Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum să ai grijă de tine într-un mod spiritual, dar practic

Publicat

in

Știm deja cu toții că deși trăim cu toții pe același pământ, fiecare alege ce vrea să facă cu viața lui, iar apartenența la o comunitate este mult mai importantă decât am putea crede. Fiecare dintre noi este liber să facă ce vrea și să ducă o viață așa cum o crede el mai potrivită. Cu cât suntem mai fericiți, cu atât vedem cum în jurul nostru se schimbă tot felul de lucruri deoarece reușim să privim viața într-un mod plăcut și o îmbrățișăm așa cum este ea.

Dar tu cum crezi că se desfășoară viața într-o mănăstire? Sau cum consideri că își trăiesc viața persoanele care sunt ceva mai spirituale decât altele? Cred că putem noi să îți oferim răspunsul oferindu-ți câteva rânduri despre două lecturi pe care le poți încerca.

Leacuri Mănăstirești

Așa cum îți povesteam în paragrafele de mai sus, viața duhovnicească poate fi mult mai asemănătoare cu viața obișnuită decât am putea noi să credem. Chiar dacă o măicuță nu folosește aceleași metode vindecare ca un doctor obișnuit, asta nu înseamnă că ele nu au efect sau că nu sunt corect. Ba chiar, aceste lucruri ne sunt dovedite și științific în cartea Leacuri Mănăstirești, scrisă de Mariana Borloveanu. Această carte nu cuprinde doar unele leacuri păstrate pentru sute de ani, cu plante crescute și iubite de comunitatea bisericească, dar și rețete de tot felul ce pot imediat să îți binecuvânteze gusturile. 

Știm deja și că mănăstirile și-au dezvoltat propriile sisteme și ecosisteme pe care le folosesc pentru a trăi și pentru a se autosusține în locurile atât de retrase de lume. Dar ce înseamnă cu adevărat un ecosistem al unei mănăstiri? Înseamnă că oamenii care trăiesc acolo încearcă să fie cât mai independenți și să găsească o cale prin care să își cultive hrana, își croiesc un stil de viață sănătos și profită cu tot sufletul de o viață plină de smerenie, rugăciune și liniște.

Învățăturile Sfântului Porfirie Kavsokalivitul

Cunoscătorii vor fi foarte fericiți să vadă că în aceste paragrafe pomenim și numele Sfântului Porfirie Kavsokalivitul. Pentru cine nu știe, Sfințenia sa a fost unul dintre duhovnicii de la muntele Athos, iar majoritatea celor care au ajuns până la mănăstirea Sfântul Gheorghe de pe muntele Athos au putut chiar să fie în preajma locului unde Porfirie Kavsokalivitul a adormit prin trecerea sa la domnul. Așadar, ce învățături ne-a lăsat Sfântul Porfirie Kavsokalivitul?

O colecție întreagă, un pachet întreg de volume pline de sfaturi și experiențe. Iată ce volume ai putea cumpăra la un pachet avantajos: Rugăciune și Pocăință, Despre viața duhovnicească, Creșterea și Educarea copiilor, Despre boală și mângâiere, Pentru viața de familie. Acesta sunt doar câteva dintre volumele pe care le poți găsi scrise sub numele Sfințeniei sale.

Concluzie

Acestea sunt cele mai bune și interesante lucruri pe care ți le putem spune despre cum să ai mai multe grijă de tine fiind un om spiritual și mult mai civic. Până la următoarele sfaturi, încearcă să duci o viață cât mai fericită!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vin banii de la Ministerul Dezvoltării! Peste 200 milioane de lei, pentru investiții realizate prin PNDL

Publicat

in

De

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a transmis vineri că a virat suma de 212.946.806,67 lei, în vederea decontării facturilor pentru 246 de obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Astfel, pentru etapa I a fost plătită suma de 35.078.798,17 lei pentru 25 obiective aflate în execuție, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate 177.868.008,50 lei pentru 221 proiecte de investiții.

Situația plăților efectuate este disponibilă pe site-ul MDLPA, la link: https://mdlpa.ro/pages/plati.

În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora sunt publice și pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secțiunea Lucrări Publice, Programul național de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiții, iar transferurile lunare sunt publicate în secțiunea Plăți

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

I se pregătește ceva lui Alexandr Lukașenko? Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia: ‘Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici în Belarus, organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului în Ucraina și sprijinirea Ucrainei’

Publicat

in

De

„Desigur, uneori ai chef să renunți la o parte din povara responsabilităților. Dar știi că nu poți face asta”, spune Svetlana Țihanovskaia, într-un interviu exclusiv pentru Current Time pentru a marca doi ani de la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, pe care ea și susținătorii ei cred că le-a câștigat.

La câteva zile după ce alegerile fraudate i-au oferit al șaselea mandat autocratului Alexandr Lukașenko, care conduce țara neîntrerupt din 1994, agenții de securitate au forțat-o pe Țihanovskaia să plece din țară.

De atunci, ea trăiește și lucrează în Lituania, făcând lobby pentru țara ei, pentru ca Occidentul să nu-l recunoască pe Lukașenko și a devenit chipul global al ambițiilor democratice ale țării sale.

„Suntem o organizație politică, așa că purtăm discuții cu politicieni din diferite țări”, a spus ea despre biroul ei din Vilnius.

„Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici [în Belarus], organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului [în Ucraina] și sprijinirea Ucrainei”, spune ea.

Țihanovskaia îndeamnă opoziția să rămână pașnică. Kolesnikova, dosar penal

Guvernul lui Lukașenko a susținut invazia masivă rusă a Ucrainei, iar Țihanovskaia consideră că, dacă Ucraina este capabilă să respingă atacul, reacția politică împotriva războiului nepopular din Belarus ar putea fi fatală pentru Lukașenko și „mașinăria represivă enormă a regimului său dictatorial”.

„Rezultatele acelui război le vor oferi Belarusului și belarușilor șansa de a trece la următoarea etapă și de a pune țara pe drumul către democrație”, a declarat ea pentru Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA.

În timp ce i-a lăudat pe „partizanii curajoși și remarcabili” din Belarus, care se opun războiului și pe voluntarii belaruși din Ucraina, care „apără onoarea” ambelor țări, Țihanovskaia a spus că înțelege sentimentul de vinovăție pe care mulți belarușii îl simt în legătură cu războiul, pe care îl consideră „o consecință a tăcerii noastre”, care i-a permis lui Lukașenko să rămână la putere timp de zeci de ani.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020, Țihanovskaia, profesoară și traducătoare fără experiență politică, a ajuns neașteptat pus în prim-planul opoziției democratice din Belarus.

Când soțului ei, popularul blogger Serghei Țihanovski, i s-a interzis să candideze la președinție și, ulterior, a fost arestat, Țihanovskaia i-a preluat misiunea și campania.

Mai târziu, toate campaniile opoziției i s-au alăturat și s-au adunat în jurul candidaturii sale formând o alianță fără precedent, care părea să ofere belarușilor speranțe reale de schimbare pașnică după mai bine de un sfert de secol sub conducerea autoritară a lui Lukașenko.

Când rezultatele alegerilor, confiscate de puterea de la Minsk, l-au arătat pe Lukașenko victorios cu mai mult de 80% din voturi, fapt improbabil și imposibil, sute de mii de belaruși din toată țara au ieșit în stradă, primind replica extrem de violentă a forțelor de securitate.

Chemând la dialog, Țihanovskaia spune că Belarusul s-a trezit

Mii de oameni au fost bătuți, arestați, torturați și chiar omorâți, iar jurnalişti, activişti şi opozanți ai regimului au fost arestaţi.

Treptat, protestele s-au stins sub atacul violent al guvernului, iar Lukașenko și-a menținut puterea fără a face nicio concesie opoziției.

„În 2020, toată lumea credea că momentul prăbușirii guvernului a sosit, pentru că era imposibil să ignori atât de mulți oameni care protestau și luptau”, spune Țihanovskaia.

„Dar se pare că am subestimat cruzimea regimului și dorința lor de a se agăța de putere prin orice mijloace. Dar era evident pentru toată lumea că nimeni nu mai vrea să trăiască sub acel regim”.

În decembrie 2021, Serghei Țihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi susținut răsturnarea violentă a guvernului.

Țihanovskaia spune că nu a mai auzit de el din clipa în care a fost transferat la închisoare după încheierea procesului său.

„Copiii i-au trimis recent primele scrisori de când a fost mutat în închisoare. Așteptăm răspuns. În curând va fi ziua lui”, a spus ea.

„Sper cu adevărat că oamenii, în special belarușii care au părăsit țara și sunt puțin mai liberi, vor trimite o avalanșă de scrisori”, a adăugat ea.

„Când a fost în arest în timpul procesului său nu i s-au dat scrisorile. Știu că oamenii scriu, scriu mult, dar scrisorile nu le sunt livrate.”

Țihanvoskaia spune că biroul ei continuă să lucreze cu diaspora belarusă, acum extinsă, pentru a se „reorganiza și coordona astfel încât să lucreze nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru Belarus, pentru belaruși. Astfel încât activitatea lor să ofere puțin mai multă energie oamenilor care rămân în ţara. Ca să nu fie uitat nimeni”.

„Încercăm”, a adăugat ea. „Poate, cu pași mici și nu în modul în care noi înșine am dori să o facem, dar încercăm să facem ceva. Suntem, însă, destul de restricționați. Nu suntem fizic în Belarus. Nu suntem la putere acolo și nu controlăm poliția. Dar încercăm să facem tot ce putem.”

Svetlana Țihanovskaia se întâlnește cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun

Ea a adăugat că uneori aude critici că nu face suficient sau că „doarme”.

„Dar, în ciuda acestui lucru, continui să lucrezi”, a insistat ea. „Da, nu poți să faci totul. Nu poți să mergi acolo și să deschizi ușile închisorii. Sunt multe pe care nu le poți face în circumstanțe atât de restrânse. Dar continui să-ți faci treaba”, mai spune Svetlana Țihanovskaia, conform romania.europalibera.org.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend