Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea de Justiţie a UE a hotărât că un segment-cheie al reformei justiţiei în Polonia ‘nu este conform’ cu dreptul european

Publicat

in

Partea disciplinară a reformei judiciare din Polonia ”nu este conformă” dreptului european, a hotărât joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o hotărâre, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Polonia şi-a încălcat obligaţiile care decurg din dreptul UE”, stabileşte CJUE, marcând astfel o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema acestor reforme judiciare poloneze.

Sesizată în acest dosar de către Comisia Europeană (CE), CJUE anunţă că l-a examinat în ”contextul global al reformelor majore” angajate de către Guvernul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia din 2015.

Curtea vizează în mod special Camera Disciplinară a Curţii Supreme poloneze care, potrivit CJUE, ”nu oferă toate garanţiile imparţialităţii şi independenţei şi, mai ales, nu se află la adăpst de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze”.

Această hotărâre intervine la o zi după ce tot CJUE a dispus – printr-o ordonanţă – ca Polonia să oprească orice activitate a ”Camerei Disciplinare”.

În cazul în care Polonia nu dă curs ordonanţei, poate fi sancţionată financiar.

Un purtător de cuvânt al Guvernuluii polonez, Piotr Muller, a reitarat joi poziţia poloneză, subliniind că ”organizarea sistemului justiţiei ţine de competenţele statelor membre”.

Această hotărâre ”dovedeşte o tară a CJUE” şi marchează o ”tentativă de acaparare a competenţelor statelor membre (cu scopul de a le aduce) la nivelul UE”, a insistat el la televiziunea TVP1.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) susţine că aceste reforme sunt necesare în lupta împotriva corupţiei şi încetării moştenirii perioadei comuniste în sistemul judiciar.

Însă Comisia Europeană denunţă faptul că ele aduc o atingere statului de drept şi încearcă să oblige Polonia, dar şi Ungaria, să se conformeze normelor democratice europene.

Curtea Constituţională poloneză a sfidat miercuri Bruxellesul şi a pronunţat o hotărâre potrivit căreia orice măsură provizorie impusă de către CE împotriva reformelor judiciare poloneze ”nu este conformă” Constituţiei poloneze.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cîțu NEAGĂ presiunile pentru a fi ales președinte PNL: Vom folosi sistemul de vot din 2017

Publicat

in

De

Premierul Florin Cîțu spune că în PNL nu există presiuni pentru ca el să fie ales lider de partid. Cîțu spune că la congres se va folosi același sistem de vot din 2017 și nu se pune problema de presiuni.

“Vom folosi la literă sistemul de vot din 2017, nu vom modifica nimic. Există doar măsurile speciale de protecție antivirus. Nu e adevărat că s-au înlocuit delegații. Vom vedea care va fi situația la congres. Vom avea 5.000 de delegați. Vom vedea atunci, vom încerca să avem ceruficatele înainte. Să nu se stea mult la intrare”, a declarat Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu INTRĂ TARE: Dacă miniștrii NU primesc votul Parlamentului, propun alte persoane. Constituția e CLARĂ .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ciocniri între poliţie şi protestatarii anti-lockdown în Australia – Aproape 270 de persoane au fost arestate

Publicat

in

De

Poliţia australiană a arestat 235 de persoane la Melbourne şi 32 la Sydney sâmbătă, în timpul unor proteste neautorizate anti-lockdown, mai mulţi poliţişti fiind răniţi în urma ciocnirilor, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Poliţia din statul australian Victoria a precizat că cinci poliţişti au trebuit spitalizaţi, după ce au fost trântiţi la pământ şi călcaţi în picioare.
În jur de 700 de oameni au reuşit să se adune în diferite zone ale oraşului Melbourne, în contextul în care 2.000 de poliţişti au făcut ca centrul oraşului să fie inaccesibil, instalând baricade şi puncte de control. Transportul public şi aplicaţiile de ride sharing au fost suspendate în oraş.

La Sydney au fost desfăşuraţi poliţişti pe străzi pentru a preveni adunări mari ale protestatarilor.

Australia se luptă cu epidemia de coronavirus din varianta Delta de la jumătate lui iunie, atât Sydney, cât şi Melbourne şi Canberra confruntându-se cu măsuri stricte de lockdown de săptămâni. Sâmbătă au fost înregistrate 1.882 noi cazuri de coronavirus, majoritatea la Sydney.

Majoritatea restricţiilor din statele Victoria, New South Wales şi Canberra vor fi menţinute până când cel puţin 70% din cei de peste 16 ani sunt vaccinaţi, ceea ce plecând de la ritmul actual al vaccinărilor s-ar putea întâmpla la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend