Conform specialiştilor, psihologia comportamentală sau behaviorismul reprezintă acea abordare ştiinţifică ce are scopul de a limita studiul psihologic la un comportament observabil şi contorizabil.
Deși acest concept poate să nu pară, la prima vedere, atât de relevant pentru proprietarii de afaceri, însă există în realitate foarte multe lucruri de învăţat din comportament.
De aceea este recomandat ca administratorii sau managerii de proiect să apeleze la psihoterapie online. Aceste şedinţe de psihoterapie te vor ajuta să îţi dezvolţi afacerea şi să te dezvolţi ca persoană pe mai multe planuri.
Vei fi mai conştient de cele şase nevoi umane principale
Conform specialiştilor, construirea afacerilor se va baza pe cele şase nevoi universale de la care porneşte comportamentul uman. Aceste nevoi sunt:
– Confortul sau certitudinea – siguranţa că poţi evita problemele şi poţi avea satisfacţii;
– Incertitudine şi varietate – satisfacţia nevoii de schimbare şi necunoscut;
– Semnificaţie – sentimentul că ceea ce faci este util;
– Conexiune – sentimentul de apropiere, de apartenenţă şi de coeziune;
– Creştere – posibilitatea de a-ţi extinde capacităţile şi de a te dezvolta;
– Contribuţie – sentimentul că ceea ce faci oferă ajutor celor din jur.
Personalizarea oferă satisfacţii
În şedinţele de psihoterapie online pentru afaceri vei învăţa cum să îţi personalizezi cât mai bine afacerea astfel încât să poţi creşte. Prin personalizare se înţeleg toate aspectele unei afaceri, care o fac unică.
De la evidenţierea celor mai importante atuuri şi până la oferirea anumitor reduceri sau pachete de servicii personalizate, alături de un psiholog vei reuşi să identifici mult mai uşor ce te face unic şi special, în domeniul business, astfel încât să poţi folosi toate aceste avantaje pentru a câştiga mai mult.
Cu ajutorul unui psiholog înveţi cum să lucrezi pentru alţii
Cea mai importantă regulă de business este să lucrezi pentru clienţii tăi la fel cum ai vrea ca şi ceilalţi să lucreze pentru tine. Această afirmaţie se aplică oricărei afaceri şi va trebui să înveţi să o implementezi pentru tine.
Cu ajutorul unui psihoterapeut poţi identifica mai uşor unde mai trebuie să lucrezi şi care sunt punctele forţe pe care deja le implementezi.
Identifici oportunităţi şi oferi experienţe noi
Oamenii au nevoie de necunoscut iar oamenii de ştiinţă au susţinut prin studii această afirmaţie. Conform cercetătorului Emrah Duzel, de la Institutul de Neuroștiință Cognitivă UCL, regiunea creierului mediu reglează motivaţia şi capacitatea de a prevedea recompensele prin eliberarea de dopamină în regiunile frontale şi temporale ale creierului.
Toate experienţele noi activează această zonă a creierului. Astfel, se explică de ce cumpărătorii aşteaptă la coadă şi plătesc sume mari pentru un telefon nou, chiar şi atunci când au deja un model care funcţionează.
Această atracţie pentru produsele noi este cea care generează noi experienţe şi un sentiment de satisfacţie.
Înveţi că nu poţi obţine mereu ceea ce vrei
Atunci când încerci să îţi dezvolţi afacerea şi să creşti profitul, de foarte multe ori te vei confrunta cu o stare de nemulţumire sau de frustrare, atunci când ceea ce planifici nu se întâmplă.
Un studiu efectuat în anul 1975 de cercetători a avut ca scop să determine modul în care grupul ţintă va aprecia prăjiturile din două borcane de sticlă identice. Un borcan conţinea zece prăjiturele, în timp ce al doilea borcan avea doar două.
Cei mai mulţi participanţi au fost atraşi de borcanul aproape gol, datorită spaţiului disponibil din interior. Un alt exemplu este Facebook, care s-a lansat iniţial pentru studenţi, însă din cauza disponibilităţii sale limitate a atras atenţia unui număr foarte mare de persoane.
Cu ajutorul psihologului poţi determina corect obiectivele realizabile şi poţi crea un echilibru între ofertă şi disponibilitate astfel încât să poţi obţine profitul dorit, dar vei învăţa şi ca unele lucruri nu pot fi prevăzute cu o acurateţe de 100%, iar atunci când nu obţii ceea ce îţi doreşti trebuie doar să reevaluezi situaţia şi să stabileşti o nouă strategie, fără furie sau frustrare.
Înveţi să spui o poveste
Oamenii sunt atraşi de poveşti, iar picturile rupestre vin să dovedească acest lucru. Povestea unei afaceri nu este opţională. Este un element esenţial pentru succes.
Nevoia oamenilor de poveşti ţine de percepţie, iar produsele pe care le comercializezi sau serviciile oferite trebuie să spună o poveste pentru a fi atractive.
Şedinţele de psihoterapie te vor ajuta să pui bazele acestor poveşti, să identifici scopurile pentru care prestezi anumite servicii şi să scoţi în evidenţă punctele forte, alături de tot ceea ce te diferenţiază de concurenţă.
Comenteaza cu profilul de FB