Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum obții cel mai bun confort termic pe timp de iarnă

Publicat

in

Tu știi care este cea mai fiabilă metodă de încălzire pe timpul iernii? Centrală termică (pe gaz, electrică, peleți, GPL), aerotermă, calorifer sau convector?

Iarna este momentul să stai mai mult în casă și să te bucuri de momente liniștite alături de cei dragi. Este o perioadă excelentă pentru a vă urmări emisiunile preferate, pentru a vă pune la punct cu ultimele noutăți beletristice sau pur și simplu pentru a vă relaxa cu o carte și o ceașcă de cacao caldă. Dar dacă nu vă simțiți confortabil în casa dvs., veți avea probleme în a vă bucura de oricare dintre aceste lucruri.

Iarna, cu toții nu ne dorim nimic mai mult decât să facem din casele noastre un sanctuar împotriva frigului. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu își pot permite prețul sistemelor moderne de încălzire sau costurile de instalare. Așadar, cum ne putem încălzi apartamentele într-un mod care să nu ne rupă buzunarele?

În acest articol, vom vorbi despre ce tip de încălzire este cel mai bun pentru iarnă și de ce ar trebui să alegeți unul în locul altuia.

De asemenea, vom discuta despre unele dintre cele mai bune centrale de apartament de pe piață în prezent, astfel încât să știi de unde să începi atunci când cauți una în zona ta!

Care este cea mai avantajoasă metodă de încălzire pentru iarnă?

Există multe păreri pe acest subiect, dar adevărul este că fiecare persoană are propriile preferințe și nevoi. Unora le place să își încălzească apartamentele cu calorifere electrice, alții preferă centralele pe gaz, alții centralele electrice, pe lemne sau peleți. Este important să alegeți tipul de încălzire potrivit pentru locuința dvs. pentru a nu risipi bani pe electricitate sau gaz.

În plus, ar trebui să luați în considerare câți bani puteți cheltui pe încălzire și dacă vor fi suficienți pentru nevoile dumneavoastră.

Cea mai avantajoasă metodă de încălzire pentru iarnă este utilizarea încălzirii cu centrale termice, pe gaz sau electrice. In cazul in care locuiești într-o zonă în care îți este mai accesibil lemnul ori peleții, poți alege astfel de centrale. Una peste alta, această metodă este fiabilă, accesibilă și ecologică. În ultima perioadă centralele termice au devenit din ce în ce mai performante.

Ca să vă dau un exemplu foarte clar, iată centrala termica Immergas Victrix Tera 24/28 1 erp 24 kw, o centrală care este încadrată în clasa 6 (una superioară) din punct de vedere al emisiilor de NOx, după standardele europene EN 297 si EN 15502.

Sistemele de încălzire centrală în unele țări sunt mai economice decât alte tipuri de încălzire, deoarece utilizează energia generată într-o centrală electrică sau termică mare. La noi în țară este clar că încălzirea centralizată a eșuat din toate punctele de vedere. În curând costul energiei electrice va fi mai mic decât cel al gazului, de aceea s-ar putea ca oamenii să se orienteze mai degrabă către astfel de sisteme de încălzire.

Încălzirea centrală produce mai puține emisii de CO2 decât cazanele pe gaz și pe petrol, deoarece nu trebuie realimentată atât de des precum cazanele și cuptoarele. De asemenea, există mai puține emisii asociate cu centralele electrice decât cu centralele alimentate cu cărbune sau cu gaze naturale. Prin urmare, încălzirea centrală are un impact mai mic asupra mediului decât alte tipuri de încălzitoare.

Însă, din păcate, la noi acest sistem nu este întreținut suficient, ba mai mult, de foarte multe ori a fost folosit politic. În fine, este complicat să vezi un final fericit cu încălzirea centralizată în România.

Din fericire, există modalități de a avea cald în casă fără a cheltui o avere pe utilități. Iată câteva sfaturi pentru a obține cel mai bun confort termic în timpul iernii:

1. Încălzirea cu o centrală termică de apartament: pe gaz, electrică, pe lemne ori pe peleți

Multe persoane au ales în locul sistemului de încălzire centralizat această metodă de a se încălzi pe timpul iernii.

Este o cale eficientă de a-ți asigura nu doar încălzire, ci și necesarul de apă caldă. Poți alege centrala termică în funcție de nevoile tale, în funcție de combustibilul disponibil în zona ta și de prețul acestuia (gaz, electricitate, lemne, peleți, GPL, etc).

Alegerea o faci și în funcție de buget și de costurile ulterioare de încălzire. De la început însă ar fi bine să dispui de un buget pentru că o astfel de investiție este una destul de costisitoare.

Până mai ieri, centralele pe gaz erau cele mai avantajoase din punct de vedere al consumului, dar după cum știți, lucrurile s-au schimbat.

2. Încălzirea locuinței cu ajutorul aerotermelor

Această cale poate fi una eficientă, mai ales că au apărut pe piață o multitudine de modele de aeroterme performante. Există aparate care te scapă, de exemplu, de stratificarea căldurii în locuință și determină economisirea curentului electric cu circa o treime din consumul obișnuit.

Aerotermele sunt de mai multe tipuri, pot fi electrice, cu abur ori cele care folosesc agent termic. Depinde de tine să alegi modelul adecvat locuinței tale.

3. Încălzirea cu calorifere

Poți folosi peste iarnă calorifere electrice pentru încălzire, mai ales dacă spațiul de locuit nu este mare. Există situații în care locuința nu permite instalarea unei centrale termice, iar încălzirea centralizată nu prea funcționează. Și atunci, sfântul calorifer electric rămâne prietenul nostru cel mai bun.

4. Convectoare de perete ori podea

Alternativa la caloriferele electrice sunt convectoarele – consumă mai puțin curent și oferă un confort sporit. Deși nu au puterea de încălzire a caloriferelor, oferă o căldură uniformă.

Estetica convectoarelor este mai avantajoasă decât cea a caloriferelor, mai greoaie si mai masive, ocupând mai mult loc. Convectoarele sunt mai subțirele și ocupă spațiu mai puțin. Cele care se instalează pe perete aproape că nu se văd, atât sunt de discrete.

Cum eviți costurile ridicate ale încălzirii pe timp de iarnă?

– asigură-te că ușile și ferestrele sunt închise etanș

– instalează termostate pentru a proteja centrala de porniri și închideri frecvente și pentru a obține o încălzire uniformă în locuință

– folosește draperiile pe timpul nopții

– nu acoperi caloriferele cu mobilă

– programează centrala să pornească la ore rezonabile pentru a face economie de consum.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Europarlamentar român: Guvernul trebuie să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă. Să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta’

Publicat

in

De

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, susține că și guvernanții trebuie să ia măsuri de sprijinire a populației vulnerabile, ”ca să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”.

În ceea ce privește previziunile – ușor alarmiste – ale unor analiști economici cu privire la cea mai costisitoare iarnă din ultimii 60 de ani, europarlamentarul Dragoș Pîslaru spune că, în opinia sa, iarna aceasta este apanajul a două repere: unul este despre solidaritatea cu Ucraina și cel de-al doilea, despre responsabilitatea de a ne duce existența cu resursele limitate din jur.

Este un exercițiu de solidaritate. Al doilea argument, foarte important, este legat de zona de eficiență energetică și de necesitatea schimbării comportamentelor în ceea ce privește lumea din jurul nostru. Și aici vin în contrast categoric cu ceea ce s-a auzit în ultima vreme, cu cele spuse de unii politicieni. L-am auzit pe domnul Ciolacu, pe Rareș Bogdan că românii nu trebuie să-și schimbe comportamentul, că nu o să stau să închid apa.

Cumva, eu cred că aici este o chestiune de responsabilitate cu privire la modul în care vrem să ne ducem existența în relație cu resursele limitate din jur. Și nu cred că mai este secret faptul că are o legătură directă cu schimbările climatice. Și ce poate fi mai convingător decât seceta și ceea ce s-a întâmplat vara asta în materie de fenomene meteo.

Al doilea pas este o chestiune de educație. Comportamente care sunt făcute să nu risipești resursele. Acum, revenim, pentru că una este încerci să faci economie și alta este să mori de frig și să nu poți să-ți plătești factura. Este clar că la nivel european s-a conștientizat ideea că piața energetică este distorsionată și vor fi luate din ce în ce mai multe măsuri pe ideea aceasta.

Este nevoie ca guvernul să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă, mai exact să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”, susține europarlamentarul Dragoș Pîslaru, conform Gândul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

Publicat

in

De

Marin Gherman, jurnalist și politolog din Cernăuți refugiat în această perioadă în România, a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o mobilizare generală.

Întrebat cine sunt cei care ar putea fi mobilizați după decretul emis de Vladimir Putin, analistul a explicat: „Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat în legătură cu faptul că, spre deosebire de Uniunea Europeană, de statele NATO, în Rusia se face armată, deci toți bărbații care împlinesc 18 ani trebuie să facă armata. Sunt recrutați, timp de un an, un an și jumătate, fac armata. Imediat după finalizarea acestui act de onoare, cum este spus în Rusia, este și o moștenire a Uniunii Sovietice, a acestor tradiții, persoana este inclusă pe lista rezerviștilor”.

Astăzi, Vladimir Putin ce a spus, sunt vizați toți rezerviștii. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală, pur și simplu nu mai are nevoie de ea, pentru că va mobiliza pe măsura posibilităților, în baza necesităților ale forțelor armate proprii, câți bărbați va considera de cuviință”, a continuat el.

Pentru că Rusia este foarte mare, nu vorbim de un stat foarte mic, de aceea astăzi 300.000, peste o lună iarăși 300.000 și așa se va realiza o mobilizare și o completare a forțelor armate ale Federației Ruse, deci aici este o mică diferență pentru că foarte mulți bărbați în Rusia au experiență militară. Bine, nu este o experiență extraordinară, știm ce înseamnă corupție în armata rusă, știm ce înseamnă mimarea unui proces de pregătire a militarilor, dar, totuși, o resursă umană enormă există pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Marin Gherman, potrivit b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend