Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dan Petrescu este pesimist în legătură cu reluarea fotbalului în luna mai: ‘Nimeni nu ştie când vom fi din nou normali’

Publicat

in

Antrenorul echipei CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că fotbalul se va relua, cel mai devreme, la finalul lunii iunie, după ce preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că pe 15 mai românii ar putea ieşi din case.

Referitor la afirmația lui Alexandru Rafila, care prognozează că pe 15 mai românii vor putea ieşi din case, însă pentru organizarea de mari manifestări va fi nevoie de mai mult timp, antrenorul echipei CFR Cluj a răspuns că el nu crede că fotbalul se va putea relua în luna mai, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: OFICIAL S-a lansat platforma online unde cetățenii pot înregistra documente pentru instituțiile publice

„Nu aş putea să vorbesc despre fotbal în perioada asta, nu îmi stă gândul la fotbal având în vedere ce se întâmplă în lume în momentul acesta. Este adevărat că dacă va începe mai repede campionatul, va fi cu atât mai bine, dar cel mai important este să fie lumea sănătoasă, să nu mai moară atâţia oameni. Însă, din păcate, nu ştie nimeni de pe planeta asta când vom fi din nou normali, noi putem să ne dăm doar cu presupusul. Eu nu cred că vom putea începe pe 15 mai, cred că va mai dura o lună jumătate, două”, a spus Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj, pentru MEDIAFAX.

CFR Cluj este pe primul loc în play-off, cu 30 de puncte, la patru distanţă de locul secund, ocupat de FCSB.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

​DOCUMENT Situația absurdă în care sunt puși românii din Basarabia sau Valea Timocului: Primesc burse pentru a face facultatea de Medicină în România, dar pot profesa doar în afara țării

Publicat

in

De

​Statul român oferă burse de studiu și locuri în facultățile de Medicină și Farmacie din țară românilor din Voivodina sau Valea Timocului, din nordul Bucovinei și din Basarabia. Ei urmează aceleași cursuri, susțin aceleași examene și aceeași licență precum studenții care sunt cetățeni români, dar ulterior nu li se permite înscrierea în corpurile profesionale – Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor – și nu pot profesa în România. Senatorul USR Adrian Wiener a inițiat o modificare legislativă care ar fi corectat situația ciudată în care se află acești absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie, însă proiectul a primit aviz negativ din partea Guvernului și a fost respins ieri de Parlament.

Adrian Wiener, medic și senator USR, a inițiat un proiect de modificare a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii care ar fi permis înscrierea în Colegiile Profesionale corespunzătoare pentru „medicii și farmaciștii absolvenți ai Facultăților din România, școliți de statul român, licențiați prin examene susținute în condiții egale cu cetățenii români”.

Proiectul de lege a fost respins ieri de Parlament, iar punctul de vedere al Guvernului a fost negativ. „Iar argumentele invocate sunt multiple, dar niciunul nu se referă la speța în discuție: recunoașterea de către statul român a calificărilor profesionale obținute în România de către români cărora chiar statul le-a oferit posibilitatea școlarizării, instruirii și calificării”, spune Adrian Wiener.

Proiectul de modificare a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii inițiat de Adrian Wiener poate fi consultat aici.

Expunerea de motive poate fi citită aici.

Unul dintre motivele pentru care Guvernul a respins proiectul de lege, potrivit punctului de vedere negativ publicat pe site-ul Parlamentului, este acela că: „Inițiativa legislativă vizează numai profesiile de medic, respectiv de farmacist, deși actul normativ de bază reglementează și profesia de medic dentist/medic stomatolog, fapt care poate atrage nemulțumirea acestei categorii profesionale, precum și a altor categorii profesionale din domeniul sănătății a căror exercitare este reglementată prin acte normative specifice.”

Punctul de vedere negativ al Guvernului
poate fi consultat intergal aici.

„Acești tineri români urmează cursurile universităților de medicină și farmacie din România, ca bursieri ai statului român, susțin aceleași examene, aceeași licență, iar la final obțin aceeași diplomă în urma absolvirii ca și colegii lor, cetățeni români. Dar ulterior nu li se permite înscrierea în corpurile profesionale – Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor – și astfel nu pot profesa în România. Nu îndeplinesc criteriul ‘cetățenia română’. În fapt, statul român nu le recunoaște calificarea obținută în universitățile din România. Sigur, unii dintre ei pleacă cu diplomele în Germania, Franța, Marea Britanie sau Spania. Acolo le sunt recunoscute și pot profesa”, afirmă Adrian Wiener.

„Mai mult, absolvenților de medicină le este permis accesul în rezidențiat, pe locuri rezervate dar sunt ținuți captivi 5 ani de zile, fără fișa postului, fără contract de muncă, fără salar, ca medici rezidenți cu aceleași atribuții și responsabilități ca și colegii lor cetățeni români. Cu o ‘bursă’ de 80 de euro/lună. Dau examenul de specialitate în aceleași condiții, același examen ca și cetățenii români. Dar nici acestora, după 11 ani de școlarizare și instruire, ba unii fac și liceul în România, nu le este permis să profeseze în România. Diploma și specializarea obținute în România sunt recunoscute însă în Uniunea Europeană și astfel, forțați de statul român pleacă prin Europa”, adaugă senatorul USR.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Sănătății, ANUNȚ NOU despre deschiderea mall-urilor după 15 iunie

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend