Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Danemarca revendică la ONU porțiuni din zona arctică, inclusiv Polul Nord: Se aşteaptă replica Rusiei

Publicat

in


Danemarca depune pe 15 decembrie, la ONU, dosarul cu pretențiile sale asupra unei porțiuni din zona arctică. Teritoriile cerute reprezintă de 20 de ori suprafața actuală a regatului, și include Polul Nord, notează paginaderusia.ro.

Dosarul depus de Copenhaga la sediul Comisiei ONU aduce disputa teritorială asupra arcticii într-o nouă fază. Pretenția Danemarcii  de a primi dreptul asupra a 895.000 de kilometri pătrați pe fundul mării, va declanșa un conflict cu Rusia, deoarece în 2007, un submarin rusesc a fixat un steag rusesc pe fundul mării la Polul Nord.

Revendicările depuse de Copenhaga ar putea fi soluționate în 10-15 ani, deoarece Comisia ONU va trebui să stabilească dacă aceste revendicări sunt justificate din punct de vedere științific.

În acest context, profesorul canadian Michael Byers, expert în politică externă arctică și politică de securitate, a declarat că cererea Danemarcii poate provoca perturbări grave la Moscova, mai ales in contextul în care relațiile dintre Rusia și Occident sunt foarte tensionate. „Cerințele daneze sunt atât de mari, încât ele pot fi percepute ca o provocare împotriva Rusiei” – spune Byers.

Byers adaugă că și Rusia continuă să elaboreze propria cerere finală privind delimitarea fundului mării în regiunea arctică.

Șeful diplomației daneze, Martin Lidegor, consideră ca este vorba doar despre stabilirea unor fapte științifice. „Nu este un act de agresiune, este o încercare de a determina apartenența unor teritorii pe baza datelor geologice„, – a spus Lidegor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Raed Arafat explică HG privind obligativitatea certificatului verde COVID: Nu putem vorbi de discriminare

Publicat

in

De

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că hotărârea de guvern prin care se impune obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii şi nu se poate vorbi de discriminare.

“Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare cu anumit control sanitar aferent”, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă.
El a amintit despre posiblitatea folosirii aplicaţiei care se poate descărca gratuit de pe telefon, pentru codul QR, şi a precizat că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

“Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (…) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii”, a adăugat şeful DSU.

Potrivit acestuia, este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri.

Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Orban i-a SPERIAT pe liberali ca să îl VOTEZE: Prefer să nu vă spun cât mai e încrederea în guvern

Publicat

in

De

Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a adresat liberalilor care sâmbătă au participat la Consiliul Național al partidului. Cei care azi nu mă aplaudă, să voteze pentru binele PNL, a spus Orban în perspectiva alegerilor de săptămâna viitoare pentru funcția de președinte al partidului.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre competiția internă din partid. Concluzia liderului liberal este că lupta a stricat imaginea partidului și a dus la scăderea încrederii în Guvern.

Citește și: Cristian Tudor Popescu l-ar vedea pe Ludovic Orban în AUR, dacă pierde alegerile din PNL: ‘Dar nici ăia n-au ce să facă cu el’

„Din păcate competiția s-a transformat într-o luptă foarte dură, o luptă în care cele două părți nu s-au sfiit să folosească instrumente care nu sunt specifice democrației și PNL. Realitatea este că azi PNL a pierdut masiv din încredere, doar 15% dintre români mai cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, încrederea în Guvern și premier prefer să nu v-o spun. Din cauza asta suntem în fața unui congres în care toți delegații trebuie să decidă, să ia decizia ținând cont doar de binele PNL”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai spus că cel care va fi ales președinte PNL pe 25 septembrie are de atins obiective imediate: refacerea unitățiii PNL și a majorității parlamentare. De asemenea, Orban le-a transmis un mesaj liberalilor aflați în sală care nu i-au aplaudat discursul.

„PNL trebuie să rămână cel mai democratic partid, să rămână un partid care respectă drepturile membrilor săi… Cei care azi nu mă aplaudă, să voteze pentru binele PNL”, a spus Ludovic Orban în încheiere.

Consiliul Național al PNL s-a reunit sâmbătă pentru a pregăti congresul partidului programat pe 25 septembrie. De asemenea, participanții au aprobat o serie de modificări de statut.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend