Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum vrea să organizeze rezistența în munți și să reziste talibanilor fiul unui celebru războinic mujahedin

Publicat

in

Fiul unui legendar războinic al războiului afgan, care visează să devină într-o zi profesor de fizică, a promis să ducă un război sângeros împotriva stăpânirii nedrepte a talibanilor, scrie theage.com.au. Ahmad Massoud, care își are casa în ultima provincie afgană care nu este controlată de talibani, are la dispoziție patru elicoptere, câteva sute de soldați și o mână de foști oficiali din ultimul guvern democratic. Ahmad promite să fie la înălțimea tatălui său – Leul din Panjshir.

Tânărul în vârstă de 32 de ani, educat în UK, a acordat primul său interviu de când talibanii au cucerit Afganistanul, vorbind din Valea Panjshir – o fâșie îngustă de pământ, aflată la 160 de kilometri nord de Kabul și care duce în lanțul muntos Hindu Kush.

„Vreau să le transmit că de îndată ce izbucnește războiul în Valea Panjshir, nu va mai exista cale de întoarcere”, a spus el, adăugând că „va fi un război foarte sângeros și greu, pentru că oamenii din Panjshir vor lupta până la ultima suflare.”

În anii 1980, tatăl său, Ahmed Shah Massoud a comandat gherilele mujahedine împotriva invadatorilor sovietici din aceeași vale, o fortăreață naturală de nepătruns, cu chei înguste flancate de vârfuri înzăpezite.

Leul din Panjshir, așa cum era cunoscut, era un lider carismatic tadjic care a unit o coaliție de miliții etnice și care a rezistat talibanilor.

Apropiat al mass-media occidentală – dar și al MI6, care i-a oferit armele – Ahmed Shah și-a câștigat reputația de lider moderat. El a fost ucis cu două zile înainte de 11 septembrie, la 48 de ani, de o bombă ascunsă de agenții al-Qaeda care se dădeau drept reporteri, într-o cameră video.

Massoud a avertizat despre ceea ce a numit el ”deficiențele” planului de pace negociat de Zalmay Khalilzad, trimisul special al SUA, și despre pericolele unei retrageri pripite a trupelor străine.

„Le-am spus că guvernul afgan nu va rezista nici măcar câteva săptămâni, darămite luni, după retragere”, a spus Massoud. „Din păcate, chiar și eu m-am înșelat, guvernul nu a rezistat nici câteva zile”.

El spune că speră să facă ceea ce puterea militară a SUA nu ar reuși: să mențină talibanii în interiorul unui acord de pace negociat.

Massoud se îndoiește de asigurările date de talibani cum că nu vor exista represalii. „Ne spun lucruri frumoase, dar acțiunile lor ne arată cu totul altceva”, a spus el.

În așteptarea luptei, Massoud a adunat în jurul său nucleul unei rezistențe, inclusiv pe Amrullah Saleh, vicepreședintele demis, alături de sute de soldați și piloți, zeci de vehicule blindate și mormane de echipamente.

Între timp, alături de Panjshir, milițienii anti-talibani au recuperat vineri părți din provincia Baghlan, potrivit fostului ministru al apărării din Afganistan, generalul Bismillah Khan Mohammadi. „Rezistența este încă vie”, a spus Mohammadi.

Dar poate Panjshirul să formeze un centru al rezistenței în fața talibanilor? Zona este mai mică decât cea controlată de tatăl său în 1996, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului și mai mult, în timp ce tatăl său își putea aproviziona trupele, Massoud este înconjurat de trupele talibane.

Pentru ca lupta lui să aibă șanse de succes, avem nevoie de ajutor internațional, a adăugat el. „Avem nevoie de mai multe arme, mai multe muniții și mai multe provizii”, a spus el.

Comunitatea internațională nu poate ignora Afganistanul acum că acesta a revenit talibanilor, a spus el. ”Lumea trebuie să pună presiune asupra talibanilor și să le spună: nu veți avea legitimitate până nu veți forma un guvern de uniune”. Până atunci niciun guvern taliban nu este legitim, a conchis Massoud

NATIONAL

Maia Sandu și Igor Dodon ar ieși în turul doi la prezidențiale – sondaj

Publicat

in

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 27,9% din respondenții deciși ai unui sondaj realizat de iData ar vota-o pe Maia Sandu, 13,3% – pe Igor Dodon, 5,7 % – pe Ion Chicu, 4,4% – pe Ion Ceban și 4,3% – pe Irina Vlah. Cât privește organizarea în aceeași zi cu alegerile a referendumului pentru aderarea la UE, 43% ar susține această idee, 43,9% sunt împotrivă, iar 13,1% sunt indeciși sau nu au dorit să răspundă. Datele se conțin în Barometrul iData pentru luna martie 2024, relatează stiripesurse.md

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan, a declarat că, cel mai probabil, în cazul alegerilor prezidențiale va fi nevoie de două tururi, deoarece Maia Sandu nu acumulează un procent destul de mare ca să poată câștiga din primul tur. Nu va acumula suficient nici chiar cu voturile din diasporă, chiar dacă se va vota masiv. Cât privește referendumul, datele sociologice arată că moldovenii sunt pro UE.

Barometrul mai arată că în martie 2024, tendințele lunilor precedente în ceea ce privește distribuirea încrederii în politicieni moldoveni rămân aceleași. Primii trei politicieni în care oamenii au cea mai mare încredere sunt: Maia Sandu – cu 24,3%, Ilan Șor – 11,49% și Igor Dodon – 11,2%.

În cazul alegerilor parlamentare, din cei deciși, 36,3% ar vota pentru PAS, 20,0% – pentru PSRM, 18,8% – pentru PP Șansă și 7,6% – pentru PCRM. Partidul politic Partidul Nostru ar obține votul a 4,7% din cei deciși.

Numărul celor care cred că lucrurile în Republica Moldova merg în direcția greșită a scăzut de la 49,5% în ianuarie 2024, la 47,3% în martie 2024. La fel a scăzut și numărul celor care declară că lucrurile merg într-o direcție bună, de la 39,5% în ianuarie 2024 la 37,7% în martie 2024. Numărul celor indeciși a crescut de la 11% în ianuarie la 15% în luna martie 2024.

La întrebarea despre nivelul de fericire, 18,3% din moldoveni s-au declarat foarte fericiți, 30,3% se simt mai degrabă fericiți, 35,4% simt un nivel mediu de fericire, iar nefericiți și deloc fericiți se simt 9,6% și 5,5%  din moldoveni.

Instituțiile cu cea mai mare încredere, conform „ratingului net”, sunt Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, indicând o încredere substanțială în instituțiile religioase. Poliția vine următoarea, sugerând un nivel relativ ridicat de încredere în forțele de ordine. Instituțiile guvernamentale, cum ar fi Parlamentul și Guvernul, prezintă ratinguri de încredere pozitive, dar sunt mai scăzute decât în cazul instituțiilor religioase sau poliției.

Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE rămâne aproximativ la același nivel, cu o ușoară creștere – 57,4% martie 2024, în comparație cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, numărul celor care se declară împotriva integrării europene a scăzut de la 34,4% în ianuarie 2024 , la 32,8% în martie 2024.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1131 persoane din 322 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost18-24, iar eroarea maximă de eșantionare este 2,85%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră, subliniind că România va continua să fie un actor influent şi constructiv în interiorul NATO, informează News.ro.

”Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei respectându-şi angajamentele de securitate în zona Mării Negre. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării şi dezvoltării alianţei noastre în aşa fel încât garanţiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea şi siguranţa de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend