Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular

Publicat

in

Tratamentele endodontice au un principiu comun, deși, evident, cursul lor este diferit, la fel cum fiecare pacient și chiar dinte este diferit. Anume multitudinea posibilităților morfologice și reprezintă principala provocare în fața oricărui medic endodont. Premolarii și molarii, care reprezintă majoritatea numerică în dantură, au mai multe rădăcini cu diferite forme și grade de divergență, iar numărul de canale poate fi chiar și mai mare (o rădăcină nu înseamnă mereu un singur canal). Tratamentul endodontic are ca scop eliminarea țesuturilor afectate de infecția pulpei dentare și sigilarea dintelui, astfel încât interiorul să rămână curat și protejat de orice influență externă.

Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular

Frecvent se ajunge la endodont după ignorarea unor afecțiuni dentare minore ce evoluează până când este infectată pulpa dentară și țesuturile moi („vii”) ale dintelui. Desigur, cât timp este afectat doar smalțul, unii preferă să evite vizita la un cabinet stomatologic. Când însă apare durerea, chinuitoare, insuportabilă, deja este un semn de afectare a nervului, care este ori presat de țesuturile inflamate, ori chiar distrus de infecție. Practic, se apelează la tratament endodontic în cazul pulpitelor ireversibile și a complicațiilor acestora în țesutul periapical: parodontitele apicale acute sau parodontitele apicale cronice.

Evident, pentru a atinge acest țel, este nevoie de câteva etape distincte. Tratamentul de canal se realizează făcând următorii pași:

• Pentru început, se izolează dintele de restul cavității bucale. Cel mai frecvent se folosește în acest scop diga dentară – o folie subțire și dreptunghiulară, confecționată de obicei din latex, folosită în stomatologie pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității bucale. Așa se minimalizează riscul înghițirii sau aspirării de particule (resturi de dinte, pulpă dentară sau așchii metalice din instrumente).

• Se realizează accesul spre canalele dintelui, apoi se efectuează extracția pulpei dintelui. Dacă infecția a ajuns la țesuturile moi, acestea nu mai pot fi salvate și este necesară eliminarea lor din canale.

• Canalul se instrumentează într-o formă conică, iar medicul curăță și dezinfectează canalul. Această etapă este necesară pentru a elimina definitiv microorganismele vinovate de problema dentară. Curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare se efectuează cu ace endodontice specifice și soluții de irigare.

• Evident, spre final va urma obturarea și sigilarea canalelor implicate.

• Dacă coroana dintelui este distrusă, așa cum se întâmplă frecvent (deoarece multe cazuri când este necesară intervenția unui endodont sunt cauzate de cariile grave), aceasta este refăcută imediat după ce s-a lucrat asupra canalului/canalelor.

Uneori, infecția este atât de gravă, încât este obligatorie aplicarea unor medicamente în canalele curățate, în mod repetat, iar pacientul este nevoit să suporte ceva timp obturații temporare, astfel se adaugă vizite la complexul de proceduri până la rezultatul final. Alteori, pentru a aplica o coroană potrivită, este nevoie și de implicarea unui tehnician dentar, deci nu putem spune să tratamentul endodontic este simplu. Cert este un lucru – cu cât mai prompt se începe tratamentul, cu atât mai repede, mai ieftin și mai puțin stresant este obținut rezultatul scontat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Marcel Vela face scut în jurul lui Ludovic Orban: ‘Guvernul condus de președintele PNL a dovedit competență, curaj și patriotism. A avut priceperea să salveze vieți’

Publicat

in

De

Președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, a reafirmat că organizația județeană pe care o conduce îl va susține pe Ludovic Orban pentru funcția de președinte al PNL la congresul din luna septembrie.

Am avut o şedină a organizaţiei judeţene, a Colegiului director, în care am stabilit data alegerilor în filială,  norma de reprezentare pentru fiecare organizaţie şi calendarul de alegeri în fiecare  organizaţie în cele 77 de UAT-uri din judeţul Caraş-Severin, din Banatul de munte.  În acelaşi timp, în cadrul şedinţei, ne-am exprimat încă o dată susţinerea pentru domnul preşedinte Ludovic Orban ca  şi candidat la Congresul din septembrie şi eu ca preşedinte sunt alături de domnia sa, în echipa sa şi filiala şi-a manifestat, aşa cum ştiţi, ca şi în viitor, la competiţia din luna septembrie, să fim alături de domnia sa.

Argumentele sunt foarte multe. Pot spune doar că a dovedit ca premier, în cel mai dramatic an al României de după Al Doilea Război Mondial că a avut curajul şi priceperea  să salveze vieţi. O spun în cunoştinţă de cauză şi nu doresc să intru în argumente, în probe, în motive”, a declarat Marcel Vela.

Vela a adăugat că, făcând parte din echipa guvernamentală a lui Ludovic Orban, ca ministru de Interne, este normal să rămână alături de acesta.

Sunteţi cu toţii la curent cu orice eveniment, orice acţiune a Guvernului României care a dovedit, un guvern liberal condus de preşedintele Ludovic Orban şi competenţă, şi curaj, şi patriotism. Făcâd parte din aceatsă echipă condusă de premierul Ludovic Orban mi se pare normal să rămân alături de domnia sa şi să luptăm alături pentru o lume mai bună, o Românie dezvoltată şi o perspectăvă mai dezvoltată pentru toţi compatrioţii noştri”, a declarat Marcel Vela, conform news.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Sorin Cîmpeanu, despre ora de educație sexuală: ‘Este foarte bună. Cuvântul sexual, pentru acei părinți care sunt mai puțin pregătiți, poate să genereze foarte facil idei preconcepute’

Publicat

in

De

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat despre introducerea orei de educația sexuală, în școli, că este una foarte bună și că elevii ar trebui să se înscrie din start la acest curs opțional.

În momentul de faţă aşa se numeşte, chiar dacă ştiu foarte bine că programa şi de educaţie sanitară cuprinde toate aceste noţiuni. Deja de la clasa a XI-a, lucrurile încep să fie foarte complexe în această programă pe partea de educaţie sexuală. Este vorba, însă, de un număr foarte mic de copii, disciplina fiind una opţională, care urmează această disciplină, educaţia sanitară cu componenta de educaţie sexuală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că nu are nicio emoţie cu această titulatură, deşi pentru unii părinţi ar putea genera idei preconcepute.

Nu am nicio emoţie cu această denumire chiar dacă acest cuvânt, sexual, pentru acei părinţi care sunt mai puţin pregătiţi poate să genereze foarte facil idei preconcepute. Este vorba de educaţie sexuală. Poate ar fi fost mai fericită o denumire mai explicită care să îi ajute şi pe cei care nu intră în profunzimea lucrurilor, ci se uită doar la denumiri. Zic, poate, dar e foarte în regulă aşa, eu, personal, nu am niciun fel de problemă. Eu cred că bine ar fi să fie înscrişi din start pentru această disciplină, urmând ca în cazul în care părinţii au rezerve să poată formula cereri de retragere de la această disciplină, motivate sau nu, dar punctual”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei este de părere că actuala programă de educaţie sanitară este una foarte bună.

Ar trebui mers pe programa deja existentă. Programa de educaţie sexuală, inclusă în cea de educaţie sanitară, este foarte bună, este gradual începând de la clasele mici până la lucrurile foarte complexe, în anii terminali de liceu”, a explicat ministrul, conform news.ro.

Sprin Cîmpeanu consideră că profesorii de biologie şi personalul medical care are competenţe ar trebui să predea aceste cursuri.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend