Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dan Dungaciu: Huawei, rețelele, tehnologia vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze

Publicat

in

Huawei nu este o ideologie, dar Huawei, rețelele, tehnologia, vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece, a declarat Dan Dungaciu, director la Institutul de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în cadrul unei conferințe organizată de Oxygen Events.

„Nu te mai întrebi de ideologie ai, ci la ce rețea ești conectat. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze. Nu contează ideologia, China nu-ți cere asta. China îți cere să intri într-o relație de comerț și de parteneriat atât de puternică, încât să ajungi să-ți prinzi mâinile și deciziile tale politice vor fi influențate de influența ei covârșitoare asupra ta”, a spus el.

Potrivit acestuia, tehnologia este un mecanism de constituire a acestei Pax Sinica pe care China o are în minte.

Viitoarea ordine mondială va pivota în jurul cuplului SUA-China

„Această confruntare între America și China desenează viitoarea ordine mondială. Nu știm cum arată până la capăt. Știm doar că va pivota în jurul acestui cuplu: SUA – China”, a spus Dungaciu.

Restul spune el, sunt actori de categorie mai mică, inclusiv Federația Rusă care încearcă să-și găsească un loc, nedorind să se apropie prea tare de niciunul dintre competitori pentru că se frige.

• E bine din perspectivă occidentală că nu se apropie prea tare de China. Nord Stream 2 este un mare avantaj pentru occident dacă o privim din perspectiva viitoarei ordini mondiale.
• Imaginați-vă că Rusia avea conducte proiectate și funcțiune pentru China și ar fi schimbat direcția gazelor să curgă nu spre Vest, ci spre Est. Atunci Federația Rusă ar fi intrat în siajul Chinei, inclusiv la nivelul deciziei strategice, inclusiv la Consiliul de Securitate. Inclusiv nu ar mai fi vândut arme Indiei, Vietnamului, ce ar fi fost determinate de influența covârșitoare pe care China ar fi avut-o asupra Rusiei.

„Bătălia nu a fost niciodată numai economică. Este parte a viitoarei ordini mondiale care se configurează”, a mai afirmat Dungaciu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Premierul Nicolae Ciucă, după ce Azomureș a anunțat că oprește producția de îngrășăminte: ‘Împreună vom găsi soluții’

Publicat

in

De

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că se vor găsi soluții pentru ca Azomureș să repornească producția. Cel mai important producător de îngrăşăminte din România, Azomureş, a anunțat că va opri temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică.

„Desigur, împreună vom găsi soluții. Nu pot să vă spun acum ce vom face, pentru că se analizează și cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluții împreună cu Azomureș să repornească producția”, a spus premierul Ciucă.

Nicolae Ciucă participă la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, proiect ce contribuie la creşterea capacităţii de extracţie în cadrul depozitului Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa. La eveniment sunt prezenți și ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi parlamentari.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Șoc la Sampdoria Genova: preşedintele clubului, arestat pentru infracţiuni financiare, va demisiona

Publicat

in

De

Preşedintele clubului italian de fotbal Sampdoria Genova, Massino Ferrero, este pregătit să demisioneze după ce a fost arestat luni în urma unei anchete privind implicarea lui în infracţiuni financiare, a anunţat clubul din Serie A, citat de Reuters, arată Agerpres.

Sampdoria a precizat într-un comunicat că Ferrero, 70 ani, va demisiona din ”respect pentru club” şi că se distanţează de orice implicare în faptele de bancrută frauduloasă petrecute în urmă cu mai mulţi ani în urmă: ”Pentru a proteja interesele celorlalte activităţi pe care el (Ferrero) le conduce şi pentru a evita orice speculaţii cu privire la Sampdoria şi lumea fotbalului, Ferrero intenţionează să oficializeze o demisie imediată”.

Agenţia italiană ANSA a relatat că Ferrero, un om de afaceri şi un producător de film au fost arestaţi la Milano şi au fost duşi la închisoarea San Vittore. Alte cinci persoane implicate în acest caz au fost supuse arestului la domiciliu în cazul de bancrută frauduloasă a patru companii cu activităţi hoteliere, turism şi de cinema din provincia Cosenza.

În Serie A, după 16 etape Sampdoria, formaţie la care joacă şi fundaşul român Radu Drăguşin, ocupă locul 15 cu 15 puncte, la cinci puncte deasupra zonei de retrogradare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend