Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum vrea un sat din Sardinia să salveze un măslin de 2.000 de ani care a ars în urma unui mare incendiu de vegetație

Publicat

in

​Specialiștii din Sardinia s-au mobilizat pentru a încerca să salveze un măslin milenar care a ars în incendiile puternice de vegetație care au afectat insula italiană la final de iulie. Măslinul supranumit Patriarhul are între 1800 și 2000 de ani și specialiștii încearcă să îl salveze printr-o serie de instalații de irigații și de umbrire care să-l readucă la viață.

Măslinul pe care italienii îl numesc “Patriarca” este un monument cultural și se găsește într-un sat din Sardinia numit Cuglieri, sat care a fost afectat la final de iulie de unul dintre cele mai puternice incendii de vegetație din ultimele decenii.

Satul are 2.600 de locuitori și 1.000 au fost evacuați din cauza incendiilor. Focul a distrus 90% din plantațiile de măslini care reprezentau principala sursă de venituri pentru mica comunitate.

Incendii de vegetație au mai fost în trecut, ultimul grav a fost în 1994 când iarăși mulți măslini au ars, însă la final de iulie violența incendiilor a fost ieșită din comun din cauza temperaturilor mari și a flăcărilor foarte înalte.

A ars și cel mai cunoscut măslin din regiune, cel supranumit Patriarhul care se estimează care are între 1800 și 2000 de ani și trunchiul său are 3,4 metri diametru.

Localnicii își pun speranța în Gianluigi Bacchetta, profesor la universitatea din Catania, marea dorință fiind ca, prin orice mijloace sunt posibile, Patriarhul să fie readus la viață.

Bacchetta compară măslinul cu o ființă care a suferit o traumă cumplită și este acum în comă, iar pentru acest copac cu totul special a fost creată un fel de unitate de ”terapie intensivă” la față locului. Și chiar era nevoie, fiindcă la câteva zile după incendiu solul din jurul măslinului milenar avea o temperatură de +80 C.

Primul lucru care a putut fi făcut a fost ca solul să fie udat cu apă pentru a se mai răci, iar trunchiul copacului a fost învelit cu un fel de prelată de iută pentru a fi protejat. Cu ajutorul unui rezervor cu apă donat de cineva din apropiere a fost construit rapid un sistem local de irigații care să îi dea copacului mereu apa atât de necesară.

O companie locală de construcții a oferit echipamente și a ridicat o structură care să mai ferească trunchiul de soare, lucru care era realizat de frunzele copacului, când acesta le mai avea. O dată la 10 zile copacul este irigat cu substanțe fertilizante organice, pentru a încuraja creșterea rădăcinilor periferice.

Dacă rădăcinile periferice repornesc și reușesc să trimită substanțe către trunchi, primii muguri ar putea reapărea în septembrie sau octombrie

Sursa: New York Times

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

VIDEO Un actor a fost găsit mort, după ce casa i-a luat foc, imediat după ziua sa de naștere

Publicat

in

De

Este doliu în lumea actorilor, după ce Cornel Nicoară a fost găsit mort! Fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a fost găsit decedat joi dimineaţă, în apartamentul său. Împrejurările în care s-a produs moartea și modul în care a fost descoperit trupul neînsuflețit sunt de-a dreptul bizare, notează româniatv.net.

Cornel Nicoară a murit la 83 de ani, vârstă împlinită cu doar o zi înainte de deces. Tragicul eveniment a fost descoperit pompierii nemțeni, care au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit în apartamentul fostului director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Salvatorii transmit că nu incendiul i-a provocat decesul.

„In aceasta dimineata, soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă nouă, Cornel Nicoara.

In acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care să ne aline durerea. Daca ar trebui sa descriem in cuvinte viata sa si cum a influentat oamenii din jurul domniei sale epopeea ar fi metoda potrivita dar in aceste momente pana a devenit foarte grea si doar gandurile marelui Adrian Paunescu pot contura durerea din sufletele noastre :

” Murim săraci, murim umili,

Din moftul unor imbecili

Și este vai și-amar de noi.

Nu mai există nici valori,

Nu se mai nasc nemuritori,

Există bani și-atîta tot,

Să fim maimuțe-n carnaval,

Maimuța n-are ideal,

Maimuța are numai bot.

Sunt puse țările la zid,

Democrația e un vid,

„Sub echilibrul pururi frînt,

Se-aruncă-n lume maladii,

Popoarele spre-a se rări,

Că-s prea mulți oameni pe pămînt.”

Dumnezeu sa il aseze in loc luminat si vegheze si sa ne indrume in continuare de acolo sus dintre stele. Odihnească-se în pace!” – este mesajul care apare pe pagina lui de Facebook

Când pompierii au ajuns la fața locului, actorul era decedat, iar în casă ardea mocnit un dulap. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei candele lăsate nesupravegheate.

Sursa citată menționaează că fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț suferea de mai multe boli cronice.

Cornel Nicoară s-a născut la Câmpia Turzii, în județul Cluj, pe 20 octombrie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I. A. T. C.) în anul 1965. Din 1965, de la absolvire, și până la pensionare (2006) a activat numai la Teatrul Tineretului.

Actorul rămâne în amintirea oamenilor pentru o mulțime de personaje jucate pe scena teatrului din Piatra Neamț. Dintre acestea amintim: Ştefan cel Mare din „Apus de Soare”; Wangel din „Femeia mării”, de Henrik Ibsen; Nero în „Britanicus” al lui Jean Racine; Moşul din „Matca” lui Marin Sorescu; Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor”, de Sheakespeare; Jupiter din „Muştele”, de Jean Paul Sartre; Noe în „Arca bunei speranţe” a lui I. D. Sîrbu; Caţavencu în „O scrisoare pierdută”, de Caragiale; Lear în „Regele Lear”, de William Shakespeare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Dan Barna dezvăluie primul contact cu premierul desemnat: Ciucă a trimis USR la plimbare

Publicat

in

De

Dan Barna, vicepreședinte USR, dezvăluie că Dacian Cioloș a avut o primă discuție cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Lui Cioloș i s-a transmis mai mult sau mai puțin direct că nu se va negocia cu USR pentru intrarea la guvernare.

„Noi suntem disponibili să refacem coaliția, suntem gata să ne așezăm la masă, președintele partidului așteaptă acest telefon. Chiar a inițiat convorbirile respective, și cu președintele PNL, și cu premierul desemnat”, a afirmat Dan Barna, la Europa FM.

Întrebat ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă pentru Dacian Cioloș, Dan Barna a răspuns: „A spus că discuțiile vor continua în cheie politică, cu partidele. A fost poziția exprimată de premierul desemnat. Tot ceea ce pot să vă confirm este că până în acest moment nu există nici din partea premierului desemnat – din partea PNL ne-am lămurit deja – vreo solicitare de dialog sau de negociere pe acest subiect. Coroborând cu declarațiile președintelui PNL, că se merge cu un guvern minoritar și că și-a obținut sprijinul politic, are o majoritate, evident a fost făcută cu PSD.”

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend