Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Cum se poate circula, în mod legal, cu trotineta electrică pe drumurile publice

Avatar

Publicat

in

e ceva vreme, pe străzile și bulevardele din mai multe orașe ale țării, inclusiv pe cele din București, se pot vedea adulți care circulă cu trotinete, multe dintre aceste vehicule fiind electrice. Legislația rutieră în vigoare nu reglementează în mod expres circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice, dar încercăm astăzi să vedem dacă putem încadra trotinetele într-o categorie de vehicule prezentă în Codul rutier și care ar fi obligațiile conducătorilor acestora.

Potrivit art. 6 din Codul rutier, poate fi considerat moped un “autovehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric”.

Așadar, cele mai multe trotinete electrice pot fi considerate mopede. Totuși, pentru a circula cu un moped, conducătorii acestora trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Spre exemplu, aceștia trebuie să aibă o vârstă minimă. În condițiile în care vârsta minimă pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice este de 14 ani, vârsta necesară pentru a conduce un moped pe aceleași drumuri este, în mod evident, mai mare, și anume ea este de 16 ani.

Apoi, tot din Codul rutier aflăm și că bicicletele și mopedele “care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare”. Așadar, încă o condiție pe care trebuie s-o îndeplinească cei ce conduc trotinete electrice pe șosele.

După cum stipulează același Cod rutier amintit mai sus, pentru a conduce un moped, conducătorul acestuia trebuie să dețină un permis de conducere de categoria AM. Totuși, legislația permite conducerea unui moped în baza oricărei categorii de permis auto. Mai exact, un moped poate fi condus de orice persoană care deține un permis de conducere, indiferent de categoria acestuia.

Legislația rutieră stabilește că “pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată și, pentru că am stabilit deja că o trotinetă electrică poate fi considerată moped, conducătorul unei astfel de trotinete este și el obligat să poarte echipament de protecție.

E necesară înmatricularea trotinetelor electrice? Ne lămurește, din nou, Codul rutier: pentru a circula pe drumurile publice,“vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, și să poarte plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni și conținut prevăzute de standardele în vigoare”. Conform aceluiași act normativ, mopedele trebuie înregistrate (nu înmatriculate) la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București. Așadar, a cincea condiție este: trotineta electrică trebuie să aibă o plăcuță de înregistrare.

Teoretic, acestea sunt regulile pe care ar trebui să le respecte un conducător de trotinetă electrică atunci când circulă pe drumurile publice, dar, în lipsa unor reglementări clare, acest set de reguli este doar orientativ.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Lucian Bode își ia secretara după el! ‘Blonda lui Boc’ ajunge la Ministerul de Interne!

Avatar

Publicat

in

De

Dezvăluire Bugetul.ro. Ministrul Lucian Bode amână mult promisa reformare a Ministerului Afacerilor Interne.

Până una-alta, Bode are grijă să-și tragă secretara după el, la Ministerul de Interne. Astfel, din 22 ianuarie 2021, Ștefania Gabriella Ferencz, cunoscută drept „Blonda lui Boc”, va fi detașată, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de secretar general al MAI.

Vezi și SURSE Lucian Bode ar urma să dea startul la ‘execuții’! Bogdan Despescu ar avea zilele numărate în fruntea MAI!

La aceeași dată, detașarea lui Ferencz în funcția de secretar general la Ministerul Transporturilor –  portofoliu deținut de Lucian Bode în Guvernul Orban – va înceta.

Mare atenție! Mutarea Gabriellei Ferencz de la Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne se face la propunerea ministrului Lucian Bode.

La 12 ianuarie a.c., Bode a solicitat transferul lui Ferencz, aceasta urmând să-și intre în drepturi în data de 22 ianuarie 2021.

Ștefania Gabriella Ferencz, preferata lui Emil Boc

Cariera explozivă a Ștefaniei Ferencz a început în anul 2001, când, ieșită de pe băncile facultății, aceasta a fost consilier la cabinetul de deputat al lui Emil Boc.

Ulterior, tânăra originară din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a ajuns să fie director al cabinetului lui Boc și coordonator al activității de consiliere al grupului parlamentar PD.

Când Emil Boc a ajuns pentru prima dată primar al Clujului, Ștefania Gabriella Ferencz lucrat în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Când Boc a fost premier al României, Ferencz a fost adusă Director de Cabinet al Prim-Ministrului.

După ce Emil Boc a revenit în fotoliul de primar al Clujului, și Gabriella Ferencz s-a întors în Primărie, pe post de director general al Direcției de Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte.

Din 2019 și până în prezent, Ferencz ocupă funcția de secretar general al Ministerului Transporturilor, funcție la care va renunța în 22 ianuarie, pentru a trece la MAI.

Ce a anunțat Bode în decembrie 2020, la preluarea mandatului de ministru:

Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să avem o echipă completă, funcţională la MAI, mă refer la secretari de stat, subsecretari de stat, şefi de structuri. Voi continua toate proiectele de reformă demarate de ministrul Marcel Vela şi aici mă refer, evident, la ocuparea prin concurs a posturilor care în acest moment sunt ocupate prin preluare de atribuţii sau delegaţi şi foarte important şi asta va comunica domnul preşedinte astăzi, suntem implicaţi în campania naţională de vaccinare şi în aceste condiţii le-am cerut colegilor să depună toate eforturile, să contribuie cu tot ce au la dispoziţie pentru reuşita acestei campanii”.

Vezi și

O nouă lovitură pentru Guvern! Polițiștii refuză să mai verifice persoanele izolate/carantinate la domiciliu

Informații utile pentru toți șoferii români! Câți bani veți scoate anul acesta din buzunar

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Avatar

Publicat

in

De

Zilele trecute, Bugetul.ro vă dezvăluia, în exclusivitate, că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, ar urma să fie înlocuit din funcție.

Pentru Cozminschi, s-ar fi găsit deja un înlocuitor. Potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, acesta ar proveni din zona Banatului”, scriam miercuri, 13 ianuarie, AICI.

Vezi și SURSE Șeful unei instituții de forță pe timp de pandemie ar putea fi zburat din funcție! Negocieri secrete cu noul ministru

Ei bine, conform unor surse politice, la șefia Protecției Consumatorilor ar urma să fie instalat, în locul lui Cozminschi, omul lui Marcel Vela, președinte al PNL Caraș-Severin.

Este vorba despre Claudiu Dolot, actual șef al BCR Caraș-Severin.

Dolot a fost membru PDL și a trecut în barca liberalilor, odată cu fuziunea dintre fostul partid al lui Traian Băsescu și PNL.

Vezi și EXCLUSIV Lovitură la început de 2021! Guvernul Cîțu a fixat un plan de amenzi! Directivă internă intrată în posesia Bugetul.ro

Eduardt Cozminschi, plan de amenzi la ANPC

La finalul săptămânii trecute, Cozminschi le-ar fi impus un plan de amenzi comisarilor ANPC.

Potrivit unei directive interne, intrate în posesia Bugetul.ro, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vor avea de îndeplinit un plan  de amenzi. Practic, vor fi înăsprite controalele asupra agenților economici.

Comisarii ANPC din Capitală sunt revoltați de această măsură impusă chiar de șeful Protecției Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, vineri, 15 ianuarie 2021.

După ce că sunt copleșiți de reclamații, acum ei vor avea de realizat și un plan de amenzi.

„Ordinul” lui Cozminschi este, pe de-o parte, surprinzător, având în vedere că, potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, acesta este în ultimele zile de mandat.

Vezi și SURSE Șeful unei instituții de forță pe timp de pandemie ar putea fi zburat din funcție! Negocieri secrete cu noul ministru

Căci, după cum am anunțat încă de zilele trecute, liberalul din Botoșani urmează să fie schimbat de la șefia instituției.

Lui Eduardt Cozminschi i s-ar fi găsit deja un înlocuitor, care, potrivit informațiilor intrate în posesia Bugetul.ro, provine din zona Banatului.

Alte surse ne-au informat că măsura ar fi fost impusă pe linie guvernamentală.

Bugetul.ro vă prezintă circulara internă prin care se stabilește PLANUL DE AMENZI pe care îl vor avea comisarii ANPC:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend