Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea Supremă a SUA dă câștig de cauză școlilor confensionale / Care sunt implicațiile

Publicat

in

Curtea Supremă a Statelor Unite, de orientare conservatoare, s-a pronunțat marți în favoarea școlilor confesionale într-un caz care implică bani, religie și libertate educațională, potrivit AFP.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Cei șase judecători conservatori au respins un sistem de subvenții în statul Maine, din nord-estul țării, pe care l-au considerat „discriminatoriu față de religie”. Aceasta „încalcă Primul Amendament al Constituției”, care garantează libertatea de a-și exercita religia, a scris președintele Curții Supreme John Roberts în numele lor.

Cei trei judecători progresiști nu au fost de acord, subliniind că amendamentul interzice, de asemenea, ca statul să promoveze „instituirea unei religii”, adică finanțarea bisericilor. „Potențialul pentru conflicte de muncă motivate religios crește atunci când guvernul promovează religia în școlile sale publice”, a argumentat judecătorul Stephen Breyer.

Cazul se referă la un sistem din statul Maine, un stat slab populat, de compensare a lipsei de licee publice în jumătate din districtele sale școlare, unde familiile primesc subvenții pe care le pot folosi pentru a-și trimite copiii la școlile pe care le aleg.

Până acum, puteau alege școli publice sau private, din interiorul sau din afara statului, și chiar școli afiliate la biserică, atâta timp cât predarea nu era „bazată pe credință”.

Două familii de creștini evanghelici s-au adresat în instanță pentru a folosi aceste fonduri publice pentru a-și trimite copiii la școlile bisericești excluse din program.

O școală „îi învață pe copii că soțul este capul familiei” și că „Dumnezeu este creatorul lumii”, iar cealaltă folosește Biblia la toate materiile. Ambele amestecă instruirea religioasă și cea academică și resping studenții și angajații homosexuali, potrivit documentelor din instanță.

La audierea din decembrie, judecătorii conservatori, care au emis numeroase hotărâri în favoarea libertăților religioase în ultimele luni, și-au exprimat îngrijorarea că „funcționarii” dintr-un birou ar putea „discrimina credințele religioase minoritare „.

Acest caz face parte dintr-o dezbatere mai amplă, foarte aprinsă în prezent în Statele Unite, privind locul părinților în sistemul școlar. Dezbaterea s-a axat pe obligația de a purta o mască Covid în plină pandemie, dar și pe lecțiile antirasiste introduse după marile manifestații din vara anului 2020, precum și pe locul elevilor homosexuali sau transsexuali.

Decizia vine, de asemenea, înaintea unei hotărâri foarte așteptate care ar putea îngropa dreptul la avort în SUA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alec Baldwin a ajuns la un acord cu familia regizoarei Halyna Hutchins pentru a renunța la procesul civil intentat împotriva actorului

Publicat

in

De

N. Onofrei • HotNews.ro

Actorul Alec Baldwin și producătorii filmului western „Rust” au ajuns la o înțelegere cu familia regizoarei de imagine Halyna Hutchins, pe care Baldwin a împușcat-o în timpul filmărilor de anul trecut, a declarat miercuri soțul acesteia, relatează Reuters. Acordul pune capăt procedurilor judiciare civile inițiate de familia lui Hutchins împotriva lui Alec Baldwin.

Alec BaldwinFoto: ABC / Backgrid UK / Profimedia Images

Conform acordului, procesul civil al familiei împotriva lui Baldwin și a altora va fi clasat, iar filmările vor fi reluate în ianuarie cu toți actorii principali inițiali, a declarat Matthew Hutchins într-un comunicat.

Filmul cu buget redus era filmat la Bonanza Creek Ranch, lângă Santa Fe, New Mexico, în octombrie 2021, când Halyna Hutchins, în vârstă de 42 de ani, a murit.

Baldwin repeta o scenă cu un revolver când a tras un glonț care a lovit-o pe regizoarea curaineană, precum și pe regizorul Joel Souza, care a supraviețuit.

„Nu am niciun interes în a mă implica în incriminări sau în a atribui vina (producătorilor sau domnului Baldwin)”, a spus Hutchins, un avocat în fuziuni și achiziții, care în baza acordului va deveni producător executiv al filmului. „Toți credem că moartea Halynei a fost un accident teribil”.

Baldwin și alții ar putea fi acuzați penal pentru moartea lui Hutchins, a declarat un procuror din New Mexico în septembrie. Anchetatorii s-au concentrat pe stabilirea persoanei care a mânuit pistolul cu care a tras Baldwin.

Actorul din „30 Rock” și „Saturday Night Live” a negat responsabilitatea pentru moartea lui Hutchins și a spus că gloanțele reale nu ar fi trebuit niciodată permise pe platourile de filmare.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la soluționarea acestei situații tragice și dureroase”, a declarat avocatul acestuia, Luke Nikas, într-o declarație privind acordul.

Avocatul familiei Hutchins, Brian Panish, la prezentarea procesului din februarie, a declarat că Baldwin poartă o răspundere semnificativă pentru ucidere, deoarece ar fi trebuit să verifice că arma nu conține gloanțe reale, nu ar fi trebuit să o îndrepte către o persoană și nu ar fi trebuit să apese trăgaciul.

Baldwin a spus că i s-a spus că arma era „rece”, un termen din industrie care înseamnă că este sigur de utilizat, și că nu a apăsat pe trăgaci.

Un test criminalistic al FBI al revolverului a constatat că acesta „funcționează normal” și nu s-ar fi descărcat fără să fie apăsat trăgaciul.

Astfel, Biroul Federal de Investigații din Statele Unite ale Americii a confirmat că actorul american Alec Baldwin a apăsat pe trăgaciul armei cu care regizoarea Halyna Hutchins a fost împuşcată mortal pe platoul de filmare a filmului western „Rust” în urmă cu aproape un an.

Agenția de stat pentru siguranța lucrătorilor a amendat compania de producție a filmului cu suma maximă posibilă pentru ceea ce a descris drept defecțiuni „voluntare” de siguranță care au dus la moartea lui Hutchins.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Campionilor, volei (m): Arcada Galați, victorie impresionantă în preliminarii – Adversara a jucat sezonul trecut în grupe

Publicat

in

De

Arcada Galați, campioana României la volei masculin, a obținut o victorie impresionantă pe terenul campioanei Bulgariei, Hebar Pazargic, scor 3-0, în prima manșă din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor.

Sergiu Stancu, antrenor Arcada GalatiFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Scorul pe seturi a fost 25-22, 25-19, 26-24 pentru echipa pregătită de Sergiu Stancu.

În sezonul trecut, Hebar Pazargic a terminat pe locul 2 în Grupa A a Ligii Campionilor, dar nu a reușit să obțină calificarea în sferturile competiției.

Returul va avea loc marți, 12 octombrie, de la ora 18:00.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend