Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Dan Tăpălagă, analiză dură la adresa ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman: ‘A ieșit din haina de diplomat’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul Dan Tăpălagă a făcut o analiză dură după ultimele ieșiri publice ale ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman.

”Ambasadorul Statelor Unite la București a luat prin surprindere în mod frecvent, încă de la preluarea mandatului, opinia publică, dar și lumea diplomatică, prin formulările sale abrupte, care l-au scos din haina de diplomat.

Ultima sa ieșire îl plasează mai degrabă în poziția de agent electoral al Guvernului Orban și PNL.

”Ambasadorul Zuckerman l-a felicitat pe Prim-ministru pentru răspunsul prompt, profesionist pe deplin, al Guvernului României la această tragedie. Răspunsul Guvernului este cu atât mai remarcabil, având în vedere presiunea enormă asupra resurselor Guvernului, pe fondul pandemiei Covid-19”, a transmis Ambasada SUA într-un comunicat dat publicității a doua zi după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, soldat cu moartea a zece persoane.

Nu este însă prima luare de poziție prin care ambasadorul SUA se implică pe față de partea unui partid aflat în plină campanie electorală.

Pe data de 1 august, în plină campanie pentru locale, ambasadorul SUA a lăudat programul economic al Guvernului Orban și a atacat frontal PSD.

Premierul Orban a elaborat un program economic ambiţios. Programul prevede dezvoltarea imediată a şoselelor, autostrăzilor, liniilor ferate şi altor proiecte de infrastructură de care este nevoie disperată în România (…) Vreau să menţionez şi curajul preşedintelui PSD Marcel Ciolacu de a recunoaşte că unul dintre capitolele PSD a fost afectat de infractori şi de a încheia acest capitol. Îl încurajez să continue eliminarea persoanelor corupte din PSD. România nu poate reveni la corupţia din ultimii ani”, a declarat Adrian Zuckerman la începutul lunii august.

Pe data de 14 august, ambasadorul Zuckerman l-a criticat din nou la scena deschisă pe liderul PSD, afirmând că este ”dezamăgitor” faptul că Ciolacu ar fi declarat că legile românești privind traficul de persoane sunt suficiente pentru a combate acest fenomen.

  • ”Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în timpul guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acționeze și să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile românești curente privind traficul de persoane și statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, așa cum am făcut-o și pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane și crimei organizate. Eforturile din prezent ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane și oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a declarat Zuckerman, într-o nouă ieșire mai puțin specifică unui diplomat.

Însă cele mai tranșante declarații, mai puțin obișnuite în lumea diplomatică, au fost făcute după alegerile locale din 27 septembrie.

Pe data de 9 octombrie, ambasadorul SUA la București a declarat, referindu-se la rezultatul de la locale, că ”în urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și baronii-tâlhari roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească”.

Intervenția de atunci a determinat reacția liderului PSD. ”Baroni galbeni, baroni roșii, poate ar vrea să-mi dea mai multe lămuriri domnul ambasador”, a spus Marcel Ciolacu, care a adăugat că ”nu e normal ca ambasadorul să intervină în disputele politice interne ale României”.

Tema baronilor corupți a devenit un fir roșu în discursurile ambasadorului Zuckerman.

Pe 21 februarie 2020, ambasadorul SUA a transmis, la Forumul CEO AmCham, o serie de mesaje-cheie într-un prim discurs programatic, în care a atacat ”baronii corupți”, la care a făcut de trei ori referire, ”corupția endemică”, ”oligarhii” și companiile controlate de stat care ”țin corupția vie”.

La vremea respectivă însă, ambasadorul Zuckerman nu le-a atribuit baronilor culoare politică și nu s-a referit la niciun partid. Tocmai își luase postul în primire pe 17 decembrie 2019 și era una dintre primele sale ieșiri publice importante.

  • În paranteză fie spus, mininstrul justiției, Cătălin Predoiu, a avut parte la rândul său, în luna iulie, de laude împărțite cu generozitate, chiar dacă repararea legilor justiției bate pasul pe loc, iar sub noii procurori șefi lupta anti-corupție și-a redus vizibil eficiența. „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare”, transmitea Ambasada SUA pe 22 iulie.

Toți ambasadorii cu mandat plin de dinaintea lui, Hans Klemm, Mark Gitenstein, Nicholas Taubman sau Michael Guest, s-au remarcat prin luări de poziție publice, mai tranșate sau aluzive, în apărarea unor principii și valori democratice importante (stat de drept, justiție, proprietate, economie de piață funcțională, egalitate de șanse etc). Ambasadorii amintiți au criticat și ei frecvent corupția endemică, politizarea justiției sau alte probleme majore cu care societatea românească s-a confruntat în ultimii ani. Până aici, nimic neobișnuit. Însă au abordat, atenție mare, fenomene mari.

Este la fel de adevărat că aceste luări de poziție au fost, de fiecare dată, mai apăsate atunci când România a fost condusă de guverne cu deficit democratic, cu discurs vădit anti-occidental sau care au încercat să controleze justiția, așa cum s-a întâmplat sub guvernele Năstase, Tăriceanu, Ponta sau Dragnea. Din aceste motive, ieșirile lor au fost mereu percepute și ca o critică implicită a guvernelor în funcție și au stârnit iritare la București

Doar sub presiunile diplomatice, guvernele au dat înapoi din elanul lor distructiv. Intervenția ambasadorilor a servit, prin urmare, interesului public general, nu unui interes politic particular”, conform G4Media.roCitește mai multe aici…

Citește și:

Pandemia de COVID-19 a adus schimbări majore pe piața imobiliară: De ce trebuie să țineți cont la închirierea sau cumpărarea unei locuințe

EXCLUSIV Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, despre ultimul scenariu apărut în spațiul public: ‘Nu au existat discuții în acest sens!’

Vești importante pentru pensionari! Ce ar putea primi din partea statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

ACTUAL

Cătălin Mîndroc, candidat PSD Argeș pentru Camera Deputaților: “Este nevoie să sprijinim firmele și producătorii autohtoni!”

Avatar

Publicat

in

De

La doar 34 de ani, a condus mai multe societăți din postura de director general ,societăți din domeniul comerțului intern și internațional , Cătălin Mîndroc este candidat al PSD Argeș pentru Camera Deputaților. Formator de conexiuni cu furnizorii externi, participând în delegații în China, Turcia , Italia, India, Cătălin Mîndroc își propune să își pună experiența în Parlament în sprijinirea producătorilor autohtoni.

“Antreprenor de la o vârstă fragedă, am condus, din postura de director general, societăți pe care am reușit să le dezvolt intr-un termen foarte scurt . Am respectat tot timpul munca și regulile care fac posibilă performanța. Am intrat în politică pentru că România are nevoie acum de lideri competenți, preocupați de viitorul și bunăstarea cetățenilor ei. Consider că pentru o dezvoltare rapidă a țării noastre este nevoie să sprijinim firmele autohtone, producătorii români indiferent de domeniul lor de activitate, să le facilităm o dezvoltare rapidă și solidă, pentru ca aceste societăți să ofere locuri de muncă plătite la nivel european. Voi propune măsuri legislative pentru dezvoltarea IMM-urilor prin acordarea de grant-uri, programe de start-up și acordarea de credite cu dobândă fixă.”, declară Cătălin Mîndroc.

Realizat de Klanar Imob Tour SRL la comanda PSD – Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Video | Bogdan Ivan (PRO România) – Testarea ȋn masă, singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării!

Avatar

Publicat

in

De

Candidatul PRO România Argeș la Camera Deputaților, Bogdan Ivan, a mărturisit zilele trecute că a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus, ȋntr-o postare pe pagina sa de Facebook. Liderul filialei județene a PRO România spune că, cel mai probabil, a intrat ȋn contact cu un alt purtător, care nu avea simptome și că singura variantă prin care se pot evita astfel de cazuri este un program național de testare în masă.

“Am ȋnregistrat acest video cu puțin ȋnainte să aflu că sunt pozitiv și trăiesc acum,situația despre care vorbeam aici. Deși am respectat toate regulile și am avut mare grijă, ȋncă din martie, se pare că nu am reușit să evit coronavirusul. Cel mai probabil, la fel ca majoritatea celor care se află ȋn situația mea, am intrat ȋn contactcu un alt purtător, care nu avea simptome.

Iată de ce acest program național de testare ȋn masă pe care ȋl propune #PRORomânia este atât de important pentru fiecare dintre noi, dar și pentru economia națională. E singura soluție pentru a limita răspândirea virusului și a evita falimentul țării, pentru a deschide școlile, pentru a scădea presiunea pe spitale și pentru a da afacerilor românești o gură de aer”, afirmă Ivan Bogdan.

Realizat de KLANAR IMOB TOUR SRL la comanda PRO ROMANIA ARGES. CMF 11200008

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend