Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum ne pregătim cămara toamna aceasta? Iată 9 idei inedite de murături, dulcețuri și compoturi!

Avatar

Publicat

in

Odată cu sosirea toamnei, toate gospodinele își pregătesc cămara pentru iarna. Fie că preferi murăturile, fie că poftești mai mult la dulcețurile numai bune sau compoturile care te duc cu gândul la bunica, încearcă următoarele idei și cu siguranță toată familia va fi încântată de aceste gusturi.

Atunci când grădina vă este ticsită de legume și fructe variate, dar nu știți ce să mai faceți cu ele, vă oferim câteva ponturi bune pentru a vă ajuta să folosiți la capacitate maximă tot ceea ce aveți în grădină. Chiar și dacă locuiți în oraș și vă doriți să încercați noutățile în materie de dulcețuri, compoturi sau murături, vă puteți umple traista cu bunătăți din Piața Lidl. Inspirați-vă din oferta de produse disponibile în Lidl catalog online și vedeți ce puteți găsi proaspăt săptămâna aceasta, la prețuri foarte bune. Roșii românești, ardei, struguri albi pentru un compot dulce sau dovleac pentru o plăcintă gustoasă, toate vă așteaptă alături de o varietate de legume și fructe de o calitate superioară.

Publicitate

Dar ce ne facem atunci când am epuizat toate ideile și rețetele tradiționale și dorim să ne avântăm către noi rețete? Iată în continuare câteva legume și fructe care cu siguranță îți vor face cu ochiul și gustul lor nu te va dezamăgi!

Murături

Noi românii suntem mari gurmanzi în general, însă atunci când vine vorba de un grătar, o tochitură sau tocăniță gustoasă, știm că de pe masă nu pot lipsi murăturile. Acestea pot completa cu succes fie un platou de mic dejun, fie o masă de prânz, dar și o cină îmbelșugată. 

  • Sfeclă

Pentru un plus de prospețime într-o salată sau lângă o carne mai grea, puteți alege să desfaceți borcanul de murături cu sfeclă. Dacă nu ați încercat niciodată până acum, preparați de probă o cantitate mai mică până vă veți convinge că merită un loc special pe raftul din cămară. Știm că este o alegere mai atipică și că mai degrabă acest tip de murătură o putem comanda prin restaurante, dar tot mai multă lume încearcă sfecla în numeroase feluri: tartă cu sfeclă, dulceață sau compot. 

  • Usturoi

Deși ne este la îndemână tuturor, rareori auzim persoane care au decis să mureze usturoiul. Acesta face furori în rețetele marilor bucătării din vestul Europei și chiar și la noi bucătăriile cu specific italienesc îl folosesc în preparatele lor. Dacă vrei să îți uimești musafirii, alege câteva căpățâni de usturoi foarte bune și pune-le la murat. Îl poți folosi ulterior în tot felul de combinații, mai ales dacă îl prepari alături de mirodeniile potrivite. Nu trebuie să puneți cantități mari, ca la alte tipuri de murături, câteva borcane vă pot fi de ajuns peste iarnă. 

  • Țelina

Tuturor ne plac murăturile care sunt puțin crocante și au un gust echilibrat dulce-acrișor. În plus, dacă suntem fan sendvișuri, burgeri homemade și salate, țelina murată este ajutorul nostru de nădejde când dorim să le dăm un plus de savoare pentru a mânca mai cu poftă. Chiar dacă nu decideți să puneți borcane întregi cu țelină, puteți să o includeți lângă castraveți, morcovi sau gogoșari murați, ori în borcanul cu murături asortate.

Dulcețuri

De altfel, dulcețurile și gemurile de felurile culori sunt nelipsite din cămările româncelor. Astăzi, având acces la din ce în ce mai multe alimente și mirodenii de pe continente diferite, ne permitem să explorăm cât mai multe rețete, să fim cât mai inventivi și să ne bcuurăm de diversitatea de gusturi.

  • Ceapă

Deși nu este printre rețetele clasice ale românilor, dulceața de ceapă are numeroase întrebuințări, mai ales dacă îți place să gătești cărnuri care necesită combinații de gusturi irezistibile. Aici puteți găsi rețeta de dulceață de ceapă și puteți decide cum se combină aceasta cel mai bine: cu fripturi, grătar, orez, legume la grill sau simplă pe pâine.

  • Ardei iute

Dulceața de ardei iute, dule-acrișoară, iute, dar parfumată și fructată, ocupă un loc special în categoria savorilor inedite care îți lasă gura apă. Este suficient să guști o singură dată și te vei îndrăgosti de ea! Nu este intens comercializată și tocmai de aceea vă sfătuim să vă lasați deoparte puțin ardei iute și să preparați această minunăție. Merge bine lângă foarte multe rețete și sunt gurmanzi care o preferă pur și simplu pe pâine, pentru a o savura în toată splendoarea ei. Aceasta poate fi pregătită și alături de alte fructe, de aceea gustul va putea fi echilibrat dacă nu doriți să fie excesiv de iute.

  • Banane

Piețele și supermarketurile sunt înțesate de banane, dar de câte ori v-ați gândit să faceți dulceață de banane? Nu stați pe gânduri și următoarea dată când aveți drum în piață, luați câteva kilograme de banane și apucați-vă de treabă! Aceasta va fi prima dulceață ale căror borcane se vor termina, deoarece este greu să nu gustați pe furiș câte o linguriță sau să nu o folosiți ca umplutură la prăjituri. Nu este un aliment pretențios, iar timpul de preparare este scurt, poftă bună!

Compoturi

Compoturile ne duc cu gândul la rețetele de odinioară ale bunicii și la iernile în care sorbeam pe furiș zeama dulceagă a vreunuia: de prune, de vișine sau cireșe, numai bune atunci când vrei să îți potolești pofta de dulce cu ceva natural și făcut în casă.

  • Dovlecel

De foarte multe ori ne întrebăm ce să mai facem din dovleceii rămași în grădină, așa că dacă nu ați pregătit până acum un compot de dovlecei, puteți căuta rețeta potrivită și veți fi încântați de rezultat. Trebuie să știți că nu durează mult și nici nu este foarte pretențios, puteți pune doar câteva borcane pentru a vă convinge de savoarea sa. Puteți găsi o rețetă simplă și rapidă aici.

  • Nuci verzi

Cât încă nucile sunt verzi, profitați și faceți un compot absolut delicios! Dacă ați încercat dulceața de nuci și ați fost surprinși de gustul său, de ce să nu încercați și compotul de nuci verzi? Aceasta era o rețetă pe care bunicile noastre o pregăteau, însă cu timpul rețetele lor tradiționale s-au rezumat la câteva rețete clasice pe care toată lumea le prepară acum. Imaginați-vă savoarea nucii alături de scorțișoară, lămâie și cuișoare, cum sună? Procesul este puțin mai îndelungat, însă efortul nu este foarte mare, cu răbdare și grijă veți obține un compot de nuci verzi excelent! 

  • Gutui

Ne-am obișnuit cu mirosul de dulceață de gutui încă de când ne petreceam vacanțele de vară la casa bunicilor, însă compotul de gutui este mai puțin popular, deși gustul său este dulce și fresh în același timp. Pe lângă proprietățile sale minunate, gutuia este la îndemâna celor care locuiesc la țară și de multe ori este considerat un fruct puțin atractiv. Însă odată ce veți savura compotul de gutui, veți fi cuceriți pe loc și nu va exista toamnă în care să nu vă puneți la loc de cinste câteva borcane de compot.

Dacă ideile noastre vă fac cu ochiul și ați dori să vă apucați de preparat, nu mai stați pe gânduri și faceți-vă stoc de borcane, pregătiți rafturile din cămara dumneavoastră și asigurați-vă că aveți ajutoare de nădejde prin preajmă. 

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

ACTUAL

Cristoiu: ‘La București bătălia este între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu cum am crede între Nicușor Dan și Gabriela Firea’

Avatar

Publicat

in

De

Jurnalistul și Publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ”de fapt bătălia din 27 septembrie 2020 de la București e între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu cum am crede între Nicușor Dan și Gabriela Firea”.

Mă număr printre cei care-l urmăresc pe Cozmin Gușă în însemnările sale de pe Facebook. Sînt unele texte în care simt imediat politicianul sau, mai precis, interesul politicianului. Informația, mai mult sau mai puțin corectă, e dată pentru rolul ei de armă într-o bătălie politică mai largă. Sînt însă texte – cele mai multe – în care simt comentatorul lucid al scenei noastre publice, texte care aduc nu numai ipoteze, dar și dezvăluiri ce trebuie luate în seamă, deoarece vin de la un lider de opinie cu acces la culisele vieții noastre politice, dar și cu intuiții ascuțite în chestiuni controversate sau enigmatice ale societății românești.

Pe 16 septembrie 2020, am citit pe Facebook-ul lui Cozmin Gușă un text care răsturna cam tot ce știam și ce credeam eu despre renunțarea PNL la un candidat propriu pe București în favoarea candidatului USRPLUS Nicușor Dan:

„Pornesc de la un ADEVĂR ignorat pînă acum în analizele despre campania din București: NICUȘOR DAN ESTE CANDIDATUL LUI KLAUS IOHANNIS respectiv așa zisul, «CANDIDATUL MEU»!

Și explic pe scurt: să fiți convinși că LuCOVID nu ar fi insistat niciodată pentru impunerea lui Nicușor drept candidat la PMB, dacă asta n-ar fi fost voința lui KWI ; pentru ca să-și poată păstra mandatul de PM, acesta îndeplinește cu sfințenie orice i-ar cere președintele, lăsînd în același timp impresia că face lucrurile prin decizia sa și acceptînd astfel să se umple de «kko», preluînd tot valul de antipatie generat de acțiunile guvernamentale eronate, dar protejînd imaginea lui Iohannis.”

Deși Cozmin Gușă convoacă mai multe argumente în sprijinul tezei sale surprinzătoare, totuși eu am privit cu prudență textul, așezîndu-l în seria intervențiilor politicianului Cozmin Gușă. Cozmin Gușă și-a declarat public susținerea pentru Gabriela Firea în bătălia cu Nicușor Dan. Sub acest semn, el a publicat multe intervenții critice la adresa candidatului PNL, a făcut dezvăluiri stînjenitoare despre Nicușor Dan, pe care n-a încetat să-l poreclească Plicușor Dan. În bătălii angajate ca politician, Cozmin Gușă n-a ezitat să apeleze la ceea ce s-ar numi în presă informația cu cîntec, dată pentru a îndeplini un anume scop. Cea despre impunerea lui Nicușor Dan de către Klaus Iohannis mi-a lăsat impresia unei manevre subtile menite a descuraja electoratul PNL în susținerea candidatului USRPLUS.

Publicitate

Miercuri, 23 septembrie 2020, după conferința de presă a lui Klaus Iohannis mi-am dat seama că informația lui Cozmin Gușă era corectă. Într-adevăr, oricît ar părea de neverosimil, Nicușor Dan e candidatul lui Klaus Iohannis, Candidatul Meu, cum s-ar putea spune după Guvernul Meu, Parlamentul Meu și alte Meuri prezidențiale. Nu știu dacă el l-a impus sau doar l-a sugerat conducerii PNL. Știu sigur însă că președintele are propriul candidat la alegerile locale pe București.

Un candidat cu valoare de nepoțel iubit, pentru care e în stare de orice, inclusiv de a încălca grav Constituția, de a coborî Președinția României la nivelul cel mai de jos, cel al angajării în bătălia pentru localele dintr-un oraș. Nu pentru localele pe țară, unde am putea crede că președintele are interesul unui succes zdrobitor al PNL la votul politic, ci pentru localele din București. Nu pentru candidații PNL din întreaga țară, ci pentru un singur candidat:
Nicușor Dan.

Conferința de presă s-a deschis cu tradiționalul Statement. Întreaga declarație de presă a fost consacrată alegerilor locale. A fost normal ca președintele să-i îndemne pe români să meargă la vot chiar în condițiile în care Cioclii apocaliptici aflați în subordinea sa proclamă pentru aceste zile Apocalipsa infectărilor și morților de Covid 19. A fost normal ca președintele să facă din alegerile locale un moment crucial al democrației. A fost normal ca președintele să facă aprecieri despre campania electorală. Intră în fișa postului de președinte, garant al Constituției și luptător pentru democrație, să îndemne lumea să meargă la vot și să declare:

„În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari și consilieri locali, viitorii președinți de consilii județene și consilieri județeni. De ce este această alegere atît de importantă? Pentru că de cei care vor cîștiga depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolvate.”

Astfel de vorbe țin de esența funcției de președinte. Președintele trebuie să fie un educator al națiunii în materie de democrație, de respectare a legilor, inclusiv a Constituției, chiar dacă uneori, ca în cazul Declarației de mai sus, trebuie să se lanseze și bla-bla -uri. Printre aprecierile campaniei electorale, Klaus Iohannis a trecut și concentrarea candidaților pe proiecte:

„Mă bucur să constat că, în ciuda condiţiilor mai dificile, campania electorală a fost totuşi una activă. Acest lucru este un cîştig pentru democraţia noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune şi salut efortul candidaţilor de a veni în întîmpinarea românilor prin cît mai multe mijloace posibile de comunicare.”

O apreciere normală ținînd de funcția de președinte al unei republici democratice. Normală ar trece și referirea mustrătoare la un anume fel de a face campanie:

„Am văzut însă şi cum unii competitori recurg la obişnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sînt risipite, iar comunităţile stagnează în subdezvoltare.”

Dacă ar fi rămas aici cu aprecierea, Conferința de presă a lui Klaus Iohannis ar fi stat sub semnul unei intervenții firești, cerute de funcție, a unui președinte înaintea unui scrutin și la finele unei campanii. Foarte bine că președintele a sesizat un aspect negativ al campaniei electorale. În multe locuri din țară, unii candidați – din toate partidele – au apelat la făgăduieli deșarte, la acuzații fără dovezi, atacuri la persoană, la insulte, la trucuri viclene.

Numai că Klaus Iohannis nu mai e de mult președinte. E chibiț electoral. De data asta a unui candidat la locale:
Nicușor Dan.

Drept pentru care el a dezvăluit imediat că prin „unii competitori, care recurg la tactici retrograde”, el înțelege candidații PSD, mai precis pe cea mai importantă candidată a PSD, Gabriela Firea, adversara lui Nicușor Dan:

„Ba mai mult, aceiaşi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în parlament, încă, pentru a promova tot felul de legi electoraliste şi populiste, ştiind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită şi să condamne generaţii întregi să plătească aceste costuri imense. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă. Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta pînă şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază.”

Sîntem la stadiul de aluzie transparentă la Gabriela Firea. Pentru a trece la acuzarea de a dreptul era nevoie de ceea ce în presă se numește întrebarea gen ridicare la plasă. E întrebarea pusă de un ziarist la o conferință de presă sau în cadrul unui interviu unui politician pentru a-i da posibilitatea acestuia să se desfete cu un răspuns deja pregătit. Întrebarea menită să-i dea lui Klaus Iohannis posibilitatea de a face campanie electorală împotriva Gabrielei Firea a venit de la Sebastian Zachman de la Adevărul.

Intrînd în conflict nu numai cu deontologia, dar și cu legea electorală (conferința de presă de la Cotroceni n-a fost transmisă în direct de televiziuni cu sigla menită să marcheze publicitatea electorală, Sebastian Zachman s-a lansat într-un virulent atac împotriva Gabrielei Firea, de pe pozițiile USRPLUS, care a împînzit Bucureștiul cu afișe despre apa caldă:

„Domnule președinte, e deja a doua săptămînă cînd încălzesc apă la aragaz ca să ies din casă cît de cît spălat. Şi în situația mea sînt alte mii de bucureșteni. Cum vi se pare faptul că principala temă de discuție în campania pentru Primăria Generală a Capitalei în 2020 e dacă vom avea sau nu apă caldă și căldură?!”

Habar n-am dacă în calitate de cetățean Sebastian Zachman nu s-a mai spălat de două săptămîni, pentru că stă într-o zonă în care nu e apă caldă. Ca ziarist el putea să protesteze în scris, într-un text publicat în ziar. El n-avea voie în plină campanie electorală pentru locale să-i ridice la plasă lui Klaus Iohannis pentru ca acesta să se desfășoare imediat în ipostaza de chibiț electoral al lui Nicușor Dan:

„Eu am zis așa: avem multe modele de administrații locale de succes, de comunități care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem exemple unde administrațiile locale au eșuat lamentabil în a garanta până și accesul cetățenilor la utilitățile de bază.”

Excelent prilej pentru Klaus Iohannis de a îndemna pe bucureșteni să meargă și să-l voteze pe Nicușor Dan. De fapt chiar în Statement el a făcut acest îndemn:

„Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă. Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază. De aceea vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi.”

Ce mai încolo și încoace.
Mergeți la vot și alegeți-l pe Nicușor Dan!

Dacă Sebastian Zachman ridica această problemă la o conferință de presă a Gabrielei Firea, intervenția sa ar fi fost salutară. Ea ar fi ținut de întrebările incomode pe care presa trebuie să le pună unui politician. El însă a ridicat această problemă în fața lui Klaus Iohannis, adversarul Gabrielei Firea, creîndu-i acestuia prilejul ideal de a dezvolta atacul din Statement.

De ce n-a ridicat Sebastian Zachman în fața lui Klaus Iohannis chestiunea acuzațiilor aduse lui Nicușor Dan în spațiul public despre implicarea în apărarea pînă-n pînzele albe a unui investitor imobiliar suspect de afaceri de corupție? Ar fi fost într-adevăr o întrebare incomodă, pentru că președintele e un chibiț electoral al lui Nicușor Dan.

La această conferință de presă am văzut la lucru un mecanism ivit din colaborarea dintre jurnalist și demnitar. Jurnalistul pune o întrebare prin care-i ridică la plasă demnitarului.
Mecanismul a fost folosit și la conferința de presă anterioară, cea de miercuri, 16 septembrie 2020. Și tot sub semnul angajării electorale a lui Klaus Iohannis de partea lui Nicușor Dan în bătălia cu Gabriela Firea.

În toiul scandalului cu Cîrciuma din parc Klaus Iohannis intervine chiar în Statement atacînd pe cei care, Vezi doamne! născocesc subiecte pentru a acoperi administrația dezastruoasă:

„Practicile învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administrații locale dezastruoase cu subiecte inventate, cu teme parazitare, trebuie să rămînă de domeniul trecutului.”

La această conferință de presă intrebarea gen ridicare la plasă a aparținut unui ziarist de la Digi FM:

Cristian Ștefănescu, Digi FM: Ați pomenit în mesajul pe care l-ați transmis în deschidere despre mesajele pe care candidații în campania electorală le transmit alegătorilor… Canalele de comunicare sunt sufocate de atacuri la persoană, de certuri între persoane și grupuri de interese. Considerați că este momentul ca administrația românească să primească și alte, să atragă și oameni care au crescut într-o altă cultură administrativă decît cea care a existat în ultimii 30 de ani aici și care să aducă un suflu nou întregului, comunităţilor locale?”

Cum să nu necheze ca un mînz vesel Klaus Iohannis la o asemenea întrebare din seria ridicare la plasă?! I s-a creat prilejul de a dezvolta atacul din Statement împotriva Gabrielei Firea:

„Pe de altă parte, este evident că a candida este un drept al oricărui cetățean și ceea ce mi se pare mie important în această campanie – și de-asta am și spus-o – este să ne îndepărtăm ușor, ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri la persoană, cu tot felul de subiecte inventate și să ne apropiem mai mult de cetățean. (…) Acum întîmplarea face să fi trecut și eu prin cîteva campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție această metodă de a inventa subiectele și de la unul se ajunge la următorul, ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație.”

Potrivit lui Klaus Iohannis Nicușor Dan e victima subiectelor inventate de contracandidatul PSD așa cum și el a fost – zice Klaus Iohannis – în 2014, victima subiectelor inventate de contracandidatul PSD despre casele luate ilegal.

Cele două conferințe, convocate de președinte și pentru a face chibițăreală în favoarea lui Nicușor Dan ne dezvăluie că de fapt bătălia din 27 septembrie 2020 de la București e între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu cum am crede între Nicușor Dan și Gabriela Firea.

Sînt tare curios să știu cine va învinge!

N.B. Printre motivele impunerii de către Klaus Iohannis a lui Nicușor Dan drept candidat al PNL, Cozmin Gușă îl semnala și pe acesta:

„Nicușor Dan are o relație tensionată spre proastă atât cu Dan Barna, cât și cu Dacian Cioloș, deci alegerea sa ca primar ar fi diminuat serios autoritatea acestora asupra USR-PLUS, iar KWI prin intermediul «PRIMARULUI MEU, NICUȘOR» , ar fi reușit să facă jocurile în interiorul pluseriștilor, chiar cu prețul ruperii formațiunii la momentul necesar.”

Un punct de vedere asemănător are și Cristian Rizea într-una din spovedaniile sale. „Fugarul”, cum i se spune, crede că Klaus Iohannis își dorește ca Nicușor Dan să fie primar pentru a putea face jocurile în USR-PLUS:

„Odată ajuns Primar General , docilul Nicușor Dan va prelua si USR și va fi un partener de guvernare foarte ascultător, nu cum ar putea fi Dan Barna care ar putea emite pretenții prea mari”, cristoiublog.ro.

Citește și:

Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Codrin Ștefănescu îl face praf pe Nicușor Dan: ‘Deci Plicușor a fost la Cotroceni să-și primească binecuvântarea. Umil, speriat și in secret’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend