Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Daniel Pancu este tranșant: ‘Va fi foarte greu să ne mai calificăm într-o grupă de competiţie europeană şi foarte greu la un turneu final’

Publicat

in

Daniel Pancu a afirmat joi că naţionala de fotbal a României ar fi putut fi prezentă, cu puţină şansă, la Campionatul European din acest an.

„Suntem într-un moment dificil cu nivelul fotbalului din România, atât la echipa naţională, cât şi la echipele de club. Va fi foarte greu să ne mai calificăm într-o grupă de competiţie europeană şi foarte greu la un turneu final de Campionat Mondial. Deşi cred că la acest EURO, cu puţină şansă, am fi putut să fim prezenţi”, a declarat Pancu, scrie agerpres.ro.

El s-a arătat un susţinător al naţionalei Turciei, având în vedere faptul că a evoluat mai multe sezoane în prima ligă turcă: „Mâine voi ţine cu Turcia, pentru că este a doua mea casă. Cred că este una dintre echipele care va fi capabilă de o surpriză. Şi au jucători la echipe importante din Europa, spre deosebire de anii precedenţi, când aveau jucători din campionatul intern. Cred că au şapte sau opt titulari din campionate puternice. Favorita mea la acest turneu este Anglia, dar sunt multe echipe capabile să câştige acestea EURO. Oricum prea multe surpriză nu cred că vor apărea, tot o echipă care a mai câştigat EURO va câştiga şi de data asta”.

Foştii fotbalişti Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Florin Răducioiu, Daniel Pancu, Gheorghe Craioveanu, scrimera Ana-Maria Popescu (Brânză), luptătorul Cătălin Moroşanu, fostul baschetbalist Virgil Stănescu şi fostul boxer Mihai Leu au participat joi seara la lansarea revistei Super EURO, dedicată turneului final şi la deschiderea agenţiei Superbet Premium Store, agenţie VIP de pariuri sportive.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).

Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021. Cele 11 oraşe sunt: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Sevilla (Spania).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEOREPORTAJ Tunul autopropulsat din Israel ce ar putea fi fabricat în România: „Îl facem în țară și-l montăm pe orice platformă vrea armata română”

Publicat

in

De

România caută să se doteze cu tunuri de artilerie autopropulsate, o armă care s-a dovedit a fi extrem de eficace în războiul din Ucraina și care în prezent nu extinsă în dotarea armatei române. Israelienii de la Elbit au făcut deja o propunere MApN-ului, și spun că vor să fabrice tunurile de 155 mm în țara noastră. HotNews.ro a văzut în Israel o astfel de fabrică și a aflat ce modele de tunuri autopropulsate ar putea să ajungă în dotarea forțelor române.

ATMOS, obuzierul auropropulsat ce ar putea fi fabricat in RomaniaFoto: Colaj foto

Obuzierele autpropulsate, vedete ale luptelor de artilerie din Ucraina

Obuzierele autopropulsate, tunuri de artilerie pe roți sau șenile care pot intra într-o zonă de conflict, pot trage rapid mai multe focuri și apoi părăsi cu repeziciune zona până când inamicul apucă să tragă înapoi spre acea poziție, au fost una din armele aflate în prin plan pe timpul războiului din Ucraina.

  • Numeroase state din Occident au donat astfel de arme Ucrainei și, împreună cu munițiile inteligente și HIMARS-urile americane, au reușit să întoarcă soarta luptelor în multe zone de pe front în ultimele luni. Printre altele, Ucraina a primit următoarele tipuri de obuziere autopropulsate de 155 mm: Tunuri Caesar (Franța), PZH 2000 (Germania, Olanda), Dana (Cehia), Zuzana (Slovacia), M109 (Norvegia, Marea Britanie, Letonia) sau Krab (Polonia).

România nu are în dotare tunuri de artilerie autopropulsate

România în schimb nu are deloc în dotarea activă obuziere autopropulsate, fie că discutăm de tunuri pe șasiu de camion pe roți, fie că discutăm de tunuri pe platforme blindate și șenilate.

Tocmai pentru a umple acest gol, Armata română caută să demareze o astfel de achiziție și a trimis în piață o cerere de informații de la diverși producători pentru a determina ce fel de soluții există.

Una din firmele care au răspuns solicitării MApN este Elbit, compania israeliană care are deja unele fabrici în țară, produce diverse componente militare în România și a fost și este implicată în mai multe proiecte militare cu armata română, cum ar fi turelele sau tunurile mortier de pe transportoarele Piranha 5.

HotNews.ro a văzut în Israel fabrica un Elbit produce tunurile pe care le propune și României, și a aflat detaliile produsului pe care israelienii și-ar dori să-l vândă armatei și să-l și fabrice în țara noastră.

VIDEOREPORTAJ – Obuzierul autopropulsat ATMOS, propunerea din Israel pentru armata română:

ATMOS, montat pe camioane sau pe șenile, intră în acțiune, trage și pleacă până să poată contraataca inamicul

„Recent am trimis informații Ministerul român al Apărării în legătură cu linia noastră de tunuri de artilerie, avem mai multe produse”, a declarat pentru HotNews.ro Gilad Ariav, Senior Director Rockets Systems Elbit.

Acesta a spus că Elbit a trimis oferta companiei atât pentru tunuri de calibru 155mm tractat, cât și pentru cele autopropulsate: sistemul ATMOS – ce poate fi montat atât pe camioane, cât și pe platforme șenilate (precum ASCOD), dar și varianta next-generation SIGMA, o variantă ATMOS ce are o turelă complet automatizată, unde obuzele sunt încărcate automat și care are nevoie doar de doi oameni pentru a fi operată.

Unul din avantajele sistemului ATMOS, a detaliat reprezentantul Elbit, este viteza foarte mare prin care tunul poate intra în misiune, trage și fugi (shoot-and-scoot) pentru a evita contraatacul inamicului.

„ATMOS poate intra în acțiune și trage primul obuz în mai puțin de un minut, și apoi poate continua cu alte șase lovituri pe minut în primele trei minute. Poate apoi să părăsească poziția în jumătate de minut și să fie în siguranță când spre acel loc vine focul inamicului”, a spus Gilad Ariav.

Varianta tunului montat pe camion poate fi operat de 4 până la 6 oameni și poate căra între 18 și 36 de obuze, toate tipurile de proiectile 155mm standard NATO.

Tunul ATMOS poate fi montat pe camioane 6×6 sau 8×8, „depinde ce își dorește armata română” , spune și Lucian Lupu, unul din directorii Elbit, un evreu plecat din România în urmă cu mulți ani, dar care și-a păstrat încă „obiceiul” de a vorbi în limba română.

„Noi nu obligăm pe ce sistem de vehicul să se pună. Poate fi pus și pe vehiculul care acum este făcut în România, IVECO”, spune Lupu.

„Noi în Elbit venim cu tunurile și suntem agnostici din punct de vedere al platformei. Putem să-l integrăm pe orice platformă selectată de armata română, fie pe roți, fie pe șenile”, spune și Gilad Ariav, întrebat dacă tunul poate fi montat și pe platforma ASCOD, blindatul care este în cărți în cursa pentru viitoarea mașină de luptă a infanteriei române.

SIGMA, varianta complet automatizată a tunului ATMOS, a fost proiectată în România

Dincolo de varianta ATMOS pusă pe masa României, Elbit mai are în portofoliul tunurilor de artilerie și varianta SIGMA, modelul next-generation al sistemului ATMOS care presupune același tun, dar montat într-o turelă automată, unde sunt stocate și încărcate automat proiectilele și încărcăturile de pulbere.

Sistemul automat SIGMA a fost proiectat complet în România de către inginerii Elbit, iar acum este în teste pentru armata israeliană.

Față de ATMOS, sistemul SIGMA are nevoie de doar doi oameni care să-l opereze, în interiorul turelei fiind totul automatizat.

Tunuri produse în România, chiar și pentru export? Competiție serioasă cu sud-coreenii de la Hanwha

Cât privește cooperarea industrială, dacă spre exemplu armata română ar decide să aleagă sistemul ATMOS de tunuri autopropulsate, Elbit spune că e gata să pornească fabricarea tunurilor în țară și să demareze colaborări cu fabrici românești, similar cum sunt produse în prezent în România turelele și tunurile mortier de pe transportoarele Piranha 5.

„Oferta noastră este de a transfera majoritatea tehnologiei în România, vrem să deschidem fabricile acolo. Scopul nostru este să producem, să asamblăm și să exportăm sistemele noastre, exact așa cum s-a făcut cu turelele, cu remote-weapon-station și mortierele [n.r. de pe Piranha 5]”, spune Lucian Lupu de la Elbit.

Ce alte tunuri autopropulsate sunt „pe radarul” României

Elbit nu e singura companie către care MApN a cerut informații privind produsele de tip obuziere autopropulsate.

În același timp, MApN ar fi cerut informații și de la alți producători precum General Dynamics European Land Systems (care produc în România blindatele Piranha 5) sau la Hanwha Defense, companie militară din Coreea de Sud, stat pe care l-a vizitat foarte de curând ministrul apărării Vasile Dîncu.

General Dynamics au în portofoliu, potrivit informațiilor de pe propriile site-uri, tunul de 155mm SIAC, dar care este însă un tun tractat. Singura soluție de obuzier autopropulsat este cea bazată pe platforma ASCOD, un blindat șenilat.

Cât privește sud-coreenii de la Hanwha, pe partea de tunuri autopropulsate de 15mm portofoliul companiei indică modelul K9 Thunder, un obuzier blindat pe șenile.

De curând Polonia a semnat un acord prin care ar urma să cumpere 212 obuziere K9 Thunder din Coreea de Sud. Achiziția vine în condițiile în care în Polonia este produsă și o variantă locală de obuzier autopropulsat pe șenile, modelul Krab care a fost donat și vând și Ucrainei în ultimele luni.

  • Alte modele care s-ar putea potrivi într-un fel sau altul cerințelor românești ar putea fi PZH-2000 (Germania), M109A6/A7 Paladin (SUA), CAESAR (Franța), ARCHER (Suedia), Zuzana (Slovacia) sau Krab (Polonia).

VEZI ȘI:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cozmin Gușă, ipoteză interesantă: cum poate mitingul AUR să-l doboare pe George Simion

Publicat

in

De

Analistul politic Cozmin Gușă susține că mitingul organizat de AUR, în Piața Victoriei, este un adevărat test al suveraniștilor din România. În cazul în care la protest vor veni doar câteva mii de oameni, atunci legitimitatea lui George Simion, lider politic anti-guvernamental, va fi știrbită. În schimb, dacă prezența va fi una uriașă, atunci AUR și George Simion se vor poziționa drept principalul partid de opoziție.

”În România testul suveraniștilor este reprezentat prin mitingul de protest de azi din București unde, dacă vor reuși să adune câteva zeci de mii de români în Piața Victoriei, pot confirma legitimitatea de reprezentare publică de tip antiguvernamental. Dacă prezența protestatarilor va fi doar de ordinul miilor, în condițiile în care atitudinea explicită contra guvernului a cetățenilor este ultramajoritară, suveraniștii români nu vor trece testul, iar autoritatea liderilor lor va fi mult slăbită. Miza mitingului de protest de azi excede însă jocurile politice interne, manifestarea și rezultatele ei vor fi analizate cu lupa inclusiv pe axa Washington-Bruxelles, tocmai pentru că poate sugera racordarea românilor la valul de proteste europene din această toamnă. Sunt previzibile incidente provocate ce pot degenera către seară în evenimente marcate și de violențe.”, scrie Cozmin Gușă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend