Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Curs BNR, 14 septembrie 2022. Euro și dolarul în creștere

Publicat

in

Curs BNR, 14 septembrie 2022. Banca Națională a României a prezentat cursurile pieței valutare pentru miercuri, 14 septembrie.

Euro a ajuns astăzi la 4,9247 lei.

De asemenea, dolarul s-a apreciat, ajungând la 4,9217 lei.

Cursurile pietei valutare
din data de 14 septembrie 2022

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,3160
Leva bulgareasca BGN 2,5180
Dolarul canadian CAD 3,7400
Francul elvetian CHF 5,1211
Coroana ceha CZK 0,2007
Coroana daneza DKK 0,6622
Lira egipteana EGP 0,2542
Euro EUR 4,9247
Lira sterlina GBP 5,6857
100 Forinti maghiari HUF 1,2260
100 Yeni japonezi JPY 3,4368
Leul moldovenesc MDL 0,2501
Coroana norvegiana NOK 0,4886
Zlotul polonez PLN 1,0433
Rubla ruseasca RUB 0,0824
Coroana suedeza SEK 0,4626
Lira turceasca TRY 0,2697
Dolarul american USD 4,9217
Randul sud-african ZAR 0,2828
Realul brazilian BRL 0,9482
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,7072
Rupia indiana INR 0,0620
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3535
Peso-ul mexican MXN 0,2464
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9547
Dinarul sarbesc RSD 0,0420
Hryvna ucraineana UAH 0,1335
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,3400
Kuna croata HRK 0,6548
Bahtul thailandez THB 0,1345
Gramul de aur XAU 269,8354
DST XDR 6,3857

Citeste mai mult

NATIONAL

Vot-mamut în India, cea mai mare democrație din lume. De ce se întind alegerile pe șase săptămâni

Publicat

in

De

Aproape un miliard de oameni sunt eligibili pentru a vota în cel mai mare exercițiu democratic din lume – alegerile legislative din India, care vor fi câștigate, potrivit sondajelor de opinie, de naționaliștii premierului Narendra Modi, scrie Reuters.

Campanie electorala în India Foto: Sam PANTHAKY / AFP / Profimedia

India începe să voteze vineri în cadrul alegerilor parlamentare, care se vor desfășura pe un teritoriu uriaș, din Himalaya până în junglă, și ar trebui să aducă la urne aproape un miliard de persoane, care vor alege 543 de membri ai camerei inferioare a legislativului.

Sondajele de opinie sugerează o victorie facilă a naționaliștilor din Partidul Bharatiya Janata, al premierului Narendra Modi, atunci când rezultatele vor fi anunțate, pe 4 iunie.

Dar între ziua în care primul vot va fi exprimat și cea în care va începe numărătoarea oficială vor trece mai bine de șase săptămâni.

De ce durează așa de mult acest exercițiu democratic?

Șapte zile de vot

Ciclul electoral se întinde pe parcursul a 44 de zile, lung chiar și după standardele Indiei, deoarece votul din 2019 a durat 39 de zile.

Alegerile din acest an vor fi al doilea cel mai lung scrutin din India.

Primul exercițiu democratic de după obținerea independenței a durat patru luni, de la 25 octombrie 1951 la 21 februarie 1952.

În acest an, indienii vor avea șapte zile de vot, iar în prima fază, cea de vineri, oamenii vor vota pentru 102 circumscripții electorale din întreaga țară. Ultima zi de votare este 1 iunie, pentru 57 de circumscripții.

Toate voturile vor fi numărate împreună pe 4 iunie.

Numărul de alegători a crescut substanțial de la ultimul scrutin

Dimensiunea țării și a populației reprezintă principalele motive pentru care alegerile generale durează atât de mult.

Numărul alegătorilor eligibili din India, de 968,6 milioane, este de mai bine de două ori mai mare decât populația Uniunii Europene, de 448 de milioane.

Acest număr a crescut cu 8% de la alegerile din 2019 și până în prezent.

Cu o populație estimată la peste 1,4 miliarde de locuitori, India a depășit anul trecut China, devenind cea mai populată țară din lume.

Un teritoriu uriaș

Unele dintre cele 28 de state și opt teritorii ale Indiei finalizează votul într-o singură fază, dar în statele mai mari, unele circumscripții electorale votează la date diferite.

De exemplu, statul nordic Uttar Pradesh, cu o populație de peste 230 de milioane de locuitori și 80 de membri ai parlamentului, mai mult decât orice alt stat, va vota în fiecare zi electorală.

Comisia electorală gestionează acest exercițiu masiv prin decuparea unor circumscripții de vot mai mici, limitând fiecare secție de votare la cel mult 1.500 de alegători înregistrați.

Acest lucru presupune ca organismul de supraveghere să înființeze mai bine de un milion de secții de votare în acest an, în locații precum clădirile guvernamentale și școlile care sunt cele mai apropiate de majoritatea alegătorilor.

Măsuri speciale de securitate

Incidentele violente și acuzațiile de fraudare a voturilor au marcat istoria alegerilor din India, dar recent au existat mai puține astfel de cazuri.

Cu toate acestea, pentru a se asigura că alegerile sunt libere, corecte și se desfășoară fără probleme, peste 300.000 de membri ai personalului federal de securitate sprijină forțele de poliție controlate de guvernele statelor.

Intervalele dintre scrutine permit acestui personal să aibă timp să se deplaseze prin țară.

Forțele de securitate îi păzesc pe funcționarii electorali care duc mașinile de vot la secțiile de votare și apoi păstrează dispozitivele în siguranță până în ziua numărătorii pentru a menține integritatea alegerilor.

Citeste mai mult

NATIONAL

POLITICO a dat verdictul: ‘Ucraina se îndreaptă spre înfrângere în războiul cu Rusia!”

Publicat

in

De

POLITICO a dat verdictul: ‘Ucraina se îndreaptă spre înfrângere în războiul cu Rusia!’

Întârzierile occidentale privind trimiterea ajutoarelor către Ucraima înseamnă că țara este periculos de lipsită de ceva și mai greu de furnizat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a câștiga, relatează publicația  POLITICO într-un articol intitulat „Ucraina se îndreaptă spre înfrângere!”

„Întrebați doar un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va fi alături de Kiev ‘atâta timp cât este nevoie’. Acel angajament sună gol, când au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a avut ultima dată obuze de tras, așa cum s-a plâns un soldat din prima linie”, scrie publicația, care a făcut o analiză amplă asupra cauzelor care au dus la acest deznodământ.

Tinerii nu mai vor să lupte și stau în cluburi

Moralul trupelor este descris drept „sumbru”, afectat de „bombardamentele necruțătoare”, de „lipsa de arme avansate și de pierderi pe câmpul de luptă”. „În orașe aflate la sute de mile depărtare de front, mulțimile de tineri care s-au aliniat pentru a se alătura armatei în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili ocolesc recrutarea și își petrec după-amiezele în cluburi. Mulți au părăsit țara cu totul.

După cum am descoperit în timp ce ralatam din Ucraina în ultima lună, imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost una a unei țări care alunecă spre dezastru.

Chiar dacă președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina încearcă să găsească o modalitate de a nu se retrage, ofițerii militari acceptă în mod privat că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de rău vor fi. Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său”, arată articolul.

Ce spun oficialii din Ucraina

POLITICO a întrebat la ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, dacă simte că Occidentul a părăsit Ucraina pentru a lupta cu „o mână legată la spate”. Verdictul său a fost clar: „Da, da”, a spus el, într-un interviu în biroul său, la o oră după alt atac rusesc cu rachete. Zelensky a expus miza și mai clar, declarând că Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul SUA nu va intensifica și nu furnizează ajutor. Se pare din ce în ce mai mult că pariul lui Putin că poate înlătura rezistența ucraineană și sprijinul occidental ar putea da roade, scrie POLITICO (pe larg, aici).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend