Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Danemarca a raportat o scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului rusesc inactiv Nord Stream 2

Publicat

in

Danemarca a raportat luni o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică, aflată în apropierea gazoductului rusesc inactiv Nord Stream 2.

Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă, potrivit agenției Interfax.

Scurgerea de gaz, situată la sud-est de insula daneză Bornholm, „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă, potrivit Mediafax.

Deși conducta nu este folosită pentru importul de gaz, este totuși umplută, a informat dpa.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 a declarat că a fost detectată o pierdere de presiune într-o conductă, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate, potrivit dpa.

Scurgerea vine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Președintele Chinei, Xi Jinping, iese din izolare: Ce relevă vizita diplomatică efectuată în Arabia Saudită

Publicat

in

De

Vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, în Arabia Saudită evidenţiază noile ambiţii ale Beijingului în competiţia cu Washingtonul, după ani în care liderul chinez a stat în izolare diplomatică, pe fondul preocupărilor privind pandemia, comentează cotidianul The New York Times, anunță Mediafax.

Xi Jinping s-a întâlnit cu regele Arabiei Saudite, precum şi cu liderii Egiptului, Tunisiei, Kuwaitului şi Iordaniei. S-a angajat că extindă porturile de la Marea Roşie, să investească în sectorul petrochimic şi să favorizeze turismul.

„După ani în care a îndepărtat alte ţări prin stilul abraziv de diplomaţie al Ministerului de Externe de la Beijing şi după ce s-a retras în semi-izolare cea mai mare parte a pandemiei, liderul chinez, Xi Jinping, revine pe scena globală pentru a repara poziţia Chinei şi a recupera distanţa faţă de Statele Unite, în condiţiile în care Beijingul consideră că Washingtonul a ieşit din criza pandemiei mai puternic decât se aştepta. Arabia Saudită este cea mai recentă deplasare în cadrul eforturilor diplomatice ale lui Xi Jinping, după o uşoară relansare a relaţiilor cu preşedintele Joe Biden luna trecută în Indonezia, ceea ce le-a permis ambelor ţări să iasă din spirala deteriorării relaţiilor. Liderul chinez s-a întâlnit cu cel puţin 29 de şefi de stat de când a ieşit din pandemie în septembrie”, notează editorialistul David Pierson, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

Xi Jinping s-a întâlnit şi cu premierul Australiei, Anthony Albanese, precum şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, în eforturile de consolidare a parteneriatelor economice importante. „Xi Jinping interacţionează în mod deliberat cu aliaţii Statelor Unite, întâlnindu-se cu lideri ai democraţiilor occidentale, de la Germania la Japonia. Xi demonstrează că Statele Unite nu sunt singura miză”, afirmă Danny Russel, fost asistent al secretarului de Stat american, în prezent preşedintele Institutului privind Politicile în Asia (ASPI).

Întâlnirile au şi o valoare politică internă pentru Xi Jinping, în scopul distragerii atenţiei de la efectele politicii de toleranţă zero faţă de Covid şi prezentându-se drept un lider care promovează interesele Chinei. „Summitul din zona Golfului le permite organismelor de propagandă să îşi îndrepte atenţia spre ceva pozitiv: spiritul de lider al lui Xi Jinping”, explică analistul Willy Lam, de la Fundaţia Jamestown.

„Noile acţiuni diplomatice intervin după ani în care Xi Jinping s-a concentrat pe politicile interne, fiind preocupat de atenuarea efectelor pandemiei şi de consolidarea susţinerii pentru obţinerea celui de-al treilea mandat. Restricţiile antiepidemice dure care au blocat milioane de oameni în case perioade lungi şi aproape că au oprit călătoriile internaţionale au amplificat izolarea Chinei într-un moment în care lumea devenea mai puţin încrezătoare în Beijing şi în contextul formării unor blocuri geopolitice pe criterii de securitate şi tehnologie, generând comparaţii cu Războiul Rece. În schimb, Statele Unite au ieşit din pandemie având relaţii mai puternice cu Japonia, Coreea de Sud, cu statul Filipine şi cu Europa, consolidând şi parteneriatele de securitate regionale cu India, Australia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, Rusia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi strategici ai Chinei, este din ce în ce mai izolată”, subliniază editorialistul NYT.

Xi Jinping vrea să stabilizeze relaţiile cu Statele Unite, afectate grav de vizita efectuată în Taiwan de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi de hotărârea Washingtonului de interzicere a exporturilor americane de tehnologie pentru semiconductori în China.

Dar vizita lui Xi Jinping în Arabia Saudită intervine şi pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Riyad, din cauza asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi şi, mai recent, din cauza deciziei grupului OPEC+ de reducere a volumului producţiei de petrol.

„În contextul tendinţei de retragere a Statelor Unite şi cu Rusia prinsă în criza din Ucraina, China poate juca un rol constructiv în transformarea oridinii regionale a Orientului Mijlociu”, apreciază Cui Shoujun, profesor la Facultatea de Studii Internaţionale a Universităţii Renmin din Beijing.

Competiţia pentru dezvoltarea relaţiilor cu naţiuni din zona Golfului Persic ar putea deveni mai acerbă, iar Statele Unite şi aliaţii SUA au poziţii din ce în ce mai dure faţă de China. Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că „era de aur” a relaţiilor cu Beijingul s-a încheiat, iar Canada a catalogat China drept „o putere mondială din ce în ce mai perturbatoare”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA atrag atenția asupra parteneriatului militar la scară largă, din ce în ce mai aprofundat, dintre Moscova şi Teheran

Publicat

in

De

Casa Albă a atras vineri atenţia în mod serios asupra „parteneriatului militar la scară largă” din ce în ce mai aprofundat dintre Moscova şi Teheran, anunţând cu aceeaşi ocazie noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, citat de Agerpres.

În timp ce Iranul furnizează deja armatei ruse drone care sunt folosite în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a indicat că, în schimb, Rusia „oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent”, ceea ce „le transformă relaţie într-un parteneriat complet de apărare”. Această evoluţie este dăunătoare pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi comunitatea internaţională, a adăugat el, anunţând sancţiuni împotriva a trei entităţi ruseşti deosebit de active în achiziţionarea de drone iraniene.

Potrivit serviciilor secrete americane, Moscova şi Teheranul intenţionează în special să lanseze o producţie comună de drone „ucigaşe” în Rusia, a spus John Kirby, fără a oferi mai multe detalii despre stadiul acestui proiect. A amintit, de asemenea, că Iranul se gândeşte să vândă Rusiei „sute” de rachete balistice, informaţii pe care americanii le-au făcut deja publice.”Ajutorul merge în ambele sensuri”, a asigurat John Kirby.

Moscova, la rândul ei, se pregăteşte, potrivit Statelor Unite, să ofere Iranului echipamente „sofisticate”, elicoptere, sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă, a mai spus Kirby.

Piloţii iranieni au început antrenamente în Rusia pe avioane de luptă ruseşti SU-35, iar „Iranul ar putea primi avioane anul viitor”, ceea ce „ar creşte semnificativ capacităţile aeriene ale Teheranului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

În ceea ce priveşte noile sancţiuni anunţate vineri împotriva Rusiei, Departamentul de Stat a clarificat că acestea vizează trei entităţi însărcinate cu achiziţionarea de drone din Iran, transportarea acestora şi instruirea personalului rus pentru utilizarea lor, în special în Ucraina „în atacuri pe scară largă asupra infrastructurii civile”. Este vorba de Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS), Centru de Stat pentru Aviaţie fără pilot 924 şi Comandamentul Transporturilor Militare (VTA), potrivit unui comunicat.

Statele Unite iau în considerare, de asemenea, potrivit lui John Kirby,”alte măsuri de control al exporturilor” menite să „restrângă accesul Iranului la tehnologii sensibile”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend