Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum găsesc păsările călătoare drumul? – Ar putea avea în ochi un fel de busolă ce le permite să „vadă” câmpul magnetic terestru

Publicat

in

​Unul dintre cele mai interesante mistere legate de păsări este cum de reușesc să se orienteze în călătoriile lor ce depășesc în multe cazuri mii de kilometri, iar cele mai noi studii arată că aceste păsări pot ”vedea” câmpul magnetic terestru. La fel cum un om ar scoate o busolă pentru a vedea încotro este nordul sau sudul, păsările ar putea avea o ”busolă vie” integrată pe care o folosesc pentru a se orienta, scrie BBC.

Sunt decenii de când cercetătorii caută o explicație despre cum animale precum păsările, țestoasele de mare, peștii sau insectele reușesc să migreze mii de kilometri, simțind într-un fel câmpul magnetic al Terrei și folosindu-se de el pentru a se orienta .

Cercetările s-au făcut pe o mică pasăre insectivoră care trăiește și în România, măcăleandrul (zis și gușă roșie), cu denumirea științifică Erithacus rubecula. Adesea, populațiile nordice coboară spre sud în țări ca România, dar aceste mici păsări trăiesc și în Regatul Unit, unde au fost făcute cercetările, de către o echipă de la Universitatea Oxford.

Studiul de acum vine cu o ipoteză: o substanță chimică din ochiul măcăleandrului este sensibilă la magnetism și cu ajutorul ei păsările pot vedea câmpul magnetism, însă este doar o ipoteză, nicicum o certitudine.

”Credem că am identificat molecula care le-ar permite micilor păsări călătoare cântătoare să detecteze direcția câmpului magnetic terestru, ceea ce fără îndoială pot face, și să folosească aceste informații în migrațiile lor de mii de km”, spune Peter Hore, profesor de chimie la University of Oxford.

Un candidat serios este o moleculă ce se găsește pe retina păsărilor, o moleculă numită ”cryptochrome”.

Echipa de la Oxford a studiat în laborator o formă purificată a acestei molecule pentru a vedea dacă poate fi folosită pe post de ”senzor magnetic”. Profesorul Hore spune că mecanismul pe care îl studiază implică reacții chimice sensibile la magnetism care sunt inițiate de lumina ce pătrunde în ochii păsărilor, mai exact pe retină.

”Pare posibil, și nu aș spune pe un ton mai apăsat în prezent – ca aceste reacții chimice extrem de specializate să dea păsărilor informații privind direcția câmpului magnetic și, în acest fel, să aibă un fel de busolă magnetică”, spune Hore.

NATIONAL

Maia Sandu și Igor Dodon ar ieși în turul doi la prezidențiale – sondaj

Publicat

in

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 27,9% din respondenții deciși ai unui sondaj realizat de iData ar vota-o pe Maia Sandu, 13,3% – pe Igor Dodon, 5,7 % – pe Ion Chicu, 4,4% – pe Ion Ceban și 4,3% – pe Irina Vlah. Cât privește organizarea în aceeași zi cu alegerile a referendumului pentru aderarea la UE, 43% ar susține această idee, 43,9% sunt împotrivă, iar 13,1% sunt indeciși sau nu au dorit să răspundă. Datele se conțin în Barometrul iData pentru luna martie 2024, relatează stiripesurse.md

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al companiei sociologice iData, Mihai Bologan, a declarat că, cel mai probabil, în cazul alegerilor prezidențiale va fi nevoie de două tururi, deoarece Maia Sandu nu acumulează un procent destul de mare ca să poată câștiga din primul tur. Nu va acumula suficient nici chiar cu voturile din diasporă, chiar dacă se va vota masiv. Cât privește referendumul, datele sociologice arată că moldovenii sunt pro UE.

Barometrul mai arată că în martie 2024, tendințele lunilor precedente în ceea ce privește distribuirea încrederii în politicieni moldoveni rămân aceleași. Primii trei politicieni în care oamenii au cea mai mare încredere sunt: Maia Sandu – cu 24,3%, Ilan Șor – 11,49% și Igor Dodon – 11,2%.

În cazul alegerilor parlamentare, din cei deciși, 36,3% ar vota pentru PAS, 20,0% – pentru PSRM, 18,8% – pentru PP Șansă și 7,6% – pentru PCRM. Partidul politic Partidul Nostru ar obține votul a 4,7% din cei deciși.

Numărul celor care cred că lucrurile în Republica Moldova merg în direcția greșită a scăzut de la 49,5% în ianuarie 2024, la 47,3% în martie 2024. La fel a scăzut și numărul celor care declară că lucrurile merg într-o direcție bună, de la 39,5% în ianuarie 2024 la 37,7% în martie 2024. Numărul celor indeciși a crescut de la 11% în ianuarie la 15% în luna martie 2024.

La întrebarea despre nivelul de fericire, 18,3% din moldoveni s-au declarat foarte fericiți, 30,3% se simt mai degrabă fericiți, 35,4% simt un nivel mediu de fericire, iar nefericiți și deloc fericiți se simt 9,6% și 5,5%  din moldoveni.

Instituțiile cu cea mai mare încredere, conform „ratingului net”, sunt Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, indicând o încredere substanțială în instituțiile religioase. Poliția vine următoarea, sugerând un nivel relativ ridicat de încredere în forțele de ordine. Instituțiile guvernamentale, cum ar fi Parlamentul și Guvernul, prezintă ratinguri de încredere pozitive, dar sunt mai scăzute decât în cazul instituțiilor religioase sau poliției.

Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE rămâne aproximativ la același nivel, cu o ușoară creștere – 57,4% martie 2024, în comparație cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, numărul celor care se declară împotriva integrării europene a scăzut de la 34,4% în ianuarie 2024 , la 32,8% în martie 2024.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1131 persoane din 322 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost18-24, iar eroarea maximă de eșantionare este 2,85%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră, subliniind că România va continua să fie un actor influent şi constructiv în interiorul NATO, informează News.ro.

”Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei respectându-şi angajamentele de securitate în zona Mării Negre. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării şi dezvoltării alianţei noastre în aşa fel încât garanţiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea şi siguranţa de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend