Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dăruiește Viață despre spitalul modular ATI construit din donații la Piatra Neamț: Am greșit. E un moment greu, dar important e să nu ascunzi, sperând să nu afle nimeni

Publicat

in

​​Asociația Dăruiește Viață, care a anunțat la sfârșitul lunii trecute finalizarea lucrărilor la spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă ce va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, mărturisește că s-a strecurat o greșeală în acest proiect: constructorul a montat la saloanele ATI uși cu lățimea de 1,2 metri în loc de 1,4 metri, potrivit normelor prevăzute în lege.

“Totul părea în regulă, până s-a ajuns la ușile saloanelor de ATI. Am constatat atunci cu toții că trei dintre ele au fost montate greșit: lățimea din proiect și cea prevăzută de lege este de 1,4 m, constructorul însă a montat unele de 1,2 m”, spun reprezentanții ONG-ului care construiește și în București, din donații și sponsorizări, primul spital dedicat copiilor bolnavi de cancer din România.

Greșeala va fi îndreptată, iar reprezentanții Dăruiește Viață spun că “e greu când greșești, dacă îți pasă de ceea ce faci și de cei pentru care faci. De aceea, este cu atât mai important să nu ascunzi, să nu încerci să repari repede, sperând să nu afle nimeni. Și mai ales într-o societate în care prea des auzim ‘hai, lasă, că merge și așa!’ să refuzăm să facem așa și să arătăm că a-ți recunoaște greșeala este o bună ocazie pentru a face lucrurile mai bine. Pentru toți.”

“Probabil că până la sfârșitul săptămânii vom avea deja la Piatra Neamț ușile cu dimensiunile corecte”, mai spun reprezenții asociației fondate de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Mesajul Asociației Dăruiește Viață:

“Am greșit și o spunem cu amărăciune. S-a întâmplat la Piatra Neamț, într-un proiect dificil, făcut cu mult efort și în care ne-am dorit mai mult ca oricând ca totul să meargă perfect. Uneori, oricât te-ai strădui, oricâte măsuri ai lua, ceva nu-ți iese. Dincolo de asumare și remediere, greșeala poate fi o oportunitate din care să înveți, pentru a te asigura că nu se va întâmpla a doua oară.

Lucrurile au mers greu de la început. Vremea a fost neprietenoasă și ne-a întârziat mult. Apoi, a apărut problema unui nou post trafo și conectarea la energie elctrică a fost o nouă provocare. În iulie, am finalizat lucrările. La începutul lui august s-a realizat și conexiunea la rețeaua electrică, apoi s-au testat toate instalațiile. Așa că abia ieri, împreună cu Spitalul Județean am început recepția finală a clădirii, în vederea dării în funcțiune.

Totul părea în regulă, până s-a ajuns la ușile saloanelor de ATI. Am constatat atunci cu toții că trei dintre ele au fost montate greșit: lățimea din proiect și cea prevăzută de lege este de 1,4 m, constructorul însă a montat unele de 1,2 m.


Ușă salon ATI Piatra Neamț

Am început o analiză să înțelegem cum de a trecut neobservat acest lucru, cum de nimeni nu a observat că golurile lăsate sunt mai mici decât cele din planuri, cum de s-a lansat comanda pentru dimensiuni de uși care nu corespund cu cele din tabloul de tâmplărie. Vom identifica erorile de procedură și cu siguranță vom schimba modul în care se fac verificările pe parcursul proiectului. Aceasta este lecția noastră, care ne va face să devenim mai buni.

Dar până aflăm cauzele erorii, am găsit soluția. Mâine, constructorul va începe lucrările de mărire a golurilor celor 3 uși. Probabil că până la sfârșitul săptămânii vom avea deja la Piatra Neamț ușile cu dimensiunile corecte.

E greu când greșești, dacă îți pasă de ceea ce faci și de cei pentru care faci. De aceea, este cu atât mai important să nu ascunzi, să nu încerci să repari repede, sperând să nu afle nimeni. Și mai ales într-o societate în care prea des auzim ‘hai, lasă, că merge și așa!’ să refuzăm să facem așa și să arătăm că a-ți recunoaște greșeala este o bună ocazie pentru a face lucrurile mai bine. Pentru toți.”

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID, a fost finalizat și predat pe 27 iulie de Asociația Dăruiește Viață spitalului județean. Spitalul modular de la Piatra Neamț a costat 2,7 milioane de euro și a fost construit din donații și sponsorizări. Strângerea de fonduri a început în decembrie 2020, după incendiu, iar fundația spitalului a fost turnată la începutul lunii februarie.

“Asociația Dăruiește Viață construiește pentru prima dată ceva de la zero în Moldova. Este un spital la standarde europene. Este un spital care poate funcționa pe o perioadă de 5-10 ani, dacă este bine întreținut. Vrem foarte mult să arătăm cum se fac lucrurile în România, le spunem autorităților: Uite, așa se face! Sperăm să fie un început al schimbării sistemului medical românesc”, declara marți Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, pe 27 iulie.

“Arată ca un spital adevărat înăuntru, chiar dacă este un spital modular. Trăim într-o țară unde e greu să crezi că se pot face lucruri repede și bine”, spunea și Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Spitalul modular a fost predat pe 17 iulie Spitalului Județean din Piatra Neamț de Asociația Dăruiește Viață. Din acel punct, Spitalul Județean trebuie să facă demersurile pentru obținerea tuturor avizelor și deschiderea spitalului pentru pacienți.

Spitalul modular ATI de la Piatra Neamț este al doilea spital modular ridicat de Dăruiește Viață în timpul pandemiei, după Spitalul Modular 1 Elias (38 paturi pentru pacienții cu COVID-19), unde au fost tratați sute de pacienți în ultimele luni.

Proiectul a însemnat o investiție de aproximativ 2,7 milioane de euro, fonduri strânse din donații și sponsorizări.


Citește și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Adrian Câciu: ‘Ministerul Finanţelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE’

Publicat

in

De

Ministerul Finanţelor este implicat în prezent în derularea a două analize împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), una privind Codurile de liberalizare a mişcărilor de capital şi a operaţiunilor curente invizibile şi alta privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor publice din România, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul întrevederii avute cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, potrivit unui comunicat al ministerului.

“Sunt mulţumit că astăzi am primit avizul pozitiv pentru aderarea la recomandările OCDE la principiile Instituţiilor Fiscale Independente. Sunt încrezător că în perioada următoare vom face progrese la nivel tehnic în acest domeniu alături de Consiliul Fiscal şi OCDE. Ministerul Finanţelor este implicat în prezent în derularea a două analize cu OCDE, una privind Codurile de liberalizare a mişcărilor de capital şi a operaţiunilor curente invizibile şi o alta privind aplicarea principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor publice din România. În ambele cazuri discuţiile avansează foarte bine. Am mai avut un proiect comun care a vizat analiza procesului bugetar şi care s-a încheiat de curând. Acum, aşteptăm publicarea raportului OCDE”, a afirmat Adrian Câciu, citat în comunicat.

Ministrul Finanţelor şi secretarul general al OCDE au discutat despre Studiul economic al OCDE pentru România, aceasta fiind prima întâlnire din cadrul negocierilor foii de parcurs pentru aderarea României la prestigioasa organizaţie, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit Ministerului Finanţelor, discuţiile s-au axat pe evoluţiile din domeniul finanţelor publice, precum reducerea deficitului bugetar şi menţinerea sprijinului fiscal dedicat, digitalizarea administraţiei fiscale, implementarea eficientă a investiţiilor publice şi guvernanţa companiilor de stat.

În discursul său, Adrian Câciu a subliniat menţinerea angajamentului României de revenire în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în anul 2024 şi consolidarea fiscală graduală.

În plus, ministrul Finanţelor a prezentat măsurile adoptate la nivel naţional, precum şi cele asumate de Ministerul Finanţelor în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care vor duce la accelerarea modernizării continue a administraţiei fiscale, ceea ce va avea un rol crucial în îmbunătăţirea colectării impozitelor.

Adrian Câciu a menţionat că prioritatea Guvernului este implementarea eficientă a investiţiilor publice asumate în bugetul pe 2022, la nivelul de 6,7% din PIB, cea mai mare alocare din ultimii ani.

La discuţii au mai participat, din partea OCDE, A?lvaro Pereira, director, Direcţia Studii de ţară, Departamentul de Economie, Andreas Schaal, director al Secretariatului pentru Relaţii Globale al OCDE şi Sherpa G7/G20, şi Abby Symes, consilier special al Secretarului-General.

Din partea României, la întâlnire au mai participat Luca Niculescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Republica Franceză, şi Cristian Stănică? preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Consiliul OCDE a decis, la data de 25 ianuarie 2022, să facă primul pas în discuţiile de aderare cu România, în paralel cu Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Din acest moment, se vor pregăti foi de parcurs individuale, care vor prezenta termenii, condiţiile şi procesul de aderare, cu condiţia ca ţările respective să confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în declaraţia privind viziunea OCDE, făcută cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, şi în declaraţia din 2021 al Consiliului Ministerial.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Scârța, scârța pe hârtie’ – concurs de creație teatrală organizat Biblioteca Metropolitană din București la 170 de ani de la nașterea lui I. L. Caragiale

Publicat

in

De

Biblioteca Metropolitană din București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, organizează concursul de creație teatrală și literară „Scârța, scârța pe hârtie”, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Luca Caragiale.

Proiectul, organizat în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români, se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 9 iunie și este dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 14-25 de ani, scrie basilica.ro.

Textele compuse trebuie să conțină obligatoriu următoarele replici/expresii: Bravos, națiune! / Eu pentru cine votez?/ Curat murdar/ Certicat medical/ Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!/ Pozițiune turmentată/ Mofturi!/ Sfânta Constituțiune/ Cap ai, minte ce-ți mai trebuie?/ A venit căldura, a trecut durerea.

Înscrierea la concurs se face online la adresa de email eu.scriu@teatruldramaturgilor.ro până la data de 1 iunie, iar câștigătorii vor fi anunțați 8 zile mai târziu, pe data de 9 iunie 2022.

Premiile concursului vor consta în invitații și abonamente la teatru și la manifestările organizate de Teatrul Dramaturgilor Români și de Biblioteca Metropolitană. Totodată, lucrările câștigătorilor vor fi expuse publicului larg prin spectacole – lectură.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend