Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea de Conturi Europeană IMPUNE o linie în UE: ‘Poluatorii trebuie să plătească pentru pagubele provocate mediului și nu publicul’

Publicat

in

Contribuabilii sunt forţaţi de multe ori să plătească pentru curăţarea daunelor aduse mediului, în timp ce companiile responsabile evită costurile, a anunţat luni Curtea de Conturi Europeană, într-un raport special care se concentrează pe aplicarea inconsecventă a principiului “poluatorul plăteşte”, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană urmează să propună în acest an reguli care vor forţa companiile să identifice şi să corecteze riscurile la adresa drepturilor omului şi a mediului în lanţurile lor de aprovizionare.

Însă, pentru moment, Curtea de Conturi Europeană a constatat că principiul “poluatorul plăteşte” este reflectat şi aplicat în grade diferite în diversele politici de mediu ale UE şi că acoperirea şi aplicarea sa erau incomplete. Uneori, bugetul UE este folosit pentru finanţarea unor acţiuni de curăţare care, potrivit PPP, ar trebui să fie suportate de poluatori.

“Poluatorii trebuie să plătească pentru pagubele provocate mediului. Cu toate acestea, până acum, contribuabilii europeni au fost forţaţi, de mult prea multe ori, să suporte costurile pe care poluatorii ar fi trebuit să le plătească”, a declarat autorul raportului Viorel Ştefan, membru al Curţii de Conturi Europene.

Auditorii au analizat un lot de 42 de proiecte de curăţare a mediului, care au fost sprijinite cu 180 de milioane de euro de la fondurile UE, pentru a rezolva o serie de probleme precum poluarea industrială şi contaminarea zonelor unde sunt amplasate gropi de gunoi în Italia, Polonia şi Portugalia.

Aproximativ o treime din bani au fost cheltuiţi pentru “zone contaminate orfane”, acele zone contaminate în care pagubele au fost făcute în urmă cu atât de mult timp încât poluatorii nu mai pot fi identificaţi sau traşi la răspundere. În alte cazuri, contribuabilii europeni au plătit pentru curăţare din cauză că firma responsabilă era insolventă.

Curtea de Conturi Europeană recomandă Comisiei: să evalueze posibilitatea de a consolida integrarea principiului “poluatorul plăteşte” în legislaţia privind protecţia mediului; să ia în considerare consolidarea aplicării Directivei privind răspunderea pentru mediul înconjurător; şi să protejeze fondurile UE, astfel încât acestea să nu fie folosite pentru a finanţa proiecte care ar trebui să fie în sarcina poluatorului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Coreea de Nord, test de putere al unui focos de foarte mari dimensiuni

Publicat

in

De

Coreea de Nord a testat un focos “de foarte mari dimensiuni” conceput pentru o rachetă de croazieră strategică şi a lansat un nou tip de rachetă antiaeriană, a informat sâmbătă presa de stat, notează AFP, citat de AGERPRES.

“Direcţia pentru rachete (din Coreea de Nord) a efectuat un test de putere al unui focos de foarte mari dimensiuni proiectat pentru racheta strategică de croazieră +Hwasal-1 Ra-3+”, a transmis agenţia de nord-coreeană KCNA.

Phenianul a efectuat, de asemenea, vineri după-amiază o lansare test a “un nou tip de rachetă antiaeriană +Pyoljji-1-2+ în Marea de Vest”, cunoscută şi sub numele de Marea Galbenă, a adăugat KCNA.

“Un anumit obiectiv a fost atins” datorită testului, a continuat agenţia fără a furniza alte informaţii.

Aceste două teste fac parte din “activităţile obişnuite ale direcţiei şi institutelor de ştiinţe a apărării afiliate acesteia”, a indicat aceeaşi sursă.

La începutul lui aprilie, Phenianul a afirmat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu rază medie şi lungă de acţiune, cu combustibil solid. Media de stat a difuzat atunci o înregistrare video a lansării în prezenţa numărului unu nord-coreean, Kim Jong Un.

Coreea de Nord continuă să-şi dezvolte programele de armament, în special nuclear, în pofida sancţiunilor internaţionale la care este supusă.

De la începutul anului, ţara, dotată cu arme nucleare, a numit Coreea de Sud “principalul său inamic”, a închis agenţiile dedicate reunificării şi dialogului inter-coreean şi a ameninţat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului său “chiar şi de o miime de milimetru”.

Citeste mai mult

NATIONAL

În lipsa unui vot în Senat, un program de monitorizare a cetățenilor străini în afara granițelor SUA este aproape de a expira

Publicat

in

De

Un sistem internaţional de supraveghere electronică, foarte utilizat de serviciile americane de informaţii, dar criticat de organizaţiile pentru protecţia libertăţilor, risca să expire vineri la miezul nopţii, în lipsa unui vot în Senatul Statelor Unite, scrie AFP, citat de AGERPRES.

“Încercăm în continuare să vedem dacă este posibil ca acest text să fie adoptat rapid, dar rămân dezacorduri cu privire la modul de a proceda”, a declarat vineri Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat.

Această expirare ar urma să fie, însă, de scurtă durată, senatorii plănuind să fie în sesiune în weekend pentru a conveni asupra reînnoirii acesteia.

Acest program permite serviciilor americane de securitate să desfăşoare programe de supraveghere electronică fără a solicita un mandat judiciar sistematic.

Se referă în special la cetăţenii străini din afara Statelor Unite, inclusiv prin consultarea e-mailurilor.

Reacția organizaţiilor pentru apărarea vieţii private şi a libertăţilor

Textul în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea activităţilor serviciilor de informaţii în străinătate (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA), este puternic denunţat de organizaţiile pentru apărarea vieţii private şi a libertăţilor.

El a fost adoptat săptămâna trecută în Camera Reprezentanţilor, dar reînnoirea sa este în continuare subiectul unor dezbateri foarte aprinse.

Fostul preşedinte Donald Trump, care doreşte să-l înlocuiască pe Joe Biden la Casa Albă, s-a implicat în negocieri, îndemnând parlamentarii săptămâna aceasta “să ucidă FISA”.

Programul a fost “folosit împotriva mea şi a multor alţii. Mi-au spionat campania!!!”, a susţinut el, fără dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lui decembrie, un înalt responsabil al Casei Albe a pledat pentru prelungirea acestuia şi a subliniat că, ţinând cont “de ceea ce se întâmplă în Israel, de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de ameninţarea reprezentată de China, de ceea ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, de atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost pentru a ne dezarma unilateral”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend