Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Cum se poate circula, în mod legal, cu trotineta electrică pe drumurile publice

Publicat

in

e ceva vreme, pe străzile și bulevardele din mai multe orașe ale țării, inclusiv pe cele din București, se pot vedea adulți care circulă cu trotinete, multe dintre aceste vehicule fiind electrice. Legislația rutieră în vigoare nu reglementează în mod expres circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice, dar încercăm astăzi să vedem dacă putem încadra trotinetele într-o categorie de vehicule prezentă în Codul rutier și care ar fi obligațiile conducătorilor acestora.

Potrivit art. 6 din Codul rutier, poate fi considerat moped un „autovehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Așadar, cele mai multe trotinete electrice pot fi considerate mopede. Totuși, pentru a circula cu un moped, conducătorii acestora trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Spre exemplu, aceștia trebuie să aibă o vârstă minimă. În condițiile în care vârsta minimă pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice este de 14 ani, vârsta necesară pentru a conduce un moped pe aceleași drumuri este, în mod evident, mai mare, și anume ea este de 16 ani.

Apoi, tot din Codul rutier aflăm și că bicicletele și mopedele „care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare”. Așadar, încă o condiție pe care trebuie s-o îndeplinească cei ce conduc trotinete electrice pe șosele.

După cum stipulează același Cod rutier amintit mai sus, pentru a conduce un moped, conducătorul acestuia trebuie să dețină un permis de conducere de categoria AM. Totuși, legislația permite conducerea unui moped în baza oricărei categorii de permis auto. Mai exact, un moped poate fi condus de orice persoană care deține un permis de conducere, indiferent de categoria acestuia.

Legislația rutieră stabilește că „pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată și, pentru că am stabilit deja că o trotinetă electrică poate fi considerată moped, conducătorul unei astfel de trotinete este și el obligat să poarte echipament de protecție.

E necesară înmatricularea trotinetelor electrice? Ne lămurește, din nou, Codul rutier: pentru a circula pe drumurile publice,„vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, și să poarte plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni și conținut prevăzute de standardele în vigoare”. Conform aceluiași act normativ, mopedele trebuie înregistrate (nu înmatriculate) la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București. Așadar, a cincea condiție este: trotineta electrică trebuie să aibă o plăcuță de înregistrare.

Teoretic, acestea sunt regulile pe care ar trebui să le respecte un conducător de trotinetă electrică atunci când circulă pe drumurile publice, dar, în lipsa unor reglementări clare, acest set de reguli este doar orientativ.

ACTUAL

VIDEO | SCANDAL MONSTRU ÎNTR-UN LICEU DIN ARGEȘ – BĂTAIE ÎNTRE PĂRINȚI ȘI ELEVI, DE FAȚĂ CU DIRECTORUL – POLIȚIA A INTERVENIT

Publicat

in

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Stâlpeni au intervenit la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni, unde au aplicat, ca urmare a aspectelor constatate, 4 sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală este de 5.000 de lei.

Miercuri, În jurul orei 12:00, polițiștii au fost sesizați de către un cadru didactic referitor la o stare conflictuală, în unitatea de învățământ, între aparținători ai unei eleve și un coleg de clasă al elevei în cauză.

Polițiștii au identificat persoanele implicate în starea conflictuală, respectiv o femeie de 33 de ani, însoțită de un bărbat de 38 de ani, cărora minora de 17 ani le-a facilitat accesul în unitatea de învățământ, în timpul orei de curs, fără a solicita în prealabil acordul reprezentanților liceului pentru accesul acestora.

În continuare, femeia de 33 de ani și bărbatul de 38 de ani au purtat discuții cu directorul unității de învățământ și cu profesorul diriginte al clasei, timp în care au apărut neînțelegeri între bărbatul de 38 de ani și un coleg de clasă al minorei, tânăr de 19 ani. În condițiile în care bărbatul și tânărul în cauză și-au adresat injurii și s-au manifestat agresiv unul față de celălalt, a fost solicitată intervenția polițiștilor prin Sistemul Unic Apeluri de Urgență 112.

După aplanarea conflictului și efectuarea verificărilor, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, care au intervenit la eveniment, au aplicat patru sancțiuni contravenționale, după cum urmează:

  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.500 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, aplicată femeii de 33 de ani;
  • două sancțiuni cu amendă, în valoare de 1.500 de lei, respectiv de 1.000 de lei, ambele conform Legii 61/1991R, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, respectiv a provocării de scandal, aplicate bărbatului de 38 de ani;
  • o sancțiune cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a participării efective la scandal, aplicată elevului de 19 ani.

Totodată, polițiștii au prelucrat celor implicați prevederile Legii 61/1991R și ale Codului Penal, referitoare la infracțiunile împotriva persoanei, patrimoniului sau a faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială, fiind avertizați să înceteze orice conflict și să își rezolve orice neînțelegeri pe cale pașnică și legală, prin intermediul cadrelor didactice sau a celorlalte instituții abilitate.

De asemenea, reprezentanților unității de învățământ li s-a solicitat să revizuiască și să întreprindă măsurile necesare privind controlul accesului în incinta unității de învățământ, precum și dispunerea celorlalte măsuri legale prevăzute de Regulamentul de ordine interioară al unității de învățământ.

Polițiștii desfășoară periodic activități de prevenire a faptelor de violență asociate mediului școlar, aceasta fiind o constantă a ultimilor ani. În acest context menționăm că polițiștii au desfășurat ultima activitate preventivă la Liceul Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni în ziua de 19 martie a.c., ocazie cu care au avut o întâlnire cu membrii Grupului de acțiune ce are drept scop menținerea climatului de siguranță în unitatea de învățământ.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | SCANDAL LA MOMAIA! Rromii au pus stăpânire pe terenuri – „DOM PERFECT ȘI IO SUNT PERFECTĂ!”, a fost luat la mișto prefectul Perianu

Publicat

in

Un conflict social care putea degenera a fost aplanat la Tigveni! Zeci de persoane au fost înșelate cu informații false că în localitate se va da pământ gratuit. Când au auzit un asemenea lucru, mulți oameni au început să își împartă o zonă din localitate. Chiar au împrejmuit viitoarele posibile proprietăți, la mica înțelegere, fără criterii legale.

Radu Perianu, Prefectul județului Argeș: ,,Unul dintre membrii unei familii mi-a spus că el și-a ales terenul dintre doi brazi pentru că vrea să își așeze o casă la umbră. Și am auzit mai multe povești de acest gen.

Oamenii au fost înșelați! Le-am explicat faptul că nu există nicio hotărâre în acest sens și că legea nu le permite să își aleagă unde se vor așeza, fără să existe documente de proprietate. Am discutat cu ei și, după două ore, au înțeles cum stau, cu adevărat, lucrurile! În semn de bună credință, au îndepărtat chiar ei țărușii folosiți ca să delimiteze așa-zisele viitoare terenuri.

Satul Momaia are nevoie de extindere, asta este cert! Locuitorii trebuie sprijiniți cum permite legea în așa fel încât să ne asigurăm că și ei și autoritățile sunt în legalitate. Este regretabil, chiar aș numi-o mojicie, aruncarea unor informații de genul celei folosite pentru a-i induce în eroare. Și îi îndemn pe argeșeni ca întodeauna să confirme astfel de lucruri, cu autoritățile competente. Și sper că nu se va mai ajunge la situații precum cea de la Tigveni care chiar putea degenera pentru că toți cei implicați erau cu nervii întinși la maxim, iar autoritățile locale au apelat la sprijinul Jandarmeriei și Poliției”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend