Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Cum ne afectează tensiunile din familie și cum le putem ameliora?

Publicat

in

Abandonul școlar, divorțurile, violența domestică, dar și situațiile în care minorii fug de acasă sunt principalele efecte ale dezarmoniei în familie, pe care psihologii le identifică în România. După părerea specialiștilor, includerea la nivel social a unui program terapeutic destinat famiilor este o prioritate în contextul în care, de la an la an, procentele acestor probleme sunt în creștere, iar unul din cinci căsătorii sfârșesc prin divort, durata medie a mariajului în țara noastră atingând un număr îngrijorător, de 13,6 ani.

Cauze: Tensiunile din familie apar din lipsa posibilităților financiare, stress-ului și lipsa unei comunicări eficiente între membri

Armonia în familie poate fi periclitată atât de factori externi, ce țin de dinamica societății în care ne aflăm, cât și de factori din interior care fac referire la calitatea relațiilor dintre membri, sunt de părere specialiștii. “Referitor la factorii externi care pot tensiona relațiile unei familii amintim lipsa posibilităților financiare, lipsa unui loc de muncă, un loc de munca solicitant etc. În privința factorilor interni, motive generatoare de conflict intrafamiliar ar fi: stiluri parentale diferite sau disfuncționale, relație de cuplu deficitară, lipsa unei comunicări eficiente între membri, neînțelegeri cu familia extinsă, depresia unuia dintre membri, dificultăți în gestionarea unor situații de criză în familie,etc. Conflictele nerezolvate pot dăuna ireparabil relației maritale și mai apoi, ca un efect de domino, întregii familii”, consideră psihologul Livia Popescu de la Centrul de Psihoterapie și Consiliere Familială CUORE.

Psihologul ne poate face munca de acasă mai ușoară

De cele mai multe ori, într-o primă etapă există negarea, din partea membrilor, a problemelor din familie, iar psihologii consideră că tensiunile din familie pot fi controlate și diminuate chiar înainte ce acestea să se dezvolte. “Este important să ne punem întrebări de genul Aș dori să imbunatesc ceva in familia mea?, Ce aș vrea să schimb înspre bine?, Ce am încercat până acum în acest sens?, A dat roade sau poate ar fi indicat să încerc ceva nou? Plecând de la aceste întrebări și de la dorința de schimbare în pozitiv, putem apela la ajutorul unui specialist care ne poate face munca de acasa mult mai ușoară”, declară psihologul Livia Popescu.
Rolul psihologului intervine și acolo unde relațiile dintre membri funcționează la parametrii firești, însă se dorește ca acestea să funcționeze la parametrii maximi, timpul petrecut împreună să fie unul de calitate și relațiile dintre membri să fie cât mai fructoase, consideră specialistul. “Este foarte important ca psihologii să mențină o relație strânsă cu medicii, cadrele didactice dar și cu departamentele de resurse umane ale companiilor, în așa fel încât aceștia să îi poată îndruma înspre asistența psihologică specializată, acolo unde sesizează indici de distres care pot cauza individului și, inevitabil, sistemului familial din care face parte”, afirmă psihologul CUORE.

Ce implică terapia de familie, cât durează și cât costă?

Terapia de familie pune sarcina schimbării pe umerii tuturor membrilor familiei și nu a copilului în exclusivitate, crede specialistul. “Când unul dintre membri resimte un distres emoțional, acest lucru poate avea efect de domino asupra celorlalți membri cauzând un dezechilibru familial. Terapia familiei pare să aibă sens pentru întreaga familie și transmite următorul mesaj către membri: Acum, în sfârsit suntem împreuna și puteam să îi dăm de capăt”, consideră psihologul.
“Cu ajutorul numeroaselor tehnici interactive și creative, psihologul va crea împreună cu familia premisele unei mai bune comunicări între membri, va oferi informații esențiale de parenting și se va focusa pe nevoile cuplului. Va accentua aspectele pozitive și va oferi prescripții pentru acasă, pentru a facilita experimentarea de noi situații benefice familiei. Având în vedere ritmul propriu al fiecăruia dar și dorința ca terapia să dea rezultate care să se mențină pe termen lung, procesul terapeutic poate varia între 6 și chiar 9 luni”, explică psihologul Livia Popescu.
Costurile pentru o ședință de psihoterapie se pot situa undeva între 100-150 de ron, un cost mic comparativ cu tarifele din UE, unde prețul per ședinta se poate ridica până la 100 de euro.

Psiholog CUORE: “Avem nevoie de un program social mai amplu care să includă și terapiile destinate familiilor”

Specialistul consideră că este nevoie de un program de amploare care să vizeze atât prevenirea conflictelor familiale, cât și depășirea situațiilor de criză din sânul familiei, iar inițiatorul acestui program ar putea fi Ministerul Muncii, Familiei și Protectiei Sociale. “Un astfel de program ar putea ajuta la normalizarea fenomenului și la oferirea de alternative prin informarea asupra existenței unor astfel de centre pe piață. De asemenea, ar fi de un real folos dacă serviciile psihologice destinate familiilor ar fi decontate prin sistemul de asigurari sociale de sănătate”, conchide psihologul Livia Popescu de la Centrul de Psihoterapie și Consiliere Familială CUORE.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

GALERIE FOTO | LUDOVIC ORBAN ÎN ARGEȘ, LA SĂRBĂTORIREA A 146 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL: “PNL ÎȘI DOREȘTE O ROMÂNIE PUTERNICĂ, RESPECTATĂ ȘI APRECIATĂ ÎN LUME”

Publicat

in

De

PNL Argeș și președintele organizației, deputatul Adrian Miuțescu, au fost azi gazde pentru liberali din toată țara, la Muzeul Național Brătianu, unde au fost sărbătoriți 146 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. De asemenea, au fost marcați 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu și un an de la inaugurarea Muzeului Național Brătianu.

Au răspuns invitației colegilor din Argeș președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, secretari de stat, deputați și senatori PNL, aleși locali și județeni, membri și simpatizanți PNL. Invitații s-au recules, pentru o clipă, la capela Brătienilor, unde a fost oficiată o slujbă și au fost depuse coroane de flori. Apoi, pe platoul din fața Vilei Florica, în acordurile unui cvartet al Filarmonicii Pitești, au luat cuvântul președintele PNL, Ludovic Orban, președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, europarlamentarul Vlad Nistor, Dinu Zamfirescu, fondator PNL după 1990 și membru al familiei Brătianu și directorul Muzeului Național Brătianu, Mihai Alexandrescu.

Adrian Miuțescu: “Aici, la Florica, s-a născut liberalismul”

Președintele PNL Argeș, deputatul Adrian Miuțescu, a subliniat faptul că pe memealguri argeșene, la Vila Florica din Ștefănești, a luat naștere liberalismul românesc. „Ca în fiecare an, sunt emoţionat, pentru că aici la Florica, în Argeş s-au născut liberalismul şi Partidul Naţional Liberal. Am onoarea să vă avem azi, aici, printre noi. Astăzi, mai mult ca oricând, aniversăm trei evenimente importante: 146 de de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, 200 de ani de la naşterea lui Ion C. Brătianu şi un an de la înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu. Țin să-i mulțumesc domnului președinte Orban pentru că a militat pentru înființarea Muzeului. Vă mulțumim și contăm pe dvs în continuare!”, a declarat deputatul Adrian Miuțescu, președinte al PNL Argeș.

Europarlamentar PNL și istoric, Vlad Nistor a declarat că: “Este obligația noastră, a tuturor celor de aici, de a face în așa fel încât acest partid să fie ce a fost și să rămână decidentul democratic esențial din această țară”.

Dinu Zamfirescu, fondator al PNL după 1990, a amintit de rolul esențial pe care l-a avut Ludovic Orban în readucerea PNL la guvernare: “Într-un fel mă simt și eu gazdă, am locuit în această casă, la Florica. Sunt emoționat de câte ori vin aici. (…) Datorită lui Ludovic Orban există în momentul de față un Guvern liberal”.

ÎPS Calinic: “Familia Brătianu a fost o familie binecuvântată de Dumnezeu”

“Când spui Brătianu, spui celebritate. Familia Brătianu a fost o familie binecuvântată de Dumnezeu. Seniorul Brătianu şi juniorul Brătianu sunt nişte sfinţi. Nicolae Iorga a scris despre România de la Argeş şi nu a fost o glumă. Ionel Brătianu era un gospodar fantastic, genial. Domnule Orban, domnilor miniștri, ați pornit cu dreptul și îmi doresc să fiți tot așa de buni. Tot înainte! La mulți ani!”, le-a transmis celor prezenți arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a subliniat faptul că Muzeul Național Brătianu este încă la început, fiind în plan mai multe investiții. “Unii au considerat că Vila Florica este casă de vacanță. Împreună cu dl director Alexandrescu și secretarul de stat Liviu Brătescu ne-am mobilizat să avem azi, aici, o dublă sărbătoare: 146 de ani de la înființarea PNL și un an de la inaugurarea Muzeului Național Brătianu. S-a făcut dreptate și acesta este doar începutul. Zona de parc va arăta cel puțin la fel de bine ca muzeul”, a promis Bogdan Gheorghiu.

Ludovic Orban: “Ion C. Brătianu a fost un adevărat titan”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre ștacheta ridicată foarte sus de către fondatorii partidului, transmițând liberalilor prezenți la eveniment și mesajul președintelui României, Klaus Iohannis.


“În UE, PNL este partidul cu cea mai îndelungată istorie. Pentru noi, a face politică este cu mult mai greu față de alții, pentru că avem o ștachetă, avem înaintași care au fost actorii principali în emanciparea și realizarea României moderne. Ion C. Brătianu a fost un adevărat titan, a condus Guvernul 12 ani, timp în care a înființat BNR, a realizat 3000 km de drumuri și căi ferate. România nu exista, erau doar niște principate. Într-un context internaţional nefavorabil, Ion C. Brătianu a avut o diplomaţie senzaţională, el este cel care l-a adus pe principele Carol în România. Dl președinte Iohannis m-a sunat de dimineață și m-a rugat să vă transmit La mulți ani! Dânsul nu a putut fi prezent, este la Consiliul Europei, dar este alături de noi. Suntem la guvernare și suntem judecați pentru ceea ce facem la guvernare. Avem extrem de multe oportunități, pe care trebuie să le valorificăm. PNL își dorește o Românie puternică, respectată și apreciată în lume. Depinde de fiecare dintre noi să punem România pe această direcție. Să dea Dumnezeu ca PNL să fie la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm!”, a declarat președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Federaţia SANITAS atrage atenţia: Echipamentele vechi şi suprasolicitarea personalului fac posibilă repetarea oriunde a tragediei de la Spitalul Judeţean Neamţ

Publicat

in

Tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ se poate repeta oricând, în oricare altă unitate sanitară din România, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice vechi din spitale şi a suprasolicitării personalului medical existent, se menţionează într-un comunicat remis luni AGERPRES de Federaţia SANITAS.

Organizaţia sindicală din domeniul sanitar “atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România, cauzele principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali, şi suprasolicitarea personalului medical existent”, se precizează în comunicat.

În context, reprezentanţii Federaţiei SANITAS s-au declarat solidari cu personalul din Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

“Federaţia SANITAS din România este solidară cu colegii noştri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ care au trecut prin tragedia incendiului de la secţia de ATI şi care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienţilor”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, organizaţia sindicală subliniază că autorităţile nu implementează politici de rezolvare a problemelor grave ale sistemului sanitar şi solicită societăţii civile să pună presiune pe mediul politic, astfel încât acesta să reformeze sistemul de sănătate.

“SANITAS atrage atenţia colegilor din sănătate că este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităţilor să se trezească la realitate şi să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcţionarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim ‘complicii’ guvernanţilor la distrugerea sistemului medical public din România! Iar vocea unică trebuie să depăşească limitele domeniului medical. Cerem societăţii civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăşi, să fie vindecată. Apelăm la organizaţiile sindicale, cele profesionale, la asociaţiile de pacienţi şi alte organizaţii cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoşire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia”, se precizează în comunicat.

Potrivit Federaţia SANITAS, principalele probleme care afectează sistemul medical sunt managementul defectuos şi lipsa de coordonare a autorităţilor care răspund de buna funcţionare a sistemului de sănătate, uzura fizică şi morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituţiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul şi superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor şi a procedurilor interne, insuficienţa materialelor şi echipamentelor medicale şi de protecţie. 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend