Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum a fost vremea de Paște în ultimii ani – De la – 7 grade la vârful Omu, la +32 C la Calafat

Publicat

in

În ultimul deceniu data Paștelui a variat între 8 aprilie și 5 mai, iar temperaturile au fost și ele extrem de diferite. Anul trecut, dar și în 2013, maximele zilei au trecut de 30 de grade la prânz. În cei mai reci ani au fost și temperaturi de sub 0 grade în noaptea de Înviere.

Peisaj din ziua de Paste, in 2021Foto: Hotnews

Anul acesta vremea va fi predominant frumoasă de Paște, cu minime între 2 și 14 grade și maxime între 16 și 26 de grade. Va fi mai cald decât de obicei.

În ultimii ani a fost cald de Paște, cu multe locuri unde ziua s-au depășit +25 de grade. În unii ani maximele nu au trecut de 20-22 de grade, dar sunt tot mai rari acei ani.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată într-o zi de Paște în ultimul deceniu a fost anul trecut: +31,8 C, la Calafat.

Cea mai scăzută temperatură măsurată de Paște în țară în ultimul deceniu: -7 C pe 1 mai 2016, la vârfu Omu.

Cum a fost vremea de Paște în ultimii nouă ani

În 2013 Paștele a căzut pe 5 mai și au fost și locuri unde s-au depășit 30 de grade Celsius la prânz (Drobeta Turnu Severin, +30,1)

2014 – 20 aprilie

Minimele au fost între 2 și 10 grade

Maximele au fost între 14 și 21 de grade.

2015 – 12 aprilie

Minime între -3 și 11 grade

Minime între 15 și 24 C

2016 – 1 mai

Minimele au fost între 5 și 16 grade

Maximele au fost între 13 și 23 C

2017: 16 aprilie

Minime: Toplița 0, Calafat +12 grade

Maxime: Stâna de Vale +7, Giurgiu +24

2018: 8 aprilie

Minime: Miercurea Ciuc – 1, Moldova Nouă +15

Maxime: Mangalia +13, Vărădia de Mureș +26

2019: 28 aprilie

Minime: Păltiniș +3, Cotnari +14

Maxime: Roșia Montană, +6 Vaslui +25

2020: 19 aprilie

Minime: Poiana Stampei, -3, Oravița +14

Maxime: Baraolt +13, Băile Herculane +29

2021: 2 mai

Minime: Stâna de Vale +7, Oravița +20

Maxime: Roșia Montană +16 Calafat +32

În 2021 au fost printre cele mai mari temperaturi de Paște de când se fac măsurători meteo. Minimele au fost de +19 C la Reșița, +18 la Caransebeș și Timișoara și +17 la Calafat și Șiria. Nici măcar la vârfu Omu temperatura nu a fost negativă.

Ziua au fost +32 C la Bechet și Calafat, +31 la Focșani, Călărași, Oltenița și Tecuci și +30 C în foarte multe locuri. Până și la Predeal au fost 23 de grade, iar la Sinaia cota 1500 au fost 20 de grade.

2022 – 24 aprilie

Maximele vor ajunge la 26 de grade. Pentru 24 aprilie nu este deloc rău. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în ultimii ani în această zi a fost +32,4 C, în 2018, la Calafat. 24 aprilie poate fi și extrem de răcoros o dată la 10-15 ani: spre exemplu, maxima a fost de numai +8,5 C la Calafat, în 1997 și de +7,5 C la Sibiu, în 2001.

Temperaturi extrem de scăzute măsurate în ultimele decenii în acestă zi au fost în 1980, la Vf Omu (-13 C) și în 2015 (-5,6 C la Miercurea Ciuc).

La Brașov ziua de 24 aprilie poate aduce, în mod excepțional, nopți reci cu minime de -3, dar alteori și nopți calde cu 9 grade. Ziua pot fi +23 C, cum a fost în 2018, dar și +6,7 C, cum a fost în 1988.

La București, minima nopții în ultimii 40 de ani a fost pe 24 aprilie 2011: -1,3 C. Maxima zilei a fost în 2018: +29,5 C.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii s-au dezlănțuit – Atac masiv cu rachete asupra țintelor din toate regiunile Ucrainei

Publicat

in

De

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri „masive” de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni.

Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă.

Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a scris pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său american, generalul Mark Miley, solicitând arme pentru a ajunge „la egalitate de putere de foc cu inamicul” şi a reuşi astfel să stabilizeze situaţia în regiunea Lugansk, cea mai ameninţată de forţele ruse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Din SUA ar putea pleca o nouă revoluție? Comunitatea LGBT, în vizorul Curții Supreme a Statelor Unite. Judecătorul Clarence Thomas alimentează temeri cu privire la anularea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Publicat

in

De

Cresc tensiunile publice în SUA! Hotărârea prin care Curtea Supremă a Statelor Unite a ”îngropat” dreptul la avort relansează speculaţii cu privire la soarta altor drepturi dobândite de către americani recent – inclusiv dreptul la căsătorie între persoane de acelaşi sex -, alimentate de argumentele prezentate de către unul dintre cei mai conservatori magistraţi ai Curţii, 

”În viitoare dosare” care privesc şi ele respectarea vieţii prvate, ”trebuie să revizuim toate jurisprudenţele”, scrie judecătorul Clarence Thomas, în argumentul său personal al hotărârii, relatează AFP.

Un fapt notabil este că el citează trei hotărâri – şi anume „Griswold v. Connecticut” din 1965, care consacră dreptul la contracepţie şi „Lawrence v. Texas” din 2003, care face neconstituţionale legle care pedepsesc relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.

Clarence Thomas citeazăîn al trelea rând „Obergefell v. Hodges”, o hotărâre din 2015 care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex la nivel federal şi care este o ţintă proritară a dreptei religioase.

PĂREREA UNUI JUDECĂTOR

Clarence Thomas consideră că aceste jurisprudenţe au la bază aceeaşi dispoziţie din Consttuţie ca cea invalidată vineri şi care proteja dreptul la avort, iar Curtea ”trebuie să corecteze greşeala” pe care a făcut-o.

El vrea apoi să se analizeze dacă şi alte pasaje din Constituţie ”garantează miriada de drepturi” astfel ”generate”, precizează el.

Pentru moment este vorba doar despre părerea unui judecător – dintre cei nouă de la templul dreptului american -, iar nimic nu spune că acesta va reuşi să o impună celorlalţi magistraţi.

Însă remanierea profundă a Curţii Supreme de către Donald Trump, care numit trei judecători şi le-a dat astfel o majoritate zdrobitoare conservatorilor – îi face pe democraţi, jurişti şi pe multe asociaţii să se teamă că şi alte drepturi – inclusiv cel al căsătoriei între persoane de acelaşi sex – pot fi anulate în curând.

Clarence Thomas face parte din Curte din 1991, când a fost numit de către George Bush tatăl.

În urma unei divulgări care a anunţat în avans hotărârea cu privire la avort, Joe Biden a avertizat că ”toate hotărârile” cu privire la ”viaţa privată” a americanilor şi ”o întreagă serie de alte drepturi” riscă să fie puse în discuţie.

Un semn al acestor îngrijorări chiar în cadrul Curţii este faptul că cei trei magistraţi progresişti s-au disociat de majoritatea conservatoare care, acuză ei, ”pune în pericol alte drepturi la viaţă privată, precum contracepţia sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend