Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum își motivează alte țări indecișii să se vaccineze: de la gogoşi la lingouri de aur. De la ouă la mașini electrice Tesla

Publicat

in

Gogoşi şi lingouri de aur. Dar și loterii, ouă, puști de vânătoare și o mașină electrică Tesla. Acestea sunt câteva dintre inițiativele puse în aplicare în întreaga lume pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze, scrie Il Messaggero. Un val de încercări, mai mult sau mai puțin reușite, culminând cu ceea ce a fost deja supranumit „efectul Macron” în campania de imunizare a Franței. La puţin mai mult de o săptămână după anunțul obligativităţii certificatului verde pentru a accesa baruri, restaurante, cinematografe, trenuri și avioane, 4,3 milioane de francezi și-au făcut programarea pentru a primi o primă doză de vaccin.

O măsură mai puțin folcloristică decât celelalte, care, totuși, a dat startul unei creșteri impetuoase a inoculărilor și a demonstrat că, dacă se dorește, Green Pass este instrumentul potrivit pentru a elimina rezistența celor mai reticenți.

Trebuie admis însă că, pe lângă obligativitatea certificatului, un cuvânt important l-au avut şi celelalte inițiative întreprinse în ultimele luni. În Hong Kong, de exemplu, campania de vaccinare a decolat în ultimele 7 săptămâni, ajungându-se la 2,8 milioane de inoculări, după ce în primele trei luni se înţepenise la aproximativ 1 milion. Situaţia a fost deblocată de mai multe companii care, speriate de posibilitatea unor noi închideri, au oferit 15 milioane de dolari în premii. Plus un apartament în valoare de aproape 2 milioane de dolari, un lingou de aur și mașini electrice.

  • Premiile din Italia

În Italia, în schimb, acest tip de strategie nu a avut prea mult succes. În Sicilia, unele municipalități au oferit o sticlă de ulei, compania Helbiz a decis să ofere o călătorie cu trotineta electrică celor care trebuiau să ajungă la centrele de vaccinare, iar vaccinaţii din Messina au primit un voucher în valoare de 50 de eurcoenţi pentru a-şi cumpăra o bere . Nimic comparabil cu inițiativele americane, unde asupra indecişilor a plouat cu tot felul de stimulente. Statul Virginia de Vest, de exemplu, a făcut apel la pasiunea cetățenilor săi, oferindu-le puști de vânătoare. California – conștientă că mulți dintre ezitanți provin din familii sărace care nu își permit să piardă o zi de muncă – au ales să le ofere 2 milioane de tichete pentru cumpărături.

Dar nici Rusia nu s-a lăsat mai prejos, iar la Moscova au fost extrase în fiecare săptămână, timp de o lună, cinci autoturisme pentru cei care s-au vaccinat. În România, persoanelor vaccinate li s-a permis să viziteze gratuit castelul lui „Dracula”, în Israel, li s-a oferit o băutură răcoritoare și o felie de pizza, în timp ce în China, darul a constat în două duzini de ouă și o găină.

Aceste inițiative au făcut subiectul a numeroase cercetări pentru a se înțelege dacă, în Franța, sau la Hong Kong, stimulentele au avut acelaşi succes. Senzaţia pe care au avut-o până acum experții este că la început există o creștere a interesului, care ulterior, se evaporă. În special, s-a estimat că în Ohio, în prima săptămână după anunțarea premiului de un milion de dolari (câștigat ulterior de un tânăr de 22 de ani) și a diferitelor burse universitare, vaccinările au crescut cu 28%, pentru a reveni apoi la o creștere moderată .Experții în marketing din SUA par să creadă că stimulentele ar putea avea mai mult succes dacă ar fi studiate pe baza diferitelor grupuri de indeciși.

De exemplu, mulți dintre cei care nu au fost vaccinați sunt pur și simplu „apatici” și pentru ei sunt suficiente recompense mici, cu condiția să fie imediate. Exemplul cel mai fericit este cel al gogoșilor gratuite pe viață oferite de lanțul Krispy Kreme, care au generat o creștere a vaccinărilor în campusurile universitare. Pentru șovăitorii care au probleme în muncă sau în familie, va funcţiona garanția de a-şi putea lăsa câteva ore copiii la o grădiniță gratuită. Atenţie totuşi, pentru că la cei care se tem de premiile mari, acestea ar putea avea efectul opus, făcându-i să creadă că vaccinurile sunt atât de periculoase, încât cetățenii trebuie să fie plătiţi cu sume astronomice pentru a fi convinşi să le facă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Statele Unite spun ‘NU’ unui stat palestinian / Ce s-a întâmplat la ONU

Publicat

in

De

Statele Unite au împiedicat joi Naţiunile Unite să recunoască un stat palestinian, exercitând-şi dreptului de veto în Consiliul de Securitate pentru a refuza Autorităţii Palestiniene calitatea de membru cu drepturi depline în organismul mondial, relatează BFMTV şi Reuters, citate de news.ro.

Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite ar fi echivalat cu recunoaşterea existenţei unui stat palestinian.

Proiectul de rezoluţie, prezentat de Algeria, recomanda Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca “statul Palestina să fie admis ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite”, în condiţiile în care, din 2012, palestinienii au statutul de “stat observator nemembru”.

Marea Britanie şi Elveţia s-au abţinut de la vot, iar restul celor 12 membri ai Consiliului de Securitate au votat “da”.

Washingtonul, aliat de lungă durată al Israelului, consideră că recunoaşterea unui stat palestinian independent ar trebui să rezulte din negocieri directe cu Israelul şi nu să fie pusă în aplicare la ONU. Palestinienii au în prezent statutul de observator la ONU – ceea ce reprezintă o recunoaştere de facto a existenţei unui stat palestinian. Acest statut a fost acordat de Adunarea Generală a ONU în 2012. Cu toate acestea, statutul de membru cu drepturi depline este acordat numai dacă este aprobat de Consiliul de Securitate şi apoi de două treimi din Adunarea Generală a ONU.

Pentru a fi adoptat, orice text trebuie să fie aprobat de cel puţin nouă din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi niciunul dintre cei cinci membri permanenţi – Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China – să nu-şi exercite dreptul de veto.

Aceste noi eforturi de a aduce Palestina pe deplin în cadrul ONU vin în timp ce războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas intră în a şaptea lună. De asemenea, statul israelian continuă să îşi extindă coloniile în Cisiordania ocupată.

“Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite pentru Palestina ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni”, a pledat joi, în faţa Consiliului de Securitate, Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Palestiniene.

“Recentele escaladări fac şi mai importantă susţinerea eforturilor de bună-credinţă pentru a găsi o pace durabilă între Israel şi un stat palestinian pe deplin independent, viabil şi suveran”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa Consiliului. “Eşecul de a face progrese către o soluţie cu două state nu va face decât să sporească volatilitatea şi riscurile pentru sute de milioane de oameni din întreaga regiune, care vor continua să trăiască sub ameninţarea constantă a violenţei”, a arătat el.

“Un eşec în a acţiona ar fi o greşeală gravă şi de neiertat. A nu ne trezi astăzi ar însemna să permitem ca nedreptatea şi impunitatea să continue, o ruşine eternă”, a declarat şi ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.

Ultima dată când un stat a fost împiedicat prin veto să adere la ONU a fost în 1976, când americanii au blocat intrarea Vietnamului

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că palestinienii nu au reuşit să îndeplinească criteriile pentru a deveni un membru cu drepturi depline al ONU, pe care le-a prezentat astfel: o populaţie permanentă, un teritoriu definit, un guvern şi capacitatea de a intra în relaţii cu alte state. “Pe cine votează Consiliul pentru a “recunoaşte” şi a acorda statutul de membru cu drepturi depline? Pe Hamas din Gaza? Pe Jihadul Islamic palestinian din Nablus? Pe cine?” a întrebat retoric Erdan în Consiliul de Securitate. El a spus că acordarea pentru palestinieni a statutului de membru cu drepturi depline la ONU “va avea un impact pozitiv zero pentru oricare parte, va cauza doar distrugere pentru anii următori şi va afecta orice şansă de dialog viitor”.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut de mult timp viziunea a două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor graniţe sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate fiind teritorii capturate de Israel în 1967.

Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, exercită o autonomie limitată în Cisiordania. Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Gaza în 2007.

Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Europa: AS Roma o învinge pe Milan în dublă manşă şi merge în semifinalele competiției

Publicat

in

De

Echipa italiană AS Roma a dispus joi seara, pe teren propriu, scor 2-1, de formaţia AC Milan, în manşa secundă a sferturilor de finală din Liga Europa, calificându-se în semifinale, scrie news.ro.

Elevii lui De Rossi au marcat repede: În minutul 12 a înscris Mancini, iar zece minute mai târziu Dybala a făcut 2-0, ducând scorul general la un liniştitor 3-0. În minutul 31 gazdele au rămas în zece jucători, după eliminarea lui Zeki Celik. Însă milanezii nu au ştiut să beneficieze de avantajul omului în plus, au înscris doar odată, prin Gabbia (min. 85) şi AS Roma s-a calificat în semifinale.

În celelalte meciuri. FC Liverpool s-a impus la Bergamo, cu Atalanta, scor 1-0, prin golul din penalti al lui Salah (min. 7), dar nu a putut întoarce scorul din tur şi italienii merg în semifinale cu 3-1 scor la general.

Bayer Leverkusen a rămas neînvinsă şi după acest meci retur din sferturi. Germanii câştigaseră cu 2-0 meciul tur cu West Ham, iar la Londra au fost conduşi cu 1-0, după reuşita lui Antonio, din minutul 13. Leverkusen a egalat însă, din nou, pe final, prin Frimpong, în minutul 89, şi formaţia antrenată de Xabi Alonso va juca în semifinale, împotriva Romei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend