Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea de Justiţie a UE a hotărât că un segment-cheie al reformei justiţiei în Polonia ‘nu este conform’ cu dreptul european

Publicat

in

Partea disciplinară a reformei judiciare din Polonia ”nu este conformă” dreptului european, a hotărât joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o hotărâre, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Polonia şi-a încălcat obligaţiile care decurg din dreptul UE”, stabileşte CJUE, marcând astfel o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema acestor reforme judiciare poloneze.

Sesizată în acest dosar de către Comisia Europeană (CE), CJUE anunţă că l-a examinat în ”contextul global al reformelor majore” angajate de către Guvernul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia din 2015.

Curtea vizează în mod special Camera Disciplinară a Curţii Supreme poloneze care, potrivit CJUE, ”nu oferă toate garanţiile imparţialităţii şi independenţei şi, mai ales, nu se află la adăpst de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze”.

Această hotărâre intervine la o zi după ce tot CJUE a dispus – printr-o ordonanţă – ca Polonia să oprească orice activitate a ”Camerei Disciplinare”.

În cazul în care Polonia nu dă curs ordonanţei, poate fi sancţionată financiar.

Un purtător de cuvânt al Guvernuluii polonez, Piotr Muller, a reitarat joi poziţia poloneză, subliniind că ”organizarea sistemului justiţiei ţine de competenţele statelor membre”.

Această hotărâre ”dovedeşte o tară a CJUE” şi marchează o ”tentativă de acaparare a competenţelor statelor membre (cu scopul de a le aduce) la nivelul UE”, a insistat el la televiziunea TVP1.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) susţine că aceste reforme sunt necesare în lupta împotriva corupţiei şi încetării moştenirii perioadei comuniste în sistemul judiciar.

Însă Comisia Europeană denunţă faptul că ele aduc o atingere statului de drept şi încearcă să oblige Polonia, dar şi Ungaria, să se conformeze normelor democratice europene.

Curtea Constituţională poloneză a sfidat miercuri Bruxellesul şi a pronunţat o hotărâre potrivit căreia orice măsură provizorie impusă de către CE împotriva reformelor judiciare poloneze ”nu este conformă” Constituţiei poloneze.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Klaus Iohannis, Recep Tayyp Erdogan, in a phone call stress Romania, Turkey contribution to NATO goals

Publicat

in

De

On Friday, president Klaus Iohannis had a telephone discussion with his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, in which context he emphasized the importance of the two countries’ contribution to NATO objectives.

“I had a very good telephone conversation with president Recep Tayyip Erdogan. We talked about strengthening our strategic partnership, with an emphasis on investments and economic exchanges.

We also emphasized the essential role of NATO in ensuring the security of our region and the contribution of Romania and Turkey to allied objectives and to our strong unity,” the head of state wrote on the X platform (formerly Twitter).

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski cere NATO să dovedescă că este aliatul Ucrainei: Anul acesta nu mai putem aştepta să fie luate decizii

Publicat

in

De

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este “aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând “cât mai rapid posibil” livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP, potrivit  Agerpres.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.
Preşedintele rus Vladimir “Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur”, a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

“Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi”, a spus Zelenski.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

“Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este “de o importanţă vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, “o cifră minimă”, potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. “Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front”, a spus el.

Vineri, Volodimir Zelenski a recunoscut de asemenea “limitele” armatei sale, care luptă “cu mare curaj” în faţa trupelor ruse, mai numeroase.

“Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate”, a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de “aproape 1.200 de rachete ruse” şi “peste 1.500” de drone explozive de tip Shahed.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend