Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, primele două perle: Inflația nu e 5%. E o estimare a BNR / Nu există creștere economică fără un puseu inflaționist

Publicat

in

În primele declarații de presă făcute în fața Ministerului Finanțelor chiar în ziua instalării sale oficiale, Dan Vîlceanu a spus că nu există creștere economică fără un puseu inflaționist (deși au fost ani cu creștere economică fără inflație: 2015, când inflația a fost negativă iar economia a crescut cu 3,9% sau 2016, când creșterea a fost de peste 4% iar inflația a fost tot negativă), și că inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR. Asta în condițiile în care Statistica a transmis oficial datele cu privire la inflație cu peste o săptămână în urmă (și da, este 5%)

Ce a mai spus Dan Vîlceanu:

  • Firma părinților mei a fost înființată pe când aveam 18 ani. La 18 ani trebuie să fii mai mult decât precoce să-ți folosești părinții paravan.
  • Toate contractele au fost câștigate prin licitatie publică. E una din companiile care au afaceri cu CE Oltenia. Mai toate companiile din zona au contracte si mai mari.
  • Este una din companiile care au printre cele mai mic afaceri cu CE Oltenia . Toate companiile din zonă au afaceri mai mari.
  • Am avut 2 firme pe care le-am ichidat în momentul în care am intrat în Parlament.
  • Am vazut că toți sfinții și îngerii care critică traseul meu politic. Dacă ăsta este păcatul meu politic, atunci fie: îl duc așa cum e!
  • Urmărim o consolidare fiscal bugetară și pe partea de venituri și pe cea de cheltuieli. La venituri sperăm să le creștem prin digitalizare, iar la cheltuieli ne vom orienta către cheltuieli care să aducă venituri ulterior, adică investiții.
  • Inflația nu e 5%. E o estimare a BNR. Trebuie discutat cu titularul problemei, care este Banca Națională. Nu am majorat venituri ale angajaților. Toate măsurile au fost luate în sensul scăderii inflației. Nu există creștere economică fără un puseu inflaționist.
  • Programul Anghel Saligny nu este PNDL. Nu avem în acest program becuri sau alte asemenea lucruri care existau în PNDL. Niciodată n-o să poți finanța din fonduri europene un drum comunal. Și n-o să ținem oamenii fără drumuri. Finanțăm din PNI doar ceea ce nu poate fi finanțat din fonduri europene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Lavrov: Moscova nu este sigură că are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul, dar va adânci relaţia cu Beijingul

Publicat

in

De

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters și Agerpres.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la un eveniment desfăşurat la Moscova, ministrul Lavrov a spus că ţările occidentale au îmbrăţişat rusofobia după lansarea incursiunii în Ucraina, descrisă de Rusia ca „operaţiune militară specială”.

Rusia lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din ţările occidentale, a spus el şi, în viitor, se va baza doar pe ţări „de încredere”, care nu au obligaţii faţă de Occident.

„Dacă ei (Occidentul) vor să ofere ceva în ceea ce priveşte reluarea relaţiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a spus Lavrov, potrivit unei transcriere apărute pe site-ul ministerului rus de externe.

Şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat nemulţumirile faţă de ţările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relaţiilor internaţionale în detrimentul Rusiei.

„Trebuie să încetăm să fim dependenţi în orice fel de aprovizionarea cu absolut orice din Occident pentru a asigura dezvoltarea unor sectoare de importanţă critică pentru securitatea, economia sau sfera socială a patriei”, a spus el.

Lavrov a spus că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China.

„Acum, că Occidentul a luat o ‘poziţie a dictatorului’, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid”, a spus Lavrov.”Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, a adăugat el.

China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor „care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce”.

Serghei Lavrov a spus că Rusia se va baza „doar pe ea însăşi şi pe ţările care s-au dovedit a fi de încredere şi care nu dansează cum le cântă alţii. Dacă ţările occidentale îşi schimbă viziunea şi propune o formă de cooperare, atunci vom putem lua o hotărâre”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Pe scena Forumului de la Davos, liderii mondiali fac profeții apocaliptice: avem cel puțin 4 crize simultan

Publicat

in

De

Ameninţările multiple la adresa economiei globale sunt în fruntea îngrijorărilor liderilor guvernamentali şi de afaceri prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, unii semnalând riscul unei recesiuni la nivel mondial, transmite Reuters

Reuniunea are loc pe fondul inflaţiei aflată la cel mai înalt nivel ale ultimilor zeci de ani în economii majore, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Europa, informează News.ro.

Aceste creşteri de preţuri au subminat încrederea consumatorilor şi au zdruncinat pieţele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.

Între timp, repercusiunile asupra pieţelor petroliere şi alimentare ale invadării Ucrainei de către Rusia în februarie – pe care Moscova o descrie drept ”o operaţiune militară specială” – şi blocajele cauzate de Covid-19 în China, fără un sfârşit clar, au agravat nenorocirea.

„Avem cel puţin patru crize, care sunt împletite. Avem inflaţie mare… avem o criză energetică… avem sărăcie alimentară şi avem o criză climatică. Şi nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize. Dar dacă nici una dintre probleme nu va fi rezolvată, chiar mă tem că ne confruntăm cu o recesiune globală cu un efect extraordinar… asupra stabilităţii globale”, a spus vicecancelarul german Robert Habeck.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus luna trecută previziunile de creştere globală, pentru a doua oară în acest an, invocând războiul din Ucraina şi evidenţiind inflaţia drept ”un pericol clar şi prezent” pentru multe ţări.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vorbind luni la Davos, a declarat că războiul, condiţiile financiare mai stricte şi şocurile preţurilor – în special pentru alimente – au ”umbrit” în mod clar perspectivele economice, deşi ea nu se aşteaptă încă la o recesiune.

Întrebată în cadrul unei mese rotunde dacă se aştepta la o recesiune, Georgieva a spus: ”Nu, nu în acest moment. Asta nu înseamnă că este exclus”.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care urmează să vorbească marţi la Davos, a avertizat că creşterea şi inflaţia se află pe căi opuse, deoarece presiunile crescânde ale preţurilor limitează activitatea economică şi devastează puterea de cumpărare a gospodăriilor.

”Războiul Rusia-Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct crucial pentru hiperglobalizare. Aceasta ar putea face ca lanţurile de aprovizionare să devină mai puţin eficiente pentru o perioadă şi, în timpul tranziţiei, ar putea crea presiuni mai persistente asupra costurilor pentru economie”, a spus ea într-o postare pe blog, luni.

Totuşi, ea a promis, în esenţă, majorări ale ratelor dobânzilor atât în ​​iulie, cât şi în septembrie, pentru a opri inflaţia, chiar dacă creşterea costurilor îndatorării va afecta cu siguranţă creşterea.

„Ştiam, toţi ştiau încă din prima zi că acest război este o veste economică proastă. Mai puţină creştere şi mai multă inflaţie. Acesta este preţul pe care am acceptat împreună să-l plătim pentru a ne proteja valorile… A meritat să plătim acest preţ „, a declarat politicianul francez Francois Villeroy de Galhau.

În timp ce impactul economic al crizei din Ucraina este resimţit cel mai puternic în Europa, economia SUA este cea care se confruntă cu cele mai mari presiuni ale preţurilor. Indicele preţurilor de consum a urcat de la aproape zero în urmă cu doi ani la un maxim de 40 de ani, de 8,5%, în martie.

Fed a răspuns la începutul acestei luni cu cea mai mare creştere a dobânzii cheie din ultimii 22 de ani, iar preşedintele Jerome Powell a semnalat creşteri de o amploare similară – jumătate de punct procentual – cel puţin la următoarele două întâlniri.

Cu toate acestea, dobânzile mai ridicate şi aşteptările pentru mai mult nu au slăbit încă cheltuielile consumatorilor şi o piaţă a forţei de muncă solidă din SUA.

Pieţele emergente cheie, inclusiv China, sunt încă aşteptate să înregistreze creştere economică în acest an, chiar dacă într-un ritm mai lent decât se estimase anterior.

Marcos Troyjo, preşedintele Noii Bănci de Dezvoltare înfiinţată de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, a declarat că banca sa se aşteaptă în continuare la ”o creştere solidă” în acest an în China, India şi Brazilia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend