Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident / Simularea făcută de Ucraineni – VIDEO

Publicat

in

Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcut de Institutul Hidrometeorologic ucrainean.

Evolutia unui nor radioactiv pornit de la centrala Zaporojie – simulareFoto: Captura de ecran

Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat ăn urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda.

Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.

În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie

Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile” la centrala nucleară Zaporojie Rusia, a avertizat ministrul său de interne.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl.

„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil”, a declarat Denys Monastyrsky. Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat el.

Rusia spune că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forțele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de liniile de front și a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei, în special începând din 5 august.

Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.

Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.

Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

NATO cere o „inspecție urgentă” a AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (…) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a estimat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului.

Citește și:

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Comisia Europeană şi Norvegia vor dezvolta instrumente pentru stabilizarea pieţelor energiei şi reducerea preţurilor

Publicat

in

De

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că a convenit cu Norvegia să lucreze la instrumente de stabilizare a pieţelor energiei, de limitare a fluctuaţiilor semnificative ale preţurilor şi de reducere a costurilor ridicate ale energiei, transmite Reuters.

„Am fost de acord să dezvoltăm instrumente, fiecare acţionând în cadrul competenţelor noastre, pentru stabilizarea pieţelor energiei şi limitarea impactului manipulării pieţei şi a volatilităţii preţurilor, în scopul de a reduce preţurile excesiv de mari într-un mod semnificativ, pe termen scurt şi lung”, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, şi a premierului Norvegiei, Jonas Gahr Store, potrivit Agerpres.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cum a fluierat Sorin Cîmpeanu în biserică

Publicat

in

De

Multă lume a fost mirată de demisia intempestivă a ministrului Sorin Cîmpeanu. Rezistase și părea să reziste fără probleme în fruntea Ministerului Educației  în ciuda a tot felul de probleme care de care mai discutabile. Nimic nu prevestea o postare pe facebook în care anunța că demisionează brusc.

Care de mai de care tot felul de ong-iști care mai de care vopsiți politic au început să se bate cu pumnii în piept clamând victoria care ar fi dus la demisia ministrului.

Numai că mișcarea a fost una politică. Potrivit informațiilor noastre ministrul Sorin Cîmpeanu se vedea de ceva vreme președinte al Senatului României și mai recent chiar președinte al Partidului Național Liberal. Evident că în atari condiții lucrurile se complică.

Acum câteva luni se vorbea insistent de preluarea de către Sorin Cîmpeanu a portofoliului de președinte al senatului României, dar soluția agreată de actualii șefi a fost ca la Senat să se meargă pe un interimar prelungit până la posibila rotativă guvernamentală potrivit protocolului convenit de Coaliția PNL-PSD-UDMR.

Cum venirea iernii și acutizarea crizei energetice aduce cu sine și multă, foarte multă nemulțumire populară, există teoretic posibilitatea ca lucrurile să scape de sub control. Un zvon ajuns în posesia stiripesurse susține că ministrul Sorin Cîmpeanu ar fi spus în anumite cercuri că are susținerea prezidențială pentru a prelua șefia partidului după Nicolae Ciucă.

Ținând cont de rezistența în timp a ministrului la tot felul de probleme, inclusiv a celor de plagiat al unui curs universitar, este poate evident că demisia forțată i s-a tras exact din zona politică. De altfel… demisia a fost anunțată fix la câteva ore după revenirea în țară din Japonia de la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, a premierului Nicole Ciucă cu care a și avut o scurtă întâlnire.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend