Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum am ajuns candidat la primăria Pitești – VORBA LUI TURCESCU

Avatar

Publicat

in

Săptămâna trecută m-am trezit candidat la Primăria Pitești. Cu afiș electoral, cu slogan de campanie cu tot (cam vetust, părerea mea, ceva de genul ”Un piteștean pentru piteșteni”), mai aveam să aflu și când e programat primul miting electoral în Piața Milea. Vreo câțiva amici de care n-am mai auzit de la terminarea liceului m-au sunat dis-de-dimineață să mă felicite. La început nici nu înțelegeam pentru ce, apoi am primit un link cu articolul din ediția online a ziarului ”Profit” în care apăruse informația. Acum câțiva ani m-aș fi enervat, de data asta am zâmbit amar. Știrea a facut rapid ocolul presei electronice și, la răstimpuri, am citit sutele de comentarii postate pe diverse agregatoare de știri, inclusiv pe cele de pe pagina mea de Facebook unde am postat articolul din ”Profit” însoțindu-l de câteva rânduri în cheie ironică. Am rămas cu un gust amar deși, în majoritate, comentariile erau de bine, unele dintre ele chiar măgulitoare. Chiar și după dezmințirea pe care am dat-o cu privire la așa-zisa mea candidatură, mulți dintre prietenii mei virtuali continuau să-mi ureze succes și să mă îndemne să candidez, ba s-au găsit câțiva care să ”deslușească” o întreagă strategie de ”testare” a variantei Turcescu-primar la Pitești prin apariția acelui articol. Am zâmbit iar, am zâmbit amar.

Am mai fost ”candidat” la primăria Pitești și acum patru ani. Pe același model, tot pe surse. Și asta nu e tot, la fiecare rând de alegeri parlamentare am apărut ba pe liste, ba pe vot uninominal în postura de candidat. Acum niște ani eram dat ca europarlamentar, iar apogeul a fost în 2004, când mi-a propus Gigi Becali să intru în cursa pentru președinție din partea PNG. Atunci am scăpat ușor, n-aveam 35 de ani împliniți cum spunea Constituția, deci i-am zis pas lui Gigi. Făra regrete.
Da, mi s-a propus în repetate rânduri să fac pasul în politică. Și o candidatură la Primăria Pitești mi s-a tot propus. Dar nu e importantă decât contextual seria asta de oferte, pentru că despre altceva vreau să scriu pornind de aici, despre ceva ce mă face să zâmbesc amar de fiecare dată când apar zvonurile cu Turcescu- candidat înaintea fiecărui sezon electoral.

Publicitate

E simplu de descifrat ce se află în spatele acestor zvonuri. Nu e vina ziariștilor care le publică, genul ăsta de ”baloane de încercare” există și au existat, fie că e vorba de mine, fie că e vorba de alte persoane care au dobândit de-a lungul timpului, într-un fel sau în altul, un grad relativ mare de notorietate. Știu și eu, așa cum știu și alții, că înaintea campaniilor electorale se fac sondaje cu intenția de vot pe care ar avea-o ziariști, muzicieni, actori. Ca să vă dau o știre, într-un sondaj recent de genul ăsta, ținut încă la secret, colegul de breaslă Moise Guran apare cu șanse uluitoare de a câștiga Primăria Capitalei dacă se decide să intre în cursa electorală. Probabil că și la Pitești s-au făcut astfel de sondaje, de aici și varianta cu subsemnatul.

Marea problemă din spatele unor astfel de sondaje e alta și ea se confundă cu falimentul ”politicii de cadre” din actualele formațiuni politice. Când ai la dispoziție un interval de patru ani bătuți pe muchie între alegeri locale și generale, iar tu, ca partid, nu reușești să crești în propriile organizații câteva zeci de candidați cu șanse reale de a câștiga o competiție electorală la primărie sau pentru alegerile parlamentare, înseamnă că însăși rațiunea de a exista a unui astfel de corp politic e pusă sub semnul întrebării! Partidele nu sunt structuri blazate, ele presupun o stare de dinamică permanentă, de competiție internă pentru dobândirea unui statut, pentru obținerea unei poziții fruntașe la linia de start în competițiile electorale. De ani de zile însă, dinamica partidelor din România se confundă cu agitația din niște abatoare în care se tranșează interesele politice mărunte ale unor lideri aproape expirați sau intrați în putrefacție. În cel mai bizar mod cu putință, competiția internă e câștigată de posesorii cuțitelor mai lungi sau pe principiul longevității în funcție, așa cum au fost cazurile Nicolescu și Pendiuc în Argeș. Un partid viu nu e un partid care înțepenește pe scaunul unei primării sau al unui consiliu județean niște inși al căror singur merit de la un moment dat încolo este acela de a fi știut să tragă sforile pentru a rămâne pe poziții. Supraviețuirea unor astfel de specimene se lasă cu moartea sigură și rapidă a partidelor din care ei provin.

Suntem azi, din nou, într-un moment în care de la stânga la dreapta eșicherului politic există o astfel de situație. Partidele n-au cu cine, pe unii i-a luat frica, pe alții DNA, iar cei rămași prin ogradă sunt fie niște necunoscuți, fie niște prea-binecunoscuți opiniei publice pentru lipsa lor de competență în a administra local sau central un oraș, un județ, o țară. Cu avariile pornite, caravana electorală se învârte bezmetică în sensul acelor de ceasornic, timpul trece, iar liderii de partid caută disperați soluții pentru a umple listele cu oameni care să le asigure victoria în alegeri. Primul test, al localelor, e chiar un coșmar având în vedere că primarii vor fi aleși într-un singur tur. De aici apar și ”știrile” cu oameni de televiziune, mai ales din televiziunile de știri, pe ideea că respectivii au notorietate, vorbesc bine în fața camerelor de luat vederi și unii dintre ei par, cel puțin la nivel declarativ, să se și priceapă la administrație publică. Nu neg că vor fi existând printre jurnaliști și unii cu potențialul de a deveni niște primari pricepuți. Dar asta nu rezolvă problema de fond a partidelor, politica lor de cadre absolut falimentară, chiar dacă pe termen scurt, adică la alegerile de anul viitor, pe baza notorietății, unul ca mine sau ca Moise Guran ar putea, să zicem, să câștige primăria Piteștiului sau a Bucureștiului. Presupunând că vreunul din noi ar accepta să facă acest pas din partea unui partid politic, știu deja a cui ar fi victoria, și cine ar jeli înfrângerea: ar câștiga partidul care ne-ar propune, dar ar fi învinși locuitorii orașelor.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist ziarul PROFIT, jurnalist cu vasta experienta in mass-media romaneasca, realizator/moderator emisiuni TV. e-mail: robert.turcescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Rezultate incredibile! Produsul eficient împotriva coronavirusului

Avatar

Publicat

in

De

Rezultatele unui nou studiu arată că apa de gură disponibilă în comerț are un efect incredibil în infecția cu noul coronavirus, SARS-CoV-2 dar și la pacienții care au făcut boala COVID-19.

Încărcăturile virale mari pot fi detectate în cavitatea bucală și în gât la unii pacienți cu COVID-19. Utilizarea apei de gură care este eficientă împotriva lui SARS-Cov-2 ar putea contribui astfel la reducerea încărcăturii virale și, eventual, la reducerea riscului transmiterii coronavirusului pe termen scurt. Acest lucru ar putea fi util, de exemplu, înainte de tratamentele dentare. Cu toate acestea, apa de gură nu este potrivită pentru tratarea infecțiilor cu Covid-19 sau pentru a vă proteja împotriva infectării cu virusul!

Publicitate

Rezultatele studiului (link direct studiu) sunt descrise de echipa condusă de Toni Meister, profesorul Stephanie Pfänder și profesorul Eike Steinmann de la Grupul de cercetare în Virologie Moleculară și Medicală din Bochum în Jurnalul bolilor infecțioase (Journal of Infectious Diseases) și publicate online pe 29 iulie 2020 (link direct studiu). O revizuire a rezultatele laboratorului în studiile clinice este în curs.

Cercetătorii au testat opt tipuri de apă de gură cu diferite ingrediente, care sunt disponibile în farmacii din Germania. Au amestecat fiecare apă de gură cu particule de virus și o substanță care interferează, ca să recreeze efectul salivei în gură. Amestecul a fost apoi agitat timp de 30 de secunde pentru a simula efectul gargarei. Au folosit apoi celule Vero E6, care sunt deosebit de receptive la SARS-CoV-2, pentru a determina titrul virusului. Pentru a evalua eficacitatea apei de gură, cercetătorii au tratat, de asemenea, suspensiile de virus cu mediu de cultură celulară în loc de apa de gură înainte de a le adăuga la cultura celulară.

Toate preparatele testate au redus titrul inițial de virus! Trei tipuri au redus-o în așa măsură încât niciun virus nu a putut fi detectat după un timp de expunere de 30 de secunde. Dar acest efect este confirmat în practica clinică și trebuie stabilit cât de mult durează.

Autorii subliniază că pa de gură nu este potrivită pentru tratarea COVID-19. „Îndepărtarea cu o apă de gură nu poate inhiba producerea de viruși în celule”, explică Toni Meister, „dar ar putea reduce încărcătura virală pe termen scurt în locul de unde provine cel mai mare potențial de infecție, și anume în cavitatea bucală și în gât – și acest lucru ar putea fi util în anumite situații, cum ar fi la dentist sau în timpul îngrijirii medicale a pacienților cu COVID-19 „.

Vezi și:Pensiile, direct vizate! Florin Cîțu a făcut anunțul

SURSE Se ascut cuțitele între grei! Ce se ascunde în spatele descinderii greșite în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Gavriș nu a vrut să ia polițiștii, a luat jandarmii. I-a întrebat pe frații lui Pian dacă i-au înregistrat pe Vasilescu și pe Berechet’

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Acuzații la adresa Guvernului: Sunt îngrijorată! Nu există această listă a priorităţilor

Avatar

Publicat

in

De

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat sâmbătă la Oradea că încă nu există, la nivel central, o listă clară a priorităţilor actualului Guvern în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene din viitorul exerciţiu multianual financiar 2021-2027 şi a mecanismului de redresare economică lansat de Comisia Europeană, conform Agerpres.

„Sunt îngrijorată pentru toate localităţile din România, deoarece nu poţi să spui la modul general că vom face şcoli, spitale, autostrăzi, fără să avem proiecte concrete. Iar această întârziere a Guvernului ar putea pune în pericol proiectele necesare pentru dezvoltare. Toate guvernele vor trebui să prezinte la Bruxelles planul de relansare economică în baza cărora vor primi bani europeni. Pentru că nu există această listă a priorităţilor e greu de prevăzut ce se întâmplă cu proiectele de dezvoltare ale oraşelor,” a declarat, în conferinţă de presă, Corina Creţu.

Publicitate

Ea a precizat că nu există un termen fix pentru depunerea acestei liste, fiecare ţară trebuie să o depună cât mai curând, probabil în septembrie-octombrie, după care aceste proiecte vor fi analizate şi monitorizate.

„Apelul meu este să se cheltuiască cu prioritate fondurile nerambursabile. Suntem în 2020 şi avem exerciţiul 2014-2020 despre care nimeni nu mai vorbeşte, rata de absorbţie este la 35% şi mai avem doar anul acesta – probabil se va ridica şi această restricţie de depunere a proiectelor, cu posibilitatea de a cheltui banii până în anul 2023. Dar timpul trece şi este foarte scurt. Nu mai avem proiecte majore, adică de peste 50 de milioane de euro, care trebuie adoptate de Comisia Europeană. Când am plecat eu în iulie 2019, adoptasem tot ceea ce România depusese ca proiect major. De atunci s-au mai depus proiectele pentru spitalele regionale care au fost şi ele aprobate. Deci nu mai sunt proiecte majore depuse la Comisie şi aici trebuie un efort pentru a depune proiecte foarte necesare pentru oameni,” a subliniat Corina Creţu.

Europarlamentarul Pro România a mai menţionat că că descentralizarea în folosirea banilor europeni trebuie să devină realitate.

„Eu am militat pentru acest lucru. Dezvoltarea oricărei ţări vine în primul rând prin administraţia locală şi în calitate de comisar european am susţinut de fiecare dată ca un rol mai mare să fie acordat primăriilor, consiliilor judeţene, pentru că cei din administraţia locală cunosc cel mai bine realitatea locală şi priorităţile oamenilor pe care îi reprezintă”, a spus ea.

Corina Creţu a ţinut să amintească faptul că dezvoltarea oraşului Oradea se datorează administraţiei publice locale care a ştiut să acceseze fondurile europene pe diferite domenii.

„Ştiţi foarte bine că nu am ţinut cont, atâta timp cât am fost comisar european, de culoarea politică. Am lăudat de fiecare dată Oradea, chiar dacă administraţia locală a fost şi este de culoare politică diferită de mine, pentru că Oradea este un model european de dezvoltare. Şi aceste rezultate frumoase se datorează administraţiei locale, dar şi cetăţenilor care au devenit foarte pretenţioşi în ce priveşte administraţia locală a excelenţei,” a conchis Corina Creţu.

Vezi și:Pensiile, direct vizate! Florin Cîțu a făcut anunțul

SURSE Se ascut cuțitele între grei! Ce se ascunde în spatele descinderii greșite în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Gavriș nu a vrut să ia polițiștii, a luat jandarmii. I-a întrebat pe frații lui Pian dacă i-au înregistrat pe Vasilescu și pe Berechet’

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend