriarhul României la împlinirea vârstei de 70 de ani

Publicat

in

La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, desfășurată miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc un moment omagial în care Patriarhul României, în ajunul zilei în care împlinește vârsta de 70 de ani, a primit în dar din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod o amforă aniversară și un set de engolpioane. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit daruri ierarhilor prezenți, noteză ziarullumina.ro.

După închiderea ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt omagial în care a amintit principalele evenimente și împliniri pe plan bisericesc, academic, teologic, social-filantropic, pastoral și cultural din viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Bogăția cunoașterii teologice și experiența dobândită în Moldova au constituit platforma intensificării lucrării misionare în Patriarhia Română, în ansamblul ei, și în Arhiepiscopia Bucureștilor, în mod special. Zidirea Catedralei Mântuirii Neamului, Așezământul TRINITAS, cu importantele lui componente media și editoriale, înființarea de noi eparhii în țară și în diasporă, îmbunătățirea legislației bisericești, amplificarea activității filantropice și cele asemănătoare, multe la număr, arată complexitatea lucrării patriarhale în ultimii 14 ani. În exercitarea slujirii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel rânduiește cu fermitate și deschidere, eficient și duhovnicește, mersul vieții bisericești. Cheia acestei rânduieli se află întâi în sobornicitate, în al doilea rând în dreaptă măsură și în al treilea rând în unitatea Bisericii. Sinodalitatea, la toate nivelurile de viață și lucrare bisericească, este cheia răspunsului potrivit în fața marilor provocări de astăzi și dintotdeauna. Cei mulți lucrează cu binecuvântarea Întâistătătorului, iar acesta se consultă cu cei mulți. Împreună-așezarea înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor a Întâistătătorului și a fraților săi mari și mici, fiecare înțelegând lucrarea și prețuind locul și chemarea celuilalt, oferă credința unei vieți bisericești autentice. Părintele Patriarh Daniel caută plinirea slujirii sale în coordonatele esențiale ale acestei sinergii”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, o amforă aniversară și un set de engolpioane. „Pentru tot și pentru toate, noi, ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aducem mulțumire lui Dumnezeu. Mulțumim Domnului pentru toată purtarea de grijă arătată Bisericii Sale de pe pământul românesc în vremurile de altădată, în vremea de acum. Înălțăm rugăciune de mulțumire Dumnezeului Celui viu pentru viața bogată în daruri și roade cu care l-a binecuvântat timp de 70 de ani pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Îl rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să-l ocrotească pe Întâistătătorul Bisericii noastre cu pace, răbdare, îndelungare în ani frumoși și liniștiți, dorindu-i să meargă bine cu sănătatea, precum bine merge cu sufletul după cuvântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. Împreună cu acest cuvânt și rugăciune către Dumnezeu pentru ocrotirea Preafericirii Voastre, permiteți-ne, în numele Sfântului Sinod, să Vă oferim două daruri simbolice. O amforă aniversară cu tot ceea ce constituie ca semnificație o amforă – chivot, potir, cristelniță, vas binecuvântat purtător al darurilor Sfântului Duh – care are înscris textul «Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani de viață. Darul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – 22 iulie 2021». Sfântul Sinod vă oferă și un set patriarhal de engolpioane, ca atunci când îl purtați să vă aduceți aminte în rugăciune de membrii Sfântului Sinod ca să împlinească lucrarea eficient duhovnicește și în duh de ascultare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru cuvântul adresat, precum și tuturor ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Mulțumim pentru cuvântul frumos pe care l-a rostit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a rezumat activitățile principale pe care noi le-am desfășurat la Iași, dar mai ales aici, la București, împreună cu o mulțime de colaboratori, în mod deosebit ca Patriarh, prin conlucrarea tuturor ierarhilor din toate eparhiile. Aici dorim să ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, ierarhi care au trecut la Domnul și, pentru că este Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte de toți părinții noștri care au fost mai înaintea noastră slujitori și împreună cu noi unii dintre ei. Mă gândesc în mod deosebit la Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, care-i numea pe membrii Sfântului Sinod coroană, cunună de arhierei. A văzut această comuniune ca o coroană de cinste, de frumusețe a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Este o chemare sfântă de a lucra împreună după acest model al Sfinților Apostoli la îndemnul Mântuitorului. Conlucrarea sfântă este singura sursă de adevărată bucurie în Biserică. Și ceea ce face fiecare ierarh în eparhia lui este o piatră nestemată, cu o valoare deosebită în construirea întregului edificiu spiritual al Bisericii. Dar și ceea ce hotărăște Sfântul Sinod împreună este foarte important, pentru că este o responsabilitate comună. (…) Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos și Maicii Domnului să ne ajute să sfințească lucrarea noastră arhierească de păstori de suflete și, în același timp, de apărători ai tradiției creștine românești și, în mod deosebit, să avem grijă și de diaspora ortodoxă română”, a spus Patriarhul României.

La final, fiecare ierarh a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un set care conține „Filocalia” – ediție specială, volumul aniversar „Domnul a pus povățuitor fiecărui neam – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani”; volumul „Comori ale Ortodoxiei”, ediția 2021; Diploma 2021 „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, cu medalie comemorativă; Diploma 2021 „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, cu medalie comemorativă.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

OMV Petrom avertizează Guvernul Cîțu: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră

Publicat

in

De

Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare.

“Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, a spus şefa Petrom.

Investiţia în acest proiect este condiţionată de existenţa unui cadru fiscal stabil, întrucât este vorba de miliarde, consideră Verchere.

Tot miercuri, la Viena, Rainer Seele, director general al OMV, a afirmat că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie.

Cu privire la acest aspect, Rainer Seele este optimist şi vede că există conştientizarea necesară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludogoreţ şi Sparta Praga s-au calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor

Publicat

in

De

Ludogoreţ, echipa românilor Dorin Rotariu şi Claudiu Keşeru, şi Sparta Praga, la care evoluează portarul Florin Niţă, s-au calificat în turul al treilea al Ligii Campionilor.

Rezultatele înregistrate, miercuri, în manşa a doua a turului al treilea preliminar al Ligii Campionilor sunt următoarele:

Traseul campioanelor:

Neftci Baku (Azerbaidjan) – Olympiacos Pireu (Grecia), scor 0-1 (în tur, 0-1);

A marcat: Masouras ’15.

Şerif Tiraspol (Moldova) – Alaşker (Armenia), scor 3-1 (în tur, 1-0);

Au marcat: Dulanto ’15, Henrique ’23, Thil ’87 (p) / Glisici ’10.

Ludogoreţ (Bulgaria) – Mura (Slovenia), scor 3-1 (în tur, 0-0);

Au marcat: Sotiriou ‘4, Manu ’82, Oliveira-Souza ’90 / Horvat ’64.

– la gazde, Dorin Rotariu a fost rezervă neutilizată, iar Claudiu Keşeru nu a fost în lot.

Steaua Roşie Belgrad (Serbia) – Kairat Almatî (Kazahstan), scor 5-0 (în tur, 1-2);

Au marcat: Katai ‘9, ’42, Diony ’21, Ivanici ’49, Falco ’56.

CFR Cluj – Lincoln Red Imps (Gibraltar), scor 2-0 (în tur, 2-1);

Au marcat: Cestor ’18, Sigurjonsson ’58.

Young Boys Berna (Elveţia) – Slovan Bratislava (Slovacia), scor 3-2 (în tur, 0-0);

Au marcat: Siebatcheu ’10, Garcia ’24, Aebischer ’49 / Kanga ’60 (a), Henty ’62.

– Rafael Ratao (Slovan) a ratat un penalti, în minutul ’21.

Traseul echipeor care nu sunt campioane:

Midtjylland (Danemarca) – Celtic Glasgow (Scoţia), scor 2-1 după prelungiri (în tur, 1-1);

Au marcat: Mabil ’61, Onyedika ’94 / McGregor ’48.

Glatasaray (Turcia) – PSV (Olanda), scor 1-2 (în tur 1-5);

Au marcat: Diagne ’84 / Madueke ’37, Van Ginkel ’59.

– Boscagli (PSV) a fost eliminat, în minutul 74.

Sparta Praga (Cehia) – Rapid Viena (Austria), scor 2-0 (în tur, 1-2).

Au marcat: Karlsson ’16, Pesek ’81.

– la gazde, portarul Florin Niţă a fost titular.

Meciurile din turul al treilea (3/4 august şi 10 august) sunt următoarele:

Dinamo Zagreb (Croaţia) – Legia Varşovia (polonia);

CFR Cluj – Young Boys Berna;

Olympiacos Pireu – Ludogoreţ;

Steaua Roşie Belgrad – Şerif Tiraspol;

Malmo (Suedia) – Glasgow Rangers (Scoţia);

Ferencvaros (Ungaria) – Savia Praga (Cehia).

Traseul echipelor care nu sunt campioane:

PSV – Midtjylland;

Spartak Moscova (Rusia) – Benfica (Portugalia;

Genk (Belgia) – Şahtior Doneţk (Ucraina);

Monaco (Franţa) – Sparta Praga.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend