Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curtea Constituțională a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii: Sunt judecători care obstrucționează tragerea la răspundere a unor inculpați

Publicat

in

Curtea Constituțională a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătura cu anumite practici aplicate de judecătorii instanțelor de fond care trimit cu întârziere excepțiile de neconstituționalitate ridicate. Înalta Curte cere CSM să verifice dacă acțiunile respective au fost făcută cu rea-credință, prin încălcarea standardului legal judecării cauzelor într-un termen rezonabil.

Într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională anunță că în ultimele luni a fost sesizată de unele instanțe de drept comun cu excepții de neconstituționalitate ridicate cu mult timp înainte de trimiterea sesizărilor. Într-unul din cazuri, perioada de timp dintre ridicarea excepției în fața instanței și trimiterea sesizării de către instanță a fost mai mare de doi ani. În alte cazuri, perioada de timp a fost de câteva luni, notează deschide.md

„Judecătorii de drept comun nu trebuie să se pronunțe cu privire la temeinicia excepției de neconstituționalitate sau cu privire la constituționalitatea normelor contestate. Controlul acestora se limitează doar la verificarea îndeplinirii următoarelor condiții:

(1) obiectul excepției intră în categoria actelor cuprinse la articolul 135 alin. (1) lit. a) din Constituție;

(2) excepția este ridicată de către una din părți sau reprezentantul acesteia;

(3) prevederile contestate urmează a fi aplicate la soluționarea cauzei;

(4) nu există o hotărâre anterioară a Curții având ca obiect prevederile contestate.

Judecătorii de drept comun nu au competența de a refuza sesizarea Curții Constituționale din alte motive”, menționează CCM.

Potrivit reprezentanților Curții, atunci când este ridicată o excepție de neconstituționalitate în fața lor, judecătorii de drept comun trebuie să sesizeze Curtea cu celeritate, după ce verifică îndeplinirea celor patru condiții: „Ei nu pot reține excepția și nu pot amâna sesizarea Curții, tergiversând astfel soluționarea procesului într-un termen rezonabil”.

„În unele cazuri care vizează aplicarea unor sancțiuni contravenționale și în care au fost ridicate excepții de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul contravențional, sesizarea cu întârziere a Curții și așteptarea soluției judecătorilor constituționali poate conduce la împlinirea termenului de prescripție a răspunderii contravenționale care este, în general, în materie contravențională, un termen redus (de un an). În asemenea cazuri, practica sesizării cu întârziere a Curții Constituționale reprezintă o modalitate de obstrucționare a tragerii la răspundere contravențională a persoanelor culpabile, fiind afectate ireversibil interese statale și particulare”, precizează CCM.

În acest sens, Curtea Constituțională a sesizat deja Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la aceste practici și nu exclude că va sesiza și alte autorități competente, pentru a verifica dacă trimiterea întârziată a excepțiilor la Curtea Constituțională a fost făcută cu rea-credință, prin încălcarea standardului legal judecării cauzelor într-un termen rezonabil.

„Curtea Constituțională le recomandă judecătorilor de drept comun să trimită de îndată excepțiile de neconstituționalitate ridicate în fața lor, fără a institui obstacole nejustificate în calea protecției efective a drepturilor fundamentale ale participanților la proces”, au punctat reprezentanții Înaltei Curți.

De menționat că unul dintre cazurile la care face referire Curtea Constituțională este legat de dosarul judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Gari Bivol. Mai exact, magistratul a făcut parte din lista judecătorilor reținuți în 2016 în dosarul „Laundromat”. Acesta a fost acuzat de „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii soldată cu urmări grave” și risca până la 7 ani de închisoare.

În decembrie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis cererea cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate în interesele lui Gari Bivol, însă a expediat sesizarea către Curtea Constituțională abia la începutul lunii iulie 2021.

Între timp, în septembrie 2020, Gari Bivol a fost scos de sub urmărire penală în cazul „Laundromat” din lipsa „elementelor unei infracțiuni” și repus în funcția de judecător.

„Laundromat-ul” reprezintă o schemă dirijată de Veaceslav Platon prin care prin R.Moldova au fost spălați peste 20 miliarde de dolari.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

În Albania a fost inaugurată prima școală românească

Publicat

in

De

Prima școală cu predare în dialectul aromân al limbii române a fost inaugurată joi în Albania.

Școala „10 mai 1905” este situată în comuna Selenița din regiunea Vlora.

Ziua inaugurării, 23 septembrie 2021, are un simbolism aparte întrucât în urmă cu 142 de ani a fost înfiinţată la Bucureşti Societatea de Cultură Macedo-Română, informează Basilica.ro.

Școala „10 mai 1905” a fost deschisă prin eforturile Fundaţiei „Nicolae Iorga” a aromânilor din Albania.

Școala va avea două clase, după numele a două personalități istorice: Vasile Stoica (ambasador) și Nicuța Balamaci (administrator școlar).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Doi ierarhi români îl au ca ocrotitor pe Sf. Cuv. Siluan Athonitul

Publicat

in

De

Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei sunt cei doi ierarhi români care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sf. Cuv. Siluan Athonitul, cinstit în 24 septembrie.

Episcopul Siluan al Ungariei s-a născut în 16 septembrie 1971 în localitatea Lipova din județul Arad, din părinții Constantin și Joița, la botez primind numele Cristian Constantin. Școala primară a urmat-o în satul natal Chelmac (județul Arad), între anii 1978-1982. A continuat cu gimnaziul, la Școala Generală din comuna Conop (1982-1982) și cu Liceul Industrial Nr. 2 din Arad, la secția de electrotehnică (1986-1990).

Între anii 1990-1994 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1994, prezentând lucrarea de licenţă cu titlul: „Rugăciunea lui Iisus în tradiţie isihastă”, la catedra de spiritualitate a acestei facultăţi, informează Basilica.ro.

Din septembrie 1994 şi până în iulie 1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franţa, în cadrul comunităţii „Le Verbe de Vie” din Aubazine, unde şi-a îmbogăţit şi nivelul de cunoaştere al limbii franceze. Cu acest prilej a participat la viaţa liturgică a mânăstirii ortodoxe cu hramul „Schimbarea la Faţă” de lângă Terasson.

La 11 august 1995 a fost tuns în monahism la mânăstirea Hodoş-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Seviciu, naş de călugărie fiindu-i Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală.

În data de 13 august 1995 a fost hirotonit ierodiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, iar la 13 decembrie 1995 a fost hirotonit ieromonah şi hirotesit duhovnic de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei. Din septembrie 1995, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Aradului a slujit ca ierodiacon, iar mai apoi ca ieromonah şi duhovnic la mânăstirea de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai.

Între anii 1997-1998 a urmat cursuri de însuşire a limbii greceşti moderne, după care a continuat cu studii de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Atena (1998-2002), unde, sub îndrumarea Profesorului Gheorghe Patronos, a ales lucrarea cu tema „Legea Vechiului Testament în Predica de pe Munte a Domnului, în Sfânta Evanghelie după Matei (capitolele 5-7)”, la catedra de Noul Testament a facultăţii.

Din luna februarie a anului 1999 s-a transferat la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, continuând în paralel slujirea în cadrul acestei episcopii cu studiile din Grecia.

La cererea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în şedinţa sa din 22-23 iulie 1999 i-a acordat rangul de protosinghel, fiind numit prin decizie chiriarhală şi eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula. În 7 august 1999 a fost hirotesit întru protosinghel de Ierarhul Giulei.

Ca urmare a dorinţei Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie de înfiinţare a unui schit ortodox românesc în localitatea Körösszakál (Săcalul de Criş) din judeţul Bihorul Unguresc, a fost numit egumen al acestui schit cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în data de 6 aprilie 2002.

În şedinţa din 22 ianuarie 2003 a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, la propunerea Chiriarhului Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, schitul de la Săcal a fost ridicat la statut de mânăstire, iar instalarea ca stareţ al mânăstirii a avut loc la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită la Săcal de către Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie în 28 februarie 2003.

Tot la solicitarea Ierarhului Giulei i-a fost acordat rangul de arhimandrit la şedinţa Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003, precum şi distincţia Crucea Patriarhală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, iar hirotesia întru arhimandrit a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie la 20 aprilie 2003.

Din data de 24 ianuarie 2003 i s-a încredinţat şi ascultarea de Consilier administrativ-cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În 11 martie 2007 Colegiul Electoral al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria l-a ales în funcţia de episcop al acestei eparhii, alegere care a fost validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 21 iunie 2007.

În data de 8 iulie 2007 a fost hirotonit şi instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului.

Episcopul Siluan al Italiei s-a născut în 05 martie 1970, la Gura Râului, judeţul Sibiu, fiind al IV-lea din cei 6 copii ai Preotului Gheorghe Șpan și Preotesei Emilia Șpan.

În 1988a absolvit Liceul de Matematică-Fizică Gheorghe Lazăr din Sibiu. În perioada 1989 – 1993 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, iar mai apoi cursurile doctorale (1994 – 1998) la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris.

În ziua de 21 ianuarie 1994 este hirotonit diacon pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar mai apoi pe seama aceleiaşi capele, în data de 6 martie 1994, este hirotonit preot celib. În perioada 1994 – 2001 a deservit ca preot slujitor şi duhovnic Mănăstirea de maici Acoperământul Maicii Domnului de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa.

În anul 1999 este transferat canonic din Arhiepiscopia Sibiului în Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale și Meridionale de la Paris şi este numit preot paroh al Parohiei Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris. În data de 21 iunie 2001 este tuns în monahism.

Duminică, 21 octombrie 2001, este hirotonit Episcop în Biserica Sfântul Iosif a Parohiei ortodoxe române din Bordeaux.

În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales drept cel dintâi Episcop Ortodox Român al Italiei, fiind întronizat în 8 mai 2008.

Foto credit: Basilica.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend