Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cutremur în piață după atacurile cu drone din Arabia Saudită – Cu cât ar putea crește prețurile petrolului: ‘Este o mare problemă’

Publicat

in

Preţurile petrolului ar putea creşte cu până la 10 dolari pe baril după mai multe atacuri cu drone care au avut loc sâmbătă împotriva unităţi majore de producţie a ţiţeiului din Arabia Saudită, care au obligat regatul să reducă producţia la jumătate, relatează CNBC, conform news.ro.

Atacul a fost revendicat de rebeli Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq şi exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producţii de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producţia de petrol a regatului.

Analişti şi traderi intervievaţi de CNBC au declarat că impactul atacurilor asupra preţurilor petrolului ar putea fi evaluat cu un număr de două cifre.

”Este o mare problemă. De teamă de ce e mai rău, piaţa va deschide în creştere cu 5-10 dolari pe baril, duminică seara. Asta înseamnă 12-25 de cenţi în plus pentru un galon de benzină”, a spus Andrew Lipow, preşedinte la Lipow Oil Associates.

Dan Barna și-a anunțat noua echipă, după ce a fost validat lider al USR: ‘Rezultatul este unul democratic’

Kevin Book, director pentru cercetări la Clearview Energy, a declarat că impactul asupra preţurilor va depinde de timpul necesar reparaţiilor, care ar putea dura săptămâni sau luni de zile.

”Scenariul nostru de bază, care ia în considerare evaluările publice ale rezervelor strategice de petrol şi capacitatea suplimentară a OPEC, implică un deficit net de circa 1 milion de barili de petrol pe zi, respectiv 6 dolari în plus pentru un baril faţă de nivelul de închidere al petrolului Brent de vineri, de 60 de dolari pe baril. Excluzând această compensare şi presupunând că instalaţiile de producţie vor fi închise timp de trei săptămâni, anticipăm o creştere de 10 dolari pe baril a preţurilor”, a scris Book într-o notă adresată clienţilor.

Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) au închis vineri în scădere cu 0,4%, la 54,85 dolari pe baril, iar cele pentru petrolul Brent în declin cu 0,2%, la 60,25 de dolari pe baril.

BREXIT – David Cameron își pune cenușă în cap: ‘Regret profund rezultatul şi admit că abordarea mea a eşuat’. Atac extraordinar la adresa lui Boris Johnson

Preşedintele şi directorul general al grupului saudit Aramco, Amin Nasser, a declarat că nimeni nu a fost rănit în atacuri şi că echipele de urgenţă au limitat incendiile şi au ţinut situaţia sub control.

“Lucrăm pentru reluarea producţiei şi vom oferi informaţii referitoare la progrese în aproximativ 48 de ore”, a declarat Nasser.

Rebelii Houthi din Yemen au revendicat atacurile, care sunt unele dintre cele mai grave efectuate în Arabia Saudită. În ultimii câţiva ani, gruparea Houthis a efectuat o srrie de atacuri împotriva oleoductelor, tancurilor petroliere şi altor elemente de infrastructură saudite, pe fondul creşterii tensiunilor cu Iranul şi parteneri ai Statelor Unite precum Arabia Saudită.

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat sâmbătă că regatul va compensa parţial producţia pierdută cu rezervele deţinute.

Luând în considerare implicaţiile atacurului direct împotriva acestei unităţi de producţie saudite, estimez un impact de cel puţin 5 dolari asupra preţurilor, cu potenţialul de a fi mult, mult mai mare”, a declarat Kyle Cooper, director pentru cercetări la IAF Advisors.

Roberto Friendlander, director pentru tranzacţii cu energie la Seaport, a spus că, în funcţie de momentul reluării producţiei, preţurile petrolului ar  putea creşte cu 10 dolari pe baril.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Sunny Beach s-a deschis: Bulgarii anunță că așteaptă turiștii români

Publicat

in

De

Plajele din staţiunea bulgărească 0 sunt gata să întâmpine primii turişti care vor sosi la malul mării. Toți concesionarii din staţiune au respectat termenele şi şi-au îndeplinit în mod corespunzător obligaţiile care le revin în baza contractelor. Umbrelele şi şezlongurile au fost deja aşezate pe nisip la o distanţă suficient de mare între ele, pentru a asigura siguranţa persoanelor care merg pe plajă, potrivit Rador.

Citește și: După ce a avut o ieșire acidă la adresa lui Klaus Iohannis și a Guvernului Orban, Mihai Mărgineanu spulberă autoritățile: ‘Nimeni nu are niciun plan de viitor’

De la 1 iunie, când sezonul s-a deschis oficial, pe plajele din Sunny Beach funcţionează centre medicale dotate cu echipamente necesare şi echipe de salvamari, în intervalul orar 8:00-18:00. Vestiarele pentru turişti au fost renovate. Preţurile pentru accesoriile de plajă din staţiune – umbrelă şi şezlonguri – sunt de două mai scăzute faţă de anii trecuţi.

Pe 25 de plaje ale litoralului bulgăresc, şezlongurile şi umbrelele vor fi gratuite în această vară. De asemenea, există zone libere în fiecare staţiune, unde nu se plăteşte nicio taxă. Şi în acest sezon, securitatea turiştilor va fi asigurată de forţele de ordine, care vor monitoriza litoralul bulgăresc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sesiunile de emoții se reiau la ICCJ pentru Elena Udrea – Încetată starea de urgență, dosarul Gala Bute continuă și se judecă recursul în casație

Publicat

in

De

Instanța supremă reia marți judecarea recursului în casație al Elenei Udrea și al fostului șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, după ce aceștia au primit definitiv pedepse cu executare în dosarul Gala Bute.

Concret un complet de cinci judecători va judeca o cale extraordinară de atac  introdusă dosarul în care cei doi au fost condamnați definitiv la pedepse de șase și respectiv cinci ani de închisoare cu executare.

”Minuta încheierii penale nr. 225/RC În baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpata Udrea Elena Gabriela împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017.

Trimite cauza în vederea judecării recursului în casa?ie, la Completul de 5 Judecători – Penal P3 – 2019. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 12 noiembrie 2019, pentru când se citează recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism.

Se va încunoştinţa apărătorul ales al recurentei inculpate Udrea Elena Gabriela cu privire la termenul acordat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 octombrie 2019”, stabilea acest complet de judecată în octombrie 2019.

Ulterior judecarea căii extraordinare de atac a recursului în casație s-a amânat succesiv până în luna februarie când  judecătorii au constatat intervenită starea de urgență prin decret prezidențial pe fondul pandemiei cu coronavirus.

În aprilie 2020 judecătorii au constatat încetată starea de urgență de a dus la suspendarea judecării de drept a dosarului și au stabilit ca dezbaterile să fie reluate marți.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend