Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dacia Spring a fost cea mai înmatriculată mașină în țară în decembrie. Cum arată topul mașinilor noi din 2021

Publicat

in

​Modelul electric Dacia Spring, care la testele EuroNCAP a fost desființat, a fost în decembrie cea mai înmatriculată mașină pe piața locală, arată datele APIA. Luna trecută s-au înmatriculat peste 1.500 de Spring-uri, iar pentru întreg 2021 totalul a depășit 3.000 de unități, ceea ce plasează noul model pe locul cinci. Anul 2021 s-a încheiat cu 6.338 de mașini electrice înmatriculate, un nou record.

Piața mașinilor noi a totalizat 120.000 de unități anul trecut, iar patru dintre primele cinci modele sunt Dacia. Logan a fost pe primul loc, cu 13.000 de unități, Duster a trecut de 9.000, iar Sandero a trecut de 8.200 unități. Ford Puma produs la Craiova a terminat anul cu 3.141 de unități, iar Dacia Spring a fost pe cinci, cu 3.068 de unități.

Top 10 a fost completat de Renault Clio, Hyundai Tucson, Skoda Octavia, Toyota Corolla și Toyota CH-R.

Anul 2021 a fost unul extrem de bun pentru mașinile full-electrice, iar totalul a ajuns la 6.338, față de nici 2.900 anul trecut. Peste 3.000 de mașini au fost Spring, iar pe locul doi a fost Volkswagen (985) și pe trei a fost Hyundai (448 de mașini).

Renault a punctat cu 347 de mașini, iar Tesla a fost pe cinci, cu 223 de mașini. Pe șase a fost Skoda, iar locurile următoare au fost ocupate de Peugeot, BMW, Mercedes și Mini.

Așadar, electricele au ajuns să aibă o cotă record de 5% din piața totală. Dacă mașinile pe benzină și-au păstrat o cotă stabilă de peste 65%, cele diesel au scăzut de la 27% în 2020, la sub 19% anul trecut.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Patru morminte ale unor copii azteci au fost descoperite în Mexic

Publicat

in

De

În inima agitatului centru istoric al metropolei Ciudad de Mexico, arheologii mexicani au descoperit mormintele a patru copii azteci, care au fost înhumaţi în urmă cu cinci secole, informează Reuters.

Arheologii de la Institutul naţional mexican de antropologie şi istorie au descoperit scheletele în interiorul unei structuri despre care se crede că era o locuinţă tradiţională aztecă, alcătuită din patru camere, datând din perioada 1521-1620, prima parte a perioadei coloniale din istoria Mexicului, potrivit Agerpres.

În urma excavărilor, au fost descoperite totodată obiecte precolumbiene rămase în mare parte intacte timp de multe secole, printre care vaze de lut, vase de ceramică şi statuia din piatră a unei femei care ţine în braţe un copil, a precizat institutul într-un comunicat dat publicităţii săptămâna aceasta.

Aztecii au fost o civilizaţie războinică şi profund religioasă, care au construit opere monumentale şi au practicat sacrificii umane. Cu toate acestea, cercetătorii au precizat că cei patru copii au murit din cauza naturale şi au fost înmormântaţi potrivit tradiţiilor precolumbiene.

Juan Carlos Campos, arheologul care a condus lucrările de excavare, a spus că populaţia indigenă tăia în condiţii dificile şi nu a reuşit să fugă după ce conchistadorii au cucerit capitala aztecă Tenochtitlan, care a devenit apoi Ciudad de Mexico.

Arheologii continuă să dezgroape dovezi ale culturii aztece în subteranele oraşului Ciudad de Mexico. În decembrie, fragmente dintr-un altar aztec complex au fost descoperite în apropiere de Garibaldi Plaza de astăzi, un loc faimos pentru concertele de mariachi şi festivităţile pe care le găzduieşte.

Aztecii au condus un imperiu care se întindea de la Golful Mexicului până la Oceanul Pacific, cuprinzând o mare parte din regiunea centrală a Mexicului de astăzi. Oraşul Tenochtitlan a fost cucerit de conchistadorul Hernan Cortes în anul 1521.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Israel Folau va disputa primul său meci internaţional după trei ani

Publicat

in

De

Folau (33 ani), ai cărui părinţi sunt originari din Tonga, a fost inclus în lotul echipei acestei ţări sub numele de „Isileli Folau”, pentru partida care va avea loc la Suva.
Un creştin evanghelic înfocat, Folau a provocat o adevărată furtună mediatică în ţara sa natală în aprilie 2019, după publicarea unui mesaj pe contul său de Instagram în care afirma că toţi beţivii, homosexualii, mincinoşii, desfrânaţii, ateii şi hulitorii de Dumnezeu vor ajunge în iad, el cerându-le păcătoşilor să se pocăiască.

Folau a înscris 37 de eseuri pentru Australia în 73 de meciuri internaţionale, disputate între 2013 şi 2019, înainte de a fi concediat de Federaţia australiană de rugby după publicarea mesajului respectiv.

Foştii internaţionali neozeelandezi Charles Piutau şi Malakai Fekitoa au fost incluşi la rândul lor în lotul selecţionatei Tonga, ca urmare a schimbărilor făcute de World Rugby în ceea ce priveşte regulile de eligibilitate.

Selecţionatele Samoa şi Australia „A” vor lua parte, de asemenea, la Pacific Nations Cup, competiţie programată între 2 şi 16 iulie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend