Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum a intrat coronavirusul în România – Datele oficiale arată că sute de mii de români întorşi în ţară au fentat carantina şi izolarea

Publicat

in

De pe data de 26 februarie, când s-a înregistrat primul caz de infectare cu noul coronavirus în România, peste 2.146.000 de persoane au intrat în ţară, potrivit datelor raportate de Poliţia de Frontieră. Dintre aceştia, mai puţin de jumătate au respectat măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu, după cum reiese din analiza informaţiilor publice disponibile la acest moment.

În acest moment, nu avem cum să determinăm exact numărul total de carantinaţi/izolaţi în perioada scursă de la primul caz de COVID-19 până în prezent, pentru că Grupul de Comunicare Strategică comunică doar numărul celor în carantină/izolare din ziua comunicării. Nu ştim câte sunt intrări noi şi câte sunt ieşirile faţă de ziua precedentă. Aşadar, nu putem determina câţi oameni au intrat efectiv în carantină/izolare de la început până acum. Guvernul deţine aceste informaţii, într-o bază de date cu CNP-urile celor aflaţi în carantină/izolare, însă nu le comunică.

Ce putem stabili pe baza informaţiilor disponibile este doar numărul celor plasaţi în carantină/izolare în primele 14 zile ale intervalului (adica până să începem să avem ieşiri din carantină/izolare). Pe 29 martie, după 14 zile de stare de urgență, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau doar 8.666 de persoane. În aceeași perioadă au intrat în tară aproximativ 331.400 de persoane.

Pe 29 martie, după 14 zile de la instituirea stării de urgenţă (când s-a instituit carantina şi izolarea pentru cei intraţi în ţară), dacă adunăm carantinaţii şi izolaţii la domiciliu, rezultă un total de 141.307 persoane care erau sub un control relativ al autorităţilor. În acelasi inteval au intrat în ţara 350.600 de persoane. Deci doar 40% au fost carantinate/izolate, deşi era obligatoriu pentru toţi.

Pe 26 februarie, cand a fost confirmat primul caz, Guvernul a instituit carantina obligatorie pentru cei veniţi în ţară din zonele roşii şi izolarea la domiciliu pentru cei veniţi din alte zone. Ambele categorii timp de 14 zile. Până pe 10 martie, când au început să iasă din caratintă şi izolare primele persoane, în total carantinaţi şi izolaţi erau 11.612 persoane. În acelaşi interval au intrat în ţară 912.800 persoane. Teoretic, toţi aceştia ar fi trebuit să stea fie în carantină, fie în izolare, însă doar 1,3% au respectat obligaţia.

Faptul că Guvernul a scăpat de sub control situaţia românilor reveniţi în ţară era recunocut în martie de Adrian Streinu-Cercel, însă nici acesta nu dezvăluia adevărata amploare a fenomenului.

„Cel puţin 20% au scăpat de izolare şi carantină. Dintr-un milion. Aceste persoane, dacă sunt infectate, ele vor transmite. Dacă vor transmite la copii şi la tineret, nu e nicio problemă”, spunea Adrian Streinu Cercel, pe 19 martie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lady Gaga se bucură de succes: ‘Chromatica’ este cel mai rapid album vândut al anului

Publicat

in

De

„Chromatica”, albumul lui Lady Gaga, este cel mai rapid album vândut al anului, care are piese ce fac parte din genul pop şi deja au fost lăudate de critici. Cel mai rapid vândut album la nivel global este „25”, al cântăreţei Adele.

Iubitorii de dans au motiv de bucurie. Cântăreaţa Lady Gaga a revenit în ring, cu „Chromatica”. Lansat în urmă cu o săptămână, materialul discografic este cel mai rapid vândut până la acest moment al anului, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

„Chromatica” s-a situat direct pe primul loc în topurile din Marea Britanie, după ce a înregistrat vânzări mai mari decât toate celelalte albume din top 10. Materialul, de pe care starul pop a lansat două single-uri, „Rain On Me” şi „Stupid Love”, s-a vândut în peste 53.000 de copii în prima săptămână.

De asemenea, acesta este cel mai rapid vândut album al artistei de la „Artpop”, lansat în anul 2013.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’ .

Noul album este o reîntoarcere la originile pop ale artistei şi a fost foarte lăudat de către critici. Gaga, care suferă de depresie şi de dureri cronice, a spus că albumul a fost un antidot pentru perioada dificilă prin care trece aceasta.

Cel mai rapid vândut album muzical la nivel global este „25”, lansat de Adele în anul 2015. Acesta s-a vândut în 5,7 milioane de copii în săptămâna de debut.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

A capitulat mareșalul Khalifa Haftar: războiul din Libia, aproape de final

Publicat

in

De

Unul dintre principalii protagonişti ai conflictului din Libia, Khalifa Haftar, a susţinut luni o încetare a focului în conflictul cu forţele guvernamentale, după discuţiile de sâmbătă de la Cairo cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, informează AFP.

O „iniţiativă Cairo” solicită „respectarea eforturilor internaţionale şi propune o încetare a focului începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), luni 8 iunie 2020”, a declarat Sissi în cadrul unei conferinţe de presă în prezenţa mareşalului Haftar. Acesta din urmă a acceptat această iniţiativă, în contextul în care forţele sale au suferit o serie de înfrângeri în luptă.

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

În ultimele luni, conflictul a cunoscut implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

Citește și: Lovitură de teatru în PSD: Frans Timmermans se va implica în campaniile electorale ale partidului .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend